Boer Bas (38) zit in de wurggreep van Tennet. Hij wordt gedwongen mee te werken aan aanleg ondergrondse stroomverbinding over zijn weilanden

Bas de Wildt (38) staat met zijn rug tegen de muur. De melkveehouder uit Zuidschermer wordt gedwongen mee te werken aan de aanleg van een nieuwe, ondergrondse hoogspanningsverbinding van 150 kilovolt over een deel van zijn land. Hij zit met zijn handen in het haar: hoe moet het straks met de weidegang van zijn koeien?

Deel dit topic

Reacties

+2
George
Ik kan het artikel niet lezen , maar wat is het probleem van stroomkabel diep in de grond?
+2
Dezeeuwseboer
@George je hele land wordt verknoeid door al die zware machines en je kan fluiten naar je gras
+3
George
@Dezeeuwseboer Voor een sleufje waar een kabel in moet. En ik denk dat ze het ook wel vergoeden. Bij mij loopt er ook een stroomkabel en hoofdwaterleiding door. Daarvan hebben ze een deel vernieuwd. Hebben sleuf langs de oude gegraven . Eerst de teeltaarde aan de kant gedaan en ik heb er geen last van gehad. En er werd gecompenseerd , ze hebben netjes betaald.
T60401
@George zon 150 kv kabel is wel een serieus sleufje hoor. graven ze wel een geul van 3 meter breed. maar inderdaad wordt allemaal netjes gecompenseerd. Hier in het verleden ook wel gehad dat ze flinke leidingen door de wei gegraven hebben. enkele jaren later grond aan gevoerd op hun kosten om het allemaal weer netjes te krijgen
+2
friesboertje
@T60401
Zijn sleuven van 15 a 20 meter breed
+1
George
Quote Reactie van @friesboertje:
Zijn sleuven van 15 a 20 meter breed

Waarom zo breed voor een kabel. Maar hier deden ze de teeltaarde over een strook van een meter of 10 breed afzetten en daar de sleuf graven zodat die grond niet vermengd werd met teeltaarde. Toen de waterleiding leggen en sleuf dicht en daarna de teeltaarde er over zodat het niet vermengt was. Ik kan er niet over klagen en kreeg een mooie vergoeding. Ik weet echt niet meer hoeveel maar ik was er content mee.
cjw73
@George hier net zo. Heb ook de hoofdwaterleiding en een pers rioolleiding door de maisbouw liggen. Niemand heeft er last. Jaar of wat geleden was de waterleiding lek , maar alles keurig herstel en betaald.
+1
HansBa
@Dezeeuwseboer aandringen op een boring. Hebben ze hier ook gedaan 1 km lang er zo onderdoor ten behoeve van een zonnepark.
Blijft je land heel, op de plek van de boring na.
Dezeeuwseboer
@HansBa dat is wel een betere optie ja
Erco
@George zou hier ook aan de hand zijn. Ik zei betaal elk jaar maar 2000 euro voor. Vergoeding was miniem. Betaal je elk jaar maar voor gebruik van mn grond. Zou om een nieuwe gasboring gaan, gasleiding. En anders ga je maar boren. Achteraf zat er te weinig gas gelukkig
bio boer
@Erco vogens mij kun je dat niet tegenhouden hebben net beheerders het recht door jou land tegaan zo hebben wij nieuwe kabel voor de windmolen zelf moeten aanleggen nu heeft liander die kabel gebruikt om onze aansluiting te verzwaren scheinbaar heeft liander ook alle beschikking over de kabel die wij zelf hebben gelecht op eigen grond zo mogen net beheerders wel meer van we het algemene belang
Vdejong
@bio boer bij de bouw van onze boerderij in Veenhuizen moesten we zelf de kosten voor het leggen van gas- en waterleiding en de telefoon- en elektriciteitskabel betalen. Dus loonwerker gebeld voor het graven van een sleuf. Alles op de zelfde dag erin gelegd en de sleuf weer dicht. Ik meen dat de totale kosten 120.000 gulden waren inclusief loonwerker en gestuurde boring.
In 2018 kwam Enexis met de vraag of ze gebruik mochten maken van de electriciteitskabel om het net bij een aantal huizen te verzwaren. Vergoeding €2500.
Heb ik dus niet gedaan, ik vond dat ze minimaal de helft van de kosten van de aanleg van de electriciteitskabel a €25.000 moesten betalen.
Gasunie heeft ook eens een depot op een hoekje van een perceel gehad. Daar stond wel een mooie vergoeding tegenover.
JappieJo
@Vdejong weet niet of het nog zo is, maar had je stal en huis apart een aansluiting gehad waren de kosten voor de beheerder geweest.
Vdejong
@JappieJo hoofdaansluiting in de stal
Erco
@bio boer wij hadden n deskundige erbij gehaald met de hele buurt en dat hadden ze niet verwacht. Was iig flink tijd rekken geweest. Ik zou er alles aan doen om ze tegen te houden. Weet niet of n beveiligingsbedrijf wel recht op toestemming nodig heeft op mijn grond? πŸ˜‰
bio boer
@Erco je zal zelf maar stroom nodig hebben op je bedrijf en niemand wil kabel door zijn grond

Den aan bijvoorbeeld de hoef die op de aggregaat moest draaien op lange tijd
Noorderling
@bio boer
Of het allemaal gezond is, wonen onder hoogspanning en leukemie hoor je ook net te vaak.

Nu kun je je tegenwoordig weg laten kopen, maar daar zit je ook niet op te wachten. Zij willen wat, ik niet.
Heb ook een gasleiding diagonaal door het land. Waardeloos met drainage, moet van 2kanten en heb op 1deel aan een zijde geen sloot om af te wateren.
zakt altijd na, is sneller nat en verdroogt sneller. Nu willen ze hem opeens dieper gaan leggen omdat de buurman na kilveren geen dek meer had. Ik zit er niet op te wachten, vergoeding weegt niet zomaar op tegen de lange termijn nadelen.
+1
JappieJo
@Noorderling minimaal 2 meter dekking na aanleg anders blijft het kloten
Noorderling
@JappieJo
Zitten we hier onder het grondwater, bemaling wordt je ook niet blij van.
Tot een meter kun je zomers wel zonder, misschien 1,5. Ze willen het risico ook niet lopen dat je er een draineermachine overheen trekt. Vliegen er soms ook met helikopters over om te kijken of je wat aan het uitspoken bent.

Die betreffende boer had zijn woelpoot er achter gehangen, door een kop weg te schuiven in een gat was de dekking behoorlijk minder geworden. 8bar gasleiding lek gaat wel raar. Staat ook continue stroom op om verroesten of iets dergelijks tegen te gaan. Als het niet hoeft zou ik er graag voor bedanken.
+1
weurding
@Noorderling gasleiding Tjuchem Ommen ligt door ons land, ergens in 70er jaren aangelegd, maar ligt me nog bij dat we als kind door betonnen leidingen liepen
weurding
Wat ik hier zo hoor kan je niet klagen over de hoogte van de vergoeding, betrof aanleg kabel van fluitenberg naar omgeving buinen exloo
Erco
@weurding tientje per meter ofzo
+1
weurding
@Erco was raar, zonneweide kon stroom niet dicht bij hoogeveen kwijt, werd 50 km kabel getrokken meende 100000 euro per km, was veel goedkoper hele zonneweide aan te leggen op plek waar stroom heen ging, maar ja, kijk ons eens goed bezig zijn...β˜ΊοΈπŸ€”
cjw73
@weurding das in het groot ook aan de orde. Half noord Nederland wordt ook over de kop gehaald voor aanleg van nieuwe hoogspannings leidingen, omdat de stroom van het windmolen park boven de waddeneilanden bij eemshaven aan land komt en richting het midden van Nederland moet, omdat daar de gascentrales uit moeten.
+1
labella
Hier 1 keer gedonder gehad met een lekke gasleiding in het land bij het greppelen, ze wilden de kosten op mij verhalen waarop ik hun duidelijk heb gemaakt dat ze dan de hele gasleiding zouden kunnen opgraven! Nooit meer wat van gehoord.
Bennie Stevelink
Bij mij hebben ze dertig jaar geleden op verschillende plekken springladingen in de grond geplaatst voor seismologisch onderzoek naar aardgas. De schade was miniem maar de vergoeding was ruim. Als je vindt dat de vergoeding een paar honderd euro hoger moet zijn gaan ze daar geen discussie over aan maar krijg je gewoon wat je vraagt.
@Bennie Stevelink daar staan vaste tarieven voor bij schade aan land en opbrengst derving ,die gasunie en tennet hanteren
+1
Bennie Stevelink
Quote Reactie van Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl:
daar staan vaste tarieven voor bij schade aan land en opbrengst derving ,die gasunie en tennet hanteren

De omvang van de schade is discutabel. Deze discussie vermijden ze. Liever 500 euro meer betalen dan een discussie voeren over de grootte van de schade.

Daarnaast had ik niet te maken met Tennet. Ik had te maken met een oliemaatschappij en had ook geen gedoogplicht. Een boer verderop heeft geweigerd. Toen ik hem vertelde wat ik gebeurd had, had hij er spijt van dat hij geweigerd had.
+1
kleine boer
@Bennie Stevelink hier onderzoek naar aardwarmte kwamen met bedrag per perceel per gaatje ik zei prima vooraf betalen dat kon niet ik zei dan ook er niet op toen kon het wel... collega ernaast was blij kreeg 500 meer als ik ik zei en vooraf betalen nee dat niet... heeft nog niks gebeurd nu is aannemer failliet vaak zijn het onder aannemers die rond gaan en proberen het zo goedkoop mogelijk klaar te krijgen het is en blijft opletten als ze op je land moeten zijn....
+2
bio boer
Is eigenlijk ook maar goed dat we het niet zomaar tegen kunnen houden anders is er altijd wel iemand tegen en kan er niks kwa infrastructuur
+1
casev2
Hier een hele leidingstraat (2x watertransportleiding, en 3x gastransport, allen van flink formaat)
door het land, dus heb wel wat ervaring. Naar mijn mening word alles netjes en ruim vergoed, ook jaren later zijn zd aan te spreken op hun onderhoudsplicht. Nu moet ik wel zeggen dat we hier op laagveen zitten, en de grond al snel beter word opgeleverd dan dat het natte veen was...
bio boer
@casev2 voeren ze grond aan ?
+1
richard melkvee
Hier middenspannings leiding door land liggen (ligt er aal ruim 50 jaar) 5 jaar geleden klic melding gedaan.
Toch door kabel getrokken bijna 6000 euro moest loonwerker betalen .
Later bleek dat kabel niet goed op kaart stond.
Loonwerker kreeg geld terug .
Heeft me heel veel praten gekost en ben er zelf geen stuiver beter aan geworden.
Ik raad aan laat nooit een kabel in de grond leggen.
En als je het doet moet je goede vergoeding hebben.
minimaal 4 euro per meter per jaar met inflatie correctie en dan moeten ze graaf werkzaamheden kosteloos doen in de omgeving van de kabel tot in eeuwigheid.
+1
bio boer
@richard melkvee volgens mij krijg je 1 malige vergoeding hier licht persriool
+1
bio boer
@bio boer ook heeft liander transformator huisje op onze grond geplaatst dan kopen ze de grond wil je dat niet dan heb je geen stroom 😁
+2
John Spithoven
Veel subjectieve reacties, sorry

Tennet, Gasunie en andere semi publieke bedrijven werken volgens de LTO Gasunie normen en wijken daar niet vanaf.

lto.nl/schadetarieven-gewassen-2023-bekend/

De link met tarieven zit onderin

Na het bestuurlijk plannen van een infra structureel project op de boer zijn eigendommen werken deze semi publieke bedrijven met de gedoogplicht.
Het vestigen van een opstalrecht gaat via gedoogplicht. Daar heeft de grond eigenaar niets tegen in te brengen. De gedoogplicht procedure gaat altijd in het kader van het algemeen belang. Daarom zijn de vergoeding voor opstal, werkstroken en gewas schades ook collectief afgestemd met LTO. Zij bepalen gezamenlijk wat de boer krijgt
Er wordt een berekening gemaakt en daar wordt doorgaans niet of nauwelijks vanaf geweken.

En dan wordt het slikken of stikken. Van het vrije eigendom is geen sprake meer.
+2
Leo,s vriend
@John Spithoven Hier 2 grote rioolpersleidingen door de grond, als je je netjes opstelt gaat zo'n aannemer voor je door het vuur. over vergoeding niet te klagen, en een flink aantal extra's gekregen.
Uit gekheid wel eens gezegd dat ze er elke paar jaar wel 1 mogen aanleggen.
+1
John Spithoven
@Leo,s vriend met een aannemer valt er vanalles te regelen.....maar het zijn de semi publieke overheden die het opstalrecht regelen en over de centen gaanπŸ˜‡
Maar niks mis mee als je gezellig met de aannemer een bakkie in zijn schaftkeet kan doen πŸ™ƒ
Leo,s vriend
@John Spithoven Ja, en? halve topic hier gaat over hoe slecht het allemaal wel niet is, ik heb andere ervaringen. Ken idd ook slechte ervaringen, maar dat lag( bij degenen die ik ken) voor 100% aan de boer zelf.
+1
John Spithoven
@Leo,s vriend even over de feiten zoals LTO die weer geeft. Zoveel valt er niet te snabbelen ....πŸ™ƒ

lto.nl/nieuwe-standaard-bij-leidingaanleg/….

(klik om te vergroten)

+1
Haijtink
@John Spithoven Dus beter de moderne weg maar weer?, trekker ervoor en wachten tot ze je aan de kant schuiven? Bult frustratie, veel negatieve media aandacht en uiteindelijk komt ie er toch omdat het een noodzakelijke kwaad is, waar we allemaal gebruik van maken.

Hier meerdere gasleidingen door de grond liggen, bij droogte wordt er een goede vergoeding betaald en in overleg is er veel mogelijk.

Ik ben blij dat LTO dit overleg (nog) doet. Je kan het in je uppie proberen, hier ook wel een voorbeeld van die dacht het ook wel ff tegen te houden, trok wel aan het kortste end.
+2
Leo,s vriend
@John Spithoven Ik heb het niet over schnabbelen, maar pro actief meedenken met aannemer, en dan zijn er vele extra dingen die ze "even "voor je doen. Bij de dwarsligger lopen ze geen stap te veel.
John Spithoven
@Leo,s vriend Ik verwees naar de inhoud van de gasunie normen en naar een bijdrage van LTO zelf over het gedoogrecht.
Mijn eigen ervaring is (bij Vitens en eerder bij KPN) dat er niet afgeweken wordt van de LTO-Gasunie normen en er vrij snel naar de gedoogplicht wordt gegrepen.
Een ieder heeft een vrije keuze om iets wel of niet te tekenen. En als je er veel tot heel veel meer uit haalt, super dat je het gelukt is en dat semi overheid partijen kiezen voor een veel ruimere vergoeding van het LTO-Gasunie convenant.
+1
Erco
@John Spithoven ja echt peanuts. Tis eenmalig. Maar hij ligt er volgend jaar nog steeds en er gaat voor miljoenen aan gas door. Dan boor je hem maar had ik gezegd. Je komt er niet op.
+3
johannamaria
@John Spithoven hier ook een kabel 'gekregen' goede rentmeester ingeschakeld. niet getekend, wel gedoogplicht en dat is prima. wij vonden de voorwaarden niet goed. als je tekent ben je verantwoordelijk voor die kabel. en dat zou je nooit moeten willen!
alle schade word vergoed. en die was 3x zo hoog dan dat tennet met vergoeding aanbood met goedkeuring van lto

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's weidegang en melkveehouder geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nΓ©t dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
46
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN