Het CowToilet is momenteel het meest uitgebreid gevalideerde emissie reducerende systeem

Persbericht: CowToilet van Hanskamp vermindert stikstofverlies in melkveestal volgens onderzoek van Wageningen University & Research

Doetinchem, 20 november 2023 – Uit recent mest samenstellingsonderzoek van Wageningen Livestock Research, blijkt dat het CowToilet van Hanskamp aanzienlijke verbeteringen heeft laten zien in het verminderen van stikstofverliezen uit melkveestallen. De vergelijking tussen de stal met het CowToilet en een referentiestal zonder CowToilet toonde significante reducties in de emissies per stikstofvorm.

De belangrijkste bevindingen van het onderzoek zijn als volgt:

- Totaal-stikstofemissie: 41% lager
- Ammoniakemissie (NH3): 39% lager
- Lachgasemissie (N2O): 18% lager
- Zuiver stikstofgas (N2): 43% lager

Onderzoeker Herman de Boer benadrukt het belang van ureum in de urine als hoofdoorzaak van stikstofemissie uit melkveestallen en vanaf het land. "Opvang van een deel van de urine, zoals met het CowToilet, kan daardoor een aanzienlijke verlaging van stikstofverliezen geven," zegt De Boer. "Het CowToilet is momenteel het meest uitgebreid gevalideerde emissie reducerende systeem."

Gedurende het meetjaar werd gemiddeld 10,1 liter urine per koe per dag opgevangen, wat overeenkomt met 35% van de geschatte urineproductie van de koeien. Aanpassingen aan het CowToilet kunnen mogelijk de hoeveelheid opgevangen urine verhogen, wat verdere emissiereductie kan opleveren.

Het CowToilet werd onderzocht als onderdeel van het publiek-private project 'Mestscheiding in melkveestallen', gefinancierd door ZuivelNL en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het onderzoek vond plaats in 2020/2021 in de Milieumeetstal op proeffaciliteit Dairy Campus in Leeuwarden, onder omstandigheden die representatief zijn voor een reguliere melkveestal met roostervloer.

Hanskamp biedt hiermee een oplossing voor de melkveesector waarmee de focus kan verschuiven van sanering naar innovatie. De toekomst van de sector wordt medebepaald door innovaties, en het implementeren van vooruitstrevende oplossingen zoals het CowToilet dragen bij aan het verduurzamen hiervan.

Deel dit topic

Reacties

+4
chris-van-hagen
Kostprijs zonder cowtoilet gaat snel naar 52 cent
Met cowtoilet nog een extra verhoging
Ga er maar van uit dat ze net over de grens in de broek pissen van het lachen.
+2
demelkboer
Ik vind het in het kader van dierwaardige veehouderij waarbij dieren zo natuurlijk gedrag moeten kunnen vertonen een onding.
Ik heb nog nooit een koe in de natuur in een emmer zien zeiken
chris-van-hagen
De boodschap die ons gebracht wordt is:
Innovatie is een alternatief voor saneren.
Of het cowtoilet of Sphere of Gazoo of andere apparaten emissies kunnen verminderen is maar 1 van de voorwaarden voor brede implementatie in de veehouderij.
Kijk even wat de apparaten kosten.
Een alternatief wat fors kostprijsverhogend is, is geen alternatief.

Ik begrijp wel dat “de sector” doodsbang is voor krimp en sanering
Hoe denkt “de sector “ over fors kostprijsverhogende innovatie?
Een sector die de weg kiest om via subsidies van de overheid te innoveren/emissies te reduceren komt aan een levenslang infuus te liggen.

Het aantal koeien is sinds de jaren 80 al flink afgenomen, en daarmee ook de emissies.
Door doelen te stellen zoals in de stikstofwet gedaan is, gevolgd door een aanscherping van de KDW normen, zijn we als sector op weg om ons volledig het land uit te laten jagen.
En gaat het niet snel genoeg, dan passen ambtenaren de doelen wel aan of de Wur komt met een vervelend rapport.
Dat we een stikstofcrisis hebben is een juridisch probleem
Juridische problemen los je niet op met techniek maar met betere wetgeving.

We zitten nu in de stikstofcrisis, de KDWcrisis en de klimaatcrisis kunnen veel erger worden
1 Geruststelling: klimaat en KDW zijn beide gebaseerd op ambities en doelen.
Jullie begrijpen vast wel wat mijn gedachten over doelen en ambities zijn.
+2
bio boer
Wat als je geen kv boxen hebt die on dingen worden ook steeds minder in stallen gezet
Onnodig energie verspilling die brok

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , onderdeel , innovatie , ammoniakemissie , dairy campus , toekomst , roostervloer , leeuwarden , cowtoilet en stikstofemissie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0