'Bereidheid tot 28 dagen aanhouden van de kalveren'

Zijn melkveehouders bereid om te voldoen aan hogere welzijnseisen voor de kalveren? Voor haar afstudeerstage bij Topcalf heeft student Elcke Nusselder van Hogeschool Van Hall Larenstein dit onderzocht.

Deel dit topic

Reacties

Jannus
Nieuwe oogst kun je zo in het communistische kartel gooien,wanneer jonge mensen geen problemen zien in het langer aanhouden van kalveren tot 28 dagen dan zou ik graag willen horen welk een bedrag ze rekenen per dag of kalf aan arbeidskosten of werken ze in de verzorgingsstaat van de filantropie
biopleats
@Jannus Lezen is ook een vak, dit was een afstudeerstage van een student. en de resultaten geven aan dat jonge melkveehouders het wel zien zitten, ook staat er zelfs in dat jonge melkveehouders bereidt zijn tot 500 euro per kalf extra uit te geven.
+5
Realisme
@biopleats om die vervolgens voor 180 euro mee te geven? Is dat wat ze tegenwoordig leren in Dronten😂
henri-inberg
@Realisme Er staat toch duidelijk Hogeschool Van Hall Larenstein. Heb nooit geweten dat die school zich in Dronten bevind.
Realisme
@henri-inberg
Quote:
ook staat er zelfs in dat jonge melkveehouders bereidt zijn tot 500 euro per kalf extra uit te geven.

Mijn opmerking ging niet over de onderzoeker
biopleats
@Realisme nee, maar in het artikel staat wel dat ze de gezondheid van de kalveren belangrijk vinden, en daar dus 500 euro per kalf voor over hebben. Zal bij jou dus wel niet het geval zijn en dat zegt wel weer genoeg.
+2
pieta
Quote Reactie van @biopleats:
daar dus 500 euro per kalf voor over hebben

Er staat, zoals ik het lees, dat ze bereid zijn om 500 euro per kalverplaats te investeren. Dat is heel wat anders als per kalf. De jonge melkveehouders zien er qua arbeid niet tegenop, oudere wel. Dat is een kwestie van ervaring. Al doende leert men dat arbeid leveren en geld er achteraan geven niet motiveert. 😁 Een blauwe wat langer houden loont nog wel eens. Maar je hebt er ook wel eens één die helemaal niet echt groeien wil en persoonlijk ben ik altijd blij dat ik daar dan vanaf ben.
+1
HansBa
@pieta een goede Belg drinkt ook zo voor 35 euro melk op per week, ook dat loont haast niet. 14 dagen op bedrijf is lang zat mits ze goed gezond zijn, net nog 2 afgeleverd die sprongen de kar in.
Realisme
@biopleats jij kent mijn situatie niet en al helemaal niet hoe lang ik kalveren aanhoud en hoe ze er uit zien als ze weg gaan. Dat zegt mij dan weer genoeg.
+4
Frans1
@biopleats dus ff een extra kostenpost van 25.000 euro op jaarbasis voor een bedrijf met 100 mk. Hoeveel feeling hebben deze zgn jonge mvh met economie?
+1
bio boer
@Frans1 ze bedoelen investeren in dierplek van 500 euro per dierplek dus 10 plekken voor kalveren maakt 5000 euro voor beter dierwelzijn
+1
Frans1
@bio boer klopt, was ff wat te vlug met reageren🙃.
Noorderling
@Frans1
investeren is direct nog geen kosten.
Een dierplaats kan wel 8-12 kalveren per jaar voorzien.

Met een 100 koeien zullen er per jaar 70 dieren vertrekken welke je 4 week moet houden.
Ben je een 10 plaatsen voor nodig waarvan ze zich na 2 week ook wel in een groepshok vermaken.
In de eerste twee week heb je 80% van het werk wel gehad van de 4 weken periode.

Voerkosten en opbrengst zal een ander verhaal zijn.
Vleesveehouders zullen ze ook wel niet voor de hobby houden, doen wij dan wat verkeerd dat ze bij ons niet groeien en bij een ander wel?
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Vleesveehouders zullen ze ook wel niet voor de hobby houden, doen wij dan wat verkeerd dat ze bij ons niet groeien en bij een ander wel?

De meeste groeien hier prima. Probleem is alleen dat het slecht betaald wordt.
bio boer
@Noorderling heb kalveren nu sinds 2 jaar meteen in groepjes van 3 of 4 dat gaat eigenlijk best goed eerste 2 dagen de fles als ze halig zijn op de milkbar hoef je ze ook niet te verhuizen

Hoeft ook niet veel te kosten heb gewoon groep iglo uitloop hekken aangeschaft die op de plek waar de eenling boxen stonden gezet tegen de muur

Heeft ook met bio regels temaken dat ik het heb gedaan ze mogen eigenlijk niet meer in 1 ling boxen
Erik1979.
@bio boer ik wil ze voor dag 8 in de groep hebben. Vanaf dag 8 moeten ze ruwvoer. Ik heb de regel dat er geen kalf wat gezond is met oormerk in een eenling box mag. Groepen is ook veel mooier. Kunnen de kalveren veel meer spelen. (Werkplezier is ook belangrijk 😀,)
casev2
@Erik1979. Dat oormerk moet hier binnen 1 werkdag inzitten 😉
+2
Frans1
@casev2 hier ook. We werken alleen niet zo veel
Erik1979.
@casev2 hier niet, hebben hier een 7 dagen regeling. Èèn eu hè😂😂😂
Erco
@casev2 voorheen gewoon met onthoornen 😉
+3
cs-agrar
Quote Reactie van @biopleats:
jonge melkveehouders

dat waren de collega's op school? Laat ze eerst maar eens zelf kalver groot brengen, en het dan nog eens vragen...

EFSA: "Een kalf moet de eerste dag bij de koe blijven, daarna in groepshuisvesting"

Een praktiserend boer weet dat als je kalver direct weg haalt, dit veel minder impact op het moederdier en kalf heeft dan een paar uur later, of zelfs een dag later. Dat is alleen al de stress van beiden door de binding in die tijd. Dan vervolgens naar groepshuisvesting ipv eenlinbox, wat de gezondheid van het jonge dier echt niet ten goede gaat komen. En wat gaat het toevoegen om de dieren dan 28dagen te houden ipv 14. Naast dat ik niet zo bedenken kan wat dat aan welzijn of gezondheid beter kan zijn, gaan dan ook minder dieren in een veewagen doordat ze groter zijn, dus meer transportbeweging met dito kosten, 14dgn meer voeding, plaats en onderhoud van de plaats, tijd en evt risico. En wie gaat dat betalen? Zoals we allemaal weten, wordt alles doorberekend tot aan de boer, deze krijgt dan altijd deksel op de neus, en draagt ook (weer) alle risico.
+1
vannorden1993
Groepshuisvesting vanaf dag 1 geeft een verhoogde kalvernietOKscore
m uut m
@vannorden1993
Dat is grote onzin.
+4
Erik1979.
Even allemaal wakker worden!!! Wij krijgen voor Zwart Bonte vaarskalveren die we niet aanhouden nog geen 20 euro. Wel een maand melk geven. Die paar weken extra brengt geen dierwelzijn en bezorgt gigantische veel extra kosten zonder opbrengsten. Ik heb nu de ervaring. Niet grappig, helemaal niet grappig.
+2
bio boer
@Erik1979. fok je kalf toch zelf op als je denkt dat een ander er met de winst van door gaat
Erik1979.
@bio boer iedereen heeft kalveren waar die niets mee wil. Die moeten zo snel mogelijk naar mensen die er wel wat mee willen.
arnold
@Erik1979. Als je kalveren van ruim 14 dagen nog geen 20 euro opbrengen ben je financieel beter af met een dood kalf.
Niet dat dat de oplossing is maar we ontvangen gewoon veel te weinig voor de kalveren.
Frans1
@arnold Dat is het punt, je kunt van de koper niet eisen meer te betalen, voor een beestje wat je graag verkopen wil. Vraag en aanbod. Ik wil op den duur wel naar een gesloten systeem, alles zelf opfokken en mesten, dan heb je zelf alles in handen, geen gelul met transporten ed. Weiden, afmesten en verwaarden.
Frans1
@Frans1 afgelopen zomer 6 bulletjes in het land gehad, gaat hartstikke mooi, staan nu op mestrantsoen. Probleem is de ruimte, je moet er op ingericht zijn, vooral als ze wat groter worden

(klik om te vergroten)

bio boer
@Frans1 kan wel in apart groepje in de jongvee stal toch ben ook bezig met black angus kasteer ze wel heb nog stal met 30 boxen over met dichte vloer moet dan nog mest schuif op niet meer in gebruik sinds 2014 alleen heb geen vergunning voor die dieren dat is nog wel punt
Frans1
@bio boer Dat heb ik nu ook, maar het is wat te krap. Zou er wat ruimte bij hebben, maar dat werd ff uitgesteld, dus improviseren
de Tank
@Frans1 Als je zelf het kalf niet slacht en opeet krijg je een keer gelul, je stelt het alleen uit 😬
+3
Erco
@bio boer jij bent het type dat ook echt je hoofd het liefst maar meteen ophet hakblok legt he? Piet en Christianne zijn trots op je!
bio boer
@Erco kalfjes 2 week langer houden vind ik geen hakblok nee
Erik1979.
@bio boer voor sommige wel. Voor velen een druppel in de emmer. Voor de minste geen probleem. Voor de kalveren waarover het gaat geen enkele toegevoegde waarde.
+1
Koeien boertje
@Erik1979. Voor de melkveehouderij niet goed.
Voor het kalf maakt het niet uit.
De mester heeft 'm ook liever met 14 dagen
Erco
@bio boer het gaat er om dat je op alles ja en amen zegt. Maar ondertussen sta.je nog wel voor de overname. Ben benieuwd. Maar wens je wel veel succes.en geluk toe
bio boer
@Erco komt waarschijnlijk om dat vele maatregelen bij ons niet zo veel gevolgen heeft om we al zo extensief zijn en geen natuur in de buurt hebben het enige echte kwalijke vind ik nog einde derogatie ook al gebruikte ik het zelf niet
Kalveren 14 of 28 dagen
Brandkeuringen bufferstroken van meter zijn voor mij bij zaken leeftijd zal ook een rol spelen
Einde derogatie en gevolgen en eisen die daar aan verboden zijn is een gedrocht
arnold
@bio boer Hoeveel hectare bufferstroken gaat om?
bio boer
@arnold weet zo uit mijn hoofd niet exact meer denk ha of 4
+2
arnold
@arnold 4 hectare grond kost ruim 300.000 euro
Dat is toch serieus geld en als je dan aangeeft dat dat niks voorstelt vind ik dat vreemd!
Erco
@arnold precies…
Cowboy3
@Erco En die laatste hectare's die men bijgekocht heeft waren toch de duurste en de overheid steelt het weer omdat we zogenaamd niet goed bezig zijn.
bio boer
@arnold voor mij voelt het niet af ik hem kwijt ben als ik die percelen verkoop krijg ik er niks minder om voor een sloot betaal je ook gewoon de zelfde ha prijs

Het enige wat je echt kwijt bent is de mestplaatsing
bio boer
@bio boer koeien kunnen er nog op weiden je mag gewas er op nog oogsten je krijgt er nog glb op
+1
arnold
@bio boer Als jij een huis bezit en je mag er niet in wonen dan heb je daar toch ook niets aan?
Erco
@arnold wel als ie m verkoopt zal hij zeggen 😆😆
+1
arnold
@bio boer Als ik je reacties zo lees krijg ik steeds meer de indruk dat je bij van Drie op de loonlijst staat...
vannorden1993
@Erik1979. wanneer je die geen melk geeft dan heb je er maar een paar dagen last van
Erik1979.
@vannorden1993 gelukkig is de uitval bij kalveren laag.....
vannorden1993
@Erik1979. wanneer de Duitse situatie hier ook werkelijkheid wordt komt er een categorie boeren die denkt : balen dat de uitval laag is
Erik1979.
@vannorden1993 ja, maar daar ben ik geen boer voor.
Noorderling
@Erik1979.
Op een uitzondering kween na is het gewoon een gevolg van eigen handelen.

Sommige dingen of dieren zou ik ook voor niets nog niet willen hebben. alles heeft zijn waarde naar wat een ander er aan kan verdienen, niet zo gek lijkt me.
+2
Erik1979.
@Noorderling ook de stiertjes zijn niet duurder geworden. De blauwe vaarskalveren niet. Kalveren blijven de zelfde prijs. Wel de lasten maar staat niets extra tegen over.
Noorderling
@Erik1979.
Moeten we ons melkpoeder maar weggeven dat ze er meer aan kunnen verdienen.
+4
pieta
@Noorderling Het is gewoon vraag en aanbod wat de prijs vormt. Probleem is dat ze telkens regelgeving invoeren waardoor we de kalfjes langer moeten houden. Staat in mijn beleving totaal geen beloning tegenover.
Noorderling
@pieta
Als je denkt er wat aan te verdienen, of meer aan te verdienen dan een ander doe je dat dan toch zelf?
+1
pieta
@Noorderling Ik wil dat zelf niet. Het gaat mij ook niet zozeer om wat ze opbrengen maar meer om de belemmeringen mbt keuze van het moment van ruimen. Ik heb ze graag op tijd weg.
+1
Erik1979.
@pieta precies pieta. Richten op de dieren waar je mee verder wilt. Dieren waar je afscheid van wilt nemen kunnen beter zo snel mogelijk bij de nieuwe eigenaar zijn die ze voor zijn gebruik optimaal kan verzorgen. Dat is win win.
Noorderling
@pieta
Quote:
Ik wil dat zelf niet

Dat is natuurlijk een keuze.
Net als wel of geen jongvee opfokken. Kan ook niet uit en doen we wel.

We zijn niks gewend als melkveehouders. Alles wordt altijd maar afgenomen.
Met een vlekje, stipje of een gaatje door ritnaalden zijn er al kapitalen aan goed voedsel afgewaardeerd bij een minimaal overschot.

Aardappelen die van 40cent naar 2cent voeraardappel gaan, frites idem. Uien van 40 naar 10cent of in de mest bult.
Tarwe met schot was hier regionaal ook een groot probleem, graanhandelaren kochten Oekraïnse tarwe om op te waarderen. Standaard normen, slikken of stikken en iemand betaald de prijs daarvan. Er is vraag naar kwaliteit, lever je niet dan heeft dat overal consequenties. Ook bij kalfjes.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
ijn er al kapitalen aan goed voedsel afgewaardeerd bij een minimaal overschot

En dan moeten ze dat goed voedsel ook nog 6 weken verplicht in hun koeling (gekoeld) bewaren of mogen ze direct afscheid nemen?
Noorderling
@pieta
Kalveren groeien mag ik hopen?
Dat wil je toch ook voor je eigen opfok en die paar stiertjes hobbelen wel mee.

Een kilo zwaarder is zo een 5-10euro, exacte cijfers moet ik nazoeken. Maar dat valt mij altijd op op de bon. En slechte groeien niet, vaarskalveren minder.
daar ben je grotendeels als veehouder zelf bij waarvoor kalveren je krijgt, en moet of wilt verkopen.
Mag iedereen vrijwillig 10maand voor de verkoop al beslissen.
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Een kilo zwaarder is zo een 5-10euro, exacte cijfers moet ik nazoeken

Wij hebben genoeg kalveren geleverd om te weten dat het zo niet werkt.
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Kalveren groeien mag ik hopen?

Ja hoor, de meeste groeien hier prima. Ik heb graag zo min mogelijk kalveren op stal. Maar een kalf een week voeren voor een paar centen heb ik niet echt zin in. Daarnaast moet je dan ook de huisvesting uit gaan breiden en daar heb ik ook al geen zin in.
+2
Erco
@pieta 2 weken langer voeren moet je gewoon 75 euro meer hebben minimaal. En dat krijg je niet.
labella
@ErcoIs wel erg veel! Ik weet nie wat je de kalveren voeiert maar 14 dgn x 10liter poeiermelk = 37 euro extra kosten
Mkl87
@labella je hebt gelijk. De rest is maar hobby.

Je kletst vaak ook maar wat jou het beste uitkomt.
+2
pieta
@labella Arbeid, strooisel, investering in extra huisvesting, ruwvoer, brokken allemaal gratis?
Mkl87
@pieta hij is bang dat er dan minder overblijft en we dus minder kunnen bijbetalen voor mestafvoer
pieta
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Er is vraag naar kwaliteit, lever je niet dan heeft dat overal consequenties. Ook bij kalfjes.

Kwaliteit wordt normaal gesproken betaald. Je bent echt appels met peren aan het vergelijken nu vind ik. Ze willen ons wettelijke termijnen van aanhouden opleggen welke weer langer worden. Daar ageer ik tegen. De prijs ben ik zelf wel bekwaam voor. Ik weet ook wat ik in de aanbieding heb. Ik ben er enkel op tegen dat ze me willen verplichten om nuka's langer op mijn bedrijf te houden. Normaal gesproken mag een ondernemer toch zelf wat beslissen zoals met aardappelen bijv. Neem ik een contract of teel ik vrij, vroeg of laat, bewaren of direct verkopen etc.
+1
Kars
@Noorderling je lult. In de akkerbouw telt kwaliteiteisen harder bij overschot dan tekort.
Ik heb denk plus 100.000 ton aardappels geladen. Van bevroren, rot erin enzo.
Met laden van opleggers kan ik vlot 10 ton slechte aardappels weg werken zonder afkeur. De clue zit hem in de laadwijze. Heb is 1000 ton bevroren aardappels weg gewerkt op 2000 ton goede.
Ze noemden ons niet voor niks mengboerderij 🤣.
Zelfs is 2 rassen per ongeluk door mekaar geladen, degene die gepoot had precies verkeerd genoteerd. Nooit niks van gehoord van de fabriek.
Uien rooien en laden in dezelfde werkgang met 2 min geleden stortbui.
Ja grasgroen oplegger in. Mja ze hadden uien nodig en konden op klei niet door nattigheid vooruit.
Als nood aan de man is in de akkerbouw dan wordt kwaliteit toch ver op de achtergrond geschoven
Erik1979.
@Noorderling heeft toch niets met melkpoeder te maken. Wat een onzin.
+1
Noorderling
@Erik1979.
Alles draait om voerkosten, dan is het achteruit rekenen wat een kalf mag kosten om er nog wat aan te verdienen. Blijkbaar niks dus. Niet een kalvermester zijn probleem.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Alles draait om voerkosten, dan is het achteruit rekenen wat een kalf mag kosten

Dus omdat ie niets zou mogen kosten moeten wij ze misschien wel verplicht tot minimaal 28 dagen houden en boven de 35 dagen willen ze ze niet meer. Het gaat niet alleen om de opbrengst maar ook over het moment van opruimen. Ik zou ze liever al met een dag of 10 weghebben.
Erik1979.
@pieta ze praten bij ons al over 70 dagen........ Even fosfaat rechten regelen.....mest afzet......en dat voor iets waar je geen flikker mee verdient.
Noorderling
@Erik1979.
Kalveren kosten geen fosfaat extra na 2week.
Erik1979.
@Noorderling dat weet ik niet precies. Bij ons krijg je problemen met vergunningen en zo door de vele kalveren. Ik heb jongvee afgestoten dus kom er makkelijk mee weg. Maar bij menig veehouder is dit een druppel, de laatste druppel. Moet je voorkomen. Ik ga nu ook wat kalveren iets langer aanhouden omdat ik daar plaats voor heb, maar dat is bij iedereen anders.
Noorderling
@pieta
Die goedkope kalveren moet op 2week ook geld bij, dat veranderd er niks om.
Erik1979.
@Noorderling nee, maar dat blijft je houden. En is niet te veranderen.
+3
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
moet op 2week ook geld bij

Ik weet niet of je het al opgemerkt had maar het gaat mij niet om de opbrengst. Ik wil de verplichting niet om ze 28 dagen te houden.
Erco
@pieta m’n pa zei t al jaren terug je bent nog eigenaar maar baas ben je al bijna niet meer. Denk dat dat het hem is. Bioboer zegt op alles ja baas doe ik, mischien leeft dat wel makkelijker voor hem. 😉
Noorderling
@Erco
Stieken zouden we het allemaal wel willen dat beleid en onzin ons niet zou raken.
Ik kom nog heel wat hectares tekort 😁
Erik1979.
@Noorderling niet het probleem van een mester nee. Maar ze maken problemen bij de melkveehouder. De mester is er veel beter op ingericht. Het heeft geen enkel voordeel. Voor niemand niet. Ook voor het kalf niet. En het kost gewoon veel geld. Zomaar 50 tot 100 euro per kalf. Zulke wetgeving moet je voorkomen.
Erik1979.
@Noorderling het gaat mij helemaal niet om de opbrengst op zich. Het gaat over die 28 dagen. Zijn een paar freaks die de ballen verstand hebben van veehouderij en die bedenken zoiets. En wij moeten het maar weer doen. Onze kostprijs vliegt omhoog en ook dit dient geen enkel doel. Ze kunnen zich beter richten op directe levering van veehouders naar mesters, niet al die overlaat plaatsen. Dat brengt welzijn. Niet een maand later dezelfde stress laten begaan.
kleine boer
@Erik1979. en wat drinken ze dan bij de kalvermester ? Water? denk jij een keer op de koffie moet bij een mester....
pieta
@kleine boer Wij hebben lange tijd rosé's opgezet en gemest. Toen hadden we andere (veel goedkopere) melkpoeder.
+1
labella
@pieta De poeier die de rosekalveren hier krijgen zit helemaal geen melkpoeier in: weipoeder, palm en kokosolie,tarwegluten,erwtenmeel,soja en dextrose.
Erik1979.
@labella heb jij rose kalveren?
+1
labella
@Erik1979. ja, allemaal vrouwelijk belgisch blauw
Erik1979.
@labella ook Duitse?
labella
@Erik1979. Nee alleen Nederlandse, wel eens Duitse en Deense gehad maar heb liever Nederlands en ook niet uit Friesland..
Erik1979.
@labella jammer, anders kon jij ons vertellen of de oudere het beter deden. Ik denk van niet. Maar goed, ik denk het, weten doe ik het niet.
labella
Quote Reactie van @Erik1979.:
anders kon jij ons vertellen of de oudere het beter deden

Als ze goed gevoerd zijn wel....
Jawis
@labella wat is er nou weer mis met kalfkes ut fryslan??
labella
@Jawis Friezen voeren niet genoeg, zijn trouwens ook andere waar ik geen kalveren van wil. Mijn leverancier weet wel wie.
+1
bio boer
@labella zie ze soms ook wel in de kar 🙈
Erik1979.
@kleine boer ik ga mijn mooiste blauwe zelf afmesten. Op water 😉 (celgetal melk en restvoer, niet optimaal maar ik denk een goede verwaarding van deze producten)
kleine boer
@Erik1979. wij doen nie anders al dik 30 jaar wa een ander dr aan kan verdienen kunne we zelf ook en onze inkoop kalf is nie duur😜
Erik1979.
@kleine boerik stuur je een pb
pieta
Quote Reactie van @kleine boer:
onze inkoop kalf is nie duur

Hebben wij ook vele jaren gedaan. Zijn zat vaarskalfjes en zelfs kwenen bij die behoorlijke gewichten bereiken. En de grootste kalveren zijn op het einde ook niet altijd de beste van het hok.
+1
kleine boer
@Erik1979. maar zelf wil je ze ook niet afmesten/opfokken en een ander mag er van jou niks aan verdienen of hij verdiend er te veel aan.....
+3
Erik1979.
@kleine boer heeft niets te maken of een ander er wel of niet aan mag verdienen. Wat een kwats wat jij schrijft. Ik waarschuw jullie dat het bij ons in Duitsland zuivere kostprijs verhoging is zonder dat er ook maar iets van welzijn voor het kalf voor terug komt. Jullie kunnen het nog tegenhouden. Terugdraaien bij ons gaat niet meer.
kleine boer
@Erik1979. wij houden al 30 jaar alles zelf aan dus voor mij maakt het niks uit. We kochten ook wel eens kalveren in quotum tijdperk en gaven die melk..... dus toen graag de oudere kalveren dus we weten hoe het werkt jij blijkbaar niet....
+2
Erik1979.
@kleine boer bij jou ja, ik ben nu een oude jongvee stal een beetje aan het veranderen. Kom er ook wel mee weg...... Ik wel.... Veel niet. Zelfde als die 650.000 koeien die er in Nederland teveel zijn. Geweldig voor mij. Misschien maak ik me er drukker om als veel hier op prikkebord. Ik vind het gewoon verschrikkelijk als ik zie wat er kapot gemaakt wordt door die idiote bestuurders.
+3
kleine boer
@Erik1979. dat heb je mooi goed ook ik vind de keuzen van 28 dg of weet ik wa onzin ik denk t kalf ook niks slechter af is met een week weg…. En de prijs is vraag aanbod verhaal…
bio boer
@kleine boer een ouder kalf krijgt de klassieke kalver ziektes niet meer dat lijkt mij toch wel probleem als je alles bijelkaar gooit
Of dat is het enige voordeel wat ik kan bedenken

Maar ik weet niet of dat probleem is bij kalverhouders hoe veel medicijnen dat ze er in moeten pompen
+1
Erik1979.
@bio boer een kalveren mester is veel beter en heeft veel meer ervaring met zieke kalveren als een melkveehouder met een paar kalveren in de week.
kleine boer
@Erik1979. maar een melkvee boer heeft niet altijd van verschillende bedrijven kalveren dat is denk ik een groot voordeel
kleine boer
@bio boer waarom bij elkaar gooien ? denk niet dat dat gebeurd zeker met oud en jong rose gaat dat op de dag op leeftijd om te slachten er zij er ook die starters verder afmesten en er zijn er die starters maken ...
bio boer
@kleine boer bedoelde alle kalveren bij alle melkveehouders bij elkaar bij verzamel center veekar en uiteindelijk kalvermester dan is er al heel wat uitwisselingen geweest met kalveren van andere boeren
labella
Quote Reactie van @bio boer:
probleem is bij kalverhouders hoe veel medicijnen dat ze er in moeten pompen

Dat valt mee, eigenlijk alleen luchtwegproblemen is de eerste paar weken even de vinger aan de pols houden maar dat is normaal maar 1 keer spuiten. koppelbehandelingen doen wij vrijwel niet meer.
bio boer
@labella hoe kan dat ik heb eigelijk nooit wat met de longen van de kalveren af kloppen of zijn dat toch virussen die dan verspreid wordt onder de kalveren
labella
@bio boer ik denk toch virussen die ze oplopen bij elkaar in de veewagen en verzamelcentrum.
m uut m
@Erik1979.
Bij ons is 14 dagen langer houden ongeveer 70 euro extra alleen al voor de melk.
bio boer
Wij betalen 30.000 euro toe zo ze de haantjes willen afmesten voor mij om de 1dags haantjes niet mogen doden 🙈
Erik1979.
@bio boer dit is toch beter te begrijpen als een onzinnige 28 dagen regeling. Ik heb daar geen verstand van. Wel ervaring met de 28 dagen regeling
Van-Epscheuten
@bio boer ik dacht ze het geslacht van al konden bepalen in het ei tegenwoordig? Of mag dat bio niet worden toegepast?
bio boer
@Van-Epscheuten klopt sinds aantal jaar kost trouwens even veel
Maar idd bio laat het nog niet toe er zijn signalen dat ze het gaan goedkeuren maar dat is nog niet zo
Van-Epscheuten
@bio boer gesext sperma heeft ook even geduurd, dus kippen eieren mss ook.
+1
kleine boer
@Van-Epscheuten bio moet toch met gewoon een echte stier neem ik aan toch nie een rietje van plastic uit t stikstof vat😜das nie biologisch ….
hans-hans
@bio boer wat voor kippen bedrijf heb je dan ,toch geen vermeerderings/ uitbroed kippen bedrijf
bio boer
@hans-hans leg kippen maar als je nieuw koppel koopt moet je 30.000 euro betalen voor de haantjes
+1
hans-hans
Waarom laten we het niet vrijwillig iedereen is vrij om te doen wat hij /zij zelf het beste vindt
ik snap de gewilde plichten en geboden niet
ambtenaren geef je toch ook niet elke dag opnieuw regels die hun werk zwaarder maken , iemand die vrijwillig iets doet is heel wat anders (daar is helemaal niks mis mee )
+1
Koeien boertje
@hans-hans we krijgen steeds meer regels waar je minder werk mee krijgt.

Minder vee
Minder bemesten.
Minder voer halen
pieta
@Koeien boertje Het enige waar we drukker mee worden is met ons hoofd boven water houden.
Vdejong
@pieta dat is sowieso onvermijdelijk vanwege de zeespiegelstijging
Quote:
ons hoofd boven water houden.
pieta
@Vdejong Die stijgt met 2 of 3 mm per jaar. Dat is nog wel ff vol te houden.
Mkl87
Een flut artikel. Dit onderzoek is gebaseerd op 100 beurs bezoekers. Daar moet je niet teveel harde conclusies uit trekken
arie.j
Wat een hopeloze discussie zo hier en daar
Het gaat er toch om of kalveren gezond en sterk genoeg zijn voor vervoer en huisvesting elders?
Dus hoort m.i. de gemiddelde uitval en medicijn gebruik bij het aantal dagen leiding gevend te zijn
En zeker niet zoiets of ze al in een groep rondlopen
Hallo zeg, mijn kinderen zaten ook altijd alleen in de box
labella
@arie.j Ik ook, heb er een trauma aan overgehouden dat ik alleen op het land stond in de box waar ik niet uit kon terwijl mijn ouders aan het hooien waren...
de Tank
Als alle kalveren fit bij de mester aan zouden komen en geen overgangsproblemen kende zou er dan regelgeving komen met de minimale leeftijd bij transport?
Erik1979.
@de Tank ja, dit zijn allemaal manieren om onze kostprijs te verhogen. Ze willen de veehouderij in de eu drastisch verkleinen. De mensen moeten aan geprint vlees en meelwormen.
bio boer
@de Tank denk dat we de komende jaren blij moeten zijn dat er nog voldoende plaatsen zijn waar onze kalveren heen kunnen heb zo mij vermoeden dat de kalverhouderij best nog wel eens gaat krimpen in nl de komende jaren
de Tank
@bio boer Dat denk ik ook. Melkvee hou je niet voor het produceren van kalveren. Gewoon zorgen dat het zo min mogelijk kost om de kalveren af te leveren. We leven nu eenmaal in een wereld waar meerdere partijen kritisch meekijken hoe we met dieren omgaan. In het kader van schade beperken, imagoschade is ook schade.
Deblonde
@de Tank Klopt, is bijvoorbeeld al een heel groot probleem in Ierland
pieta
@de Tank Alles fit is een utopie. En volgens mij gaat het helemaal niet slecht. Het is vooral druk vanuit wensorganisaties. Ik heb niet het idee dat het uit de kalversector komt.
de Tank
@Erik1979. Denk ik niet, wellicht schiet de behoefte om alle ongemak bij dieren weg te nemen te ver door. Anderzijds zie en lees ik een groot verschil tussen veehouders hoe belangrijk zij dierwelzijn vinden.
Erik1979.
@de Tank het gaat helemaal niet over dierwelzijn. Als je over dierenwelzijn hebt dan zou je èèn op èèn transport regelen zoals bij varkens. Het hele circus gebeurt gewoon 2 weken later. En iedereen weet het. Een kalverhouder leeft van de kalveren, die is er het beste in. Des te sneller het kalf daar is des te beter het welzijn.
+1
pieta
@de Tank Ik vind het dierwelzijn belangrijk. Ik zie alleen niet wat kalfjes 2 weken langer houden toevoegt aan het welzijn.
bio boer
@pieta liggen ze wel 2 week langer in het stro dat op rooster liggen vind maar niks maar snap wel dat het gebeurt
pieta
@bio boer Ik zie het probleem van houten roosters in een warme stal niet. Voorheen fokten wij al onze kalfjes op op houten roosters, zowel rosé als fokkalveren. Kalfjes springen/spelen door het hok heen. Zijn altijd schoon, droog en geen/weinig coccidiose itt stro.
+1
bio boer
@pieta als je deel roosters en deel stro maakt weet jij ook waar het kalf gaat liggen dus ze zullen het toch wel fijner vinden liggen
JohnDeere4440
Is er al ooit om bereidheid gevraagd bij de boeren :>

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
144
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN