Frustratie bij boer Jos over omgang met boeren zonder vergunning: ‘De onzekerheid neemt alleen maar toe’

Een deel van de boeren die zonder stikstofvergunning werkt, krijgt géén hulp van de Rijksoverheid. Dat is verontrustend nieuws, stelt boer Jos Verstraten die zelf ook nog altijd wacht op duidelijkheid uit Den Haag.

Deel dit topic

Reacties

+9
oubi
Is hij een zgn 'valse pasmelder'? Dus gebouwd voor 2 juli 2015. Dan moet hij het zelf oplossen. Wel voor 60 mk teveel fosfaat gekregen a 400.000 euro, maar geen ammoniak willen kopen voor 100.000.
En waar het andersom is mogen er voor bloeden. Dat bedoel ik met 'hongerige wolven'.
Hij had destijd ook een luchtwasser kunnen installeren. Dan was hij legaal geweest.
Hans van Bergen
@oubi 30 jv's >1 jaar toch?
+2
oubi
Er is ook nog een andere oplossing voor jos verstraten; de extra verkregen fosfaatrechten boven de 90 legale melkkoeien verkopen en dan eventueel extra aflossen; dan is hij weer legaal bezig en hoeft hij zich geen zorgen meer te maken om de PAS-legalisatie. En bij een evenwichtig bedrijf is met 90 melkkoeien ook een goede boterham te verdienen.
+2
Noknok
@oubi eventueel nog omschakelen naar jerseys
oubi
@Noknok geen zin
Willem123
@Noknok het is crisis
hans1980
@oubi verduurzamen
hans1980
Als is lees kan hij zo ammoniak bij kopen toch?
Of zie ik dat verkeerd??
bio boer
@hans1980 ik weet niet hoe het daar zit naar friesland vertikt het als je emissiearme vloer hebt wordt het niet in behadeling genomen hoe veel ammoniak je ook koopt
hans1980
@bio boer ok dus bij traditionele vloer wel mogelijkheden om ammoniak bij te kopen??

Wie weet dit?
bio boer
@hans1980 dat doet provincie friesland nog wel 1 van de weinige dingen die ze nog in behadeling nemen
Noorderling
@bio boer
Besluit emissie arme huisvesting is toch verplicht bouwen onder 8,6 kg?
bio boer
@Noorderling klopt nieuwbouw kan niet
bio boer
@bio boer ze wachten op een oplossing van de landlijke politiek van borging emissiearme vloeren en wetgeving zo lang doen ze niks met emissie arme stalsysten ook geen legalisatie
+1
cornelissen
@hans1980 Als ik het zo lees, wil Jos helemaal niet bijkopen, dat kost geld en hij heeft volgens hem in ieder geval gewoon recht op legalisatie, dus waarom geld uitgeven.
+1
Pietervannoord
Zojuist een klant van mij uit Friesland aan de lijn gehad, hij is weer voor 7 jaar klaar. Daarna kan het zo zijn dat er een heel andere wind waait. Iedereen kan van alles gaan vergaderen, maar actie ondernemen is het enige wat resultaat geeft.
Grij
Elvis
hans1980
+1
Hans van Bergen
@Pietervannoord Hij is klaar? zon opmerking roept meer vragen op leg eens uit.
Weidezicht
@Hans van Bergen zijn profiel snap je ook niet, dus vrees dat het weer een of ander verdwaalde ziel is.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Weidezicht:
zijn profiel snap je ook niet,

Die roept ook meer vragen op 😁
Pietervannoord
@kanniewaarzijn sorry dat ik wat later reageer, beetje druk geweest. Bouwe staat in nummer 8 van het blad melkvee. Hij heeft SKW op de waterleiding en Magnesium Chloride subsidie aangevraagd. Hij gaat het proefstadium traject in en is daarmee voor 7 jaar onder de pannen.
Met SKW op de waterleiding komt er een betere vertering en houdt je de energie in het dier en niet in de mest. Wat er door komt wordt dan nog met MgCl gebonden in de mest. Het wordt aangewend op het land en je krijgt een betere ruwvoer opbrengst.
Noorderling
@Pietervannoord
Beter ruwvoer opbrengst?
Meeste met rvdm bemeste gronden hebben grote kali en magnesiumoverschotten voor een optimale CEC, wat gaat magnesiumchloride daar aan verbeteren?

Een maal onbalans in bodem en daarna voer, is het vertrekpunt voor ellende.
Wat is de winst onder aan de streep?
Pietervannoord
@Noorderling Die hogere magnesium waar je het over hebt is geoxideerde magnesium. Het gaat hier over MgCl, dat is nog niet geoxideerd. Het bindt de N en P in de mest tot Strufiet. Dat komt langzaam vrij in de bodem waardoor de opbrengsten beter worden. Het bevorderd de wortelopbouw. In oenkerk opgeteld 60% reductie
bio boer
@Noorderling het zal per grondsoort verschillen maar dat verscheinsel zien we hier ook terug zolang bij de hoge kali ook maar hoge magnesium hebt anders krijg je problemen met het vee lijkt mij met kopziekte
Pietervannoord
@bio boer die klant in Friesland vindt dat elke bioboer skw zou moeten kennen 😄
cs-agrar
Quote Reactie van @bio boer:
zolang bij de hoge kali ook maar hoge magnesium

kan je wel hoog magnesium hebben, maar wordt niet opgenomen
Pietervannoord
@Weidezicht gelukkig heb ik een navigatie systeem in de auto, ander kwam ik nooit meer thuis 😄
spotmelker
@Hans van Bergen is 7 jaar niet een juridische verjaringstermijn?
Erik1979.
Dit moet even van mijn hart: als een fosfaat knelgeval een lto bestuurder belt dan zegt die dat die niet iedereen kan redden. Als een pas melder Mark van de Oever belt dan zie je rood in zijn ogen van woede en gaat hij zich helemaal opofferen om hem te helpen.
cornelissen
Quote Reactie van @Erik1979.:
als een fosfaat knelgeval een lto bestuurder belt dan zegt die dat die niet iedereen kan redden.

Vindt ,dat de fosfaatknelgevallen ten opzichte van lto zich toch vrij rustig houden, vooral nu gebleken is ,dat het fosfaatdrama geheel door lto is geregisseerd. S Dijksma was helemaal niet van plan om in te grijpen, de mestafzet zou zijn werk wel gaan doen.
Ik ben geen lto lid , wordt het nu ook niet , is geheel ongeloofwaardig, maar zou als lto lid en fosfaatknelgeval de lto vergaderingen pogen te laten domineren door dit onrecht. Dus mond open, vooral als de bestuurders met een hoop mensen aanwezig zijn. Of het helpt is heb ik mijn twijfel over, maar blijf ze er aan herinneren, net zo lang ,dat hun en jezelf leeft. Onrecht moet je nooit verdoezelen..
Noorderling
@cornelissen
Gelukkig mogen de knuffelboeren in gesprek.
boerderij.nl/adema-in-gesprek-met-rundveesector-ov…

Grondgebonden, dat is straks niemand meer. Weer een probleem opgelost.
+2
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
Onrecht moet je nooit verdoezelen

Wou jij niet wat andere boeren voor de bus gooien?
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
Wou jij niet wat andere boeren voor de bus gooien?

???????
pieta
@cornelissen Oh, je bent het al vergeten. Robbies wees je daar pas nog op met de GVE-norm. Ook was je nogal fan van Grondig. Die club diende ook maar één belang.
cornelissen
@pieta He , vreemd ,al je voorstander bent van een bepaalde vorm van grondgebondenheid, hetzij voor uitbreidingen ,gve norm of de gedachte van JC. Vogelaar op dit gebied gooi je mensen voor de bus.
Het is een opmerking van mensen ,die geen eens discussie willen over dit onderwerp . Beetje treurig.
pieta
@cornelissen Als je voorstander bent van fosfaatrechten om aantallen te beperken voel jij je voor de bus gegooid. Hoe is dat anders?
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Die club diende ook maar één belang.

Dat is de meeste belangenverenigingen zo
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
belangenverenigingen

Als ik je woord letterlijk neem staat er toch echt belangen. 😁 Het probleem van LTO is juist dat ze mensen met verschillende belangen als lid hebben. Grondig had enkel als doel om de boeren met grond volledig te ontzien. Daarmee gooiden ze iedereen die die luxe positie niet had recht voor de bus.
Ik vind overigens dat er voor de gevallen als Cornelissen en Christo een knelgevallenregeling had moeten zijn. En voor Cornelissen niet omdat ie grond had maar vanwege de uitbreiding vd stal. Ze hadden de fosfaatrechten nog niet hoeven te geven maar bijv een tijdelijke vrijstelling of wat geldelijke compensatie op de bouwkosten.
Erik1979.
@cornelissen kunt het niet vaak genoeg herhalen 👍
Pietervannoord
ELKE pasmelder kan gered worden
+1
Erik1979.
@Pietervannoord moet toch ook
Pietervannoord
In Drenthe, Friesland en Groningen Wordt het magnesium verhaal gesubsidieerd door de provincie. De subsidie krijg je na indienen van de offerte op je rekening gestort. Op een bedrijfsgrootte van 110 koeien valt de subsidie ongeveer weg tegen de investering die gedaan moet worden voor de borging. De vloeistof kopen de boeren zelf, dat is ook niet meer dan normaal. Gezien de hoge kunstmestprijzen zit er al een verdienmodel aan. Er zijn al meerdere klanten in Drenthe en Friesland jaar op jaar mee bezig. Dit wordt niet gedaan als er niks mee te verdienen valt, of de bodem aan puin gaat.
cs-agrar
Quote Reactie van @Pietervannoord:
de bodem aan puin gaat

van je mestkelder, want daar hoopt de gekristaliseerde struviet op.
Pietervannoord
@cs-agrar heb je een voorbeeld van een gebruiker waar dat gebeurt is? ik heb ze nog niet gehad.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's boer , den haag , boeren en nieuws geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
46
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN