Mestvraag

Ik kan nog wel wat mest gebruiken in de silo, wie wil daarmee ook ruilen met land? Ik zoek geschikte aardappel grond en zit in zuid oost drenthe.

Deel dit topic

Reacties

newholland6640
Gezien het aantal reacties kan de prijs wel naar beneden 😂
labella
@newholland6640 ik denk dat de meesten geen land willen ruilen. Je grond laten leeg trekken, alleen de akkerbouwer wordt er beter van.
pieta
@newholland6640 Als ik in buurt zat en belangstelling had zou ik privé bericht sturen.
+1
weurding
Jij zit elk jaar wel verlegen dunkt me😉
+1
casemxu
@weurding heb afscheid genomen van een paar inderdaad, die wilden het onmogelijke. Ga geen 1000m3 mest afnemen en kosten transport en injecteren voor mij en dan mag ik paar ha aardappel land huren voor dikke prijs, ook die mest kwam nog eens op mijn naam. Dat de mestmarkt nu aardig veranderd is kan ik ook niet helpen, komt ook niet op de laatste euro aan maar niks of 20 euro toe is wel degelijk verschil.
bio boer
1 ha aardappel land voor 1,5 of 2 ha rustgewas ruilen heeft tegenwoordig meer kans
Meeste melkvee houders hebben aan meer grond op papier behoefte voor mestplaatsing
cjw73
@bio boer die akkerbouwer heeft de grond ook niet voor het oprapen liggen.
+3
mlkvhoudr
@cjw73 mooie ondernemer toch die zo probeert kansen te creeeren
+1
cjw73
@mlkvhoudr dat misschien maar de werkelijkheid is anders.
bio boer
@cjw73 hier zit wel zo akkerbouwer die teelt alleen nog aardappelen ruilt zo zijn grond melkvee houders als dat 1 op 1 is of 1 op 2 geen idee zo kan hij wel maximaal areaal aardappelen zetten zijn land staat in de jaren dat er geen aardappelen in kunnen gras of mais
Nu dacht ik altijd dat gras niet ideaal voorvrucht is voor aardappelen maar schijn baar kan het toch
bio boer
@bio boer die melkveehouder moet dan wel echt goede zavel grond hebben
Bij IJsselmeer langs heb je dat hier en daar wel waar bijna alleen melkveehouderij op zit

Daar komen ook steeds meer bloem bollen
bio boer
@bio boer wat ze in Zeeland doen aardappelen in 50% afslipbaar beginnen ze hier niet aan
Wat ik zelf dacht kan voor akkerbouwer nog wel aantrekkelijk zijn om tekopen die grond is de helft goedkoper kan die als ruil grond gebruik voor lichte klei
Voor gras maakt niet uit of het 20 of 50% klei bevat
cjw73
@bio boer is hier allemaal 1 op 1 ruilen plus bijbetaling. Of gewoon verhuur en dan neemt de akkerbouwer de nodige mest gewoon af.
+3
weurding
@bio boer meesten hebben dacht ik graag zode, daar zit veel voeding in
Kars
@bio boer oud grasland heb kans op ritnaalden. Maar waar ik werkte grasland wat om 4/5 jaar aardappelen stonden deden wij nooit mocap bij tegen ritnaalden.
Mja das nu verboden mocap al jaar
Braboboer
Quote @cjw73:
@bio boer die akkerbouwer heeft de grond ook niet voor het oprapen liggen.

Hier lijkt het er op van wel, het grasland verdwijnt en er komen akkerbouwgewassen voor terug bij het gros van de gestopte melkveehouders.
bio boer
@Braboboer hier zijn de melkveehouders nog dominant op de grond markt ook om wer weg de meeste grond niet geliefd is bij de akkerbouw
cjw73
@Braboboer het totale areaal wordt ook elk jaar kleiner en gras voor een ander telen levert ook weinig op.
Erco
@bio boer doe er maar minimaal een ha bij
bio boer
@Erco is maar net wat de akkerbouwer er voor over heeft hoe snel melkveehouder tevreden is 😉
Braboboer
@bio boer

Hier zie je ook veel aardappelen met gras in rotatie dus het kan wel.
+1
Kars
@Braboboer akkerbouwer bij mij op grasland aardappels zou zetten waar nooit hebben gestaan dan betaald ie 50% bovenop normale prijs.
Heb in tijd bij akkerbouw wel gezien dat 100 ton per ha op grasland waar geen aardappels ooit hebben gestaan op brachten.
+2
Edvof
Ruilen 1 ha aardappelen tegen 1 ha gras/mais is je zelf echt te kort doen.
Ik ruil 10 (polder)grond uit voor 21,5 ha voedergewas. Mestplaatsing is op 31,5 ha voor mij. (Huurder tekent mest af)
Gemiddeld Saldo in de akkerbouw is ruim voldoende geweest om meer dan 3000 euro per hectare te betalen. (Dat weten wij niet) en de akkerbouw weet wel dat wij omhoog zitten met de mest.
groeier
Quote Reactie van @Edvof:
Ruilen 1 ha aardappelen tegen 1 ha gras/mais is je zelf echt te kort doen.Ik ruil 10 (polder)grond uit voor 21,5 ha voedergewas. Mestplaatsing is op 31,5 ha voor mij. (Huurder tekent mest af)Gemiddeld Saldo in de akkerbouw is ruim voldoende geweest om meer dan 3000 euro per hectare te betalen. (Dat weten wij niet) en de akkerbouw weet wel dat wij omhoog zitten met de mest.

Veel boerenbedrijven maken dit jaar weinig, of geen winst, de praktijk is altijd anders helaas....
Edvof
@groeier winst na aftrek van alle nieuwe Oudijzer in de crisis afschrijving…. Ik gun het ze van hart (maak er zelf ook gebruik van). Maar een akkerbouwer doet vaak zielig over verloren oogsten of geen opbrengsten. Maar gemiddeld is er goed inkomen te halen uit een akkerbouw bedrijf.
Kars
@Edvof weet ik wel zeker. Heb 15 jaar bij akkerbouwer gezeten. De laatste 10 jaar is daar echt flink verdiend en dat gelul van te droog of verzopen oogsten.
De akkerbouw heeft baat bij extreem weer te nat of te droog. Dan verdienen ze geld, normaal groeizaam weer is het minimaal.
+1
Erco
@Kars geen ramp is een ramp zeggen ze wel eens 😉
groeier
Quote Reactie van @Edvof:
winst na aftrek van alle nieuwe Oudijzer in de crisis afschrijving…. Ik gun het ze van hart (maak er zelf ook gebruik van). Maar een akkerbouwer doet vaak zielig over verloren oogsten of geen opbrengsten. Maar gemiddeld is er goed inkomen te halen uit een akkerbouw bedrijf.

Het is dit jaar helemaal geen goed jaar voor veruit de meeste boerenbedrijven.. Kijk maar naar bv de verkoop van fosfaatrechten en de mechanisatie bedrijven zitten niet voor niets in zwaar weer....
+1
Erco
@groeier verkoop fosfaatrechten zal voornamelijk komen door blauwtong. Denk dat er meer geleast wordt voor weinig nu er veel daardoor over hebben dus aanbod genoeg is. En mechanisatiebedrijven in zwaar weer, laat me niet lachen 🤣
groeier
Quote Reactie van @Erco:
verkoop fosfaatrechten zal voornamelijk komen door blauwtong. Denk dat er meer geleast wordt voor weinig nu er veel daardoor over hebben dus aanbod genoeg is. En mechanisatiebedrijven in zwaar weer, laat me niet lachen 🤣

Klopt helemaal, het gaat vooral bij de kopers (boeren) goed mis.
Weidezicht
@Edvof ik kan het niet beoordelen en wil ook geen oordeel geven, maar ik kijk dagelijks paar tellen op tractorfan en agrifoto, maar wat rijden die akkerbouwers allemaaal met dikke spullen. 300 400 pk, 3 assers, zelfrijdende rooiers, ongekend.
cjw73
@Weidezicht echt wel. Hoe groter hoe beter lijkt het wel.
+2
labella
Quote Reactie van @cjw73:
Hoe groter hoe beter

Dat zegt ze wel!😉
+1
cjw73
@labella ja hier ook.
marcsterreborn
@cjw73 @labella hier zegt ze: 'de oudjes doen het nog best"
Kars
@groeier akkerbouw wel. Die vroege aardappels afleverden hebben goud verdiend.
Uien is ook al enkele jaren goud.
groeier
Quote Reactie van @Kars:
akkerbouw wel. Die vroege aardappels afleverden hebben goud verdiend.Uien is ook al enkele jaren goud.

Ja je hebt altijd een paar succes verhalen, maar daar heb je niets aan als 95% daar buiten valt.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @groeier:
maar daar heb je niets aan als 95% daar buiten valt.

Dat valt je hard mee, gros heeft het er goed mee, maar het overkomt je niet allemaal zomaar als iets niet lukt.
Grotendeels heb je dat zelf in de hand. Het zijn geen excessen dat iemand telkens raak gooit.
Dat is een kwestie van alles goed doen, dan kan het heel hard gaan.

Als je niet de tonnen haalt heeft dat vaak een oorzaak welke meestal preventief ook wel wat aan gedaan had kunnen worden. Als je gewassen telkens verzuipen is de kwaliteit vaak ook minder en sta je met een slechte bewaarbaarheid ook met je rug tegen de muur. Dan kom je nooit bij dat moment aan dat alles heel duur is in het voorjaar.

Het is een vliegwiel, egaliseren, draineren, goede oogsten winnen en lang kunnen en durven bewaren.
Wordt er goed verdient en houdt je geld over om egalisatie en drainage weer aan te pakken. Dan komt er vanzelf ook een keer slagkracht om op het juiste moment wat te kunnen doen.
Edvof
@groeier wel toevallig dat ik als veehouder, die akkerbouw er een beetje erbij doet. (WhatsApp akkerbouw, de loonwerker doet al het werk) mij gelukkig mag prijzen tot de 5% succes verhalen. Het zijn wel vaak, net als in de veehouderij, die de verkeerde beslissingen op het verkeerde moment nemen. Of zoals ze het zelf noemen in de akkerbouw. “Achter de markt aan telen” dit jaar hoge product prijs. Volgend jaar ook maar een een perceel inzaaien.
Kars
@groeier paar succes? Vorig jaar was ook dikke prijzen uien aardappelen. Ik heb 15 jaar in akkerbouw gewerkt zal er wel geen verstand van hebben, oeps zit trouwens nog er bij akkerbouwer in voorjaar
+1
Braboboer
@Kars

In de akkerbouw zijn er toch ook veel gestopt en schaalvergroting geweest.

Die hier nog zitten zijn of hobby matig of groot.
Kars
@Braboboer das toch elke sector. Ken geen 1 akkerbouwer die koeien is gaan melken. Andersom al verscheidene, ook die uit niks zijn gaan akkerbouwen al enkele.
groeier
Quote Reactie van @Kars:
das toch elke sector. Ken geen 1 akkerbouwer die koeien is gaan melken. Andersom al verscheidene, ook die uit niks zijn gaan akkerbouwen al enkele.

Idd, als iedereen incl de overheid ieder jaar het vel steeds meer over je oren trekt, dan krijg je dat stoppen met ondernemen.
+1
bio boer
@groeier de akkerbouw krijgt ook wel meer om de oren
Noorderling
@Edvof
En als diegene geen grond genoeg heeft kun je ook tonnen voer afspreken, is het aan een ander en is prijs en teeltrisico afgedekt.

Met GLB is er ook nog wel vraag naar vlinderbloemigen op papier. Tenminste als de minister zich aan zn woord houdt. Kun je desnoods de extra grond die je in gebruik "krijgt" bij de akkerbouwer op papier laten en de oogst "kopen". Kan diegene met een paar hectare flink punten scoren, als die noem eens 5 ha zorgt voor op elke hectare 100euro wordt dat ook geld.

Dat het bouwplan op bedrijfsniveau wordt bekeken en niet op 4 of 6 jarig perceelsniveau staat samenwerking en specialisatie wel gigantisch in de weg. Het was elk voorjaar al puzzelen, dat is enkel nog maar meer geworden. enkel zijn we straks verlost van de 80% grasland eis, voor zolang we weer door wat nieuws gegijzeld zullen worden.
Edvof
@Noorderling klopt het is ieder jaar weer een puzzel. Maar om de puzzel wat makkelijker te maken heb ik vorig jaar al afscheid genomen van de derogatie. Kan ik dit jaar het bouwplan “kopieëren”
bio boer
@Noorderling kunnen veehouders alle tarwe percelen ook op naam hebben tarwe en stro goed zelf gebruiken goede bak vaste mest op de stoppel beide blij
Saldo van tarwe is altijd hoger bij melkveehouder dan bij de akkerbouwer de tarwe is al mooi gezaaid als je het 1 jan op naam krijgt
bio boer
@bio boer de sloot en bufferstrook blijft bij de akkerbouwer voor niet beteelde oppervlakte
Edvof
@bio boer zo denk ik er ook over. Het gaat de kant op van regeneratieve landbouw in de toekomst. Nu staat dat nog in de kinderschoenen zoals bio 25 jaar geleden stond. Maar over 10 jaar is dat wellicht de nieuwe basis.
Als je met je bedrijf niet die kant op beweegt, schuif je richting de uitgang. Rabobank heeft in iedergeval al een ruk aan het stuur gegeven.
Braboboer
@bio boer

Ik zie het voordeel nog niet zo om je eigen bouwland uit te ruilen met tarwe.

Opbrengst van snijmais is veel hoger.
bio boer
@Braboboer snijmais is geen rustgewas wat eens in de 3 jaar moet nu nog 1x in de 4 jaar
Op de klei hebben akkerbouw niet zo veel belang bij dat je mais gaat telen voor de grond hebben ze liever tarwe
bio boer
@bio boer klei krijgt al genoeg op de donder met aardappelen uien bieten bollen wortelen
bio boer
@bio boer op wat zwaardere klei zie je ook nog wel dat ze tarwe meerdere keren terug laten komen in een rotatie om dat die grond dat nodig heeft
+1
Edvof
@bio boer je gaat toch ook geen gras telen in een akkerbouw roulatie op zwaar(dere) klei. 15 keer per jaar met (te)zware combinaties over je grasmat jagen is geen rustgewas.
Maar de meeste veehouders moeten eerst hun derogatie bril afzetten en dan kijken wat ze voor een akkerbouwer kunnen betekenen.
Braboboer
Quote Reactie van @bio boer:
snijmais is geen rustgewas wat eens in de 3 jaar moet nu nog 1x in de 4 jaar

snijmais is geen rustgewas wat eens in de 3 jaar moet nu nog 1x in de 4 jaar

Dat snap ik, maar dan zou ik zelf mijn maisgrond af geven om tarwegrond terug te krijgen. Dan rouleer ik liever zelf mais met gras. Op zand heeft mais makkelijk 2,5 tot 3 keer zo veel opbrengst.
Edvof
@Braboboer het gaat niet alleen om saldo, het gaat om een win win te creëren voor beide partijen. Als veehouder kan je heel goed het rust gewas van de akkerbouwer verwaarden. Dan kan zijn gras, lucerne of tarwe. Ieder gebeid en grondslag is anders. Maar als je 1 ha bouwland tegen 3ha tarwe kan ruilen. Het stro mee neemt naar huis en prachtige stro mest terug leverd kom je samen verder.
Braboboer
Quote Reactie van @Edvof:
Maar als je 1 ha bouwland tegen 3ha tarwe kan ruilen. Het stro mee neemt naar huis en prachtige stro mest terug leverd kom je samen verder.


Dat snap ik, maar ik zie het voordeel voor mij er niet zo in. Op zandgrond heb je met mais die 3 hectare tarwe ook wel nodig wil je net zo veel opbrengst halen als 1 hectare mais. Dan zou de win puur de mestafzet zijn.
bio boer
@Braboboer 30 ton korrel per ha 😅 tarwe moet je met dors mais vergelijken niet met snijmais kv vervanger past mooi bij bestendige mais
Braboboer
@bio boer

Ik heb snijmais/kilo’s drogestof nodig van een hectare. Met alleen de korrels kom ik voer te kort.
bio boer
@Braboboer in de toekomst niet heb je nog maar 1,5 koe per ha of denk je dat je de intensiviteit kan volhouden zonder derogatie
richard-de-wolff
@bio boer kunt niet onbeperkt zetmeel voeren zeker niet uit tarwe
Braboboer
@richard-de-wolff

Als je een beetje pittige kuilen hebt is tarwe vaak al te snel.
Braboboer
Je bedrijfsvoering wordt er ook niet makkelijker op met meer verschillende eigen geteelde producten.

Je moet er qua opslag ook op ingericht zijn en gemengd kunnen voeren.
+1
bio boer
@Braboboer daar kun je weer op inspelen toch of moet altijd alles het zelfde blijven
Braboboer
Quote @bio boer:
@Braboboer daar kun je weer op inspelen toch of moet altijd alles het zelfde blijven

Dat hoeft zeker niet, ik ben niet tegen veranderingen, maar ben wel kritisch.

Meer werk en het mezelf moeilijker maken vanwege zogenaamde maatschappelijke wensbeelden ben ik terughoudend in.

Zeker als de uitkomst is dat je er qua verdiensten niet of nauwelijks op vooruit gaat.
bio boer
@Braboboer is ook geen moeten is mogelijkheid weet niet hoe het bij jullie op het zand of akkerbouwers daar mais op het land zetten ze zitten straks wel met verplichte rustgewas 1x in de 3 jaar
Braboboer
@bio boer

Het mais areaal gaat kleiner worden. Mais in roulatie met bieten en aardappelen gaat deels verdwijnen.

Er wordt ook veel permanent mais geteeld die mais blijft wel maar dan in rotatie met rustgewas.

Er komt ook minder vee is een trend die al gaande is dus de vraag naar snijmais daalt ook weer.

We zullen zien hoe het gaat lopen over 5 jaar weten we meer.
bio boer
@richard-de-wolff valt best mee 10 ha tarwe heb je nog geen 3 kg per koe per dag dan gebrurt ze niks hoor juist wel goed wat onbestendig energie naast gras
vannorden1993
@bio boer 3 kilo tarwemeel?
bio boer
@vannorden1993 geplet
Zijn boeren die voeren 8 kg daar heb ik geen ervaring mee bij mij krijgen rustig 3 kg en schijten als turf
Edvof
@bio boer
Hoe zou het gaan als je de tarwe door de Hamermolen haalt en inkuilt onder de mais of gras?
cs-agrar
Quote Reactie van @Edvof:
tarwe door de Hamermolen haalt en inkuilt onder de mais of gras

dan blijft er heel wat tarwemeel op de grond liggen
Edvof
@cs-agrar technische niet haalbaar dus.
Noorderling
@Edvof
Dat lijkt me wat zonde en lastig te sturen, qua moment van oogsten, voeren en of er kuilsappen intrekken en wat dat doet.
Je kunt het wel prima alleen pletten en inkuilen en dan aanzuren of pH omhoog.

Doet men in Scandinavië en groot Brittannië/ierland niet anders omdat ze het niet droog of rijp krijgen.
Bespaar je op droogkosten, is iets trager verteerbaar dan mail, goedkopere bewerking en veilig op te slaan.
bio boer
@Edvof door de mais heen inkuilen zou ik wel aandurven maar op de voer heb ik mijn twijfels dan krik je zetmeel nog wat omhoog

Ik laat het pletten en insluven is het eenvoudigste 100% verlies vrij is het niet komt nog wel eens plekje aan de buitenkant
Edvof
@bio boer bedankt voor je advies. Door wie laat jij pletten? En ben het ook met @Noorderling eens dat het sturen lastig wordt. Dus laat ik dat idee maar varen.
richard-de-wolff
@bio boer ben wel benieuwd wat er naast 8 kilo tarwe word gevoerd
Deblonde
@richard-de-wolff Ik mest stieren/vaarzen/uitstootkoeien af op een rantsoen van stro, onbeperkt tarwemeel en 1.5 kilo koolzaadschroot per dag. Geen enkel probleem. Wel opbouwen, eventueel in het begin 100 gram bicarbonaat erdoor mengen.
richard-de-wolff
@Deblonde das wat anders lijkt me dan Nederlandse graskuil er bij
Deblonde
@richard-de-wolff Dan is 4 kilo tarwemeel de max.
bio boer
@richard-de-wolff ik denk kuilgras rantsoen zo als de meesten hier was voerdealer die eigen graanloods heeft met droger en plet installaties zal er wel ervaring mee hebben
bio boer
@bio boer ik zelf heb nooit meer dan 3 kg gevoerd heb nooit de indruk o wat is dit snel is ook geen meel maar gebroken graan

In mijn brok is eerste ingrediënt ook tarwe 🤷‍♂️

Die 3 kg is gerst trouwens bij mij
Deblonde
@vannorden1993 Kunnen ze makkelijk aan
casemxu
@Edvof dus omdat het saldo in de akkerbouw ruim voldoende is geweest mogen we wel meer betalen?? Ga je dat ook doen bij mais aankoop, ipv 2200 betaal jij dus in een goed jaar 3000, rare redenering. Het is voor ons ook een rekensom, uit de handel beur ik 20 euro dus bij elke hectare ruilgrond mag de veehouder een auto mest leveren voor nul in de silo, kost mij dus 720 per hectare wat ik laat liggen, lijkt mij ruim voldoende. Daarnaast alles wat ik meer kan afnemen een marktconforme prijs maar je mag ook de handel bellen hoor en maar afwachten of ze het überhaupt ophalen.
+4
pieta
@casemxu Is gewoon handel hoef je je niet voor te schamen. Ben zelf overigens meer van de samenwerking. Een win-win creëren vind ik altijd het mooiste.
Edvof
@casemxu ik sluit mij aan bij de woorden van @pieta. Maar als ik hoor hoe weinig er soms wordt betaald voor akkerbouwgrond bij collega veehouders, geef ik daar mijn visie op. Helemaal als je adverteert met, ik kan nog wel wat mest gebruiken in de silo, wie wil ruilen voor grond…. Dan is voor mij de toon al gezet.
Maar het is je goed recht om het te proberen.
casemxu
@Edvof nou ik hoor in de wandelgangen dat er nogal wat veehouders dit jaar nog mest moeten afzetten dus vandaar dat ik zeg dat ik nog ruimte heb in de silo maar dan alleen in combinatie met ruilen grond want wat is anders mijn voordeel?
+1
mlkvhoudr
@casemxu ik zag van t weekend een nieuwsbrief van countus waar in duidelijk aangegeven werd dat onder grondruil tegenwoordig altijd een contractje moet liggen anders vervalt de b.o.r. voor die grond
casemxu
@mlkvhoudr bor staat voor ?
labella
@casemxu Bor de Wolf?
bio boer
@casemxu schenking regeling bij overname
Edvof
@mlkvhoudr
Klopt ook gehad. Maar is van jaar tot jaar. Alleen van belang als je in het betreffende jaar komt te overlijden. Of als je weet dat je in het betreffende boekjaar gaat staken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , silo , grond , drenthe en aardappel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
92
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0