Kan landbouwgrond ooit te duur zijn?

Quote:
Trekken we die lijn door, dan bedraagt de gemiddelde prijs voor een hectare akkerbouwgrond in 2040 €148.200 en zelfs €296.400 in 2060!

'Alleen blijvers kopen grond en die is achteraf nooit te duur betaald.' Een gevleugelde uitspraak met een kern van waarheid. Tegelijkertijd heeft ook grond te maken met economische wetmatigheden. Periodes van hoog- en laagconjunctuur wisselen elkaar af. Stijgende rente- en aflossingslasten zorgen ervoor dat het verdienvermogen onder druk komt te staan. Wordt grond daarmee te duur of kan het nooit duur genoeg zijn?

Deel dit topic

Reacties

+2
bio boer
Hij is al lang teduur bij overname moet àlles geschonken worden nu zijn we afhankelijk van de regeling heeft ook grondprijs gedreven
+1
grös
Bij en in de Natura2000 gebieden kan het nog wel eens een ander verhaal worden, uiteindelijk bepaald de markt de waarde en de overheid wat je op die grond mag doen.
+2
Erco
Als het bij overname al voor een kwart van de prijs moet dan is land altijd te duur.
+1
grös
@Erco
Ja, schenken ze het liever aan de overnemer of aan de Belastingdienst ?
+1
George
Quote Reactie van @grös:
de Belastingdienst ?

Zolang het landbouwgrond blijft hoeft er tot heden niks naar de belastingdienst! Niks!
Alles wat ie meer opbrengt dan de prijs die er in de regio wordt betaald voor landbouwgrond dan is als hij buiten de landbouw gaat datgene met de helft belast.
+1
Frans1
@grös landbouwgrond is onbelast😜
George
Quote Reactie van @Frans1:
landbouwgrond is onbelast

Ongelooflijk dat sommige dat nog niet weten. De angst voor de belasting is altijd zo groot terwijl dat in werkelijkheid nog steeds best wel meevalt. Maar het kan wel snel veranderen vooral wanneer Frans Timmermans aan de macht was gekomen!
+1
Albert Peters
@George die komt wel even geduld
bio boer
@Frans1 nog wel
willemvanaaken
@Frans1 tot ca 20 euro p m
Erco
@grös we hebben het hier over de grond slimmerd. Dat is nog onbelast
+2
hans1980
@Erco bij staking box3 toch?
grös
@hans1980
Gaat per 1 jan naar 36% 🙈
En erfbelasting tot 40% ?
George
Quote Reactie van @grös:
En erfbelasting tot 40% ?

Nee erf of schenkbelasting bedraagt aan eigen kinderen tot € 151.805 10% afdracht aan belasting en daarboven 20%.
+1
Frans1
@grös 36% van het rendement, en dan wordt er ook nog verschil gemaakt in spaartegoed of belegd vermogen
George
Quote Reactie van @hans1980:
bij staking box3 toch?

Als je hem blijft bewerken niet.
achterhoeker2
De waarde van een goed of dienst is de vervangingswaarde + de emotionele waarde.
+1
hans1980
Grond is duur geworden door bijna gratis rente nu 6% rente gaat eerder zakken
+1
bio boer
@hans1980 gaan we via asr werven kan de prijs in stand blijven
+2
casemxu
@bio boer hmmm elk jaar meer huur betalen en je moet zelf een derde afkopen en het eigendomsrecht blijft bij asr. Ik zou het niet gauw doen of buurmans grond moet niet anders zijn te financieren, dan nog blijft het te duur.
bio boer
@casemxu zou het ook niet doen om vermogen vrij te maken alleen om extra grond te werven we zitten nu in de situatie dat bedrijven zijn die best wat extra grond nodig hebben in de toekomst met koop gaat dat simpel weg niet
Braboboer
@bio boer

Wordt je kostprijs ook niet beter van. Is nog best duur via ASR.
bio boer
@Braboboer asr geen ervaringen hebben alleen wat erfpacht van een kerk
Braboboer
@bio boer

Staat hier uitgelegd: asrrealestate.nl/huren-en-erfpachten/…

Stel de grond is 100k per hectare. (Bij mij in de buurt wordt de meeste grond al voor meer verkocht laatste 2 jaar).

Dan betaal je zelf 30 en Asr 70.

Over die 70 betaal je 2,6% canon.

Dus 30.000/25 = 1200 per jaar + 2,6% van 70 is 1820 per jaar. Dus ruim 3000 per hectare per jaar.

Dan wordt die 1820 ook nog eens jaarlijks geïndexeerd met de consument prijs index. Was dit jaar 4,2% maar vorig jaar 8,7% . Dus dat kan in 25 jaar tijd behoorlijk oplopen.

Weet niet of het 100% klopt zoals ik het hier uitreken want heb er zelf geen ervaring mee maar dit is hoe ik hun uitleg lees.

Is mest afzetten en voer aankopen goedkoper en geen teeltrisico.

Als je in een regio met lagere grondprijs zit is de rekensom natuurlijk gunstiger.
+1
boer03
@Braboboer klopt wat je schrijft . Twee opmerkingen.
Als jij vindt dat het meer waard is (bijv buurmans grond) , dan is er een kans dat je meer wilt/moet betalen. Asr kan dan zeggen. Wij vinden het maar 100 waard , of 95. Dan is het zelf 35 od 40 inleggen. Asr betaalt dus niet standaard wat jij vind wat het waard is.

In jouw berekening reken je aflossing van de 30. Ik ga er vanuit als je met asr zaken doet dat je die 30 ook niet op de plank hebt liggen > lenen, waar je ook rente voor moet rekenen.
bio boer
@Braboboer kopen is altijd nog beste als dat niet lukt of je die lasten teveel tenkoste van je cashflow is erfpacht goed alternatief

Ik verwacht toch dat grondgebonden veehouderij steeds meer na druk komt
+1
pieta
@bio boer Ik vind erfpacht gewoon geen goed alternatief. Het kost financieringsruimte en je hebt geen rendement. Ik zie het voordeel niet. Als je 10 ha kunt kopen dan kopen. Ik zou voor de 2e 10 die je niet kunt kopen niet aan erfpacht beginnen. Kost je zomaar 3.000 euro per hectare met oplopende kosten door indexatie en aan het einde van de termijn mag je opnieuw in gaan kopen.
bio boer
@pieta zijn hier boeren die hebben 100% erfpacht boerderijen 😅
Erf pacht kost hier ook geen 3000 euro
Eerder 2000

Dat is goedkoper dan half gefinancierde ha met huidige rente 🙈

De huidige rente laat alles veranderen
3 jaar geleden was pacht helemaal niks vergeleken met kopen

Die rente gaat er ook wel in hakken hoe wel in het verleden 5% rente niks geks was waren we snel gewend aan 1,5% rente 😁

Melk moet nog vors meer opbrengen in de toekomst
+1
pieta
@bio boer Die hebben nog andere contracten. Als ik voor grond van 8 euro/m2 het asr model zoals door braboboer aangegeven aan moet gaan gun ik dat een ander.
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
en aan het einde van de termijn mag je opnieuw in gaan kopen.

Er zijn wel allerlei varianten.
Kan ook terugkopen voor 85% van vrije waarde, het is niet ondenkbaar dat dat hetzelfde absolute bedrag is als de 30% van nu. Ben je nog geen euro verloren, alleen de waarde stijging loop je mis. Die is alleen wel pittig als de grondprijs nog verdubbeld.
Kunt er nog een terugkoopmoment in zetten, dat kan met 10 jaar wel te overzien zijn om een tijdelijke hobbel weg te nemen.

Als je wel besluit te stoppen, en je hebt nog erfpacht lopen met terugkooprecht die binnen een paar jaar afloopt. Heb je wel areaal en een kavel te verkopen wat de waarde van je hele bedrijf maakt. Hoe diegene dat dan financiert is aan hen.

Zou niet mijn eerste keuze zijn, als een kans op je pad komt is het wel te overwegen.
In de akkerbouw gebeurt het hier wel meer, daar is er gemiddeld over de jaren ook geld mee te verdienen op erfpachtgrond. Daarvoor is het rendement met melkvee te laag.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Kan ook terugkopen voor 85% van vrije waarde, het is niet ondenkbaar dat dat hetzelfde absolute bedrag is als de 30% van nu. Ben je nog geen euro verloren, alleen de waarde stijging loop je mis

Welke waardestijging of snap ik het niet? Terugkopen voor 85% en dat is dan hetzelfde absolute bedrag als nu? Dan is de prijs toch flink gezakt.
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
f snap ik het niet? Terugkopen voor 85% en dat is dan hetzelfde absolute bedrag als nu? Dan is de prijs toch flink gezakt.

100k*30%=30k
200k*15%=30k
die 30k ben je over 25jaar niet verloren.

Grond van 200k mag je dan voor 170 kopen. Blijft een idioot bedrag. Maar als je nu nieuwe gebouwen hebt die over 20 jaar zijn afgelost inclusief wat er nog loopt op grond, is er wel ruimte om dat te financieren.
+1
pieta
@Noorderling Aha, op die fiets. 😁
+2
George
Quote Reactie van @pieta:
Aha, op die fiets.

Kunt dan inderdaad beter een goede fiets kopen na 20 jaar dan je op je oude dag nog in de armoede te storten met veel te dure grond. 😀
+1
pieta
+3
Braboboer
@Noorderling

De praktijk is dat aan het einde van het erfpacht traject in veel gevallen het niet haalbaar is om de grond te kopen is wat ik er van hoor.
Noorderling
@Braboboer
Denk wel dat het te vaak is ingezet omdat een bank niet wou.
Dan is het wel keihard achteruit boeren met grond kwijt en een afgeschreven stal, al dan niet op een te kleine basis aan grond.

Het wordt anders als je wat doet uit je kracht en je vooruit wilt komen met je grondpositie. In het ergste geval houdt je er niks aan over, als het dan ook maar weinig gekost heeft is er nog weinig aan de hand.
grös
@Noorderling
Voor akkerbouw is het dan interessanter. Die hebben in mijn ogen iets minder goed rentmeesterschap, intensieve teelten, nu oogsten met bulldozer.. Als ze na 20 jaar zo'n perceel kwijt raken, zat ik er ook niet op te wachten. Veehouder houdt bodemvruchtbaarheid, hoger O/S. Misschien dat banken dat ook eens moeten inzien, dan het kijken naar kortetermijnresultaten. Je kunt bij een hypotheekaanvraag ook bespreken percelen op afstand te verkopen bij tegenvallende resultaten. Kun je in goede jaren nog extra aflossen als je niet weet waar het heen moet, scheelt het daarna alleen maar rente, bij erfpacht kun je 26-30 jaar niks, behalve steeds meer betalen. In een slecht jaar kun je geen aflossing stopzetten, ik weet niet waar de regels voor zijn. Maar het lijkt me een lastige partij bij juridische kwesties, ook bij onteigening voor natuur of woning/wegenbouw. Zij hebben een leger aan juristen, bepalen ook deels de spelregels.
Noorderling
@grös
Erfpacht heeft ook wel waarde.
Paar jaar geleden stond hier vlakbij een blok ter overname, was daarvoor ook een laatste strohalm.

Maarja, lage rente, 18cent voor tarwe en vraag naar mest hing de vlag er heel anders bij.
Zou een koopje geweest zijn.

Knoeien valt gemiddeld ook wel mee. Herstelt zich ook wel weer in een droog jaar. Het is maar net hoeveel risico je wilt lopen en wat capaciteit je waard is.
Met een beetje aan de voorkant Investeren in afwatering en achterkant aan capaciteit heeft 90% hier alles zonder echt knoeien kunnen oogsten.
Heb ook alles in roulatie, ik ben er niet zo bang voor. Gras opbrengsten stijgen eerder dan ze dalen.
+1
Vdejong
@grös
Quote:
Die hebben in mijn ogen iets minder goed rentmeesterschap,
flauwe kul
grös
@Vdejong
Ik bedoel wel gemiddeld, en dan vooral door de derogatie en 80% grasland.
Akkerbouwer is vaker wel professioneler in de grondbewerking.
bio boer
@grös met erfpacht of langdurig reguliere pacht zullen ze het net zo behandelen als eigen dom
bio boer
@grös erfpacht kun je ook weer verkopen kun je pacht recht verkopen contract loopt nog 15 jaar kun je nog zo 15/20 % van de waarde vragen bij verkoop je kunt ook financieren op erfpacht er kan hypotheek akte op gevestigd worden
grös
@bio boer
Kzou als jou even bij boer Bart stagelopen, vind het geweldig voor wat idealistische mensen :
bloeifoundation.com/obligaties-boerbart/
bio boer
@grös vind eigenlijk wel knap hoe hij dat doet financieren op die manier moet wel bij je passen hoeft in ieder geval stuk minder rente tebetalen
bio boer
@bio boer
Quote:
Obligaties
Zonder winstoogmerk 0.1%
Obligaties 0,1%
Deze obligaties koop je met een jaarlijkse rendement van 0%. Hiermee kunnen de plannen om een boerderij te creëren welke 1000 jaar gaat bestaan volledig tot uiting komen.

De fondsen die worden verzameld via deze obligaties worden gebruikt voor projecten die geen direct economisch rendement genereren. Denk hierbij aan het aanplanten van bomen, het creëren van voederhagen, het aanleggen van bijenzones en het verbeteren van de stallen voor het "kalfjes bij de koe project".
Het betreft hier een obligatie en geen donatie. Mocht de boerderij om welke reden dan ook ooit worden verkocht, dan zal de obligatie worden afgelost.

Let op: Je neemt een obligatie,
strikt gezien is dit een aandeel van de boerderij zonder juridisch zeggenschap. Wel waarderen we jouw inzichten en inspraak tijdens het lente overleg obligatiehouders.

Inflatiecorrectie 0,1%
Prijs obligatie € 500
Looptijd: 30 Jaar
Noodsituatie terugkoop garantie
tot 10 obligaties (Artikel 14a)

Toch prachtig zo gratis geld voor 30 jaar 👌
+1
bio boer
@grös heeft toch al leuk bedrag opgehaald zag ik op fb

(klik om te vergroten)

+1
pieta
@Braboboer Dat komt dan weer omdat velen om de verkeerde reden aan erfpacht beginnen.
J Andringa
@bio boer
Quote:
Ik verwacht toch dat grondgebonden veehouderij steeds meer na druk komt

Vind Piet Adema ook 🙈
grös
@bio boer
Voor Bio zijn er toch wel betere alternatieven? Ken een BD kweker die zo met niks een kwekerij overnam, is nu van een of andere stichting.
bio boer
@grös moet je die partijen wel even vinden hoe goedkoper het wordt hoe meer eisen er aan komen meestal
grös
@bio boer
Die makelaar van die in Rouveen had dit er bij staan, zal wel wat optimistisch zijn:
Quote:
er zijn diverse partijen in de markt die biologische grond willen kopen en willen verpachten of in erfpacht willen uitgeven, zoals bijv. Coöperatie Land van ons, zie www.landvanons.nl; Aardpeer, zie www.aardpeer.nl; Stichting BDgrondbeheer, zie www.bdgrondbeheer.nl; stichting grondsteun, zie www.grondsteun.nl
Mogelijkheden Groenfonds-Investeringsfonds Duurzame Landbouw IDL: achtergestelde lening van € 400.000,--;
Particuliere investeerders en/of crowdfunding;
labella
Grond is nooit te duur!
+3
Achso
@labella we hebben nog wel een hoekje voor een miljoen
labella
@Achso Ik bedoelde er mee te zeggen dat er ook genoeg mensen zijn die voor een huis meer dan 5 ton betalen en dan heb je alleen maar een stapeltje stenen.
+4
George
Quote Reactie van @labella:
Grond is nooit te duur!

Wat kun jij dan rendabel telen als je €90000 per ha moet betalen en lenen tegen 6% rente. Mij lukt het denk ik niet en ik wil het ook niet.
Zwaagdijk
@George en toch wordt er gekocht. Buurmans land is maar 1 keer te koop … maar eigenlijk ben je knetter gek als je dat doe. Ook in de akkerbouw.
+3
George
Quote Reactie van @Zwaagdijk:
Buurmans land is maar 1 keer te koop …

Je krijgt steeds meer buurmannen he..... Maar ik hoop dat er nog genoeg partijen zijn die willen kopen. De prijs kan mij niet hoog genoeg worden. Ik vind die € 148200 per ha in 2040 eigenlijk toch wel een beetje magertjes.
+1
Herbert
@George voor 90 mag je blij zijn als je nog wat krijgt. 2 maand terug hier vlakbij 2 kavels van 3 en 4 hectare voor meer dan 120000 per hectare. Verbaas mij er nog over hoeveel boeren er voor ruim over een ton ingeschreven hadden..
+2
T60401
@Herbert Is het ook al werkelijk verkocht? Kan je wel vertellen bij de bank ben je met zulke prijzen snel aan je eind. Ze beginnen eerst al te tellen met dik 5% rente over je huidige financiering. Dat geeft al een flinke aanslag op je liquide middelen.
hans1980
hans1980
@hans1980 wat moet je daarop verbouwen wat rendeert meer dan 5% van 120k is saldo 6000 / ha

Pootaardappelen breakeven , zonnepanelen wel of papaver
bio boer
@hans1980 als je daar 2 ha afgelost tegen over hebt staan is het nog maar 2000 euro 😇 zo koop je elke keer blokje grond bij
bio boer
@bio boer je kan het ook ander laten kopen dan pachten waarom moet alles in eigendom?
bio boer
@bio boer lto zou moeten lobbyen voor betere uitgangs positie voor verpachters landbouw grond kwa belastingen

Een coöperatieve grond bank waar mensen met vermogens geld kunnen beleggen zou ook nog optie kunnen zijn
+4
Koeien boertje
@bio boer iemand van buiten de landbouw zou nooit grond mogen kopen zou beter zijn.
Ook geen beleggingsfondsen
+3
Koeien boertje
@Koeien boertje dat asr gedoe en zo is helemaal niks.
Nu 30 procent betalen en je kinderen opzadelen met een pachtprijs van 2 procent of kopen wat niet op te hoesten is.

Gewoon bancaire leningen en wil het niet pech gehad.
Zo dom waren ze vroeger niet
bio boer
@Koeien boertje vroeger werd er juist veel meer gepacht door belastingen ook bij erven en pachtnomen is dat gestopt
Kerken waren ook groot grond bezitter ook families met vermogen
pieta
@bio boer En daarvoor hadden we landarbeiders en daarvoor hadden ze lijfeigenen. 😁
grös
@bio boer
Hebben hier ook 40 jaar regulier gepacht, qua pachtprijs was dat gemiddeld wel leuk, je had alleen het risico van pachtopzegging, en rente en aflossing was goedkoper geweest,. Erfpacht is zeker 1,5x zo duur en je hebt al 30% betaald.. En na 25 jaar? kun je het kopen of je rechten verliezen.
Achteraf gezien was renteven aflossing altijd goedkoper geweest.
bio boer
@grös volgens mij niet alleen tussen 2010 tot 2022 was rente goedkoper dan erfpacht erfpacht kost hier 2000 euro per ha inclusief pachtrecht mijn lasten voor eigen dom licht toch hoger aflossing plus rente 6% 2.800 euro
Bij 4% zit je ook al hoger per lasten dan de belasting druk nog niet mee genomen dus deel van areaal in pacht is nog niet zo slecht met 30 ha eigendom heb je ook al mooi stabiel vermogen
bio boer
@bio boer koop jij er nu maar 10 ha bij of erfpacht er maar een 10 ha bij zie je het verschil wel

800,000 koopsom
Aflossing 25 jaar dat hanteert de rabo bij ons 32.000
Rente laat ik zeggen 3% gemiddeld ook al is die nu 6% met aflossing wordt rente steeds minder maakt 24.000

Totale lasten aankoop 10 ha 56.000 euro per jaar

160,000 erfpachtrecht is bij mij 20%
Aflossing 25 jaar 6400
Canon 1200 per ha
Totaal grondlasten 10 ha erfpacht 18,400

Is toch wel grof verschil als je alleen de kosten rekent van rente dan nog is erfpacht goedkoper met de huidige rente je moet aflossing wel kunnen ophoesten wat ook niet meer beschikbaar is voor andere investeringen in het bedrijf
Noorderling
@bio boer
als je die 20% financiert moet je daar ook nog rente over betalen.
Zijn fiscaal wel kosten dacht ik?
bio boer
@Noorderling klopt heb je punt komt er 4.800 bij per 10 ha
Zijn wel kosten in de boeken het pacht recht kun je ook weer verkopen
Het is gewoon verkapte aflossing vrij grondgebruik
bio boer
@bio boer losse huur kun je zo kwijt raken is nog goedkoper kost 12000 tot 15000 euro
Voor 10 ha
Lang durende reguliere pacht is schaars dat is als een loterij ver weg het goedkoopste 6000 tot 8000 euro grasland voor 10 ha

Afgeloste eigendom is nog goedkoopste dat is pas voor de volgende generatie
+3
Weidezicht
@bio boer vraagje tussendoor, heb jij ondanks al het geprik, nog tijd om een volgende generatie te maken😇
+1
bio boer
@Weidezicht doen we in de nacht ben nu home alone
casemxu
@bio boer je gaat hier wel een aantal dingen voorbij, alles wat je aflost bij de bank betaal je minder rente over dus worden de lasten elk jaar minder, dit in tegenstelling tot asr waar de canon elk jaar hoger wordt.
bio boer
@casemxu daarom ook getekend met 3% rente ipv 6% eerste jaar zou je rente lasten 48k kosten
Met erfpacht hou je meer cash over om je huidige financiering aftelossen die nog op je bedrijf rust heb je nul of erg lage financiering kun je het ook kopen mits je genoeg verdient om de lasten te dragen als goed is levert de grond ook saldo op
ntd79
@bio boer bij erfpacht zit je toch met jaarlijkse indexering? Kon toen ik hier de boerderij kocht 6 bunder erfpacht overnemen. Dat is nog een oud grondbankcontract. Elke vijf jaar nemen ze dan de gemiddelde grondprijs van deze regio van de afgelopen 3 jaar, daar het gemiddelde van en daarover een percentage, dat is je nieuwe canon voor 5 jaar. Dit schijnt nogal voordeliger te zijn dan jaarlijkse indexering door inflatie. Terwijl dat ook altijd wel weer een behoorlijke verhoging is.
bio boer
@ntd79 je moet sowieso altijd proberen om je omzet/winst elk jaar op te krikken
Die stijging is beperkt over je totaal als je 25% van je grond in erfpacht hebt geen probleem in mijn ogen 100% erfpacht lijkt mij ook niet ideaal
Grondkopen in de toekomst wordt waarschijnlijk ook steeds duurder bedrijfs groei is toch continu proces
+2
ntd79
@bio boer gezien de ontwikkelingen mbt rente, mestafzet enz gaat het je niet meevallen om de omzet op te krikken. Nu ik al jaren niet meer uitbreid in vee merk je dat het lastiger is om grond te kopen. Eerder ging er direct weer melk onder. Zeker nu er grond moet worden verworven om het destructieve beleid te compenseren. Maw leuk om het recht te rekenen met alle oplopende kosten, maar het is alleen maar compensatie, geen toevoeging. Je moet oppassen dat je je daar niet op stuk bijt in de toekomst. Persoonlijk ga ik niet van koers veranderen, gestaag toch proberen door te blijven kopen in grond, flink aflossen en je oren en ogen goed open houden in de buurt voor losse huur. Voor wat er tekort is aan grond mest afvoeren. Toch nog steeds goedkoper dan grond aankopen, zeker als je er straks maar 40 kuub op kwijt kunt. Proberen om dat wat te mixen, maar niet ineens hele grote stappen zetten in aankoop grond of erfpachtplichten.
+1
bio boer
@ntd79 3000 euro mais per ha rekent wel makkelijk wat de prijs gaat doen in de toekomst geen idee voor de gene die mais verbouwd zou het eigenlijk wel moeten die 3000 euro opbrengst die 1000 euro mest komt er nog bij hoe lang dit zo blijft weet niemand hangt ook af hoe lang de melkprijs hoog blijft die is nu relatief hoog vergeleken met het verleden
bio boer
@bio boer laat ik het zo zeggen als ik nu in de positie zat met meer dan 2 koeien per ha en dicht bij werd mij 20 ha aangeboden dat ik mijn best zou doen om dat ook in gebruik tekrijgen of dat nou via koop of via een asr erfpacht
Je kunt er straks niet meer zonder
ntd79
@bio boer hier in de contreien is de maïs weggegaan voor zo rond 2400/2500 plus de 1000 euro kosten voor mest, die hier in het voorjaar nog voor 6 euro wegging, maar daar wil ik afwezen. Maakt 3400/3500 euro. Nog steeds heel ander geld dan de 5600 die je jaarlijks bij aankoop grond moet ophoesten plus de 800 tot 1000 teeltkosten. Ik ben met je eens dat je grond moet blijven proberen te verwerven, en bij die 5600 zit natuurlijk ook de aflossing. Maar te grote stappen is denk ik teveel een aanslag op je liquiditeit.
George
Quote Reactie van @ntd79:
aar te grote stappen is denk ik teveel een aanslag op je liquiditeit.

Dat weet ik zeker.
bio boer
@ntd79 daarom is erfpacht ook optie nou ben ik ook opgegroeid met vader die het lang aandurfde had ook best fout kunnen gaan

In mijn overtuiging is dat grondloos vee houden geen zak verdiend zien we bij de kippen ook dan moet je het wel van de massa hebben dan heb je zo nu dan klapper jaar waar voorsaldo mooie vlucht maakt dan weer jaren is het prut

Zo heeft iedereen daar weer zijn eigen gedachten over
ntd79
@bio boer dat was hier ook nooit veel anders. Maar indertijd was het een toevoeging in je omzet door meer melk en voer. Nu is het een compensatie op het beleid en wellicht minder opbrengend vermogen van je grond, bij gelijke omzet. Daar zit een groot verschil. Zeker als je nu wel zelfvoorzienend bent in voer maar niet in mestplaatsing. Bij bio zal dat anders zijn omdat jullie nu al met 170 kilo n rekenen.
+1
achterhoeker2
@bio boer de eindsom is dat die 10 ha erbij kopen niet inzit.
bio boer
@achterhoeker2 licht er aan hoe je er voor staat heb je veel financiering in gebouwen hebt zitten die je recent grootschalig zijn aangepakt dan kan het lastig zijn heb je 15 jaar flink wezen aflossen en omzet goed op pijl hebt gehouden kun je die 8 ton wel weer financieren dan moet je wel weer aantal jaar rustig aan doen
Je kunt ook kiezen voor 10 ha kopen en 10 ha erfpacht groei je even 20 ha waardoor grond en dieren weer in evenwicht is in de huidige situatie
Met erfpacht is grond toename onder het bedrijf bijna voor iedereen betaal baar
Helemaal nu als zet de mais en mestafzet ook kunnen betalen gaan ze er financieel op vooruit
Alleen moet de grond er wel zijn en jou aangeboden worden dat is soms wel groter struikelblok
hans1980
Hobby boertje
@labella maar het is inmiddels haast niet meer rond te rekenen binnen een fatsoenlijk aantal jaren. Toch wordt het vaak nog gekocht ivm de waardestijging wat tot nu toe ook altijd een verstandige keuze is geweest. Maar ik zie een grote kans dat grondprijzen nog wel veranderen in de toekomst en dat zal wel voor grote problemen zorgen wanneer er zulke prijzen voor betaald zijn. Wanneer dat voor faillissementen zorgt krijg je een sneeuwbaleffect zoals rond 2008 in denemarken gebeurt is.
+1
Braboboer
@Hobby boertje
Nederland is geen Denemarken.

Doordat Nederland zo klein is is er een blijvend gebrek aan ruimte, en zal er altijd ook van buiten de landbouw vraag naar grond blijven. Hierdoor kan de prijs misschien lokaal ooit instorten, maar nooit op nationaal nivo zoals in Denemarken.

Hier is al veel landbouwgrond opgekocht door beleggende particulieren en bedrijven buiten de landbouw laatste 10 jaar.
+1
arie.j
Vraag en aanbod bepaald de prijs.
Bij buurmans grond is het ook nog eens vrijwel altijd maar een eenmalige kans.
Grond is schaars wat de prijs omhoog stuwt.
En in tegenstelling tot andere productie middelen niet extra te maken.
+2
ted9
@arie.j Als jij grond koopt omdat het in waarde stijgt en je daar van wil gaan profiteren in de toekomst
Kun je maar beter grond op afstand kopen en niet aan je huiskavel.....die grond heeft dan meer buurmannen.
arie.j
Quote Reactie van @ted9:
@arie.j Als jij grond koopt omdat het in waarde stijgt en je daar van wil gaan profiteren in de toekomstKun je maar beter grond op afstand kopen en niet aan je huiskavel.....die grond heeft dan meer buurmannen.

Helemaal van de situatie afhankelijk.
Maar grond op afstand geeft wel altijd meer kosten dan naast de deur
bio boer
@ted9 dat zal toch nooit de hoofd reden zijn de hoofd reden blijft toch dat je voer wil hebben en de mest teplaatsen
Frans1
@bio boer sommige mensen kunnen heel bijzonder redeneren 🤔🤯
sjuu
Het rendement op grond is nog steeds van hoog nivo, verder willen de meeste niet krimpen dus zullen ze grond moeten kopen.
George
Quote Reactie van @sjuu:
dus zullen ze grond moeten kopen.

Moeten moet ook kunnen. Ik kan het niet rendabel rekenen.
Twentsch Land
Grond is altijd goed, ook als die duur is want de geschiedenis tot op heden heeft ons geleerd dat grond alleen maar duurder wordt dus naast of het nu wel of niet rendabel is voor de teelt op die grond blijft het een goede belegging voor de toekomst.
George
@Twentsch Land Een belegging kun je doen met geld dat je over hebt maar niet wat je moet lenen zeggen ze. Het zal toch betaald moeten worden.
Vdejong
@George in 2009 11 ha land gekocht met geleend geld, in 2021 was dat land met €21000/ha gestegen. Kon, volgens mij, in ons geval wel uit.
George
@Vdejong dan heb je 231000 "winst" gemaakt op die aankoop in 12 jaar tijd. Maar je hebt er ook 12 jaar rente over moeten betalen en aflossen in die tijd. Dit geld moet er wel zijn en moet meestal met de rest van de exploitatie van bedrijf verdiend worden. Want verdienen met gras of maïs telen is al jaren niet meer mogelijk bij deze bedragen.
+1
Vdejong
@George op die manier kregen we 24 bunder in 1 blok. Voor de bedrijfsvoering hadden we het eigenlijk niet nodig, maar buurmans land he.
pieta
@Vdejong Zeker gezien de lage rente in de financieringsperiode. Als je zoals nu het tegen 5% moest financieren zou ik twijfelen of je zoveel winst had.
George
@pieta
Ik denk dat de rente in 2009 niet zo laag was . Ik had toen termijndeposito 's waarbij ik 5% rente kreeg. Zelfs eentje gehad met halfjaar looptijd op 5.1%. Dan kan de rente om te lenen niet echt laag zijn geweest in die tijd.
+2
pieta
@George FF opgezocht

Wat was de rente in 2009?
In 2009 is de beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB) fors gedaald, van 4,25 procent in begin oktober 2008 tot 1 procent vanaf mei 2009. Dit heeft ook effect gehad op de interbancaire rente. Daardoor is het rentevoetverschil tussen uitstaande leningen en de interbancaire rente fors toegenomen.
Twentsch Land
In die tien jaar heeft de grond ook rendement gehad door gewassen, mest plaatsing en landbouw subsidie.

@pieta
+1
pieta
+1
Twentsch Land
Dat weet ik

Das mooi 😂😂😂

@pieta
+3
pieta
@Twentsch Land Wij verkochten een veldkavel in 2008 voor ongeveer 7 euro/m2. Als je dan jaarlijks 5% rente er over telt dan is 12 jaar later een meeropbrengst van 21.000 per hectare niet allemaal winst. Zeker niet als je gras en mais geteeld hebt.
+2
George
@pieta Kijk dat bedoel ik!
Het is natuurlijk wel een goede investering geweest maar je moet het op dat moment wel kunnen opbrengen uit overige exploitatie. Want met het rendement van de grond gaat het gegarandeerd niet lukken.
Weidezicht
@pieta er is niemand die tussen 2008 en nu, constant 5 procent heeft ontvangen, bij lange na niet. Als hij ook nog wat omzet en winst op die grond heeft gehad, is het zo verkeerd niet geweest. Tevens heeft hij geleend, en had hij dat geld niet, dus dat geld ook niet weg kunnen zetten met een rendement van 5 procent. Er zijn in NL maar weinig investeringen die vantevoren zeker 5 procent rendement geven, behalve bezittingen die renderen door waardestijgingen.
Vdejong
@Weidezicht ja, @pieta kan het mooi beredeneren
+1
pieta
@Weidezicht Daar had ik het niet over. Grondprijs bij aankoop weet ik ook niet. Wij verkochten zelf in 2008 voor bijna 7 euro/m2 een veldkavel. Als je die dan gekocht had en gefinancierd en de rente was tot verkoop 12 jaar later 5% geweest ipv een tijdlang bijvoorbeeld 1% dan was de winst minder groot dan 21.000/ha lijkt mij.
George
@pieta Zo simpel is het , en in die tijd zal de rente dat minstens wel geweest zijn , de laatste jaren over die 12 jaar niet meer. Maar als je gemiddeld dan 4% hebt betaald gaat dat toch van de winst af. Ook weer niet helemaal want de rente is weer aftrekbaar als je tenminste rendement draait.
Maar je moet het wel kunnen opbrengen in die 12 jaar rente en aflossing betalen. Het is een zware aanslag in je verdienmodel weet ik uit eigen ervaring. Grond kun je niet op afschrijven , ik vond het de eerste jaren een behoorlijke aanslag op de financiën. Maar betaalde in 1991 ook 9,7 % en later 7,6% . Destijds was dus de rente veel hoger maar de grondprijs en dus de aflossing veel lager. Ik denk dat aankoop grond op veel plaatsen niet zomaar lukt!
+1
Vdejong
Quote Reactie van @George:
Maar je moet het wel kunnen opbrengen in die 12 jaar rente en aflossing betalen

Ik heb er voor de aankoop wel wakker van gelegen, maar het heeft ons niet belemmerd. Zelfs toen de melkprijs een kwartje was, hebben we afgelost.
George
@Vdejong
Ik vond de eerste jaren het een behoorlijke aanslag was. Ik kreeg ook nog behoorlijke belastingaanslagen van eerdere jaren en toen werd het best wel krap. Had misschien wat meer moeten financieren voor die grond. Het viel mij niet mee die grond aankopen. Natuurlijk 32 jaar geleden gekocht voor 52300 gulden per ha en nu waarschijnlijk 85000 /ha waard. Maar voor mij voelde het niet zo dat het een echt goede investering was de eerste 10 jaar.
hans1980
@George grond koop je ook voor kinderen klein kinderen die na staking er een luxe leventje eropna kunnen houden
George
Quote Reactie van @hans1980:
grond koop je ook voor kinderen klein kinderen die na staking er een luxe leventje eropna kunnen houden

Met die gedachte heb ik die grond toch nooit gekocht. Ik kocht hem echt voor mezelf. Maar inderdaad ik denk dat de kinderen het wel ooit leuk gaan vinden dat we die grond hebben. 😀
Vdejong
@hans1980 dat idee is nooit in me opgekomen. We hebben het gekocht omdat het buurmans land was, we daardoor een veldkavel van 24 bunder in één blok kregen en de boerderij in onze ogen meer waard werd
grös
@Vdejong
24 hectare huiskavel? Ik snap niet dat je dan emigreerd, ik heb amper de helft 😅
Weidezicht
@grös laten we die emigratie discussie van de VdeJong hier wer eens oprakelen.....
Vdejong
@grös veldkavel. Huiskavel was 45 ha verdeelt in 6 blokken
Weidezicht
@George maar achteraf gezien heb je spijt van je aankoop? Kost het je nu nog geld? Ik heb diverse zaken ook weleens stuk gerekend en besloten dingen niet te kopen, want komt niet goed. Spijt van en gewoon moeten doen ( keer mooi vrijstaand huis, een keer bijna nieuwe kraan.)
+1
George
Quote Reactie van @Weidezicht:
maar achteraf gezien heb je spijt van je aankoop? Kost het je nu nog geld?

Nee en nee.
Vdejong
@pieta we hebben het niet gekocht uit winstbejag. Het paste ons op dat moment
pieta
@Vdejong Prima investering geweest toch?
+2
Jaap40
@George rente is al weer week of 8 aan het zakken. Zakt nog verder is de voorspelling.
George
@Jaap40 Het moet allemaal nog gebeuren.
Jaap40
@George of het positief of negatief is is maar de vraag. Huizen prijzen stijgen alweer door, overbieden op Huizen is normale gang van zaken.
Maw: onroerend goed gaat gewoon verder omhoog bij dalende rente. Overigens niet alleen landbouw bepaald de waarde.
bio boer
@Jaap40 wel goed voor je schuld positie
Koeien boertje
@bio boer het betalen van rente en aflossing blijft hetzelfde.
Dus als blijvend boer heb je d'r niks aan omdat je er geen rendement op draait
bio boer
@Koeien boertje door inflatie krijg je ook steeds meer loon kijk een terug naar loon van 20 jaar geleden is nu verdubbeld jonge stellen lenen even 4 ton voor huisje
bio boer
@bio boer alleen de boer moet steeds meer produceren voor correctie inflatie hoe wel de melkprijs nu wel stuk hoger is dan 35 cent wat voorheen standaard was
+1
jan 10
Quote Reactie van @bio boer:
alleen de boer moet steeds meer produceren voor correctie inflatie hoe wel de melkprijs nu wel stuk hoger is dan 35 cent wat voorheen standaard was

Denk jij dat dat gaat veranderen!,en vergeet niet dat alle kosten in 10 jaar tijd 50 % hoger zijn.45 centen voor de melk is minder als 35 toen....
Jaap40
@jan 10 dat geldt niet alleen voor Nederland, ook in buitenland stijgen kosten en daalt productie.
Koeien boertje
@bio boer je moet gewoon je hypotheek betalen.
Dus als je met een grondprijs is van 40 of 80 k maakt de bank niet uit.
Het onderpand speelt steeds minder mee.
De laatste hypotheek hier ging over 5 ha, heb er 3 als onderpand aangeboden.
Dan krijg je dezelfde rente als met 30 ha onderpand
Koeien boertje
@Koeien boertje
Het enige verschil is dat je wat overhoud als je later stopt of als je nu niet meer uit de pleuris komt.

Heb liever dat de grond op 30 zit dan op 90.

Jij stapt er net zo makkelijk in voor 30 en de rest betaald de asr als de bank niet wil.
Daar zit wel een verschil tussen ons😅
Claas 1986
Kan een boer straks nog grond kopen, valt het te financieren?
+1
Hooibaaltje
@Claas 1986 als de rente echt zakt wel weer. Maar dat moet nog eerst gebeuren.
+2
weurding
@Claas 1986 slecht, ziet veel via asr , grondbank etc gaan, al zullen er zijn die het wel zelf kunnen financieren, maar 10 ha er bij loopt al gauw ri. Miljoen en meer

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's druk , kopen , landbouwgrond , grond , uitspraak en hectare geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
143
DEELNEMERS
34
WEERGAVES
0