Land van Ons lapt zeven ton voor stuk weiland in Midden-BrabantQuote:
UDENHOUT - Door overal landbouwgrond op te kopen, wil Land van Ons onze natuur redden. De nieuwste aankoop in Brabant is een stap op weg naar het waarmaken van torenhoge ambities. ,,De grond hier is gewild!”

Deel dit topic

Reacties

weurding
Zetten hoog in.... 300000 ha
+1
cjw73
@weurding voor die prijs heb ik ook nog wel wat te koop.
hoest
@cjw73 ik kan het artikel niet lezen maar over hoeveel ha gaat dit?
grös
@hoest
Bijna 8 hectare, voor iets meer als 90.000 /ha
hoest
@grös voor dat geld heb ik ook nog wel wat te koop 😀
Kars
@hoest boomkwekers betalen 12 euro daar
weurding
@hoest

Harrie Paulissen en Gaby Meekes lopen als vrijwilligers van Land van Oons over het aangekochte perceel in Udenhout.
PREMIUM
Harrie Paulissen en Gaby Meekes lopen als vrijwilligers van Land van Oons over het aangekochte perceel in Udenhout. © Dolph Cantrijn
Land van Ons lapt zeven ton voor stuk weiland in Midden-Brabant
UDENHOUT - Door overal landbouwgrond op te kopen, wil Land van Ons onze natuur redden. De nieuwste aankoop in Brabant is een stap op weg naar het waarmaken van torenhoge ambities. ,,De grond hier is gewild!”


Het is dat ze geen vlag bij zich hebben, anders hadden ze die hier ter plekke in het kletsnatte gras geplant. Om te vieren dat ze met hun club eindelijk land hebben veroverd in het midden van Brabant. Ze, dat zijn Harrie Paulissen en Gaby Meekes, vrijwilligers van Land van Ons. De coöperatie koopt door heel het land landbouwgrond op, om die te verpachten aan boeren die groen bezig zijn


Dat gaat hier binnenkort ook gebeuren, op de bijna acht hectare grond in het buitengebied van Udenhout. ,,De grond is gewild. Zeven boeren hebben zich bij ons gemeld. We willen voor het groeiseizoen een knoop doorhakken zodat de boer meteen aan de slag kan”, zegt Meekes. Met haar laarzen aan stapt ze over het braakliggende grasland. Op het veld ernaast staan alleen de stoppels van de snijmaïs nog overeind.

Dit is de op een na duurste grond die de coöperatie tot nu heeft gekocht

Harrie Paulissen, Vrijwilliger Land van Ons
De vrijwilliger verwacht dat hier over een tijdje kruidenrijk gras groeit, of een vergeten gewas als boekweit. ,,Het belangrijkste is dat we de biodiversiteit en de bodemkwaliteit verbeteren, het landschap mooier maken en

Dat zijn dan ook meteen de grote doelstellingen van Land van Ons. De coöperatie bestaat bijna vijf jaar, telt ruim 27.000 leden en bezit nu ongeveer 300 hectare aan grond, verdeeld over 21 percelen. De ambitie is torenhoog: op naar 300.000 hectare.

Kostbare grond
Udenhout is de nieuwste aanwinst op weg naar dat ambitieuze doel. ,,Dit is de op een na duurste grond die de coöperatie tot nu heeft gekocht. Grond in Brabant is kostbaar”, zegt Paulissen. Met ruim 9 euro de vierkante meter komt de deal zo op zeven ton uit. Dat geld wordt bijeengebracht door leden van de coöperatie, die voor 20 euro per jaar lid zijn en zo grond kunnen kopen. Zij stemmen mee over aankopen en krijgen de kans om zich nuttig te maken als vrijwilligers.

,,In en rond Tilburg hebben we 400 leden, die schrijven we allemaal aan met de vraag of ze hier in het perceelteam willen. Om de boer bijvoorbeeld te helpen met het wieden van onkruid of het planten van heggen, maar ook om mee te werken aan een beheerplan, metingen te doen naar de biodiversiteit of voor de communicatie.”

Voedsel verkocht
Boeren krijgen een lijst mee van wat ze wel en niet mogen doen. Voorbeelden van niet: landbouwgif en kunstmest. Wel: wisselteelt, bodemherstel, periodes van rust. ,,Biologisch plus”, zegt Meekes. Zij rept van een gunstige pachtprijs waardoor de boer meer ruimte heeft om in te zetten op een betere biodiversiteit. Het duurzaam geproduceerde voedsel wordt verkocht in boerderijwinkels en in de eigen webshop Oogst van Ons.

,,We doen er alles aan om de keten zo kort mogelijk te houden. Dat is soms uitdagend. Wij waren de eerste die weer boekweit teelden in Nederland, maar die eerste partijen moesten naar het buitenland omdat niemand ze kon verwerken. We stoppen er heel veel werk in om dat dichterbij huis te kunnen doen. Een hele ontdekkingstocht.”

Meer dan 65 procent van alle grond in Nederland wordt gebruikt voor landbouw. Dáár moet je zijn als je iets wil veranderen

Gaby Meekes, Vrijwilliger Land van Ons
Meekes groeide op in de Achterhoek en raakte daar al in de ban van het coulisselandschap met zijn weilanden, hagen en houtwallen. ,,Ik ben door de jaren heen steeds met natuurorganisaties bezig geweest. Toen ik het Land van Ons beschreven zag, dacht ik: dit is briljant. Meer dan 65 procent van alle grond in Nederland wordt gebruikt voor landbouw. Dáár moet je zijn als je iets wil veranderen. Wat er op die landbouwgrond gebeurt, werkt ook door op de natuurgebieden.”

Beschermde natuur
Het verklaart ook de grote belangstelling voor de grond in Udenhout, weten de vrijwilligers. ,,We zitten hier in de buurt van De Brand en de Loonse en Drunense duinen. Wie hier wil overleven, heeft grond nodig”, zegt boerenzoon Paulissen. Hij doelt op extensivering: door grazers meer ruimte te geven, daalt de stikstofuitstoot op beschermde natuur en heeft de boer minder last van strenger beleid.

,,Grond is de basis voor de lange termijn. Boeren hebben deels eigen grond en pachten van grote organisaties als Natuurmonumenten, Brabants Landschap, gemeenten, provincie. Wat wij anders doen, is dat we geen 1-jarige contracten bieden. Onze intentie is in principe zes jaar. En daarna verlengen, mits de samenwerking goed is. Dan kun je als boer vooruit kijken en écht werk maken van het herstel van de bodem en het mooier maken van het landschap.”
Jannus
Quote Reactie van @weurding:
De coöperatie koopt door heel het land landbouwgrond op, om die te verpachten aan boeren die groen bezig zijn

Heb wel interesse maar dan wil ik eerst zien hoe dat in hun ogen moet want zij hebben er blijkbaar verstand van
Kars
@weurding dat gebied willen ze 5000 huizen bouwen en 700/800 ha landbouwgrond omzetten in natuur van de 3200 totaal meen ik. Zoveel boeren zitten daar niet meer. Of ie zo gewild is daar. Tegen loonse en drunense duinen wil ik hem niet. Bult klapzand. Groeit gin flikker daar in beetje droge zomer.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Kars:
Bult klapzand. Groeit gin flikker daar

Er is hoop! Ze gaan de bodem herstellen door te extensiveren 😂
Bennie Stevelink
@hoest Het gaat om een perceel van 8 hectare voor €9,- per meter.
Cowboy3
@Bennie Stevelink Hebben ze mazzel dat de provincie of het waterschap geen interesse of gehoord heeft.
Erco
@cjw73 is het nog geen 90.000 bij jullie?
+1
cjw73
@Erco nee. Goeie stuk 80 a 85 , maar er is ook nog wel land voor 60k te koop, maar das alleen geschikt voor gras.
arie.j
Ze doen hun best maar....
+3
bio boer
@arie.j vind ik ook beter zo dan altijd maar zeggen hoe we onze grond moeten bewerken door zelf tekopen zijn ze ook baas over de grond
grös
@bio boer
Oja, van mijn part kopen ze hier het halve dorp op, hier ook genoeg mensen met "alternatieve" ideeën, soms gaat dat goed, en soms niet, het is hun geld en zorg.
+4
Bennie Stevelink
Ze zijn nog wel een tijdje zoet. In 5 jaar hebben ze 300 hectare verworven. Om het doel van 300.000 te bereiken zijn ze dus 5.000 jaar bezig. Tegen die tijd hebben we de volgende ijstijd al en hebben ze er niets meer aan.
bio boer
@Bennie Stevelink vliegwiel zal ook daar meer gewicht krijgen hoe meer ha pacht over wordt betaald hoe meer ze kunnen kopen
Hans van Bergen
@bio boer grond zal ontrokken gaan worden uit de landbouw stel ik me voor en alszodanigkost het ze dus niet zoveel en mag je ook niets
Braboboer
@Bennie Stevelink

Wie weet krijgen ze binnenkort ook geld van de postcodeloterij
de Tank
@Braboboer Ze krijgen al forse subsidies uit groenpotjes, zo betaalt iedereen er al aan mee. Het meeste geld komt van de leden, betalen 20euro, daar kopen ze 1m2voor gemiddeld 7 euro voor de grond, rest zijn exploitatiekosten om het om te toveren tot in hun ogen goede grond. Alles valt of staat met aantal leden aan je binden die jaarlijks de 20 euro contributie betalen. Ik heb liever dat mensen zelf geld steken in wat ze goed lijkt dan anderen te verplichten.
arie.j
Quote Reactie van @de Tank:
@Braboboer Ze krijgen al forse subsidies uit groenpotjes, zo betaalt iedereen er al aan mee. Het meeste geld komt van de leden, betalen 20euro, daar kopen ze 1m2voor gemiddeld 7 euro voor de grond, rest zijn exploitatiekosten om het om te toveren tot in hun ogen goede grond. Alles valt of staat met aantal leden aan je binden die jaarlijks de 20 euro contributie betalen. Ik heb liever dat mensen zelf geld steken in wat ze goed lijkt dan anderen te verplichten.

Als elk lid meer maar 1m2 per jaar betekend, dan zet dat ook niet veel zoden aan de dijk
Snelle rekensom leert dat een miljoen extra leden in 10 jaar ze een1000 ha in die 10 kunnen kopen
En dat miljoen aan extra leden zullen ze echt volgend jaar niet halen
de Tank
@arie.j gemiddeld heeft elk lid 100m2, je mag ook meer kopen.
Jannus
Quote Reactie van @de Tank:
Alles valt of staat met aantal leden aan je binden die jaarlijks de 20 euro contributie betalen.

En iedere keer komen ze over de gronden kijken wat je doet want ze zijn lid en hebben ervoor betaald
de Tank
@Jannus Dat is inderdaad stap 2, boeren vinden die willen boeren zoals land van ons wil. Ze moeten dus veel mensen vinden die bereid zijn behoorlijk willen betalen om duurder voedsel te krijgen. Ik ben benieuwd hoe ver ze komen.
Jannus
Quote Reactie van @de Tank:
Ik ben benieuwd hoe ver ze komen.

Wanneer je je eigen bedrijf runt dan neem je beslissingen die soms erg kort zijn maar juist cruciaal op dat moment maar werk je voor een soort vereniging dan dient er over besloten worden en nagedacht of het allemaal wel rijmt met hetgeen je uitdraagt en dan gaat het fout,er wordt gepraat,gepraat en gezwegen en de tijd draait door en de boer staat stil met zijn ploeg
+1
weurding
@Bennie Stevelink kon nog wel es sneller gaan da je denkt, komende 5 jaar komt er veel meer aanhang bij dat soort clubs dan de afgelopen 5 jaar
grös
@weurding
Nou prima toch, beter als dat het natuurgebied of zonneparken word.
+1
Vdejong
Quote Reactie van @grös:
Nou prima toch, beter als dat het natuurgebied of zonneparken word.

maar hoe zullen al die EV's opgeladen kunnen worden zonder zonneparken?
+3
weurding
@grös beste wat gebeuren kan is dat men er achter komt dat het wat meer voeten in aarde heeft voedsel te verbouwen ja
+1
de Tank
@weurding Daarom, mensen die voor eigen rekening op een andere manier willen boeren hou ik niet tegen hoor. Ook voor hen geldt, wat niet kan, kan niet. Tot nu toe kopen ze vooral land van boeren die al op een andere manier boeren en die pachten het dan terug, Die hebben er veelal huisverkoop bij. Tot nu toe is die markt beperkt. Of ze het zo groot kunnen maken als hun plannen zijn, dan moet er nogal wat veranderen in het koopgedrag van heel wat meer mensen dan nu.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kopen , landbouwgrond , natuur , brabant , weiland , grond , aankoop en zeven geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
2.996