Stille ramp bij de schapenboer, schapen sterven massaal aan blauwtong bij gebrek aan vaccin


Quote:
Met de uitbraak van blauwtong voltrekt zich een ‘stille ramp’ in de schapen- en rundveehouderij. Die waarschuwing uit minister Piet Adema (Landbouw) over het om zich heen grijpende virus dat mogelijk al honderden veehouderijen heeft getroffen en nog eens duizenden bedrijven bedreigt. Vooral schapen sterven, en er gloort voorlopig geen oplossing.

Deel dit topic

Reacties

+1
Weidezicht
Nog mensen practische tips, toevallige gelukstreffers? Vind het nare zaak. Je durft amper schapen te tellen of bij de koeien te kijken. Hoort hoop narigheidvom je heen. Rendac komt soms al dag later vanwege het grote aanbod dode dieren (dat zullen metendeels schapen zijn) hoorde ook enkelen over kalfvergooiers.
+2
aldert
@Weidezicht Al homeopathie geprobeerd ?In dit geval carbo vegetalis 30 ch en lachesis 30 ch.Verder vitamine inspuiten en slobber voeren (liefst met wat lijnschroot erin).
Weidezicht
@aldert is dit al gebruikt bij blauwtong? Regulier heeft nog geen oplossing, dus dit kan zeker proberen waard zijn, zeker als er al positieve ervaringen mee zijn. Alleen een homeopathische dierenarts, daar moet ik ff voor googlen.
+1
aldert
@Weidezicht Dit zijn middelen om de weerstand op te peppen.Hier zijn homeopathie middelen gewoon bij een plaatselijke apotheek te bestellen.
Weidezicht
@aldert ok. Bedankt voor de uitleg. Deze middelen zou je dan dus preventief toe kunnen passen? Althans dat zou ik begrijpen uit weerstand oppeppen.
+1
aldert
@Weidezicht Het beste is om deze homeopathie toe te dienen in het beginstadium van de ziekte.
bio boer
@aldert bio in nl mag het niet of het moet bio gecertificeerd zijn dacht ik er was eens keer gedoe over de biocontrole wordt wel steets strenger op hulp mindelen ook op mineralen kruiden of andere aanvullende diervoeder

Heb nu ook mineralen en likemmers met biokeurmerk die alleen verkocht mogen worden door een bio gecertificeerd bedrijf
+1
aldert
@bio boer Bijna alle homeopathie die wij gebruiken zijn van Boiron of Rocal en die zijn bij mijn weten bio gecertificeerd.
Johannushoeve cv
@bio boer lekker belangrijk. Je moet je dieren maar dood laten gaan ?
bio boer
@Johannushoeve cv gewoone reguliere geregistreede geneesmiddelen mag ik wel gebruiken
Je moet sowiso opassen voor huis keuken middelen hebben we wel geleerd met de fipronile bij de kippen controle is daar nu streng op
Johannushoeve cv
@bio boer jij zat te zeuren of het wel biologische was . Maar als een dier erg ziek is is alles toegestaan. Heeft die biologische organisaties een betere oplossing dan ? Anders moeten ze niet zeuren.
bio boer
@Johannushoeve cv de wetgeving denkt daar andersover geld ook voor regulier officieel moet alle diegeneesmiddelen geregistreerd zijn
Nu worden vele middelen onder het kopje aanvullend diervoer gedrukt om registratie klauwen met geld kost

Als er keer schadaal door ontstaat net als met fipronile ben je mooi de sjaak
bio boer
@bio boer het spul zou allemaal uit biologische middelen bestaan op basis van plantaardige olie
Was er stiekem fipronile door gemengd
de hoef
@Weidezicht sterkte ermee, hier kun je echt niks aan doen
sorry
@Weidezicht schapen ontwormen(ivermectine
dexamedium als ze het hebben
wotan2
@Weidezicht preventief vliegen en daarmee ook knutten bestrijden. Pour on middeltjes, maar als het al in de buurt aanwezig is ben je ook daarmee te laat.
+1
cjw73
@wotan2 volgens een mailtje van de dierenarts gister helpt dat niks.
MJvW
@cjw73 volgens een mail van mijn dierenarts wel..
+1
cjw73
@MJvW heb nog even door gelezen, jij hebt gelijk. Helpt niet zozeer tegen de knut maar wel om er voor te zorgen dat de weerstand optimaal is.
Weidezicht
@cjw73 hoe helpt een middel tegen vliegen om de weerstand te verhogen?
+2
Dezeeuwseboer
Iedereen doe hier door getroffen is veel sterkte toegewenst!
verwijderd
+1
cjw73
@Weidezicht denk om je telefoon nummer..
+2
bio boer
@cjw73 zal nummer zijn wie het hem stuurde 😅
Erik1979.
@bio boer allemaal even uitproberen dan weten we het 😂
Weidezicht
@cjw73 oe, is idd niet de mijne.
Weidezicht
@Weidezicht krijg afbeelding ook niet weg. Misschien kan grasbaal ff verwijderen of streepje zetten.
bio boer
Had niet gedacht dat het al zo speelde dacht dat het enkele gevallen waren
david2
@bio boer hier in de buurt hebben alle bedrijven het, schapen en koeien ziek, honderden schapen al dood, bij verschillende boeren helft van de koppel, ook koppels van 100- 250 schapen
+1
Weidezicht
@david2 jullie zitten ook echt in de brandhaard. Ben bang dat het uiteindelijk overal zo toeslaat. Snel nachtvorst.. sterkte daar nu.
Grasbaal
Quote Reactie van @Weidezicht:
@david2 jullie zitten ook echt in de brandhaard.

Welke regio zit je?, hier in Westfriesland ook hier en daar bij runderen wat ik hoorde. De pinken hier zijn nu allemaal extra behandeld met vliegenspul
Weidezicht
@Grasbaal ik regio leiden, den haag. Maar david zag ik via bedrijsnaam in zijn profiel in regio hilversum ongeveer.
Erco
@Grasbaal klopt ik had er ook een met veel verschijnselen maar test was toch negatief. Had ook nog wel eens het idee dat het zonnebrand kon zijn. Zeker toen de huid perkamentachtig en keihard werd. Nu laat ie los dus toch zonnebrand. Heb het niet eerder gehad.
Weidezicht
@david2 men registreert nu een oversterfte van 1000 tot 1300 schapen per dag. Tis niet best.
+1
Gerrit v Schaick
@Weidezicht zit vlak bij David. Is idd niet best met de schapen hier. Maar met de koeien ook niet. Alle bedrijven hier hebben het ook bij de koeien. En het is niet best. Neem maatregelen in de rest van het land
Doe ze binnen (in ieder geval voor schemering) ventilators aan en behandel ze tegen vliegen! Zie ledenbericht NMV en mijn Facebook
Weidezicht
@Gerrit v Schaick wat zijn de gevolgen bij de koeien? Worden die ook zo ziek.?
Gerrit v Schaick
@Weidezicht kapotte neuzen zere bekken. stijf stram kreupel. rode plekken op spenen en uier. Minder vreten minder weerstand. Dus meer infecties mastitis enz en heftiger. Bij mij nu twee derde vd koeien kapotte neuzen. Anderhalve liter ketofen weg gespoten. 20 procent daling melkproductie in tank. Begin vorig weekend begonnen in de koppel. Eind nog niet in beeld.
Gerrit v Schaick

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Weidezicht
@Gerrit v Schaick poeh, jouw verhaal en foto s maken het meer tastbaar. Wij tot nu toe 1 ram, en die redde het niet. Hou mijn hart vast, geloof nooit dat het bij 1 blijft. Ik hoop echt dat viruscwat afzwakt en dasrdoor de gevolgen wat minder worden. Sterkte voor de komende tijd.
+1
Bartlehiemboer
Misschien even heel flauw, ook niet zo bedoelt.
Maar kan de wolf ook blauwtong krijgen?

Misschien luguber. Maar zo ja, een blauwtong schaap neerleggen ten prooi wolf?

(Zie mijn opmerking los van het leed wat ik ook zie, maar hier in Friesland zijn we er nog niet heel bewust van wat er speelt denk ik)
aldert
@Bartlehiemboer Blauwtong is een ziekte van herkauwers. Denk dat de wolven er zelfs vet van worden,als reeën enz het ook krijgen dan hebben ze voorlopig vreten zat.
Erik1979.
@aldert wolven dode om te dode niet om te eten.
+3
Jeroen024
Beste schapen boeren ik vind het erg vervelend dat het aanhoudende warme weer voor nieuwe lasten zorgt.
Ik heb geen verstand van schapen ook niet van muggen .
Maar weet dat muggen niet vliegen in winderige ruimtes ze zijn zo licht dat dat ze niet fatsoenlijk kunnen vliegen.
Als schapen in de stal staan dan zouden ventilators wind kunnen maken
En is een stal moeilijk om in te vliegen voor en mug vooral met veel turbulentie
Veel succes en sterkte komende tijd

Mvg jeroen
Leo,s vriend
@Jeroen024 Je zal vast gelijk hebben, maar verreweg de meeste dieren worden besmet terwijl ze buiten lopen.
Weidezicht
@Leo,s vriend daarom adviseert hij binnen doen en ventilator aan. Lijkt mij dat jullie het daarin dan eens zijn?
Leo,s vriend
@Weidezicht Jazeker.Maar alle schapen binnen doen is niet altijd mogelijk.
+1
Nevergiveup
@Leo,s vriend Zo is het , is ook precies in dekseizoen waarbij rust , ruimte en goede grasweide de vruchtbaarheid van de ooien een positief boost geeft. Binnen is helemaal niks om deze tijd voor schapen.
Weidezicht
@Leo,s vriend nee, dat weet ik. Wij hebben nu 4 koppels, ga dat maar binnen doen. Maar als je leest dat er zijn waar 20 procent al bij rendac ligt en het overgrote deel ziek is, dan ga ik toch twijfelen wat te doen.
Nevergiveup
@Weidezicht Is type 3 erger / dodelijker dan type 8 wat we ooit hadden ?
Weidezicht
@Nevergiveup ja, blijkbaar wel. Dit type is nu voor 20 tot 50 procent dodelijk las ik op diverse plekken. Voor schapen. Koeien 1 procent. Ik hoop dat het virus snel wat milder wordt (zoals corona dat ook deed) schijnt dat virus wel weer overleeft/overwintert in runderen.
bio boer
@Weidezicht daar zou ik niet van uitgaan alleen dieren die het overleven hebben waarscheinlijk wel antistoffen
Weidezicht
@bio boer ze zeggen toch wel eens dat dit soort virussen zich wat aanpast omdat ze geen baat hebben bij het sterven van hun gastheer, want dan overleeft het virus zelf ook niet.
Nevergiveup
@Weidezicht Niet best als ik alles zo hoor , binnen doen lijkt mij ook geen echte oplossing , knutten zoeken een gast dier en zullen ook naar binnen gaan. Buiten barst het ook van de muggen hier, als hier perongeluk een hor open staat zitten er binnen ook gelijk weer zat om je te steken.
+1
Weidezicht
@Nevergiveup de lucht zit er vol mee idd. De clou van binnendoen is vooral ook tocht creeeren, dus ventilator aan. Maar is grotendeels niet haalbaar. Ik vrees dat afwachten en hopen dat het meevalt, het enige is.
Nevergiveup
@Weidezicht die knutten kruipen in de schapen wol , dat is funest. Valt weinig tegen te doen denk.
+1
Leo,s vriend
@Weidezicht Ja, afschuwelijk.Mijn reactie op Jeroen was meer bedoeld om(zoals op vele media tegenwoordig) te voorkomen dat mensen gaan geloven dat "even "opstallen en een ventilatortje er boven het probleem oplost.Ofwel dat het de eigen schuld is dat er zo veel dieren besmet raken.
aldert
@Weidezicht Het valt niet mee om de gemiddelde boerenschuur met horrengaas knutten vrij te houden.Ventilator zal ook niet helpen want die knutten kruipen gewoon tussen de schapen.De beste preventie is volgens mij gewoon zorgen dat de schapen een beste wei hebben en pour on erover zodat de knutten ze niet zo smakelijk vinden.
HansBa
@sorry wat ik me nog herinner van blauwtong was dat koeien stijf liepen of zelfs ontstoken klauwen hadden bij de voorpoten. Verder was de melkproductie volledig weg paar dagen.
Was toen ook veel eerder, midden in de zomer.
JohnDeere7serie
Tijdelijk uitstel verplichte entingen BVD en IBR lijken me zinvol. Al het vee met 5 - 10 naalden een prikje terwijl je blauwtong gevallen hebt (gehad) en je hele veestapel heeft het virus. Dat wil je echt niet. Verse van de een op de andere dag van 55 liter naar 0. Klauwen longen en straks nog alle afwijkende kalveren en andere narigheid. Gemiddelde productie daling van 5 - 10 liter per koe! En dit geloof je echt niet totdat je het zelf meemaakt. Schapen is helemaal drama, mega sterfte van 30 - >50 % van al je schapen. En er is eigenlijk niks aan te doen.
Weidezicht
@JohnDeere7serie las ook ergens dat je het met de naald ook over brengt als je een besmet dier hebt geprikt. Dus idd die entingen z s m uitstellen.
bio boer
@Weidezicht je lan toch voor elk dier nieuwe naald pakken als het moet
sorry
@JohnDeere7serie ibr kun je ook in de neus laten sprayen
T60401
@Weidezicht melkproductie in 1 keer nagenoeg naar nul en kalf van 4,5 maand verworpen

(klik om te vergroten)

Erik1979.
Weet iemand de afgeleverde melk in Nederland van afgelopen weken. Merk je iets van de blauw tong besmetting? Wij zijn net weer vrij in Duitsland. Bij ons geen noemenswaardige productie daling gezien. Wat ik hier boven lees lijkt mij veel heftiger als wat er bij ons was.
bio boer
@Erik1979. Zal niet lang duuren of in west Duitsland is het ook

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , piet , schapen , blauwtong , virus , Waarschuwing en piet adema geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
65
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0