'Bacteriën nemen elkaars antibioticaresistentie over'

Verschillende bacteriesoorten in elkaars omgeving kunnen genetisch materiaal delen, waardoor ze elkaars resistentie tegen breedspectrum antibiotica kunnen overnemen. Dat ontdekten wetenschappers van de Universiteit van Nottingham in samenwerking met Chinese collega's.

Deel dit topic

Reacties

marcsterreborn
Dat is niet eerlijk.
+3
Farma_boerke
Dat is al decennia bekend tussen bacterien onderling (via zogenaamde plasmiden) en daarmee was het ook niet uit te sluiten dat het tussen verschillende bacterien kan (ook al op kleine schaal aangetoond).
Het enige vernieuwende is dat men dit nu op grote schaal (in praktijk) heeft bewezen.
+1
Achso
@Farma_boerke inderdaad vreemd dat dat nu ineens nieuws is
+2
Nevergiveup
Boeren krijgen toch de schuld
+1
robotmelker
Die bacteriën zijn zo dom.... Voor die resistentie moeten zo ook patenten en octrooien aanvragen... Zo werkt het ook in de grote mensenwereld. Nee alle kennis en kunde weer voor niks afgeven, lijken wel melkveehouders!!
johannamaria
Waarom niet meer onderzoek naar bacteriofagen?
Farma_boerke
@johannamaria Te complex om specifiek werkzame te vinden en productie van voldoende fagen (zuiver en werkzaam) is te duur om concurrerend te zijn met antibiotica
Achso
@Farma_boerke ook dat en het risico ook daar voor resistentie. En dan is het hek helemaal van de dam
johannamaria
@Farma_boerke in Rusland en Oost-Europa werken ze juist heel veel met fagen (volgens mij omdat ze geen antibiotica kregen van het westen). en die worden niet resistent want het is een parasiet die leeft van bacteriën, als die zich aanpassen dan past de bacteriofaag zich ook aan.
Achso
@johannamaria in Rusland wordt voordat phages ingezet worden eerst een sensitiviteits test gedaan en dan de phages geproduceerd. Nooit als generieke therapie. In 2017 in St Petersburg is een en ander uitgelegd in een conference
Achso
@johannamaria en phages zijn geen parasieten maar virussen. Dat maakt ze zeer instabiel en derhalve niet zonder gevaar. Maar ze hebben wel degelijk potentie

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's resistentie , antibiotica en antibioticaresistentie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
1.522