Verburg: geen geheim mestakkoord

Weer eens een staalje van afgunst door de kleinere bonden dat ze minder invloed hebben dan LTO.
En dan maar modder gooien en proberen LTO zwart te maken.
Echt in het belang van de landbouw hoor, zo bevorder je zeker een goed resultaat in Brussel
Verburg: geen geheim mestakkoord
22 jan 2009 18:21
Minister Gerda Verburg (LNV) ontkent in een brief aan de Tweede kamer dat er sprake is van een geheim mestakkoord met LTO Nederland.

Bonden van melkveehouders, pluimveehouders en varkenshouders zeggen in het bezit te zijn gekomen van e-mails waaruit zou blijken dat LTO-Nederland en het ministerie hierover een akkoord hebben bereikt. Bovendien zouden ze hebben afgesproken hier geen ruchtbaarheid aan te geven.

Volgens Verburg gaat het om overleg over de Nederlandse inzet bij gesprekken in Brussel over de zogeheten nitraatrichtlijn. Daarover is ook gesproken met de bonden die nu klagen, maar minder vaak dan met LTO-Nederland, omdat het onderwerp "sectoroverstijgend'' is.

Bovendien is vertrouwelijkheid volgens Verburg van belang in verband met onderhandelingen met de Europese Commissie.

Bron: anp
En zie hier de letterlijke brief van de minister aan de 2e kamer(PDF)


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/01/2009 19:46 door arie.j.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Koos, jij suggereert hier dat de doelstelling van ieders inbreng op dit prikbord het algemeen belang van de landbouw (in Nederland of ver daarbuiten??) zou moeten zijn. Dat is nieuw voor mij. En als het zo is, zou ik er geen voorstander van zijn.
Wellicht kan de beheerder van dit prikbord hier helderheid over scheppen....
Onbekend
Jammer die onvolledige informatie. Er is geen accoord omdat de akkerbouw dit gelukkig niet accepteerde. Voor de melkveehouders was er overeenstemming tussen LTO en LNV over een forse inkrimping van de uitrijperiode, daaruitvolgend grotere mestopslag en zodanige aanscherping van de fosfaatnormen dat menig boer zijn derogatie niet onvoorwaardelijk kan benutten. Terecht dat hierover geapelleerd wordt maar vreemd dat niemand LNV iets verwijt over het stilzwijgingsgebod waarmee de parlementaire democratie gepasserd zou worden.
Onbekend
als je in het bezit bent van de bijlage ( N) dan pubiceer je ze of als je ze niet hebt houd dan op met suggeren
Onbekend
Het Agrarisch Dagblad slaat dit keer de spijker op zijn kop!!
arie.j
Dat men om opheldering van de ander partij en de minister van LNV vraagt is logisch.
Maar dat antwoord had best afgewacht kunnen worden voordat er woedende en vernietigende kritiek werd geleverd
arie.j
Bereiken met mijn commentaar? Nou gewoon mijn mening geven verder niet.
En die verstandhouding beinvloed ik daardoor niet.
Dat doen de betreffende partijen met hun publieke reacties naar elkaar.
arie.j
COMMENTAAR
Schadelijk mestoffensief
De beschuldiging van NMV, NVV en NVP is niet mals: LNV en LTO hebben het op een akkoordje gegooid over mest, en andere belangenorganisaties én de Kamer buitenspel gezet. Of er echt zo’n geheime deal is, is onduidelijk. Ministerie en LTO ontkennen.
Dát LNV met organisaties overlegt over de onderhandelingsinzet in Brussel is de normaalste zaak van de wereld. Dat kan leiden tot over­eenstemming. Graag zelfs, want dat vergroot de kans van slagen. De waarde is tegelijk betrekkelijk: de échte onderhandelingen worden in Brussel gevoerd.
Een nationaal akkoord heeft een voorlopig karakter.
De beschuldiging dat LTO de achterban bedriegt, is niet te bewijzen. Daarvoor moet je de inhoud kennen van het akkoord –dat er mogelijk niet is. Dat de democratie aan de laars wordt gelapt, zoals de vakbon­den beweren, is uit de lucht gegrepen. De Kamer controleert en moet zich altijd nog uitspreken over het mest-actieprogramma, dat Neder­land en de Commissie voor 2010 tot en met 2013 overeenkomen.
De veehouderijvakbonden voelen zich blijkbaar te weinig gehoord door LNV, wat het ministerie zich kan aantrekken. Maar deze ogen­schijnlijke wanhoopspoging om weer aan tafel te komen, is niet erg ge­lukkig en zelfs schadelijk voor de onderhandelingspositie in Brussel.
Lees het commentaar en reageer op /commentaar


Agrarisch Dagblad, publicatie 23/01/2009
gerrie-hul
Maar wat hebben de boeren [leden] binnen lto dan nog te vertellen volgens mijn bescheiden mening totaal niets
anonymous_188
Er is binnen lto wel met de vakgroepleden gesproken en deze moeten de belangen van hun leden verwoorden, en dit zijn ook boeren dus die zullen de belangen wel degelijk goed bekijken en waar knelpunten zitten deze trachten aan te passen.
Maar het kan nooit zo zijn dat iedereen het er mee eens is en alles laten zoals het nu is zal brussel ook niet accepteren want we halen overal de doelen nog niet.....
anonymous_246
wat wil je nu bereiken met je commentaar ,denk je dat het bijdraagt aan betere verstandhoudingen tussen lto en de bonden en dus in het belang van de landbouw???
anonymous_246
Kan je ook antwoord geven op mijn vraag??? en dan ook vooral het tweede gedeelte

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , lto , melkveehouders en mestakkoord geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
6