Wenspolitiek - Opinie Jan Huitema

Opinie Jan Huitema Europarlementariër

Mijn mandaat in het Europees Parlement loopt ten einde. Met veel genoegen kijk ik terug op tien jaar Brussel, waar ik veel heb bereikt voor de land- en tuinbouwsector. Toch zijn de laatste maanden bitterzoet.

De uitdagingen waar de landbouw en vooral de melkveehouderij op dit moment mee te maken hebben, zijn ongekend. Het doet pijn dat, na jaren inzet voor een beter mestbeleid, de sector afstevent op een ramp.

Ik heb mij er altijd voor ingezet om de Europese Nitraatrichtlijn aan te passen en de gebruiksnorm voor dierlijke mest te schrappen. Wetenschappelijk gezien is de aanname in de Nitraatrichtlijn, dat dierlijke mest een hoger risico op uitspoeling van nutriënten heeft dan kunstmest, achterhaald. Bovendien is de kunstmestindustrie een van de grootste verbruikers van aardgas en uitstoters van CO2. Politiek gezien is het lastig om een bestaande richtlijn open te breken, dus als tussenstap wilde ik het gebruik van renure boven de gebruiksnorm voor dierlijke mest toelaten.

Geen wetenschappelijk, maar politiek perspectief
Dit is niet vanuit wetenschappelijk, maar puur vanuit politiek oogpunt tegengehouden. De reden: Nederland heeft de hoogste veedichtheid van de gehele EU. De Poolse landbouwcommissaris Wojciechowski tweette al snel na zijn inauguratie in 2019 dat de Nederlandse landbouw te intensief is en de boeren in Polen wegconcurreert. De post als milieucommissaris werd gegund aan de enige Eurocommissaris uit de GroenLinks-familie, Virginijus Sinkevičius. Bovendien heb ik de architect van de ‘Green Deal’ en de ‘Farm to Fork’, de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans, nooit betrapt op enige inzet voor aanpassing van de Nitraatrichtlijn of voor renure.

In al die jaren dat ik in Brussel werkte, vond ik dat de Europese Commissie een constructieve houding aannam voor uitdagingen in de verschillende lidstaten. Ik ben daarom onaangenaam verrast dat Eurocommissaris Sinkevičius de deur zo hard dichthoudt. Het is in mijn ogen onmenselijk dat een sector binnen 1,5 jaar meer dan 30% omzet moet inleveren en daarnaast nog extra kosten moet maken voor de aanschaf van kunstmest. Het verdwijnen van de derogatie leidt daarnaast alleen maar tot verdere intensivering van de sector. Dit lijkt mij, zeker voor een groene Eurocommissaris, niet gewenst.

Ik vraag mij af of Nederland weer bij de Europese Commissie aan de onderhandelingstafel kan komen voor een nieuwe derogatie. Dat zou in mijn optiek alleen kunnen als Nederland niet alleen iets uit Brussel komt halen, maar ook iets wezenlijks komt brengen. Dat laatste gaat hoe dan ook veel pijn doen.

Bron: boerderij.nl/landbouw-stevent-af-op-ramp/

Deel dit topic

Reacties

+5
kanniewaarzijn
Er wordt iets (niet onderbouwd) bedacht om een sector milieuvervuiling aan te praten en om van dat stigma af te komen moet er iets geleverd worden?? Rare wereld!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , timmermans , derogatie , mestbeleid , kunstmest , europese commissie , nitraatrichtlijn , jan huitema , frans timmermans en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0