33

Ervaringen heetwatervoorziening reiniging tank en robots

Mijn oude gasboilers zijn aan vervanging toe daarom ben ik opzoek naar een nieuw systeem

Ik melk met 3 Delaval classics en heb een 14m3 melktank

470 zonnepanelen (met SDE) op het dak dus elektrisch is ook zeker het overwegen waard.

Ik schrik wat van de hoge aanschafprijzen van de systemen in de markt en vraag me af of ze kunnen concurreren

Wie heeft tips

Groeten Aboer

Deel dit topic

Reacties

Doe gewoon op gas met doorstroom apparaat heb toch maar 2x in de week heet water nodig de robots hebben eigen boiler

(klik om te vergroten)

Gewoon elektrische boilers nemen.
Een elektrische boiler die schakelt op de zonnepanelen en tijdschakelaar zo er altijd heet water is voor dat de rmo komt kan misschien ook

Je hebt bij tank om de 72 uur alleen maar heet water nodig
Een boiler 24/7 op 80 graden houden is gewoon zonde en onnodig
@bio boer niet te moeilijk maken , tydje terug ook naar electrische gegaan kan weinig aan kapot. Zonneboilers zijn ook niet onderhoudsvrij.
@Noknok kan er nog tijd schakeling in zetten dat ze aangaan waneer de zonnepanelen opwekken dat moet niet zo ingewikkeld zijn lijkt mij
Heb op de andere locatie ook elektrische boiler die schakelt op laagtarief
@bio boer
Om het stroomverbruik inzichtelijk te maken maak ik gebruik van homewizard. Die hebben ook stekkers waarmee je het stroomverbruik van een apparaat kunt zien, maar die kan ook schakelen als er stroom wordt terug geleverd of op momenten dat het stroom goedkoop is.
@jan w zo iets lekker simpel en doeltreffend
Elektrische boiler zijn niet duur om ze simpel zijn en uit ontwikkeld
@jan w wel de verwarmingselementen via een relais sturen en niet via de slimme stekkers zelf. Kunnen maar 2350 watt continu vermogen aan.
Zou voor simpele elektrische boilers gaan. Kan niet zo veel aan stuk. Heb zelf de gasboiler vervangen door een eldom boiler. Deze was qua prijs niet de duurste, heeft een redelijk goede energieklasse en een temp van max 75 gr. ( of dat voor de robots hoog genoeg is weet ik niet. ) Kun je voor een goede 1000 euro 3 boilers van 120 ltr. ophangen.
@jan w Inderdaad niet te moeilijk maken gewoon het simpele. Of het dan gas of electra is kun je nog over reden twisten als je zonnepanelen hebt. Heb je die niet gewoon een simpel 150 liter gas bolier van smith. kost niet veel en als hij versleten is ga je in de groothandel een nieuwe halen en schroef je er tussen.
@jan w Het probleem met een simpele boiler was dat ze hier maar een paar jaar meegaan.Nu hebben we zo 'n Deense boiler van 300 liter(via delaval),kost iets van 2000 euro.Pas controle gehad en de enige opmerking was dat het water te heet bij de robot kwam dus hebben ze die boiler wat terug geschroefd..
@aldert Wat is er bij jullie anders als in NL ? hier 2 120 liter Daalderop boilers, hangen er al meer als 20 jaar, eentje verwarmingselement kapot gehad, 90 euro voor een nieuw element.
@Leo,s vriend ik gok op hard water en jij?
@Framos Zou goed kunnen, hier gelukkig geen hard water.
+2
@Leo,s vriend hier ook niet meer. Ijs is gesmolten
@Leo,s vriend Ja,hard water,na een jaar of 3 barsten ze gewoon open.En standaard boilers gaan ook niet warmer dan 70 graden hier,dan moet er andere elektronica in en dan heb je geen garantie.
Hier agriheat icm heatpipes op het dak. Werkt super, maar was wel ongeveer 6000 euro totaal 2 jaar terug.
Melktank met warmteterugwinning heeft vat met water van dik 55 graden, daar pakt de agriheat uit, vervolgens verwarmt die het elektrisch naar 60 graden en als de tank reinigt gaat dat water door een geiser(gas) en verwarmt het na tot 85 graden. In de zomer met maar beetje zon hebben de heatpipes water wel al tot 85 graden gestookt. Ben je dus geen gas nodig.
Je zou dit systeem ook kunnen nabootsen met simpele elektrische boiler+ losse geiser. Zo'n agriheat is wel duur.
@vdvegt hier water uit de wtw van dik 50 graden en dan door de geiser naar 84 graden
@vdvegt Doen de heatpipes in de wintermaanden ook wat of staat de zon daarvoor te laag?
@Spuit11
Als het maar helder weer is. Met prachtig vriezend weer heb je zo water van 40 gr. Als het bewolkt is oid. dan houdt het met 20 gr. op.
Gewoon een reheat of remon met wisselaar gebruikt minder dan standaard gasboiler
@Klussera freheater is al standaard toch heeft idereen
@bio boer zie nog veel gas geisers staan
@bio boer dat is de wtw reheat is een cv ketel waar het 2 x doorgaat daardoor warm water voor reinigen met minder gasverbruik helaas alleen laatste tijd flink duurder
+1
Hier ook classics, grootste besparing hebben we kunnen realiseren met WTW en vervolgens warm en heet water te scheiden. Zodat je bij een reiniging van de robots of tank alleen maar gas gebruikt. En de rest uit het voorraadvat van de WTW. WTW krijgt het water rond de 55 graden, in de winter iets lager. Dan verwarmen we hem soms bij. Dat is dus prima voor de voorbehandeling/wasbakje/kalvermelk etc. Elektrische boilers vind ik niet echt wat, het zijn maar domme dingen en levensduur is vaak ook een dingetje. Een geiser/doorstroomapparaat heb je eigenlijk veel meer aan. Met zoveel zonnepanelen heb je vast wel een grote afzekering, dus is dat misschien wel een optie. Alhoewel met gas verwarmen over het algemeen goedkoper is.
Voorheen 2 gasboilers, wat een ellende met een zuchtje wind de waakvlam uit en na een aantal jaar lek. Gasverbruik van 5500 kuub naar gemiddeld 2500 kuub en dit is inclusief woonhuis. Eruit met die dingen zou ik zeggen.
Heb hier een offerte liggen voor een 1000 liter boiler met 6 of 9 kw element. Nu warmen de robots 3 x per dag electrisch op, vaak niet op het meest gunstige moment ivm zonnepanelen en/of dynamisch contract. Schakel nu al een kleine boiler voor tank en tapwater via dynamisch tarief, gebeurt nu al regelmatig dat we met geld toe verwarmem. Straks is de bedoeling dat we we de robots vullen via de aanwezige hotfill met warm water uit de 1000 liter warmtebuffer. Een soort warmte accu moet het dus worden.
@Haijtink wilde ook grote elektrische boiler doen met hotfill op de robot mocht het keer niet opgewarmd zijn dan warmt de robot het wel op
De boiler laten schakelen op de zonnepanelen
Maar heatpipes kunnen alleen water opwarmen moet me nog verdiepen in efficiëntie
Levens duur heb ik geen slechte ervaring met elektrische boilers die in de kippen stal is de eerste sinds 1999
Die bij de koeien en in huis is ook al stok oud 🤷‍♂️ zitten niet op aardgas op de andere locatie wel
@bio boer ik was bezig met subsidieaanvraag zonneboilers, ik bel mijn installateur over welk type ik moet invullen en hij (die ze verkoopt) zei menno je moet t zelf weten maar ze hebben zo weinig rendement de zonneboilers, ik zou t niet doen, grootste nadeel elektrisch (boiler) is opwarmtijd bij een calamiteit duurt opwarmen erg lang, dus wij hebben er een wtw voorgezet dat bevalt ons beter
@mlkvhoudr fre heater heb ik sowieso dan maar keer tank niet met heet water maar met 60 graden water de boiler vult ook met freheater water
De robot draait ook op fre heater water dan slaat de luchtkoeler ook nog maar zelden aan

Een wtw bedoel je de fre heater mee ?

Er zijn ook boilers met warmtepomp er op zag ik zouden zuiniger moeten zijn
@bio boer ik moest ook puzzellen de eerste keer wtw is warmte terug winning van de melk
Quote Reactie van @bio boer:
Er zijn ook boilers met warmtepomp er op zag ik zouden zuiniger moeten zijn

Heb ik ook naar gekeken, Het energieverbruik van een warmtepompboiler en de boiler die ik nu heb scheelde volgens het energielabel ongeveer 460 KWh per jaar . Dan duurde het een jaar of 7 voordat ik het prijsverschil met de huidige tarieven terug verdiend had. En niet te vergeten de kans op storingen is groter dan met enkel een elektrische boiler.
@jan w daar was ik al bang voor maar kwam het tegen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's tank , melk , delaval , zonnepanelen , dak , ervaringen , elektrisch en nieuw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
1.866