Hittestress melkkoeien bij weidegang

Een melkkoe in de wei past bij de verwachtingen van de consument. Daarnaast is weidegang kostenefficiënt en zorgt het dat koeien geen onderdeel zijn van de feed-food-competitie. Koeien op de wei zijn echter gevoelig voor hittestress. Ze worden blootgesteld aan de hoge buitentemperaturen en aan de zonnestraling.

Deel dit topic

Reacties

+1
Herbert
Zonnestraling en warmte zeggen niks zonder de luchtvochtigheid. Dat is bij zomerse temperaturen de belangrijkste factor. Ik ken genoeg stallen waar de koeien met 30+ buiten alsnog beter af zijn dan in de stal. Daar stijgt de luchtvochtigheid en CO2 waarde wel zo snel dat je ze beter buiten kunt laten lopen.
+2
jan w
Als de koeien het buiten te warm vinden, komen ze van zelf wel naar binnen als ze het daar beter vinden.
Zie totaal niks in het creeeren van schaduwplekken.
Aan de andere kant zouden we het moeten proberen, iedereen die weid, om bij de gemeente een vergunning aan te vragen om een schuilgelegenheid in ieder weide perceel te plaatsen.
grös
@jan w
Hier mag je zelfs niet overal zomaar bomen planten. Landschapsbeheer vraagt er ook een vergunning voor aan.
kearl
@jan w Hier een uitloop waar ook bomen staan. Met warm weer staat alles binnen...

Wat wel uit dit onderzoek blijkt, en dat heb ik hier ook wel, is dat sommige koeien er niet vaak echt last van hebben, terwijl sommige met een goede 20 graden al zichtbaar last van krijgen. Misschien valt er met de fokkerij het ondereind ook wel te verbeteren.
bio boer
@jan w als je ze vrije toegang bied naar de stal dan bied je de koeien toch schaduw plek aan ?
bio boer
@bio boer maar heb hier in het noorden nog geen 1 dag gehad dit jaar dat de koeien het tewarm vonden buiten dat ze naar binnen kwamen voor schaduw bij ons staat bijna altijd wind is het midden op het veld goed tedoen
deJong
@bio boer dit dus. Wij zitten ook in een mooi open gebied. Koeien migen altijd thuis komen. Maar vinden het met een zuchtje prima te doen🤷‍♂️
Claas 1986
Koeien hoefen toch niet perse op het heetst van de dag buiten.
+1
de Tank
Hier kunnen ze dag en nacht naar buiten en binnen, als warm is naar binnen en ze vinden het al snel warm.
casev2
@de Tank hangt er een beetje vanaf wat er voor je voerhek ligt denk ik, wat de koeien doen....
de Tank
@casev2 klopt, altijd smakelijk voer, ik wil geen dip bij de koeien vanwege verplicht weiden onder mindere omstandigheden. Met warmte gaan ze hier sochtends vroeg en savonds weiden, sommige koeien wel de hele dag.
bio boer
@de Tank hier niet moet wel goed 30 graden plus worden dat is het deze zomer niet geweest bij ons aan de kust

Als ik in het binnenland op vakantie gaan voel ik het meteen dat he daar stukken warmer is
Kars
Hier kunnen ze in schaduw liggen, lagen dit jaar met zen allen weleens midden op de dag in de felle zon. Dat ik dacht is in de schaduw niet fijner. Mja ik ben geen koe

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's onderdeel , koeien , melkkoe , weidegang , melkkoeien , wei , hittestress en consument geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
1.669