Voerkosten

mijn voerkosten van een jaar (krachtvoer, ruwvoer,mineralen) zijn 96.30€ per 1000l melk. Dit is een volledig mais rantsoen in Frankrijk. Wat zijn de voerkosten nu in Nederland als ik vragen mag? We zijn niet de laagste in voerkosten hier maar toch wel 9000l/koe.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
8,63 euro per 100 kg. 3.3 gve /ha ex mais aankoop
Onbekend
Voerkosten alleen zegt niet alles.
Wat is de opbrengstprijs van melk?
Wat is de omzet en aanwas? Wel of geen, weinig of veel jongvee?
Wat zijn de overige opbrengsten?
Als je deze cijfers weet kun je de situatie in Frankrijk werkelijk met
Nederland vergelijken.
Wimsumar
Beste Pieter P.: Een vergelijking is nu nog lastig te maken, in Nederland word in beginsel alleen het aangekochtte krachtvoer(vervanger) als voerkosten in vergelijkingen genoemd. Aangekocht ruwvoer, aangekochte mineralen en teeltkosten van eigen ruwvoer worden appart berekent en weergegeven. Bovendien is voor beoordeling van de hoogte van voerkosten belangrijk te weten welke veebezetting (g.v.e./ha.) op het bedrijf is en hoe hoog de gras- c.q. maislandproductie (Kvem/ha.) is. In Nederland liggen de voerkosten (kractvoer+ krachtvoervevangers op ongeveer 5 cent per kg melk (= € 50,- / 1000 kg melk).
Wimsumar
Beste Pieter P: Dit lijkt mij niet onredelijk, het is eiwitrijk krachtvoer neem ik aan vanwege het maisrantsoen.? Frans fabrikaat? OPbrengsten gras en mais is om te rekenen door de kg ds te vermenigvuldigen mel de vem/ kg ds.
Wimsumar
Beste Pieter P.: Wat ik me nu afvraag is wat voor ruwvoer u nog aankoopt voor de € 30,-/1000kg. Is dit wel nodig, want een hectare mais geeft bij u toch ook een veel hogere d.s. opbrengst dan er bij een 1,9 gve/ha veebezettng nodig is. Met ander woorden u bent met de eigenteelt snijmais toch ruim zelfvoorzienend in ruwvoer?
pieter p
de krachtvoerkosten(dit quota jaar) liggen op 66.3€/1000l en daar zitten wel de mineralen in. Echt goed vergelijken is wel moeilijk, want de mais en gras opbrengsten worden hier in ds/ha gerekend.Verder hebben we een veebezetting van 1.9 GVE/ ha, wat voor hier heel erg hoog is.
pieter p
Die 30€ zijn mijn eigen kosten om de mais die ik zelf zet, dus zaaizaad,loonwerk inkuilen enz. Gras kuil ik niet in, wordt alleen maar beweid. Het gehakselde stro koop ik wel aan.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/11/2008 17:34 door pieter p.
pieter p
Ik voer een pensverteerbaar eiwit brok gemengd door de mais met gehakseld stro en mineralen en zout en een beetje ureum. Verder in de krachtvoerbox een eiwit bestendige brok en als het nodig is een produktiebrok. De koeien vreten nu wel 17 kg ds mais. We voeren alleen maar franse brok, we hebben het wel eens een nederlandse brok geprobeerd maar dat wilde echt niet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frankrijk , melk , koe , krachtvoer , voer en rantsoen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
1