Kabinet: nog eens 1,5 miljard euro voor uitkoopregeling boeren

Het kabinet wil nog eens bijna 1,5 miljard euro vrijmaken voor de uitkoopregelingen voor boeren.

Deel dit topic

Reacties

casev2
Is er iemand met een abbonement die de tekst uit dit artikel kan plaatsen? dvhn.nl/economie/…
+1
Bartlehiemboer
@casev2

Het kabinet wil nog eens bijna 1,5 miljard euro vrijmaken voor de uitkoopregelingen voor boeren.

Een woordvoerster van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bevestigt donderdag berichtgeving hierover door NRC. Het geld is nodig omdat de regelingen „mogelijk overtekend gaan worden”, aldus de zegsvrouw.

De veelbesproken uitkoopregelingen zijn de twee belangrijkste maatregelen die het kabinet heeft genomen om de stikstofuitstoot en -neerslag in natuurgebieden drastisch te verlagen.

Nota van wijziging
Voor de regeling voor ‘piekbelasters’, bedrijven met een hoge stikstofuitstoot, wil het ministerie nog eens 850 miljoen euro vrijmaken. Voor een andere algemene regeling is nog eens 600 miljoen euro nodig. De ‘nota van wijziging’ die nodig is om dit te realiseren, gaat volgende maand naar de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Ook de Europese Commissie wordt op de hoogte gesteld.

Het geld komt bovenop het bestaande budget, eveneens zo’n 1,5 miljard euro. Of de extra financiering ook nodig is, is niet zeker. „Het is niet gezegd dat alle ondernemers die zich aanmelden ook daadwerkelijk besluiten te stoppen.” Toch wil LNV het geld vrijmaken, zodat eventuele vertraging in het proces voorkomen kan worden. „Middelen die niet nodig zijn, vloeien weer terug in de schatkist van het Rijk”, aldus de woordvoerster.

1240 ondernemers hebben zich gemeld
Inmiddels hebben 1240 ondernemers zich gemeld voor een van de twee regelingen. Daarvan meldden 458 boeren zich aan voor de regeling voor piekbelasters, 510 voor de algemene regeling en van 272 aanvragen moet nog beslist worden onder welke regeling ze vallen. De piekbelastersregeling levert de stoppende boer 120 procent op van de bedrijfswaarde, de algemene regeling maximaal 100 procent.

De inschrijving voor de algemene regeling sloot begin deze maand, de regeling voor piekbelasters loopt nog tot begin april.
bio boer
Kunnen daar straks de ecoregelingen mooi voor gebruiken
+1
matt
Goede zaak,ook niet meer als normaal vind ik als die boeren willen stoppen
De knop omgezet hebben (ingrijpend proces) kosten gemaakt hebben.
Moet het natuurlijk geen loterij worden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's uitkoopregeling en boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN