Water bij het voer?!

Hoi,

Ik heb een discussie met iemand over het toevoegen van water bij het veevoer.
Zorgt het toevoegen van water in de mengwagen er nu voor, dat de koeien meer gaan eten of zitten ze op die manier eerder vol en eten ze dus minder?

Deel dit topic

Reacties

hookwood
Dat is natuurlijk heel erg afhankelijk van de hoe droog het rantsoen nu is. Als het aan de droge kant is, dan is water toevoegen zeker gewenst. Beschuitepap eet nu eenmaal makkelijker dan droge beschuiten...
Onbekend
Welk percentage droge stof is wenselijk voor het complete rantsoen?
paul1
wordt een beetje een kliederzooi denk ik
hookwood
Je moet het niet overdrijven natuurlijk....
adrie
En je moet geen water bijvoegen in je uithaaldoseerbak, dat wordt zeker een kliederboel, Paul.
Wimsumar
Beste Rob Robben: Als u een mengwagen met weegsysteem heeft bent u daar proefondervinderlijk snel genoeg achter. Er is echter wel een optimum bij het droge-stofgehalte van het rantsoen, niet te droog / niet te nat. Ik voer niet gemengd en weet niet welke dit optimum is. IK kan me voorstellen dat droge componenten door watertoevoeging beter gemengd blijven door ''verkleven''.
duitser
Rantsoen gaat dan vaak wel broeigevoeliger worden.
Onbekend
Enkele jaren geleden waren wij in Denemarken. Een voeradviseur die wij daar ontmoetten was hier erg enthousiast over en vertelde dat water toevoeging veel werd toegepast. Het zou 10 -15 % meer melk op leveren.....
En een liter water is goedkoper dan een kilo voer!
Wimsumar
Beste EDO: Jomanda water?
adrie
Dan nog alleen als het rantsoen te droog is, als je met inkuilen niet wacht tot het hooi is en een keertje minder schud, wil dat ook wel helpen om het rantsoen vochtig genoeg te houden en je bespaart nog diesel ook.
jansen2
meng ipv water dan wei of stoomschillen bij, allebei voederwaarde en smakelijker dan water.
Onbekend
Het ideale ds gehalte ligt tussen de 40 en 45%, als het droger is kun je water toevoegen voor een betere opname. Wij doen dit al jaren met goede resultaten .Je kunt beter wat droger kuilvoer winnen in de zomer dan kun je een natte najaarskuil bijsturen . Het rantsoen natter maken gaat gemakkelijker dan droger maken...
Onbekend
Doe het ook al jaren, naar volle tevredenheid. Als het rantsoen (te) droog is water toevoegen tot rond de 40% ds.
Meer voeropname, dit is duidelijk te merken bij vriezend weer, normaal nemen de koeien meer voer op als het kouder wordt, maar als ik eens vergeet de slang vorstvrij op te bergen(zoals vandaag....) en dan een x geen water erbij draai zie ik dat er gewoon meer restvoer blijft liggen!
Het is altijd te proberen, kost niet veel en je kan je er geen buil aan vallen!
casev
ikheb wel m`n twijfels.m`nkuilplaatis wat verzakt,en blijftnog wel eens wat regenwater staan.Maarhet onderste uit de kuil, wat danwat nattig is geworden,vreten ze voor geen meter.
Onbekend
Casev wanneer jouw voer wat "nattig " kijkt heeft het geen 40 maar 25 % ds
je moet voelen of meten wat je voor het voerrek gooit .
Onbekend
Case ik heb ook liever water uit de kraan dan water dat al een tijdje op een kuilplaat staat... 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mengwagen , koeien , voer en veevoer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
28