Bezwaar celgetal

De laatste tijd zaten we wat hoog met celgetal ( 260 geometrisch). Hier hebben we van alles aan gedaan , behandeld en geruimd. Vorige week de mpr gehad en we zaten weer op 146. Dit klopte met het beeld van de celgetal meter van de robot,120.die week 2 x uitslag gehad van de tank met een uitschieter van 428. Ik heb een tankmonster genomen en door een celgetal meter laten halen deze gaf 156 aan. Op Z-net stond dezelfde tank op 248. Kan ik ergers via een contra monster bezwaar maken of moet ik dit slikken? 
 

Deel dit topic

Reacties

Schepens
Mag ik vragen welke melkfabriek? Niet dat dat iets uit maakt maar hier precies t zelfde!
Schepens
@Vevo je kunt bezwaar maken bij qlip! Er klopt geen snars van. Het schommelt per tank meer als 100 punten celgetal. Als je bijv aan Campina levert dan krijg je niet elke levering een celgetal uitslag dus valt het niet zo op. Maar bij vreugdehil is elke leveren een celgetal uitslag. Het kan niet kloppen. Ook hier een extra monster door de chauffeur laten nemen en wij zelf weg gebracht naar een lab daar zat t celgetal 100 punten lager als bij qlip.
de jonge
@Schepens qlip onderzoekt die monster toch niet? ik weet eerlijk gezegd ook niet door wie de monsters allemaal onderzocht worden voor de fabriek.
bio boer
@de jonge gaat wel via qlip
Schepens
@de jonge door qlip ja. En die mogen dat alleen in Nederland dat kan toch niet je kunt nooit ergens een hercontrole uit laten voeren. En qlip is volgens mij zover ik terug ben kunnen gaan een overheidsdienst is het dan wel betrouwbaar?
de jonge
@Schepens heel bijzonder inderdaad
+1
klant
@Schepens klopt geen ene flikker meer van schiet alle kanten uit
grös
@Schepens
Bij Campina kun je op Melkweb wel standaard cel monster aan zetten, alleen telt dat niet mee voor geometrisch, maar vind het zelf wel handig voor een paar euro/maand.. Ik doe ook niet aan MPR, alleen geleiding op de robot pc.
+1
Twentsch Land
Hier wel eens een extra monster laten nemen terwijl op die dag de fabriek ook monster nam, flink verschil 🤔
+1
manneke
@Twentsch Land hier ook extra monster 350 regulier 410 of iets in die trand wel heel toevallig
bio boer
Hier altijd fors verschil met mpr
Mpr 140 tank 250 die 24 uur bij monstername zat ook in de tank
Ik wordt er niet op afgetekend bij de fabriek dus vind het wel best
bio boer
Kun je geen tank monster nemen en laten onderzoeken door de mpr ?
Schepens
@bio boer wordt niet erkend door de melkfabriek want dan zeggen ze hun methode van celgetal bepalen is anders
+2
Bennie Stevelink
@bio boer
Quote:
Kun je geen tank monster nemen en laten onderzoeken door de mpr ?

Worden de MPR monsters ook niet door Qlip onderzocht?
bio boer
@Bennie Stevelink nee door eigen lap in mijn geval van melkcontrole Nijland neem aan dat crv ook een eigen lap heeft
Willem123
@bio boer dat kan, gewoon een flesje omwisselen van een koe, wel de koenummer onthouden voor je zelf.
Bennie Stevelink
Is het celgetal van de MPR wel een gewogen gemiddelde van de veestapel? Als het geen gewogen gemiddelde is en je hebt een paar koeien met hoog celgetal die veel melk geven kom je in de tank veel hoger uit dan bij de MPR.
Noorderling
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Als het geen gewogen gemiddelde is en je hebt een paar koeien met hoog celgetal die veel melk geven kom je in de tank veel hoger uit dan bij de MPR.

Dat klopt, alleen zou dat wel bijzonder zijn.
In de regel steken de celgetal koeien nu niet boven het gemiddelde uit, miljonairs die continue 50kg in de tank melken zijn er niet zoveel.
Als ik koeien op volgorde zet van hoog naar laag celgetal, zijn de producties op een uitzondering na onder het koppelgemiddelde en lactatiewaarde op een uitzondering ook onder de 90, als ze dat nog niet zitten, zitten ze daar op termijn wel.
bio boer
@Bennie Stevelink dat wordt berekend aan de hand van de productie staat ook bij hoe veel % het uitmaak van het tankcelgetal
Vevo
We leveren eko Holland . Volgens mij vanaf 270 geen kwaliteit toeslag meer . Elke tank wordt bemonsterd en qlip regelt het. Bestuur kan hier niks aan doen
bio boer
@Vevo dat valt mee die norm van 270
Koeien boertje
Hier de reguliere monsters altijd 100 punten meer dan de monsters die extra genomen worden.

Waardeloos
Van-Epscheuten
Ik herken het totaal niet, mijn mpr klopt altijd vrij redelijk met tankcelgetal. Als ik extra tanken laat bemonsteren, zijn de opeenvolgenende redelijk in dezelfde orde groote. Laatste 3 tanken zit binnen 20 punten van elkaar.

Geen last van aurius? Die koeien pieken vaak een aantal melkbeurten, en daarna zijn ze weer helemaal rustig.
Vevo
@Van-Epscheuten de Sirius verdachte zijn geruimd. Doe mee met aurius monitoring van gd daar komt het ook niet echt uit, maar kan idd een oorzaak zijn aurius is altijd een lastige
Vevo
Leuk en wel maar komt er dus op neer dat ik lijdzaam moet toezien hoe qlip m’n tank celgetal bepaald en andere monsters niets zeggend zijn
Schepens
@Vevo je kunt altijd bezwaar maken
hans1980
Echt Coli weer , bij onze dierenarts is dofatrim niet aan te slepen
spotmelker
Hier wordt elke tank celgetal bepaald en de gemiddelden daarvan komen niet in de buurt van die waar ik op afgerekend wordt. Gebruik al 5 jaar geen antibiotica meer waardoor er wat meer variatie is.
richard-de-wolff
@spotmelker al 5 jaar geen antibioticum? Wat doe je met mastitis koeien?
spotmelker
@richard-de-wolff Uiermint en beetje hersteltijd gunnen. De meeste knappen uit zichzelf wel weer op. Celgetalveteranen gaan hier ook de klep op. Geen antibiotica is geen doel op zich maar eigenlijk resultaat van werken of misschien wel laksheid. Doe zo lang mogelijk dag en nacht weiden in gradklaver en handvol kruiden.
+1
grös
@spotmelker
Hier ook, in het begin wel wat celgetal koeien opgeruimd en tegenwoordig melken s winters rond de 120 en nu tussen 150-300. Nieuwmelkte koeien hebben soms de eerste weken wat verhoogd maar daarna zakt het normaal.
Pietervannoord
Knap lastig dat hoog celgetal, als het water goed is gaat er veel goed. 70% van het dier is water. Als de koe drinkt omdat het moet, dan drinkt het minder dan dat het dier drinkt omdat het smaakt. Bij goede hydratatie worden afvalstoffen via de reguliere weg afgevoerd.
Hertog Jan
Hier boterzuur +/- in de tank, de laatste tank. Geen idee waar dat nu weer weg komt, voer bijna geen kuil (3kg product per koe). En koeien en uiers zijn normaal schoon. Iemand een idee van de oorzaak of tips om weer op -- uit te komen ?
Elvis
Bennie Stevelink
@Hertog Jan juist omdat je weinig kuil voert is de voersnelheid waarschijnlijk laag. Daardoor kans op bederf en boterzuur vorming.
Hertog Jan
@Bennie Stevelink 1 baal kuil per drie dagen, dus dat is het probleem waarschijnlijk niet. Mais zit wel in een kuil, hier ga ik nog maar even kritisch naar kijken.
kearl
@Hertog Jan Herfstsnede?
koe-boer
@Hertog Jan
Veel grond in de maiskuil?
Cowboy3
@koe-boer Grond in de maiskuil??
Hoe krijg je dat klaar ?
spotmelker
@Cowboy3 Met aangekochte maïs wil dat wel eens gebeuren als het op onverhard terrein op vrachtauto's overgeladen wordt
Cowboy3
@spotmelker Heb een keer het laatste beetje mais van een gestopte uit de buurt gehad uit een sleufsilo met de kraan geladen, daar zaten nogal veel babbelaars in (stenen)
spotmelker
@Cowboy3 wordt je ook niet blij van. Ik heb in het verleden wel gewoon oud plastic onder de maïs gelegd omdat de beton zo slecht was door de suikerbietenkoppen die mijn vader altijd inkuilde. Beetje met beleid opscheppen, scheelde elke dag een halve kruiwagen grind op het voerpad.
Noorderling
Quote Reactie van @spotmelker:
Ik heb in het verleden wel gewoon oud plastic onder de maïs gelegd

Zou dat ook niet een bron van besmetting met verrot voer kunnen zijn?
er blijft altijd resten wat zitten, komt lucht bij, ligt een keer warm te worden in de loods of buiten, zit nog vocht bij.
Ideaal klimaat om schimmels en troep te kweken, en dan leggen we er weer nieuw voer tegenaan.
spotmelker
Quote Reactie van @Noorderling:
Zou dat ook niet een bron van besmetting met verrot voer kunnen zijn?

Alles wat niet schoon is, is in principe een besmettingsbron maar heb liever Maïs, gras of ander voer op oud plastic liggen dan op de kinderkopjes want die krijg je nooit schoon. Verder is bederfrisico in 'overrijp' voer groter omdat er dan te weinig suiker is voor goede omzetting. Buurman akkerbouwer heeft zijn graszaadhooi wat niet droog genoeg werd laten persen en wikkelen. Ben benieuwd hoe dat er uit komt in de winter.
Cowboy3
@spotmelker Hier alle sleufsilo's asfalt over de beton, de eerste 23 jaar geleden en nog geen slijtage.
Aantal weken een container sperziebonen gehad, mooi goedkoop voer maar je snapt niet hoe ze zoveel hoeveel stenen er in kunnen krijgen.
+2
Noorderling
@Cowboy3
vieze banden de bult op rijden, erf niet schoon schuiven met kuilen en al dan niet een combinatie daarvan.
Hebt niet altijd de ruimte en afstand om banden leeg te rijden, dan moet je wat anders verzinnen.

Ziet de gekste dingen onderweg, mestplaat naast de kuilplaten, met een goot voorlangs waar het gierwater door naar de kelder loopt, ben je continu je voer aan het enten met strontwater.
pieta
@Hertog Jan Boterzuur komt tegenwoordig schijnbaar vaker van mais dan van gras.
T60401
@pieta mais alleen als er van de blauwe balen in zitten.
pieta
@T60401 Klopt, maar zo staat het op de site van RFC ergens meen ik.
Noorderling
@pieta
Boterzuur komt via voer, koe, dan in de mest en komt via melken in de melk terecht.

Zijn er twee dingen waar je wat mee kunt of moet.
Enkel voeren zit het hem niet in. Al zou ik die schimmel zonder boterzuur problemen ook niet voeren. Kost altijd weerstand en melk.
Kars
@pieta idd, van jaar ook veel last van gehad. Mais was ook te rijp.
grös
@Hertog Jan
Regen op de maïskuil? Of staat er water in de silo?
Hier wel gehad, en paar keer met wat schimmel/broei.
slagakker
Hadden wij voorheen ook wat last van. We hadden bovenin de maiskuil af en toe van die rode schimmel ballen zo groot als een tennisbal. Nadat we die iedere keer die met een riek eruit haalde was het probleem opgelost. Maar boterzuur is een lastige dat geef ik toe.
Bennie Stevelink
@slagakker Ik had afgelopen winter enige tijd last van boterzuur in de melk. Eerst wist ik niets waar het van kwam. Later kreeg ik in de gaten dat er bederf zat in de najaarskuil die ik in kleine hoeveelheden voerde. Muizen hadden vlak boven de grond een gaatje in het plastic gemaakt. Het verraderlijke bij een dergelijke beschadiging van het plastic is dat het vanaf de zijkant van onder gaat rotten wat je aan de bovenkant niet ziet.
Toen ik het eenmaal in de gaten had en het bedorven kuilgras verwijderde was het boterzuur probleem voorbij.
JappieJo
Had laatst ook +/- op boterzuur. Niks veranderd en het was weer -/-
cjw73
@JappieJo dat gebeurt hier ook 1 a 2 keer per jaar. Doe er niks aan en gaat gewoon weer naar -/-
Farma_boerke
Hier ook meermaals gehad met andere qlip-metingen.
Je moet gedurende langere tijd contra monsters laten analyseren bij een ander geaccrediteerd (accreditatie gebeurt door qlib) laboratorium. Voor een afwijking op een trend ben je minimaal 7 punten nodig aaneengesloten die afwijken (op dezelfde wijze, dus ALLEEN hoger of lager) tov de officiële meting.
Maar zelfs dan is het moeilijk om ze te bewegen. In ieder geval zo snel mogelijk meten en geen bewaarstoffen toevoegen oid.
Bij ons hielp melkfabriek mee tegen qlip en gelijk gekregen (lange adem nodig).

Voor de rest laat eens een ander bedrijf bekijken om advies om celgetal te geven, bv roulatie dipmiddelen, droogzetadvies, box-reiniger ed

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's tank , robot , celgetal en monster geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
58
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN