Geen geld voor demissionair stikstofbeleid, vrees voor ingrijpen Brussel

Demissionair stikstofminister Van der Wal laat Nederlandse provincies weten wat wij in januari al voorspelden: ze vragen te veel geld om de stikstofcrisis op te lossen. We voorzagen een vraag vanuit de provincies van ca. €50 miljard. De wensen vanuit de provincies zijn inmiddels opgelopen tot €58,5 miljard. De regering heeft slechts €24,3 miljard ter beschikking gesteld, toen geld nog gratis was vanwege de lage rente. Dat budget moet door de Eerste Kamer nog worden goedgekeurd, terwijl de rente inmiddels aanmerkelijk is gestegen.

Van der Wal zegt in De Telegraaf dat de provincies eerder minder dan meer dan €24,3 miljard te verdelen hebben. Aangezien de provincies niet weten waar ze op moeten bezuinigen om aan de onzekere doelen te voldoen, zullen ze dat niet doen. De minister vreest dat Brussel het beleid nu overneemt. Een woordvoerder vertelt dat de EU op enig moment dwangsommen kan opleggen als de provincies niet voldoen aan de natuurdoelstellingen.

Eer Brussel dat doet, zal het zich rekenschap moeten geven van het feit dat ons stikstofbeleid volgens de officiële berekeningsmethoden niet werkt, zoals Schiermonnikoog (minder koeien maar juist meer stikstof) laat zien, en dat het Porthos-oordeel van de Raad van State overschrijdingen van de eerder als cruciaal beschouwde Kritische Depositiewaarde irrelevant heeft verklaard. Wel zou Brussel kunnen vinden dat Nederland [i{de jure geen deugdelijk natuurbeleid heeft waar we krachtens de Habitatrichtlijn wel toe verplicht zijn.

Deel dit topic

Reacties

+1
Twentsch Land
Nederland heeft met name ingezet op de veehouderij.

Brussel zal denk in het breder inzetten dan alleen veehouderij, dus ook industrie, verkeer en vliegverkeer.
HansBa
Bangmakerij om niets!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , natuurbeleid , telegraaf , rente , brussel , stikstofbeleid , schiermonnikoog , stikstofcrisis , stikstofminister en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0