Meer aanmeldingen GLB-subsidies zorgen voor aanpassing tarieven



Quote:
De belangstelling voor de eco-regeling uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) 2023 is groot. Dit is goed nieuws voor het milieu. Het heeft ook gevolgen voor het budget. Meer boeren dan gedacht komen in aanmerking voor de goud-premie van de eco-regeling. Ook zijn er meer aanvragen voor de basispremie dan in voorgaande jaren. De belangstelling voor de eco-regeling uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) 2023 is groot. Dit is goed nieuws voor het milieu. Het heeft ook gevolgen voor het budget. Meer boeren dan gedacht komen in aanmerking voor de goud-premie van de eco-regeling. Ook zijn er meer aanvragen voor de basispremie dan in voorgaande jaren.

Deel dit topic

Reacties

+1
Noorderling
Heel verassend wel.
Meer oppervlakte hadden ze niet voorzien ofzo?
Piet had of kan nog mooi even wat extra budget los peuteren voor de 22e.
+4
T60401
Quote Reactie van @Noorderling:
wat extra budget los peuteren voor de 22e

En jij denkt dat. wordt gewoon evenredig gekort. Krijg je straks met een beetje geluk 150 euro voor goud en 75 euro voor zilver.
Had al zon donker bruin vermoeden daarom niks speciaals gedaan om in goud te komen. Kosten maken voor beloofde euros die je uiteindelijk niet krijgt.
Noorderling
@T60401
Mij staat bij dat ze enkel goud korten.
Maar dus ook de basispremie.

Heb het ook makkelijk gehaald.
Als ze hun mond vol hebben over verduurzaming hadden ze al vanaf 16mei, of 2juni kunnen rekenen en conclusies kunnen trekken. Willen is kunnen.

Niet dat ik ondertussen nog verwachtingen heb of had. Ze vooral zichzelf nog enigszins serieus kunnen nemen.

Extra puntje, er mag ook wel inflatiecorrectie over de bedragen.
Raben
@T60401 ik dus ook niet zelfs 25% ingeleverd omdat het onwerkbaar werd , en idd dit zag je aankomen tenzij je een hulphond hebt , je wist van te voren wat het budget was , dat kon nooit meer worden
+1
Noknok
@Noorderling zie wel staan omdat we een droog voorjaar hadden extra geld voor grondgebonden boeren. Ik denk droog in zijn moestuin waarschijnlijk.
mlkvhoudr
The winner takes it all toch? dus voer die korting maar door bij zilver en brons als het echt om het milieu gaat moet je de besten niet korten lijkt mij, dsn frustreer je de genen die het hardst hun best doen
+1
Raben
@mlkvhoudr dacht het niet , meende dat er alleen bij goud gekort wordt , een veehouder komt veel makkelijker in goud dan een akkerbouwer , dus dat is ook weer niet eerlijk , en iedereen met een beetje verstand kon dit wel aan zien komen , het kon helemaal niet , heb dat gedaan wat nog het beste bij mij paste , heb daar al 25% voor ingeleverd en nu wil jij me nog een keer laten pakken , nope pak de goudhaantjes maar die nu meer hebben dan voorheen
Noorderling
@Raben
Quote:
, een veehouder komt veel makkelijker in goud dan een akkerbouwer

Valt ook wel weer wat mee.
Velen hebben hier ingezet op vlinderbloemigen, hoger saldo dan tarwe en glb was de bonus. Soms een flinke over het hele areaal.
Meer plantaardig eiwit tov dierlijke gaat dus ook weer op de helling.
Raben
@Noorderling afhankelijk hoe groot je bedrijf is
mlkvhoudr
@Raben ik heb de hele dag in een vergadering gezeten, heb een kop van hout nu en loop maar wat te trollen😆

Ik ging bij invullen glb er al van uit dat we niet zouden krijgen wat voor gehouden was
+3
labella
@mlkvhoudr Dacht het niet, kort maar op goud anders doe ik volgend jaar helemaal niet meer mee voor die paar rotcenten!
+1
bio boer
@labella prima wordt goud nog beter betaald 😁
+1
cjw73
@bio boer nee jonge er is teveel ingetekend, goud wordt gekort.
+6
labella
@bio boer Dit illustreert weer eens hoe onbetrouwbaar de overheid is, ze communiceren bedragen waarop je besluit welke maatregelen je neemt om aan bepaalde eisen te voldoen en vervolgens betalen ze minder uit waardoor het financiële plaatje niet meer klopt!
ntd79
@labella heel juist. Dat is ook precies waarom het toekomstig wensdenken uit de markt moet komen en nooit uit subsidie potjes van de overheid
+1
bio boer
@labella dit was vantevorend gecommuniceerd dat de bedragen een verwachting was dat definitieve bedrag afhankelijk was van deelname
bio boer
@bio boer glb goud gaat altijd nog meer opleveren dan toeslag rechten met vergroening verwacht ik
Cowboy3
Quote Reactie van @labella:
je besluit welke maatregelen je neemt om aan bepaalde eisen te voldoen en vervolgens betalen ze minder uit

Aan mij zal het niet gelegen hebben dat het financiële plaatje niet klopt heb niet aan de eco regeling meegedaan, ben vorig jaar al voor de gek gehouden met de vergroening.
pieta
@mlkvhoudr Evenredig kosten lijkt mij het eerlijkst.
+1
mlkvhoudr
@pieta ik ben niet scherp meer hoe bedoel je precies of ongeveer?
pieta
@mlkvhoudr Ik bedoel korten. Er staat kosten zie ik nu. Foutje. Een budget tekort van 1% leidt tot 1% korting op uitbetaling.
+1
labella
@pieta Ik ben er meer voor om degene te korten die de meeste premie/ha beuren
+1
Cowboy3
@labella De goudhaantjes 😊
pieta
@labella Ik zie liever dat ze het op de basispremie korten. Dan is de gemiddelde korting per ha het laagst. 😁
+1
cjw73
@pieta ik zeg, die goud plukkers maar flink korten.
pieta
bio boer
@labella doen ze al om alleen de eerste 50 ha? hogere premie te geven
+1
Cowboy3
@bio boer Basispremie is volgens mij €220/ha en over de eerste 40 hectare €54 extra.
cjw73
@Cowboy3 dat was een schatting blijkt nu. Daar wordt nu evenredig op gekort.
Cowboy3
@cjw73 Dat heb ik nog niet gelezen, GLB basis premie is Europees en de eco regeling, net zoals de vergroening mag onder NL overheid regelgeving verdeeld worden.
cjw73
@Cowboy3 is vanaf het begin al duidelijk gemeld.
+1
Raben
Zo zie je maar weer hoeveel boeren er toch stiekem natuur beheerder willen worden 😄
Noorderling
@Raben
Hoe zie jij landbouw zonder natuur voor je?
+1
Raben
@Noorderling het was wat sarcastisch bedoeld , dat we opgingen draaien voor goedkoop natuurbeheer waar velen tegen aan schoppen , nu gingen er blijkbaar toch veel bedrijven voor natuur om er een bonus aan over te houden , nu gaat die bonus niet door of minder , tja ging toch voor de natuur of ging het om het geld ?
+2
de jonge
@Raben tsja velen hebben een ruggengraat als een garnaal, dat zie je ook wel bij die bonuspunten toestanden, wat sommigen voor principes al laten varen voor een grijpstuiver, ik kan er persoonlijk niet bij.
+3
Raben
@de jonge idd , zelfde als punten scoren met landschapselementen , heb het bewust niet gedaan , je tekent het mooi in voor de overheid , en nu staat het op papier , en je krijgt het nooit meer weg , want landschaps behoud , daar kun je op wachten
bio boer
@Raben voor sloten ben ik daar niet zo bang voor
bio boer
@Raben voor sloten ben ik daar niet zo bang voor en rietkraag langs kanaal waar ik de dijk pacht van waterschap kan en mag ik ook niet weg halen en telt al mee al bufferstrook andere landschap elementen zijn er niet bij mij
Raben
@bio boer Heb een boom in het land en een wagenpad , en nog wat boompjes langs een perceel van 30 are waar we wat aan het hobbyen zijn , dat allemaal niet opgegeven .
+1
bio boer
@de jonge misschien heeft niet iedereen zelfde principes staan sommigen er wel achter om die elementen toepassen in de bedrijfsvoering
Net als weidevogel beheer vind prachtig die weidevogels maar zonder vergoeding gaat mij teveel kosten ben natuurlijk geen liefdadigheid stichting
stefanus
@bio boer Je loopt wel risico dat de overheid jou grond als beschermd weidevogelgebied vast legt bij wet en dan de vergoeding gewoon halveren want niks zo betrouwbaar als de overheid toch.
+1
bio boer
@stefanus volgens mij kan dat juridisch niet zomaar
de jonge
@bio boer begrijp mij niet verkeerd, er zijn ook die het doen omdat zij vinden dat het bij hen en hun bedrijf past, maar de kliek die eerst staan te brullen en dan voor een grijpstuiver overstag gaan omdat het geld oplevert zijn mij de knip voor de neus niet waard en die hebben een ruggengraat van een garnaal
+1
Noorderling
@de jonge
Quote:
en dan voor een grijpstuiver overstag gaan

1000euro extra saldo per hectare door andere gewaskeuze welke ook past is een grijpstuiver?
Als in het ene topic geklaagd wordt over lage melkprijs en hoge rente mag je toch minimaal verwachten dat je het geld oppakt wat op straat ligt?

Iedereen heeft principes, een wat meer als de ander. Zolang ik flink belasting moet betalen probeer ik ook zoveel mogelijk terug te krijgen binnen de mogelijkheden, en vast velen met mij.

Met derogatiecompensatie en machineloterijen staat ook iedereen vooraan.
Glb waren niet minder betaalde uren, moet je zelf wel de moeite nemen het te doen en weten aan welke knoppen je kunt draaien. Dan is papier ook wel weer gewillig.
T60401
Quote Reactie van @Noorderling:
Iedereen heeft principes, een wat meer als de ander. Zolang ik flink belasting moet betalen probeer ik ook zoveel mogelijk terug te krijgen binnen de mogelijkheden, en vast velen met mij.

Bij mij is het toch andersom. Als ik flink belasting moet betalen zal ik minder doen om in goud te komen. Hoef ik geen belasting te betalen dan schraap je alles bij elkaar wat er bij elkaar te schrapen valt
+3
demelkboer
Je verwacht het niet he
+6
Kars
Toch wel leuk dat ze een transitie van landbouw naar natuurinclusief willen. Eerste voorzetje ertoe en ze hebben al tekort aan geld.
Nee echt hoor, wat heb ik het volste vertrouwen in de transitie naar een verdienmodel met meer natuur 🤦🤦🤦
+1
Braboboer
Gelukkig niet meegedaan aan die eco regelingen 😎
+1
Cowboy3
@Braboboer De meeste worden nog wel een keertje wijzer, het verstand komt met de jaren.
matt
Hoeveel % van het glb budget,gaat er inmiddels op aan uitvoeringskosten.
Adviseurs nog niet meegeteld,dat honarium gaat uiteindelijk nog van de premie af,die je nog wel beurt.
bio boer
@matt weidevogel beheer wordt ook uit dat potje betaald dacht ik
+4
weurding
Laat ze de hele rommel er maar af gooien, heb je ook niet het wijzende vingertje van subsidie slurper, beetje normale prijzen voor je producten moet die paar honderd euro gemiddeld per ha makkelijk compenseren
George
@weurding Doen ze niet , ze willen de markt blijven controleren.
+2
weurding
Wetgeving is toch Europees? Hoe kan adema dan snijden in uit te betalen bedragen? Gewoon zorgen dat uitbetaald wordt waarvoor de prestatie geleverd is lijkt me niet moeilijk, straks vult een ander zijn zakken😏, laat Brussel uitbetalen waar aan voldaan wordt of schaf het af
bio boer
@weurding lidstaten mogen zelf weten hoe ze het eu landbouwgeld verdelen er worden ook andere dingen mee gedaan dan alleen ha premie
+1
labella
Quote Reactie van @weurding:
Gewoon zorgen dat uitbetaald wordt waarvoor de prestatie geleverd is lijkt me niet moeilijk

Nou inderdaad en anders moet Adema zijn eigen zak maar leegschudden, korten op beloofde bedragen is gewoon onbehoorlijk bestuur.
+1
bio boer
@labella alleen zijn ze niet beloofd
bio boer
@labella alleen zijn ze niet beloofd
+1
kleine boer
Vind de eu het ook goed boeren na inspanning minder geld krijgen als gezegd? Had dan geen vast bedrag genoemd maar een bedrag van 175-225 voor goud bijvoorbeeld....
spotmelker
Quote Reactie van @kleine boer:
175-225 voor goud

Dan doet er toch geen hond meer aan mee? Ik i.i.g. niet.
kleine boer
@spotmelker als het veel minder word als verwacht is er volgend jaar minder animo das idd zeker ja maar dat weten ze bij lnv ook...
bio boer
@kleine boer net uien markt werking in glb geld 😂
kleine boer
@bio boer ja net haha

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's milieu , landbouwbeleid , glb , gemeenschappelijk landbouwbeleid , aanvragen , boeren en nieuws geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
63
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0