Oproep dierenarts: haal nu je koeien naar binnen vanwege blauwtong

Wie koeien en jongvee buiten heeft, wordt door veearts Liza Dekker van Dierenartsen Amstel, Vecht en Venen opgeroepen ze zo snel mogelijk op te stallen om een besmetting met blauwtong te voorkomen.

Deel dit topic

Reacties

leonievdh971
Opstallen is zo gek nog niet.
labella
@leonievdh971 Mijn oude dierenarts zei jaren geleden al dat de bedrijven die weidegang toepasten zijn beste klanten waren!
leonievdh971
@labella Met dit weer met de vliegen en de knutjes hutjemutje op een hoop onder 1 of een paar solitaire bomen……
Das ook smeken om ellende
grös
@labella
Sinds we hier weiden komt de veearts hier minder, maar kan ook andere oorzaken hebben. Celgetal is best wel een ding in september, maar daar ben ik de veearts niet bij nodig.
+1
Frans1
@labella die betaalden de rekening vlotter?
Twentsch Land
Zo’n beest kan ook wel even de stal inkomen

@leonievdh971
leonievdh971
@Twentsch Land Behalve wanneer Gallagher het niet wil.
Claas 1986
Waarom komt de GD hier dan niet mee?
Braboboer
@Claas 1986

Op de site van de GD staat het advies om ze rondom de schemering op te stallen..
Gerrit v Schaick
@Claas 1986
Gd adviseert het ook maar dan onopvallend
gddiergezondheid.nl/nl/Actueel/…
koe-boer
Om me heen vollop bedrijven met blauwtong, wordt je wel ff stil van als je dat ziet. Weiden gaat nog zo mooi nu in oktober eigenlijk zonde om de koeien naar binnen te doen. Denk dat de stal ook niet helemaal gevaren vrij is van die knotten, heb geen ventilatoren ofzo. Nog ff kijken we gaan doen.
leonievdh971
@koe-boer Wat zie je op die bedrijven?
+2
Bartlehiemboer
@koe-boer
Ben er ook nog niet uit. Buiten staat een lekker briesje. Binnen met de mestput en watertank lijkt het me juist de knot aan trekken. Om ons heen zien we ook nog niet echt opstallen.
We hebben ze dus nog gewoon buiten.
Maar wat is wijsheid in deze tijd? Zo te horen, lezen kun je niet veel anders doen dan hopen dat het je bedrijf voorbij gaat.

Sterkte aan alles getroffen boeren.
+1
Twentsch Land
Vee toch nog maar een keer behandeld met een middel tegen vliegen, wespen, muggen enz enz werkt het goed...wie weet houdt het meer ongedierte tegen.

@Bartlehiemboer
bluepower12
@Twentsch Land het maakt de vlieg wel dood, maar houdt het niet tegen helaas. Maar beter dan niets
+1
Twentsch Land
Tja als het dier wordt gestoken zal het wel niet wat tegen houden......middel wat ik op het vee heb gedaan denk ok dat het toch een bepaalde geur afgeeft ( zelf ruik ik niet wat ) want er zit geen vlieg of mug of wat dan ook nog in de buurt van het vee dus wie weet helpt het wel op afstand houden.

@bluepower12
+1
Weidezicht
@Twentsch Land volgens mij is dat toch ook de werking van al die anti pour on spul. Dat die vliegen e.d. niet landen of direct vertrekken. Dat spul is toch niet bedoeld dat elke vlieg dood neervalt?
Twentsch Land
Idd dat denk ik ook.

Als een dier met een dergelijk middel het op afstand weet te houden is het prima toch.

@Weidezicht
bluepower12
@Bartlehiemboer zolang ze 's nachts maar binnen zijn. Het is denk ik ook geluk hebben. Opstallen heeft alleen zin als je ook ventilators hebt denk ik, vliegen zitten even goed in de stal..
Nevergiveup
@koe-boer middeltje over de rug misschien ?
+1
koe-boer
@Nevergiveup
Ja ga de koeien morgen nog een keer voor vliegen op de rug behandelen. Blijf de koeien overdag gewoon weiden, denk dat koeien binnenhouden op ons bedrijf niet gaat helpen.
+1
Realisme
Hier in het westen maakt die mug geen onderscheid tussen opstallers en weiders. Dus dat advies kan ook weer de prullenbak in
Braboboer
@Realisme

Deze praktijk zit toch ook in het westen 😉
Realisme
@Braboboer ja verrek. Ik zit bij ULP uit Harmelen en vandaag toevallig aan de veearts gevraagd of opstallen zin heb en die zei dat ook bij de opstallers blauwtong door se stal gaat

Wat ik wel zou doen is jongvee binnen halen dat niet geënt is voor bijvoorbeeld longworm. De blauwtong overleven ze wel maar het zorgt er wel voor dat andere dingen de kans krijgen zoals longworm bij niet geënt vee
+1
Mh12
@Realisme mijn ervaring is anders, en woon ook in het westen. Jv op stal (nog) geen blauwtong...... jv buiten wat niet met vliegenspul behandeld was ongeveer allemaal blauwtong. Niet ernstig ziek.... jv wel behandeld met vliegenspul amper blauwtong en ook nog niet ernstig
Droge die buiten liepen allemaal blauwtong
Melkkoeien die paar uur buiten lopen nu 10% blauwtong gehad...... moet wel zeggen dat melkkoeien tot 2 weken geleden juist graag buiten liepen van 16 uur in de middag tot 5 uur in de ochtend......
Nu haal ik koeien uur voor donker op. Al het vee wat buiten liep loopt nog steeds buiten, omdat ze het bijna allemaal al gehad hebben en niet doodziek zijn (geweest)
Bartlehiemboer
@Realisme
Nu las ik in de zomer een bericht van een oude huisarts.
Deze vertelde dat mensen zijn vergeten dat vitamine B slikken in de zomer goed tegen muggenbeten helpt.
Het moet een soort zwavel geur uitgeven in je lichaamssap waar ze niet van houden.
Zou zoiets misschien ook toepasbaar zijn bij de schapen/koeien?
Is hier al eens naar gekeken?
Nevergiveup
@Bartlehiemboer koeien uien bijvoeren zou dan ook helpen
Nevergiveup
@Realisme lijkt me ook sterk , knut wil overleven en ruikt het vee en gaat daar naar toe.
Mh12
20 jr geleden had je voor schapen ook likblokken van farmosan. Die maden bij schapen moest voorkomen......
+1
aldert
@Mh12 Zit knoflook in.
Zitten er dan geen muggen in de stal? Muggen zitten toch overal,tegenwoordig met die open stallen maakt het geen verschil lijkt mij
+1
grös
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl
Ze willen mensen vaak ook dingen laten doen die misschien voor paar procent helpen, kijk maar in het salmonella protocol, heb er nooit wat mee gedaan en het verdween vanzelf..
Nevergiveup
@grös zo is het , paar procent zal het misschien nu helpen , knut ruikt het vee en komt gewoon toch naar binnen , als het kouder weer word is binnen juist averechts !

Is net als een stofkapje tegen corrona ...

Pouron wat ze weg houdt uit de vacht is het enige wat wel effect heeft , al is ook nog maar de vraag hoeveel %
sorry
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl komen ook op het licht af
Frans1
@sorry doe je het uit😎
leonievdh971

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , jongvee , blauwtong , stallen en veearts geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
36
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0