CO₂-opslag in bodem: wie pakt de poet?

De opslag van CO₂ in de bodem wint langzaam maar zeker aan belang en belangstelling. Met de nadruk op langzaam. De vergoeding is nog steeds niet van dien aard dat melkveehouders er echt warm van worden én er blijft een vacuüm wie welke rechten eigent en kan benutten. Het is een jaar geleden dat Carbon […]

Bron

Deel dit topic

Reacties

+2
bio boer
Is mij teveel drijfzand
Ik ga mijn vingers er nog niet aan branden

Zie het ook nog wel gebeuren dat ik het zelf nog eens nodig heb om mijn zogenaamde uitstoot te compenseren
Braboboer
@bio boer

Wat ik tot nu toe gehoord heb stelt de vergoeding ook niks voor.
+2
Kars
@Braboboer het is ook niet bedoeling dat je er iets aan verdiend. De bedoeling is dat de industrie goedkoop zijn uitstoot kan afkopen en niks aan zijn vervuiling hoeft te doen.
+1
bio boer
@Kars boeren zijn bereid om dingen te verkopen voor habbekrats zie je nu wel met fosfaat rechten ik ga echt geen moeite doen om die nu te verleasen
+1
Deblonde
@Kars Iedere melkveehouder kan ze straks cadeau doen aan de fabriek waar ze melk aan leveren. Is de fabriek goed bezig voor het milieu en de melkveehouder wordt blij gemaakt met een premie van een halve cent per liter.
bio boer
@Deblonde groene stroom certificaat betalen ze wel goed uit 10x meer dan vrije markt
Tjonger
@Braboboer klopt, twee jaar geleden hier een lezing over gehad met onze polder. Slootpeil omhoog en niet meer ploegen. Vergoeding was te laag. Industrie kon voor habbekrats in zuid Amerika rechten opkopen voor 20 a 30 euro.
Als wij erop af gerekent gaan worden is de vraag of wij het ook zo mogen afkopen
+1
Thomas2000
Het slaat nergens op om te compenseren, als ik mijn vastlegging aan Schiphol verkoop dan ben ik opeens vervuiler. Als ik dan stop omdat ik vervuil, legt Schiphol ook niets meer vast.
bio boer
Laat de klw de vastlegging maar meenemen
Die wil alleen maar uitstoot berekenen zo laten we ons ook slachtoffer worden op co2 uitstoot veehouderij laat de vastlegging in geoogst gewas ook maar meerekenen
+2
bio boer
@bio boer als de uitstoot dan negatief is per kg melk dan kan ik die altijd nog wel verkopen aan de fabriek kunnen we mooie zeggen dat onze sector co2 neutraal is maar nzo wil het maar niet oppakken die laat de beschuldiging mooi dat dieren hoge co2 uitstoot hebben
jan 10
Voor 5000 euro per 50 ha,ga je toch niet je rechten verpatsen.
Als het zo erg is gesteld met je bedrijf ben je niet meer te redden.
Je mag 10 jaar niet ploegen,weet je de gevolgen...
Je certificaten gaan naar een afkopende vervuiler,die mag blijven roeten en als de regels ondertussen veranderen kan je zomaar de sjaak zijn.(net als met de derogatie)
Nog geen week geleden hebben we met z.n allen kunnen zien dat de beloofde glb gelden zomaar gekort kunnen worden.
Niet doen dus.
JappieJo
@jan 10 je voor 10 jaar binden aan niet meer ploegen moet je inderdaad niet willen. Op veengrond ook nog eens water omhoog.
In de herfst wat informatie gehad, maar zeker niet aantrekkelijk.
Om me toch te laten overhalen was het sterkste argument; is toch 50.000 extra in 10 jaar.
Ja rekenen kan ik zelf ook nog wel
jan 10
Quote Reactie van @JappieJo:
je voor 10 jaar binden aan niet meer ploegen moet je inderdaad niet willen. Op veengrond ook nog eens water omhoog.In de herfst wat informatie gehad, maar zeker niet aantrekkelijk.Om me toch te laten overhalen was het sterkste argument; is toch 50.000 extra in 10 jaar.Ja rekenen kan ik zelf ook nog wel

Zonder die vergoeding wordt je grond jaarlijks nog meer waard.
KOC1981
@jan 10 ik heb vooral schrik voor na die 10 jaar. je hebt dan wel een certificaat verkocht, beetje geld gebeurt om die koolstof vast te leggen. Niemand kan 10 jaar vooruit kijken wat dan de wetgeving is. Voor hetzelfde geld wil je eindelijk in jaar 11 een perceel ploegen of iets dergelijks en krijg je een rekening gepresenteerd voor de koolstof die je vastgelegd had die dan terug vrij komt.
+2
m uut m
Waarom wordt hier over CO2 gepraat als vervuilend???

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's warm , bodem , melkveehouders , opslag en carbon geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0