FDF over mestplannen Adema: ‘Kabinet wil gewoon krimp veestapel doordrukken’

€Wij hebben te maken met een onwillige minister die wil doordrukken wat het 'vorige' kabinet onder druk van D66 heeft aangekondigd, namelijk krimp van de veestapel”, aldus Sieta van Keimpema over de mestplannen van Adema.

Deel dit topic

Reacties

+4
casev2
Dat geloof ik niet. Ik ben er van overtuigd dat denhaag en brussel heel erg begaan zijn met de waterkwaliteit in nederland....
+3
Metal ap
Wat is eigenlijk het probleem met krimp, als het gewoon op een natuurlijke manier gaat heb ik geen problemen mee, ze hadden nooit geen handel in fosfaat rechten moeten toe staan dan had je gewoon stoppers gehad en dan had je de mest ook niet
Kars
@Metal ap de overheid heft graag btw in luchthandel.
cornelissen
@Kars Zoveel particulieren kopen geen fosfaatrechten, waar de btw de eindheffing is.
Fosfaatrechten zijn overigens door lto aangevraagd ,anders werd de mest niet meer opgehaald ,aldus W van Stralen.
Je weet ook wel ,dat door de fosfaatrechten de grondgebonden "knel'gevallen verplicht werden rechten te kopen of geen melkvee te houden
Jawis
@cornelissen en nog hebben ze leden.....!??
cornelissen
Quote Reactie van @Jawis:
en nog hebben ze leden.....!??

Klopt, ik verwijd ze ook geen ondemocratisch beleid ,wel een onrechtvaardig beleid. Als bestuurder hoor je voor alle leden te zijn, daarvoor zijn ze lid . Ik weet ook wel ,dat er weinig draagvlak in de belangenorganisaties( lto en meeloper nmv) was voor een fatsoenlijke overgangsregeling ,want dat ging ten koste van waarschijnlijk een aanzienlijk aantal leden. Maar als bestuurder hoor je daar toch boven te staan, je bent er voor alle leden., je hebt ze als lto zelfs aangevraagd, terwijl je een ander beleid predikte Daar de melkveehouders met onomkeerbare verplichtingen op de peildatum (hier zelfs nog geheel grondgebonden voor de uitbreiding) aan alle verplichtingen hebben voldaan ( vergunningen o.m. ook geheel in orde ) is het op zijn zacht gezegd onbehoorlijk bestuur om deze leden de financiële afgrond in te trappen. Verschillende leden in een degelijke situatie zijn daardoor ook noodgedwongen gestopt.
Ik blijf ze er aan herinneren, niet dat het veel helpt, wat de desbetreffende bestuurders zijn allang - met of zonder voorkennis- vertrokken en laten zich zelfs voor wat betreft de nmv , niet eens meer op een vergadering zien. Het zij zo. Hoe het bij de lto verloopt weet ik niet ,hoor er weinig over van leden , maar kan mij ook niet voorstellen ,dat bedoelde gevallen zich zonder slag of stoot hebben laten afslachten
+2
Ricochet
@cornelissen Een grote nieuwe stal bouwen om zowat te verdubbelen zonder dat je daar vee voor had was ook op zijn zachtst gezegd onbehoorlijk bestuur.
cornelissen
Quote Reactie van @Ricochet:
Een grote nieuwe stal bouwen om zowat te verdubbelen zonder dat je daar vee voor had was ook op zijn zachtst gezegd onbehoorlijk bestuur.

Dat zal wel . Overigens een derde er bij en hier van te voren grasland voor gekocht van melkveehouders ,die zijn ophouden met melken . Een is naar Oost-Duitsland vertrokken om daar verder te melken en de andere ,waar ik van te voren land van gekocht had is gewoon opgehouden i.v.m. de leeftijd.
Er zullen inderdaad ,zoals jij mensen zijn ,die dit onbehoorlijk bestuur vinden, want die grond wordt zo van de mestplaatsing van "cowboy"boeren zonder voldoende grond onttrokken.
+2
Ricochet
@cornelissen En nu zijn we bijna 10 jaar verder en je hebt de stal nog steeds niet vol ?
Ga eens praten met een varkenshouder en vertel dan dat je een stal wil bouwen om er vervolgens nog jaren over wil doen om deze vol te zetten zoals je destijds van plan was. Ik voorspel je dat ie niet meer bijkomt van het lachen.
+2
Braboboer
@cornelissen

Ik heb door succesvolle lobby van netwerk grondig 8,7% in moeten leveren terwijl ik duur quotum had gekocht voor die koeien want ik was helemaal niet gegroeid na 1-4-2015!

Daardoor ben ik de armoede in getrapt, eerst duur quotum kopen en daarna duur fosfaat terugkopen!
cornelissen
Quote Reactie van @Braboboer:
eerst duur quotum kopen

Dat is allemaal niet best. Melkquotum was tot 1 april 2015, wist je al zeker al een tiental jaren en dan toch rekenen, als je koopt ,dat het eeuwig is.
Voor klachten over korting op fosfaatrechten moet je bij lto en meeloper nmv zijn, lto heeft de rechten aangevraagd.
Heb als idee nog een e-mail naar nmv gestuurd met de suggestie om niet grondgebonden niet uitbreiders een lager kortingspercentage te geven ,zoals ook bij de invoering van het melkquotum in 1984. Niks meer van gehoord,dus daar had men kennelijk geen boodschap aan.
Netwerk Grondig wou alle grondgebonden melkveehouders buiten het rechten stelsel houden. Dat is mislukt ,maar een vrijstelling van de korting hadden ze via de politiek zo klaar.
Had er zelf ook niet aan moeten denken na alle ellende nog een korting er bij.
+1
Braboboer
Quote @cornelissen:
Dat is allemaal niet best. Melkquotum was tot 1 april 2015, wist je al zeker al een tiental jaren en dan toch rekenen, als je koopt ,dat het eeuwig is.

Hier was het sentiment: het vee wat je hebt pakken ze je niet af.

Jouw gedachte was: als ik maar grond heb mag ik de dieren houden.

Beide is niet waar gebleken.
bio boer
@Braboboer in combinatie wel 👌
Bij de aankondiging had sharon Dijksma wel gezegd dat er extra ruimte zou zijn bij grondgebonden boeren dat die extra rechten zouden ontvangen achter af bleek het wat anders toen van dam het uitwerkte
Braboboer
@bio boer

Die aankondiging kwam najaar 2014.

Toen hadden de (intensieve) groeiers hun plannen al lang klaar en waren druk bezig met stallen bouwen.
+1
pieta
@Braboboer En Lodders hield de AmvB net lang genoeg tegen zodat deze niet in 2015 al werkte en iedereen zonder de benodigde grond zijn stallen vol kon zetten. Los van de ingebouwde escape dat er ook nog mestverweking kon zijn.
Braboboer
@pieta

Die AmVB grondgebonden groei zijn ze veelste laat mee gekomen. Toen waren de financieringen al rond en waren de aannemers druk met bouwen. Dan kun je niet meer tijdens de wedstrijd de spelregels veranderen.

Dan hadden ze daar in 2012 mee moeten komen, dan waren er veel stallen niet gebouwd.
pieta
Quote Reactie van @Braboboer:
2012

2002 bedoel je?
Braboboer
@pieta

Kan ook al, maar veel stallen zijn toch gebouwd in aanloop na afschaffing van het melkquotum 2012-2015.
+1
pieta
@Braboboer Het is voltooid verleden tijd. Ik had liever gezien dat ze het allemaal wat anders hadden gedaan.
+2
Kars
@cornelissen en de stoppers met fosfaatrechten?
Valt mee dat je deze keer niet die langspeelplaat afdraait.
bio boer
@Kars maakt niks uit de koper krijgt terug en verkoper draagt af

Alleen de consument krijgt niet terug en verkoper draagt af
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Metal ap:
ze hadden nooit geen handel in fosfaat rechten moeten toe staan

Die fosfaatrechten zijn ingevoerd om kapitaal onder noodlijdende bedrijven te schuiven. Als er niet gehandeld zou mogen worden vervalt dat doel.
+3
Cowboy3
@Metal ap Ze hadden 40 jaar geleden nooit al die beperkingen in de veehouderij in moeten voeren, dat was veel rechtvaardiger geweest en vrijheid blijheid voor iedereen in Nederland en was al die handel in die rechten overbodig geweest de afgelopen 40 jaar

(klik om te vergroten)

+2
Metal ap
@Cowboy3 wat een onzin we hadden melkplas boterberg. Als we geen melkquotum hadden gehad dan was de melk niks meer waar geweest en de mest liep van het erf af..Boeren maar produceren en een ander moet het maar weg werken
+1
Cowboy3
Quote Reactie van @Metal ap:
maar produceren en een ander moet het maar weg werken

Dat heeft de rest toch gedaan van NL en hele grote shit zooi van gemaakt en uitgebreid zonder beperkingen en nu willen ze degene die al 40 beperkt is de schuld geven en opruimen, denk eerst ff na slimmerik.
Metal ap
@Cowboy3 bewijst wel dat beperkingen zin heeft
+1
Cowboy3
@Metal ap Waarom is de (r)overheid beperking met auto's, vliegtuigen en mensen dan vergeten en nu nog niet ziet hoe fout het gaat lopen.
+4
Jawis
@Metal ap dan hadden we marktwerking gehad en nu niet zo'n gezeik...
+3
Ricochet
@Jawis Laat de markt nu ook gewoon zijn werk doen. Als je mestafzet te duur vind kun je zelf besluiten om minder vee te houden of afzetkanalen zoeken. Er komt vanzelf een nieuw evenwicht. Die Adema misbruikt de huidige situatie alleen om reductie van de veestapel er door te drukken.
weurding
Op dit moment Hot op X, koeien in gele weide, pvdd, geen fotoshop, nee, tuurlijk niet, koeien hebben 3 poten


weurding
@weurding of zijn het er toch 4?

(klik om te vergroten)

sorry
@weurding

+2
weurding
@sorry t is nep
Elvis
@weurding Was 10 jaar geleden grote ophef over, zelfs vragen van afnemer in China. Melkwinningadviseur van rfc is er bij geweest en later besproken in ledenvergadering
+1
bio boer
Ziet er allemaal wat gek uit idd
+3
spotmelker
@bio boer je kunt ook stellen dat glyfosaat zo'n onschuldig middel is dat je er gewoon vee op kan weiden.
+6
Frans1
@spotmelker je kunt lullen wat je wilt, maar als je je koeien daarop laat weiden heb je het toch niet helemaal begrepen🤦
veeboertje
@Frans1 inderdaad
spotmelker
@Frans1 ik neem aan dat het geen melkkoeien zijn en even naweiden kan geen kwaad.
+4
labella
@spotmelker akkerbouwer hier zegt dat de veiliger is dan suiker in de koffie.😄
+1
weurding
@labella dat geeft aan dat suikerbieten ongezond zijn? 😋
Maar los van dat, je weet wat er speelt in de wereld, waarom zou je vee weiden op bespoten velden, het heeft geen meerwaarde, al ben ik overtuigd dat deze foto's nep zijn, nergens ligt een mestvlaat of is het gras vertrapt, doodgespoten gras vertrap je makkelijker dan groen
+1
Frans1
@labella be my guest, jij neemt maar roundup in je koffie ipv suiker. Ik neem geen van beide😉
bio boer
@spotmelker je koeien zullen vast niet omvallen soms wordt het ook wel ingekuild
Maar dan hou je echt geen rekening met maatschappelijke discussie
Volgend jaar mag het toch niet meer als ik het goed heb

Maar heb ook het idee dat de foto niet klopt
RaHeados
@bio boer zitten nog wel wat groene plukken in. Of niet goed gespoten of ze dachten niet alles geel met fotoshopen omdat het anders niet geloofwaardig is
Marco69
Bestaat wel weiden na toe dienen glyfosaat.
Frans1
@Marco69 waarom zou je dat willen
RaHeados
@Frans1 gewas weg voor t onder werken? Maar dan zou klepelen net zo best zijn denk ik dan
+2
Twentsch Land
25 jaar geleden werdt al gezegd dat naar 4 of 5 dagen naar het spuiten met glyfosaat de koeien weer gerust kunt laten grazen in het perceel.....zelf zou ik niet graag vlees willen eten van een dier wat kort ervoor in een dergelijk perceel heeft geweid, maar ik eet ook niet graag vlees van een dier die 20 ml vloeistof over de rug heeft gehad en 5 weken lang niet wordt aangevallen door insecten.

Feit is wel dat het imago enorm wordt aangetast als mensen afbeeldingen zien met vee in een doodgespoten wei voorzien met de nodige tekst.
+1
kleine boer
@Twentsch Land En als er gewoon een onkruidbestrijding is toegepast en het gras blijft groen is het prima? mischien zijn de koeien er gewoon per ongeluk in gegaan achterna gezeten door een wolf en door de draad gegaan...
+1
spotmelker
@Twentsch Land dat begrijp ik allemaal wel maar ik denk dat de slachtlijncontrole dergelijke residuen nooit doorlaat mocht het zo zijn. Anderzijds eet iedereen zonder zorg met imazalil behandelde citrusvruchten. Die krijg je door het schillen onherroepelijk binnen. Ik maak me er niet zo druk over.
kleine boer
En de hond en kat mag alle stoepjes die behandeld zijn gewoon aflikken en er op spelen....
Twentsch Land
Van die honden en katten zal wel geen pan soep worden gemaakt.

@kleine boer
kleine boer
@Twentsch Land dat niet maar wel lekker geaaid en geknuffeld.... eerst maar es een onderzoek dat het in het vlees of de melk zit dan pas wat roepen...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's druk , d66 , sieta , veestapel , fdf en adema geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
53
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0