Boer Jan ruilde z’n koeien in voor hennepplanten: ‘Zo ontstaat er weer toekomst voor het platteland’

Jan Versluis (71) was melkveehouder, totdat zijn kinderen besloten dat ze er geen brood in zagen om hun vader op te volgen. Een andere, duurzame toekomst voor het familiebedrijf zagen ze wél zitten. Dus ruilde Versluis de koeien in voor hennep.

In het noorden van het land zijn er ketens voor vezelteelt, maar in het midden van het land ontbreekt het daar nog aan, weet de Meerkerker. Samen met enkele andere ‘bouwboeren’ probeert hij dit nu ook van de grond te krijgen in de regio. Het schort alleen nog aan genoeg mogelijkheden voor bewerking in de buurt. ,,Als je dat in het noorden moet laten doen, wordt dat te duur door de transportkosten. We zijn hier nu een machine aan het testen zodat er hier ook een marktpositie ontstaat, inclusief een coöperatie. Want de boer wil een gegarandeerde afzet en de bouw een gegarandeerde afvoer.”

Deel dit topic

Reacties

jan w
Wat mij altijd nog verbaasd is, dat er niet meer veehouders zijn die het aan de koeien voeren als structuur materiaal.
Het is een zeer gezond voer.
heeft een lage verdringingswaarde.
richard-de-wolff
@jan w jij voert het?
Noorderling
@jan w
dat hele structuur en prikverhaal is toch zwaar overtrokken?
ruwe celstof en pensvulling is het belangrijkste, dan is er wel wat te voeren met meer voederwaarde.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's testen , koeien , platteland , grond , hennep , melkveehouder , coöperatie , toekomst , familiebedrijf , machine en kinderen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0