Video: de koeien kijken reikhalzend uit naar de Lely Vector voerrobot

Toch wel weer mooi een open dag om dit soort innovaties te bewonderen:

Om de voerstrategie naar een hoger plan te tillen is de familie Sluis in 2023 opgestart met het automatisch voersysteem Lely Vector. Op dit bedrijf zijn 180 melkkoeien + jongvee. Oppervlakte 112 ha. (gras, mais, en verhuur voor tulpen, bloemkool) Melkstal: dubbele 16, 70 graden.

Deel dit topic

Reacties

+9
jan w
Als ze reikhalzend toekijken, dan krijgen ze niet genoeg!!!
+1
Kars
@jan w hier in de buurt ook zon ding. S avonds was goot leeg en kwam dat ding mee paar kruiwagens voer aanscheiten. Eerste was al op voordat ie leste eruit gedraaid had
Leo,s vriend
@Kars Lariekoek, dan heb je het net gezien na opstart of beurtje of zo. Vector kan rustig 250 koeien van voldoende voer voorzien.En dat er geen bak voer voorligt is juist een voordeel, geen restvoer door veroudering/broei.
+1
Kars
@Leo,s vriend was bij die boer aan het aardappels poten en toen me poter daar rond 21.00/21.30 op zen stoep zette. Was dat playmobil ding wat voer aan het uit scheiten. Beesten stonden mekaar te verdringen aan voer hek. En daar liepen er mss 150
Leo,s vriend
@Kars En nu in gewoon Nederlands..
cs-agrar
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
restvoer door veroudering/broei.

vraag ik me af, begreep dat apparaat door wetgeving cq beveiliging niet dichter op voerhek mocht rijden en restvoer weg vegen deed ie ook niet. Dus je moet of zat voer voor hek hebben liggen zodat koeien er altijd knap bij kunnen of koeien staan steeds te rekken om wat zuinige bekjes voer te pakken. In geval van laatste optie klopt het wel wat jij zegt.
Leo,s vriend
@cs-agrar Rijdt hier 72 cm van het voerhek, voer komt tot aan muurtje, restvoerhoogte ingesteld op 5 cm, dus elk uur veegt, en meet ie, en brengt vaak al voer mee. voer is nooit op, en resten wegvegen is kwestie van paar minuten, 1 keer in 2 dagen met zon plastic hooihark.
BertK
@jan w kwestie van instellen, daar is de boer nog voor 😉
+1
koe-boer
@BertK
Voordeel van de lely is dat hij zelf doet scannen hoeveel voer er nog ligt en of hij bij moet voeren. Bij andere systemen vul je zelf het aantal kilo's in en verdeelt de voerrobot dit over meerdere voerbeurten. De lely lijkt mij het mooiste in combinatie met weiden omdat de opname in de weide en dus ook in stal elke dag veranderd.
+1
Noorderling
@jan w
Of selectie.
Mengresultaat met 1 vijzel in een ronde kuip is me nog nooit meegevallen.
cs-agrar
Quote Reactie van @Noorderling:
Mengresultaat

daar was niets op aan te merken, deed ie keurig. Had alleen het idee had het apparaat de koeien niet erg kon bijhouden
Leo,s vriend
@Noorderling Hier hebben meerdere deskundigen die twijfelden aan Vector schudproeven gedaan, ze waren allemaal positief verrast over mengkwaliteit.
Noorderling
@Leo,s vriend
Dan moet het ook nog blijven plakken aan zwaar materiaal. En dan gaat het rond draaien omdat je niet genoeg massa hebt om molshoop te krijgen. Met rond slingeren met extra toeren kom je er dan niet.

Een schudbox is weinig meer dan een selectiebox, als het goed was komt er maar voer uit 1 of 2 bakken. Goed mengen is nog geen selectie voorkomen.
+1
koe-boer
@Noorderling
Als er goed wordt gemengd met goed mengresultaat en de koeien kunnen nog steeds selecteren kun je de schuld niet aan de mengwagen geven, dan klopt het rantsoen gewoon niet.
Noorderling
@koe-boer
Prakken is nagenoeg onmogelijk met zon klein laag bakje en een vijzel.

Veel koeien die naar het voerhek komen is dankbaar werk, maar niet goed en wat je wilt. Als 2/3 blijft liggen weer je pas dat er 24uur per dag fris voer is en er geen selectie is.
Met vaak voeren kun je de gevolgen beperken, maar of zon robot de oplossing is voor optimaal voeren ansich vraag ik mij sterk af.
koe-boer
@Noorderling
Nee denk ook niet dat zo'n robot de oplossing is voor geen selectie in het rantsoen, eerder een pleister op de wond. Als het rantsoen een goed ds% heeft en geen grote verschillen in deeltjeslengte sta je wel al 1-0 voor, ongeacht wat voor mengvoerwagen je heb
Leo,s vriend
@Noorderling Voeren hier gras, mais en geplet graan, plak gaat perfect, en contrames zorgt er wel voor dat ronddraaien niet gebeurt. Met scherpe messen hoor je hem snijden, en krijg mooie molshoop.
En juist door het vaak voeren komen er maar weinig koeien naar het voerhek.
George
@jan w Ik wou net zeggen , dan komt ie te laat. 😀
hans1980
Snap niet hoe de boeren deze luxe nog kunnen veroorloven, 30-50.000 meer rente lasten, 10-30.000 meer mestafzet kosten, extra grond financiering...
hans1980
@hans1980 Dr gaan komde jaren gewoon boeren bedrijven failliet door ontmoedigingsbeleid
bio boer
@hans1980 dan komt er wel sneeuwbal effect
JappieJo
@hans1980 op zich wel mooi voor de boer met oude gebouwen, komen nog mooie stallen te koop 👍
+1
bio boer
@JappieJo allemaal met teweinig grond
Ook wel eens zitten kijken als er mooie stal staat is er per 4 koeplaatsen maar 1 ha grond bij daar kan je niks mee
Per ha 1,5 koeplaats zou beter kloppen in deze tijd
JappieJo
@bio boer Emmer Compascuum ook 1 meende 160 koeien 36ha is wel wat krap maar wel akkerbouw gebied
ted9
@JappieJo Iedereen kan in een akkerbouwgebied komen met de vrachtwagen.
bio boer
@JappieJo is 80 koeien wel de max
Jack Konijn
@hans1980 Sluis heb misschien wel nabetaling?
JappieJo
Per melk koe een halve ha zie ik als ideaal.
+1
Koetje33
Het zijn mooie uitvindingen maar in mijn optiek draagt het niet bij om tegen zo laag mogelijke kosten melk in de tank te krijgen. Je maandlasten worden met zulke gekkigheid veel te hoog. Maar goed dat is mijn mening.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's tulpen , familie , open dag , jongvee , melkkoeien , voerrobot , automatisch voersysteem , lely vector , verhuur en dubbele geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0