Blauwtong verspreidt zich snel naar nog eens 28 Flevolandse veehouders

Het blauwtongvirus is in een week tijd bij nog eens 28 Flevolandse veehouders opgedoken. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De meeste nieuwe besmette boerderijen zijn te vinden in Noordoostpolder. Daar dook het virus op nog eens veertien plaatsen op. In totaal zijn er nu 61 veehouders in die gemeente met een vastgestelde of veronderstelde blauwtongbesmetting.

Alleen op Urk is nog geen besmetting met het virus vastgesteld, maar in die gemeente zijn er ook niet of nauwelijks schapenhouders te vinden.

[info]Op de kaart hieronder zie je hoeveel bedrijven met besmette schapen er in jouw gemeente zijn.[/info]

[localfocus:localfocuswidgets.net/6549dc7ca2821/]

Knutten boosdoener
De grote boosdoeners van de besmettingen zijn knutten: kleine mugjes. De knutten dragen het virus over naar met name schapen. De dieren zijn daarna zelf niet besmettelijk.

Als een schaap eenmaal het virus heeft, is het vaak einde oefening voor het dier. Het virus tast de binnenkant van de bloedvaten aan. Er ontstaan zweren in de mond die extreem pijnlijk zijn. Als gevolg daarvan stoppen besmette schapen met eten.

Een vaccin zou de oplossing zijn, maar dat is waarschijnlijk pas volgend jaar mei beschikbaar. Een lichtpuntje is dat de knutten niet tegen de kou kunnen. Minder dan zes graden overleeft het beestje niet. Het is voor schapenhouders dan ook te hopen dat er lagere temperaturen aankomen.

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's flevoland , schapen , blauwtong , virus , schaap , dieren , nvwa , eten , veehouders en boerderijen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0