Wie wordt loonwerker van het jaar?

De boer en loonwerker zijn nauw verbonden. Zeker tijdens de afgelopen ploeter-oogst was het maar al te fijn wanneer de loonwerker even kon bijspringen. Reden genoeg om jouw loonwerker te nomineren voor de Loonwerker van het jaar-verkiezing!

Deel dit topic

Reacties

+13
Melkboer16
Om mij mogen ze het allemaal worden.
+6
huub
Eerst maar afwachten of ie aan het eind van het jaar nog steeds loonwerker is 🤪
+1
cjw73
@huub 1 van mij in ieder geval niet meer. Want die stopt met een week.🤣🤣
JappieJo
@cjw73 ojee..
+1
van Ittersum
@cjw73 gelukkig heb je in jouw omgeving nog keus uit goede en vertrouwde loonbedrijven. Dat kunnen ze niet allemaal meer zeggen
cjw73
@van Ittersum enige probleem is dat de meeste niet op veel meer klanten staan te wachten. Stond nog met 2 collega boeren te praten. Die hadden nog helemaal geen bezoek gehad van een ander loonbedrijf. Bij mij is er wel 1 geweest om te vragen wat mijn plannen zijn.
+11
catfan55
@cjw73 moet dat dan? Zo’n afwachtende houding snap ik eigenlijk niet zo goed. Waarom zelf niet even bij potentiële loonwerker(s) op de koffie. Even bij hun in de schuur kijken naar materiaal, hoe de sfeer is, hoe het voelt. Heb je meer aan als op de bank zitten en afwachten totdat de loonwerker bij jou collega boeren komt denk ik.

Ik heb ook nog nooit gewacht tot een loodgieter, elektromonteur of een auto garage tot ze bij mij voor de deur stonden. Als ik ze nodig heb dan bel ik ze.
+1
cjw73
@catfan55 dat zijn ook dingen die je ook zelden nodig hebt. Landbouw mechanisatie bedrijf komt toch ook bij je langs om te vragen of je nog van plan bent om iets nieuws aan te schaffen. En als ik er nog wel wat klanten bij wou hebben zou ik er toch maar bij langs gaan, voor ze naar een ander gaan.
+3
langeslagdiesel
@cjw73 sommige hebben ook zelden een loonwerker of lmb nodig. Bij andere is het een structureel deel van de manier van bedrijfsvoering. Loonbedrijven hebben het zelfde probleem als de rest van ondernemend Nederland. Vakbekwaam personeel is schaars en duur. Dus ik kan wel volgen dat een bedrijf op een gegeven moment genoeg klanten heeft. Dus ik snap heel goed de opmerking van @catfan55 soms veranderen omstandigheden nou eenmaal.
+2
Vdejong
Quote Reactie van @cjw73:
Landbouw mechanisatie bedrijf komt toch ook bij je langs om te vragen of je nog van plan bent om iets nieuws aan te schaffen

Laatste jaren in Nederland heb ik dat nagenoeg niet meegemaakt
labella
@Vdejong Hier komen de mechanisatiebedrijven waar ik machines van heb ieder najaar om te vragen of er nog plannen zijn om nieuw te kopen
+1
Frans1
@labella nou, das hier wel anders, je moet ze vragen of ze je een offerte willen komen maken, spontaan komt er niemand langs
+2
Vdejong
@Frans1 makkelijk toch, komen ze wanneer het jou past
+2
wotan2
@Frans1 die ervaring deel ik niet, maar wel de ervaring dat bedrijven gewoon niet reageren als je laat weten dat je op zoek bent naar iets.
Erco
@Frans1 ze weten bij jou nog niet waar het geld zit 😉
+1
labella
@catfan55 Toen hier een paar jaar geleden mijn vaste loonwerker stopte zijn er wel 5 loonwerkers geweest om te vragen of ze het loonwerk mochten doen.
+5
catfan55
@labella Dat snap ik, maar dat hoeft niet het "normaal" te zijn. Ik zou toch wel wat nerveus worden als ik nog geen plan had voor m'n mest & voederwinning als veehouder. Daarom snap ik de afwachten de houding niet zo goed van " de loonwerker moet maar bij mij komen vragen"
+2
cjw73
@catfan55 daar wordt ik niet nerveus van hoor. Hier zitten zat in de omgeving. Als ik tzt 1 nodig ben dan bel ik wel.
+2
Braboboer
@cjw73

Er is nog nooit een snee gras blijven liggen inderdaad 😂
Kars
@cjw73 huidige loonwerker heb ik nu 5 jaar denk ik. Vorige gestopt. Huidige belde ik paar dagen voor eerste snede.
cjw73
@Kars ik had al 2 dus de keuze is niet zo moeilijk. De meeste hakselen hier, en bijna iedereen heeft silagewagens, mede omdat veel klanten hier land op afstand hebben.
Kars
@cjw73 me gestopte kon ook persen grootpakken. Huidige niet dus heb ik daar andere voor. Dus heb er ook 2 nu
cjw73
@Kars die gestopt is perste ook grote pakken, maar ik doe het in ronde balen.
+6
Eite62
@catfan55 dat is de mentaliteit van vele agrariërs tegenwoordig en daarom passen veel loonwerkers er voor om uit te breiden.
Personeel is slecht te krijgen voor het boerenwerk en de loonwerker probeert zijn eigen vaste klanten zo goed mogelijk te bedienen en is er op moment ruimte over kan hij er altijd wat bij pakken. Toen ik begon bij het loonbedrijf ,eind jaren 70, vroegen de boeren wanneer de loonwerker tijd had . Eerder hoefden ze niet te maaien. Tegenwoordig ligt het in de wiers en bellen ze dat je van middag moet komen. Waar de gewone loonwerkers ophouden is de concurrentie vaak groot en en veel hoppers dat een loonwerker weet ook niet meer waar hij op investeren moet. De binding met een loonwerker is veel minder dan 30/40 jaar geleden vind ik. En natuurlijk zijn er ook genoeg goeie tussen maar de houding is wel verandert.
+3
JappieJo
@Eite62 dat geloof ik niet dat die boeren er nog zijn die bellen met de mededeling dat het klaar ligt en kom maar. Ik bel altijd voordat ik maai wanneer de lw tijd heeft om het op te pakken. Eerste snee eigenlijk altijd een week van te voor. Ik ben zelf flexibel daarin en heeft nog nooit tot teleurstelling geleid
+2
cjw73
@Eite62 wat jij beschrijft. Is hier totaal niet aan de orde. 90 % van de klanten doet hier al jaren zaken met dezelfde loonwerker. En je hoeft hier echt niet te bellen als het klaar ligt. Want dan ligt het met 3 dagen nog klaar. Je moet bij elk loonwerker dagen van te voren plannen, want anders zitten ze ramvol. Ik heb zelf dan nog het geluk dat ik vrij klein ben, en ze vaak nog wel een gaatje hebben voor 10 a 15 hectare.
+1
Eite62
@cjw73 ja klopt in die hoek bij jullie word de spoeling ook steeds dunner. Dat is hier ook zo maar weet toch dat er agrariërs zijn die eerst maaien en dan een rondje bellen. En dan is er altijd eentje die op zondag wel ruimte heeft
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Eite62:
En dan is er altijd eentje die op zondag wel ruimte heeft

soort zoekt soort, prima als je op die adrenaline wilt leven.
Vaste klanten hebben ze toch niet, omdat die na 2x bedonderd te zijn wel naar een ander gaan.
En zo komt iedereen uit bij wie hij of zij past.

Loonwerker hier in de buurt dacht ook wel 2dagen later onaangekondigd mais te kunnen hakselen.
Wel jammer als die grondverhuurder klaar stond met een klepelmaaier, maaikorf, ploeg en zaaimachine.
Dan heb je 2 mensen die die loonwerker nooit weer bellen, ik was het niet van plan en nu helemaal niet meer.
Waarschijnlijk hebben ze ook dingen beloofd die ze niet waar konden maken om te pleasen.

Ja is ja en nee is nee, nee past niet maar dat is altijd nog beter dan dingen beloven die niet uitkomen.
Daar kun je niet op investeren en organiseren. Hoogstens een keer schuiven met regen, bij technische maleur staat er bijna altijd een reservemachine klaar. Dat is ook wat waard, het werk komt sowieso klaar en opschuiven is enkel een keer eind van de dag een paar uur. Dat weet je ook als je sochtends niet de eerste klant bent.
Jawis
@Eite62 40 jaar geleden bepaalde loonwerker hier hoeveel hectare je mocht maaien...... hij had meer te doen.....
Erco
@catfan55 nerveus? 😆
+1
Frans1
@catfan55 nee, maar als je dan ergens in investeerd wat je eerder door de loonwerker liet doen zijn ze verbaasd. Tsja, als je niet in contact blijft met je klanten weet je ook niet wat er leeft. Betreft mijn loonwerker hier trouwens
+1
PieterA
@catfan55 Zo doe ik dat ook. Anders ben je toch altijd te laat om je wensen kenbaar te maken? Ik ben het wel met velen eens dat de loonwerker ook wel eens wat pro-actiever mag zijn. Maar ja; zij hebben wat dat betreft het tij nu mee.
MaxxuM4ever
@catfan55 nee joh, gewoon een dag voordat je je gras los wil hebben een nieuwe loonwerker bellen dat het er morgen af moet. Vervolgens je gezicht niet laten zien als ze bezig zijn in het land en dan achteraf zeuren dat het heel anders gaat dan bij de oude loonwerker. Geen prijsindicatie afspreken voor het werk zodat je achteraf daar ook lekker over kunt zeuren.
+5
Vdejong
@cjw73 ik heb begrepen dat het eenvoudig is om zelf in te kuilen, althans zo lieten sommige zich uit hier op PB
cjw73
@Vdejong nou ben alleen , niet fit, dus das geen optie.
de hoef
@cjw73 zal de blokken effe appe
+1
JappieJo
@de hoef is ook mooi in de buurt👌
+1
cjw73
@de hoef hij is bekend in de buurt.😉😉
+9
Spuit11
@Vdejong Er was er zelfs eentje die 100 ha in een dag opruimde met 1 wagen. Deed 4 wagens per uur. Misschien die gast eens PB'en.
Jawis
@Spuit11 stond niet zoveel op zeker........
Vdejong
@Jawis Met weinig er op heb je de wagen vol in minder dan 5 minuten?
+1
cjw73
@Vdejong vol is ook een ruim begrip he. Bij sommige zit de wagen zo vol en anderen stampen maar door.
Jawis
@Vdejong 3 ha in een wagen... kun je mooi in 10 uur alles even opruimen
Vdejong
Quote Reactie van @Spuit11:
Deed 4 wagens per uur.
is volgens mij 15 minuten per wagen. In deze 15 minuten kun je dus 3 ha laden, heen en weer rijden en lossen?

@Jawis
trevor-z
@Vdejong naast de rijkuil staat een tafeltje met koffie eventueel melk en suiker ,klaar en niet morsen in de cabine.
Spuit11
@Vdejong Nee ik niet. Een 6 gooier in die andere topic opperde dat. Weet niet meer wie
+1
Vdejong
@Spuit11 was ook niet speciaal voor jou bedoeld, maar meer om te betrouwbaarheid van sommige uitspraken te toetsen
Andre150
@Spuit11 een 6 gooien noem je dat? De persoon die dit zo deed heeft het gewoon voorelkaar op en rond de kuil.
Met een magere snede ruim je zo 50 ha op met 2 wagens. 4 uurtjes en weg ist. Dus die 200ha in een lange dag is prima te doen als je je er even toe zet. Elke situatie is anders en geen boeren erf hetzelfde.
Frits1
@Andre150 1 wagen was het verhaal
+1
BuvaM
Quote Reactie van @Andre150:
Elke situatie is anders en geen boeren erf hetzelfde.

En iedere trekkercabine: @trevor-z "klaar en niet morsen in de cabine"; Niet met drinknippel en roostervloer?
mdoornekamp
@Andre150
Quote:
200 ha in een lange dag

Hangt ook sterk van de opbrengst af. Zo'n voorjaar als 2021 is je capaciteit snel weg.

Goede infra is wel belangrijk. Wij doen naast de sleufsilo met een over rij bult wel eens 9 min. per vracht. Strautmann rond vol
+1
Andre150
@mdoornekamp Ja, ben 21 ook nog niet vergeten...
Alles hangt idd van vele factoren af, en diegene waar het om ging had alles mee op zo'n dag.
Vdejong
Quote Reactie van @Andre150:
Met een magere snede

die hebben boeren toch nooit? Elke vier weken een dikke snede maaien.
+4
mdoornekamp
@Vdejong
Quote:
elke 4 week een dikke snede

De wens is de vader van de gedachte
+1
Vdejong
@mdoornekamp ik neem het dan ook met een korreltje zout
+1
Jawis
@Vdejong hier verleden jaar 30 ha in 2,5 uur. 2 opraapwagens 170 ton product. Je kunt ook wel 200 ha opruimen met 1 opraapwagen in 24 uur. Snap je het?
+1
weurding
Loon naar werken, mooie omschrijving die vaker niet opgaat dan wel

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's boer en loonwerker geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
57
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
5.446
TREFWOORDEN