Minder wolken op aarde: 'Kan opwarming nog meer versnellen'

De bewolking op aarde neemt af. Enerzijds is dat goed nieuws, want het is een gevolg van de schonere lucht van de laatste twintig jaar. Maar tegelijk heeft het een negatief effect: meer zonlicht bereikt het aardoppervlak, waardoor de aarde nog sneller opwarmt. "Een ongemakkelijke waarheid, maar we moeten het erover hebben. De gevolgen komen op ons af."

Deel dit topic

Reacties

+2
Erik1979.
Ahhh vandaar dat de koetjes weg moeten en Tata Steel moet blijven. Best wel logisch als je dit leest.
Erik1979.
@George dat wordt toch jou bak aansluiten op een kolencentrale. (In Duitsland doen we dat al 💪)
George
@Erik1979. Juist niet , mooi zo werken de zonnepanelen steeds beter!
Erik1979.
@George is leuk bij het salderen. Maar als dat eraf is koop je er gewoon èèn bij. Dan ga je met de eene rond toeren terwijl de andere oplaat aan de zonnepanelen.
George
Quote Reactie van @Erik1979.:
is leuk bij het salderen. Maar als dat eraf is koop je er gewoon èèn bij. Dan ga je met de eene rond toeren terwijl de andere oplaat aan de zonnepanelen.

We kunnen nog tot en met 2025 salderen en dan willen ze het in 5 jaar afbouwen zoals het er nu voorstaat en niks veranderd. Maar niks is nog definitief. Maar als ze het afschaffen koop ik een thuisbatterij zodat ik dag en nacht genoeg stroom heb en ongeveer een 9 tot 10 maanden geen stroom van het net verbruik.
+9
Nevergiveup
Tja , heb al vaak gezegd , waterdamp is grootste broeistof gas op aarde.

Klimaat verandering is al miljoenen jaren een dynamisch process.

De zon schijnt 10.0000 den x meer energie op aarde 24-7-365 dan we met zijn allen ooit op krijgen of kunnen veroorzaken.

Mensen doe je ogen.open het is één GROOT KUL verhaal.

Het enigste is dat we de aarde niet moeten vervuilen met bv. Pfas , verder is het echt allemaal één grote onzin !
+2
Erik1979.
@Nevergiveup ik begin er maar mee ..... jij bent een klimaat ontkenner 😂😂😂🙈 zo uit gelult en nu kunnen ze weer miljarden over de balk smijten om de co2 te verlagen en vooral andere te verrijken over de rug van de armste der aarde.
Nevergiveup
@Erik1979. Kan niet begrijpen dat mensen als je eens naar de geschiedenis kijkt , maar ook als je zomers op een zonnige dag eens met blote body met een schuin oog naar de zon.kijkt , en voelt waar je ook loopt op de helft van de aarde .....

En dan s winters eens naar je radiator of kacheltje kijkt .....

Hoe dom.kun je als mens gemaakt worden ...
Erik1979.
@Nevergiveup ik geloof die hele zooi ook niet hoor. Ik weet niet wat ik wel moet geloven. Maar dat het mainstream klimaat verhaal alleen bedacht is om er goed geld mee te verdienen dat is toch wel duidelijk. Dat ik zeg dat je een klimaat ontkenner bent dat is natuurlijk ironisch. Ik kreeg ook voor geworpen dat ik een corona leugenaar was..... daarmee einde discussie. zo gaat dat toch. Logisch nadenken kunnen mensen niet meer.
+2
grös
@Erik1979.
Men beland ook in een tunnelvisie, enigste wat echt wat bereikt is woestijnvorming stoppen en weer vruchtbaar maken. Landen als China, maar ook de V.S. midden-oosten, en hier in Europa ook Spanje, Italië rukt de woestijn op, is ook giga co2 uitstoot. Maar dat stoppen, zit geen verdienmodel in ..........
George
Quote Reactie van @grös:
anden als China, maar ook de V.S. midden-oosten, en hier in Europa ook Spanje, Italië rukt de woestijn op, is ook giga co2 uitstoot. Maar dat stoppen, zit geen verdienmodel in ..........

Nu ga ik denk ik een heel domme vraag stellen. Waarom rukt die woestijnvorming op en hoe zou je dat dan willen stoppen? Eigenlijk zijn het misschien dus wel 2 domme vragen in 1. 😂
Weidezicht
@George just dig it .com..
Erik1979.
@George ik heb ooit eens iets gezien over "beweiding" van vee in woestijnen. En dat is best logisch. Door vee te laten lopen op woestijn grond komt er humus in de grond en wordt daardoor weer vruchtbaar.
grös
@Erik1979. @George
Allan Savory
Met holistisch grazen, dieren trappen de uitgedroogde grond weer los zodat regenwater kan infiltreren en zaden zich kunnen vestigen. Bij Dig It is het mensenwerk.
Meestal is er 0,0 management, en loopt er iemand met een kudde geiten elke week ongeveer dezelfde route. Ieder struikje of plantje wat opkomt word direct afgegraasd, overbegrazing, zodat het geen wortels kan vormen of zich uitzaaien. Heb het in Noord-Afrika zelf gezien. Mensen vinden het zelf gek dat het zo'n dorre bende is, continu zandstormen.
Zet je er afrastering neer zoals in Jordanië, en mogen die beesten nog maar om de paar maanden daar grazen, dan staan er na verloop van tijd grote struiken en word de rest op tijd afgegraasd, als er niks gegraasd word sterft de plant ook af en oxideert de bodem tot co2. Beesten leveren wel op korte termijn ook voedsel en bemesting voor de bodem t.o.v. van bos aan planten, kan ook maar dat levert niet meteen wat op en is ook nog wel een beetje arbeid lijkt me..
weurding
@grös bijna iedereen weet dat verdamping verkoeling geeft, zie de promo just dig it, maar hier gooien we plassen en weilanden vol met panelen, hoe tegenstrijdig kan men verkondigen
grös
@Erik1979.
Trouwens niet midden in de woestijn,maar in de randgebieden waar je sowieso geen akkerbouw wil doen of mensen kunnen dat gewoon niet.
JohnDeere7serie
@George Is ook gewoon een cyclus. Elke 21.000 jaar is de Sahara een groene oase met rivieren en meren. Nu even niet, laatste keer was ergens tussen 5000 - 15000 jaar geleden. explorersweb.com/sahara-turns-green-every-21000-ye…
George
@JohnDeere7serie Dat weet ik allemaal niet , toen was ik er nog niet. Da´s allemaal al zo lang geleden. 😀
+1
bio boer
@George nog even kunnen alles vragen aan dediscudigen op prikkebord
Meschien kan de overheid zijn vragen ook stellen idereen weet precies hoe het zit 😁
George
Quote Reactie van @bio boer:
Meschien kan de overheid zijn vragen ook stellen idereen weet precies hoe het zit

Inderdaad , ik weet in ieder geval wel zeker dat ik ook niet alles zeker weet. 😂
Maar enkele hier lijken zekerder van hun zaak. 😂
Wolswinkel
Quote:
Nu even niet, laatste keer was ergens tussen 5000 - 15000 jaar geleden.

@JohnDeere7serie Zucht, ‘just dig it’….😩
grös
@JohnDeere7serie
Veel woestijn is gewoon gecreëerd, stap op maar in de auto, typ in de routeplanner: Kootwijkerzand, Aekingerzand. En dan zitten wij in de vruchtbare delta van Europa! Schepen vol organische stof voeren we aan uit de Amazone..
In de V.S. was de prairie ooit rond 8-12% door kuddes bison, nu gauw richting 2%, plaatselijk al woestijn, hoeveel ton co2 uit oxidatie zou dat zijn?
+1
Erik1979.
@grös ik weet het oprecht niet. Paar jaar terug toen echt dat geemmer begon met stikstof toen vroeg ik eerst al aan Mark hoe dat zat met AdBlue daarna aan andere, kreeg nooit echt antwoord. Blijkt dus ook niets van te kloppen. Punt is dat er heel veel niet klopt, maar hoe het echt zit weet ik ook niet. Dat de overheid en de media niet te vertrouwen is dat weet ondertussen iedereen. Dat er mensen zijn die alles geloven behalve bijv. Stikstof of corona of klimaat is gewoon dom. Als ze bewezen keihard liegen over het èèn doen ze dat net zo makkelijk over het andere.
George
Quote Reactie van @Erik1979.:
l aan Mark hoe dat zat met AdBlue daarna aan andere, kreeg nooit echt antwoord.

Wat is er dan mis met AdBlue ? Daar krijgen ze de uitstoot van moderne dieselmotoren mee omlaag. Dat is je vast wel duidelijk toch? Of denk je dat het ook is gelogen? VW was er wel een beetje zuinig mee dat is wel waar.
+2
Erik1979.
@George punt met AdBlue is dat als de verbranding niet goed werkt wat vaker voorkomt dat je dan de AdBlue niet volledig verwerkt en daarmee de diesel motor ammoniak uitstoot. Als ze dan eindelijk echt gaan meten meet je dan de Ammoniak van dat mega bedrijf of de ammoniak van de snelweg die er langs ligt? Dat is een beetje mijn punt zo'n 3 tot 4 jaar......
+1
George
Quote Reactie van @Erik1979.:
AdBlue is dat als de verbranding niet goed werkt

AdBlue komt niet in de motor en hoeft niet te verbranden. Het komt er pas bij in het uitlaatsysteem.
Nevergiveup
@George Erik bedoelt denk als de verhouding niet goed is en/of de uitlaatgassen niet juiste temperatuur hebben De Adblue Ammoniak uitstoot
veroorzaakt
Erik1979.
@George ja, AdBlue is ammoniak en komt er later bij omdat ammoniak een base is. Maar als de uitlaat temperatuur niet hoog genoeg is zoals in de winter soms voorkomt dan komt het er gewoon als ammoniak uit ...... ga maar Google ergens vind je het.
George
@Erik1979. Ik verwacht dat die systemen ingenieus genoeg zijn en de temperatuur controleren wanneer en hoeveel AdBlue toegevoegd moet worden.
Kom op Erik , Elektrisch rijden is niks en wordt het niet volgens jouw , vervolgens twijfel je aan moderne Euro 6 diesels met AdBlue . Wat is er eigenlijk wel goed volgens jouw?
Erik1979.
@George allemaal goed hoor. Maar het is allemaal niet heilig. Een elektrische auto is een oplossing voor in de stad maar op het platteland zie ik de voordelen niet. Door AdBlue zijn de diesels minder zuinig. Dat jij een elektrische auto hebt is toch mooi. Ik ben ook een beetje aan het kijken en als die goedkoper is dan een diesel dan is het niet moeilijk. Dat dit voor het klimaat moet is gewoon bullshit. Zolang ze de rest niet opgelost hebben en er nog zoveel kolen gestookt wordt dan is het een andere agenda.
George
Quote Reactie van @Erik1979.:
Door AdBlue zijn de diesels minder zuinig.

Dat is denk ik ook een fabeltje. Heeft verder helemaal niks met zuinigheid te maken of je dat spul nu wel of niet de uitlaat inblaast. Het gebruik van AGR -EGR techniek is misschien wel van belang met verbruik. Verder zie ik op het platteland juist wel het voordeel van een EV omdat je daar makkelijk zonnepanelen kunt plaatsen en gewoon thuis kunt opladen zonder kabels over de stoep zoals in steden ooit gebeurd. En ruim 500 km actieradius met een juiste EV is ook meer dan genoeg.
Erik1979.
@George dat gaat alleen op bij salderen. Ik vind een elektrische voermengwagen wel wat. Maar die moet bij ons toch wel een paar uur kunnen lopen. Zelfde als shovels en trekkers. Gaat het gewoon niet worden. En zolang er nog kolen nodig zijn dan hoef je het niet voor de co2 te doen. Dan is een verbrandingsmotor gewoon veel efficiënter met energie.
Erik1979.
@George ander punt is dat ik als kleine jongen een enthousiaste vader thuis zag komen nadat hij een bespreking gehad had waar Hanekamp bij was dat ammoniak een base is en dat het de lucht zuivert.... zelfde als in een verbrandingsmotor met AdBlue. Wat ik te horen kreeg is dat dat alleen kan als de temperatuur goed was. Wat mij na de diesel schandalen in Duitsland weer als een grote vraag naar voren komt of de temperatuur niet alleen bij het testen gehaald wordt en in de praktijk op het bordje van de veehouder komt. Gewoon vragen waar ik graag antwoord op heb. Probleem is wie betrouwbaar genoeg is om het te beantwoorden 🙈
George
Quote Reactie van @Erik1979.:
Probleem is wie betrouwbaar genoeg is om het te beantwoorden

Het probleem is gewoon dat jij niet op die techniek vertrouwd en zelfs de ingenieurs die het ontwikkelen niet. Ik denk wel dat ze de dieselmotoren goed schoon hebben gekregen de laatste jaren. Je bent gewoon moeilijk te overtuigen denk ik.
Erik1979.
@George diesel affaire vergeten?
George
Quote Reactie van @Erik1979.:
diesel affaire vergeten?

Dat merk uit München had dat wel gewoon goed voor mekaar. Maar ik schrijf toch ook de laatste jaren. Maar jij hebt gewoon weinig geloof in veel dingen.
Erik1979.
@George teveel leugens bedrog oplichting verdraaiing etc. gezien in mijn leven.
Erik1979.
@George btw veel Duitsers hadden het goed voor elkaar. Door een instelling ging de motor zo draaien dat die aan alle normen voldeed als die op de proef gesteld werd ( bij de "Abgasprüfung) zelfde als bij het eindexamen. Dan moest je het goed doen dan kreeg je het papiertje rest maakt niets uit.
de Tank
@grös volgens mij zijn ze in China druk bezig de woestijnen tegen te gaan dmv aanplant
grös
@de Tank
Ja en ze gaan alweer bos opruimen voor landbouw... Hongerige mensen hebben niks met bos, en als president wil je geen hongerig volk hebben. msn.com/nl-nl/gezondheid/…
Na W.O.2 zijn er wel even 900 miljoen Chinezen bijgekomen. De meeste Braziliaanse soja gaat volgens mij ook als sojaolie richting Azië, het sojaschroot wat wij voeren is daar een restproduct van. De Amazone word ook gekapt, en daardoor krijgt Argentinië minder regenval = woestijnvorming.
bio boer
@grös wel korte termijn politiek daar in china die bomen waren tegen woestijn vorming als dat werkt moet je ze niet weg halen 😅
grös
@bio boer
Kan op zich wel agro forestry. In de Amazone zijn ook gebieden waar koeien onder de bomen grazen, hoeven ze niet gelijk dat hele bos om te zagen.. Of geiten in Portugal die het bos systematisch de verdorde onderbegroeiing wegvreten om bosbranden te voorkomen, .
George
Quote Reactie van @Nevergiveup:
onnige dag eens met blote body met een schuin oog naar de zon.kijkt , en voelt waar je ook loopt op de helft van de aarde .....En dan s winters eens naar je radiator of kacheltje kijkt .....

Wat moet ik zien dan ?
+2
Nevergiveup
@George wat voor gigantische hitte dat bolletje uitstraalt .

Maar het gaat om het realistische , als je op dat moment bedenkt hoeveel M2 er dan verhit word , damwand kun je soms niet eens vasthouden.

Maar als dat Bolletje er niet was gingen we richting de -273 graden ....

Nu denkt Jette dat we 0,000036 graden kunnen besparen , dat dan weer wel ...

Denk na mensen !

We worden geknecht !
+1
Erik1979.
@Nevergiveup ja, maar wel met een afwijking van 1 tot 2 graden hè. Niet zo vastpinnen op die 0,000036 graden.
Nevergiveup
@Erik1979. Er zijn veel afwijkingen , vooral bij onze leiders en de (omgekochte) pionnen eromheen .....
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Erik1979.:
maar wel met een afwijking

jetten is een wandelende afwijking
Erik1979.
@cs-agrar ik vind Jette de enige fatsoenlijke politicus van D69 snap niet wat die bij zo'n vieze club doet. Maar ja dat is ook zijn afwijking dan😂 (doet natuurlijk niet ervan af dat die totaal ongeschikt is voor die functie en dat die een veel te laag iq heeft)
hans1980
demelkboer
Gelukkig hebben wij de stikstofdeken
Claas 1986
Hoe komt het dat er steeds minder bewolking in de lucht is? als het warmer word krijg je toch verdamping. of komt het door het vliegverkeer?
hypotheekboer
@Claas 1986 dan moet er wel water zijn om te verdampen. Misschien zie ik het verkeerd maar lijkt me dat er meer water vastgehouden moet worden en minder afvoeren naar zee
cs-agrar
Quote Reactie van @hypotheekboer:
dan moet er wel water zijn om te verdampen.

het kan niet zomaar weg zijn, en als waar is dat zeespiegel stijgt en de aarde zou opwarmen, heb je ook meer verdamping
Claas 1986
@hypotheekboer 70% van de aarde is water
hypotheekboer
@Claas 1986 dat is te koud om te verdampen
+1
Nevergiveup
@hypotheekboer Mooi dat de Aarde toch zo'n ingeniuus regel systeem heeft , als het een graad warmer zou worden verdampt er meer water en koelt het weer af ✅
+1
grös
@Nevergiveup
Alleen planten en bomen kunnen zonlicht omzetten met co2 in suikers d.m.v. fotosynthese. Onder een boom is het ook niet zo warm als op een stuk asfalt. Of grasland is veel kouder als zwarte grond.
+2
j h p
En bij een wolkenloze nacht koelt het veel harder af, wat een bullshit weer.
+1
grös
Je kunt ook schrijven, meer beton en asfalt op aarde, meer opwarming.
Bekkink
De stikstofdeken moet juist dikker
Nevergiveup
@Bekkink Langzaam word duidelijk in welke spaghetti hoop we terecht zijn gekomen .....

Maar ik ben wel van mening dat we vervuiling moeten voorkomen zoals bv. Pfas.
+3
groeier
Quote Reactie van @Nevergiveup:

@Bekkink Langzaam word duidelijk in welke spaghetti hoop we terecht zijn gekomen .....Maar ik ben wel van mening dat we vervuiling moeten voorkomen zoals bv. Pfas

De landbouw is in ieder geval niet de schuldige wat betreft de achteruitgang van het klimaat

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lucht en nieuws geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
62
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
1.981
TREFWOORDEN