Stelling van de week: Derogatie verlies is net zo erg als Stikstof crisis

Just saying

Deel dit topic

Reacties

+15
klant
Erger
Spuit11
In deze regio, noordelijk weidegebied, is de derogatie verlies erger. Akkerbouwgewassen telen zijn hier moeilijk en de mestafzet verloopt stroef. Dat het hier een extensieve regio zou zijn is al een decennium niet meer aan de orde.
+1
royale
Derogatieverlies kost ons bijna 3 cent per kg melk, maar wordt mogelijk nog duurder doordat mestafvoerkosten verder gaan stijgen. Stikstofcrisis kosten is me nog niet duidelijk, maar voorlopig valt dat nog wel mee.
Deutzrijder
@royale
Mestafvoer wordt een groot probleem.
Plaatsingruimte wordt steeds kleiner.
Het aantal veehouders dat moet afvoeren steeds groter.
de hoef
Quote Reactie van @Deutzrijder:
een groot probleem

voor elk probleem komt een oplossing
+4
Elvis
@de hoef zit hier nu op 1500 m3 afzet door grondwaterbeschermingsgebied. 90 koeien op 46,5 ha, met derogatie geen afzet nodig. Heb gelukkig veel akkerbouw in de omgeving. Utrecht en zw Friesland word al niks opgehaald. Gaat compleet vast lopen
bio boer
@Elvis je wil niet weten hoe veel ik benaderd ben maar mijn 150 m3 die ik kon aanvoeren zet ook geen zode aan de dijk bij de buurman
+5
Spuit11
@bio boer Je zou bijna stoppen met koeien melken en in plaats daarvan boertjes uit gaan melken
weurding
@Spuit11 dan nog kun je beter intermediair zijn dan ontvanger
+1
bio boer
@Spuit11 met de huidige afvoer prijzen gaat er meer dan 100 k aan drijf mest op ons land wat vezel hennep en glb en je kan er van leven zonder koeien melken idd 😁
Spuit11
@bio boer Ik zit er serieus over na te denken.
+1
matt
@Spuit11 komt dus nieuw evenwicht
+1
bio boer
@Spuit11 als idereen zo denkt dan levert de mest niet meer zo veel op 🤭
Hooibaaltje
@Spuit11 gaan de meer doen.
Elvis
@bio boer komen er nu achter dat er gewoon te weinig mest is om af te voeren met een paar uur weidegang per dag. 1 x 25 m3 en x 15m3 bemest, terwijl ik gescheurd grasland voor mais niet bemest heb met rdm en stukken niet kon doen van het voorjaar ivm net ingezaaid en te nat. Zou als derogatie bedrijf nu al minder gaan bemesten om wat met afvoer te kunnen schuiven en wat mest in de put houden.
+1
Cowboy3
@Elvis Dat te weinig mest in de put komt niet door een paar uur weidegang, maar omdat je koeien nogal minder M³ mest produceren en veel kg N minder als de mestwet berekening, daardoor zal je elk jaar meer moeten afvoeren omdat je die niet geproduceerd mest ook afvoert anders loopt je eindvooraad als maar op.
Elvis
@Cowboy3 monsters ziten op 3,8 kg n rekenen met 4 kg n
Cowboy3
@Elvis Heb het afgelopen jaar wat bijgehouden, hebben hier altijd precies 60 koeien in de hoogproductieve groep en deze mest wordt allemaal gemonsterd en gewogen afgevoerd.
Put was leeg op 24-8 2022 en op 4-5- 2023 kwam de mest transporteur weer vertellen dat hij helemaal leeg was, waren 22 vrachten verder en dit was 799 ton en volgens de monsters
3841 kg N (4,8 N per ton)
Volgens RVO zouden deze groep koeien in 7 maanden produceren 910 ton mest en 4795 N bij een excretie van 137,5 N per koe.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Cowboy3:
eb het afgelopen jaar wat bijgehouden, hebben hier altijd precies 60 koeien in de hoogproductieve groep en deze mest wordt allemaal gemonsterd en gewogen afgevoerd.Put was leeg op 24-8 2022 en op 4-5- 2023 kwam de mest transporteur weer vertellen dat hij helemaal leeg was, waren 22 vrachten verder en dit was 799 ton en volgens de monsters3841 kg N (4,8 N per ton)Volgens RVO zouden deze groep koeien in 7 maanden produceren 910 ton mest en 4795 N bij een excretie van 137,5 N per koe.

Dat is forfaitair, en wat als je een bex draait? Is wel te maken als je weet wat je dagelijks ongeveer voert.
Hoogproductief, relatief wat meer krachtvoer en energie kun je wel een goede stikstofbenutting op draaien.
Cowboy3
@Noorderling Bex voordeel 2022
N10% en P34% in 2021 had ik geen N voordeel en dan klopt er nog niets van en zeker niet wat je berekend met die kringloopwijzer.
bio boer
@Noorderling jij had hier al eens link gestuurt dat uit wur raport bleek dat de excretie tehoog was bij hoogproductief en telaag bij laag productief
Alleen wil lnv de excretie niet aanpassen om er meer koeien gehouden kon worden dat zou er voor kunnen zorgen dat we over het n plafond gingen
Dan nog de vraag hoe veel verlies heb je nog in de kelder aan ammoniak en denitrificatie wat als laggas en n2 gas verloren gaat @Cowboy3
Noorderling
@bio boer
Klopt, zou voor vergelijking wel mooi zijn als @Cowboy3 alle 3 onderelkaar zou kunnen zetten en welke bij de werkelijkheid in de buurt komt.
Zo een bex van vorig jaar pakken en naast een specifieke periode van een bepaalde groep leggen zou ik mee oppassen. Een eiwitrijke kuil met laag vem naar het jongvee of welke groep dan ook kan je hele bex doen mislukken terwijl het bij de koeien goed draait.

tweedekamer.nl/downloads/document/…

Denk dat het in de praktijk ook niet anders kan, een koe zit op den duur vol, verteerbaarheid opvijzelen heeft zijn grenzen. Dan kun je enkel uit betere efficiëntie nog meer melk maken. Om een koe dan met een VEM model telkens maar vol te rekenen, op basis van 1 monster genomen door een NIR sensor, waarbij weidegras een grote variabele is, zou een statisticus vreselijke jeuk van moeten krijgen.

Rond de 10.000kg melk per koe kun je met nieuwe tabel bijna 10% groeien in vee.
Dezelfde hoeveelheid melk leveren met 10% minder koeien is nu al een noemenswaardig bedrag aan fosfaat cashen. Als het zo makkelijk was deed iedereen het wel en was het wellicht al gebeurt.
Wel iets om mee te nemen in overweging als je ooit eens voor een keuze staat.
bio boer
@Noorderling
Quote:
Dezelfde hoeveelheid melk leveren met 10% minder koeien is nu al een noemenswaardig bedrag aan fosfaat cashen. Als het zo makkelijk was deed iedereen het wel en was het wellicht al gebeurt.
Wel iets om mee te nemen in overweging als je ooit eens voor een keuze staat.

Het probleem is dan vaak dat je hoogwaardig voer moet kopen dat je dan met je eigen kuilgras blijft zitten wat al in de praktijk al voorkomt
Ik ben hier de enige gek die graan zaaid om dat ik gras over heb nu is de reden bij mij niet om ik beter voer koop maar om ik gewoon teweinig bekken heb om het optelaten vreten
Met einde derogatie en exstensievering /blijvendgrasland doelen/plichten loopt melkvee bedrijven steets meer aan een overschot gras hoge productie per koe versterkt dat effect ook nog
Noorderling
@bio boer
Zijn denk ik twee paden die je kunt bewandelen, daar tussenin wordt het lastig.
Op goedkopere grond extensiever boeren en wat meer bekken voor lief nemen, of voederwaarde oogsten en zorgen dat je bespaard op onderhoudsvoer, eventueel je grond inzetten voor andere teelten.

Kan nog wel eens raar lopen, dat het bouwplan in akkerbouwgebieden voor het noodzakelijke rustgewas uit ruwvoerteelt bestaat en de rest maar de overschotten kopen uit de grasgebieden voor weinig. 1x per 3 jaar is er altijd wel een periode dat iedereen er mee omhoog zit.
cjw73
@Cowboy3 zit volgens mij 8 maanden mest bij jou in de put ipv 7. En dan vind ik de hoeveelheid van rvo nog krap. Volgens mij zijn jou putten zo lek als een zeef. Die 60 koeien schijten per dag maar 3.2 m3, terwijl er meestal gezegd wordt dat 10 koeien per dag 1 m3 schijten.
klant
@cjw73 als die putten lek waren zat er echt geen 4.8 kg stikstof in
Cowboy3
@klant Die 4,8 is voor die put nog laag(put monsters was 4,99) jaar daarvoor met slechte eerste snede was het 4,6 gemiddeld en daarvoor altijd boven de 5 kg.
cjw73
@klant vocht knijpt eruit, waardoor de mest dikker wordt en beter geconcludeerd.
Cowboy3
@cjw73 Die 8 maanden heb je helemaal gelijk en die M³ die RVO telt meen ik 26 per jaar en ik kom in die 8 maanden aan 20 per jaar met die afvoer en er komt daar 0,0 % water in alleen een beetje van de waterbakken schoonmaken.
Maar de volgende keer als er weer een pipo van de NVWA komt zeg ik gewoon die mest is er niet om af te voeren want de put is zo lek als een mandje.
cjw73
@Cowboy3 geloof dat je dan ook een probleem krijgt, want dan doen ze vast bodem monsters....😰😰
klant
@cjw73 doen ze dat in groningen ook?
+1
cjw73
@klant nee. Vast niet daar is de staat schuldig aan, en dan doen ze net of hun neus bloed.
+1
Cowboy3
@cjw73 Monsters kunnen ze rustig nemen, ik weet al wat het nitraat gehalte is naast de stal van het grondwater, komt helemaal goed.
+1
hans1980
@Elvis wordt de grootste nachtmerrie vd boeren
+1
de hoef
@Elvis vorig voorjaar koste het niks, dat kan volgend jaar zomaar weer zo zijn, er stoppen er bosjes hoor ik in de wandel gangen,
labella
Quote Reactie van @de hoef:
vorig voorjaar koste het niks, dat kan volgend jaar zomaar weer zo zij

Nee dat kan niet! Volgend jaar mag er weer minder mest op het land plus dat er nog een stuwmeer van mest ligt dat dit jaar al helemaal niet geplaatst kan worden.
de hoef
@labella dat weet helemaal niemand , jij denkt dat,ik denk ook wat,
probeer geen angst te hebben voor wat er zou kunnen komen, het komt altijd anders dan je denkt,
1 geluk we hebben allemaal het zelfde probleem ,
morgen het gas omhoog want je weet het niet met die rus, en de kunstmest vliegt omhoog , en het is weer anders volgend jaar,
dit jaar was het grootste probleem de tarwe te lang,
+2
Elvis
@de hoef Dat stoppen bij bosjes is hier niet zo
cjw73
@Elvis hier gaat het toch stil door. Nu ook weer 1 met rond de 300 koeien, koeien zijn al weg of gaan binnenkort.
hans1980
@cjw73 waarom stoppen met 300 koeien dat is toch paradijs op aarde!
cjw73
@hans1980 volgens de geruchten niet. Verhaal gaat dat de hoofdsponsor de stekker eruit getrokken heeft.
weurding
@Elvis je woont niet zo ver van mij, kan er toch zo heel wat opnoemen, zelfs je buurman heeft melkvee van de hand gedaan, een paar die verkast zijn, maar toch best minder mk in de regio
Elvis
@weurding laatste jaar heb ik er nog niet veel gehoord hier in de omgeving
weurding
@Elvis dan heb je weinig kennissen 😉 maar ga ze niet opnoemen, overigens doel ik op meer dan 1 jaar
Elvis
@weurding ken er dan wel weer een die nu voor de derde keer begint te melken😂
weurding
+1
jan 10
Quote Reactie van @de hoef:
voor elk probleem komt een oplossing

Dan moet de oplossing er voor 2026 er wel zijn,als er nix gebeurd wordt het een sanering.De overheid doet ook nix meer (bewust,omdat ze het akkoord hebben laten klappen),eerst verkiezingen,ben je pas in beste geval een jaar verder.
+2
van Ittersum
@jan 10 de stikstofreductie vanuit de agrarische sector wordt zo opgelost, via de achterdeur. Kost de overheid relatief niets en toch resultaat. Die paar die ze echt nodig hebben qua stikstof, ach dat is andermans geld
de hoef
@jan 10 verwacht van de regering zowieso niks, er gaan er zeer veel stoppen , iets blijft nooit lang hoog of duur, dit jaar wat in voorraad en volgend jaar is het weer anders
demelkboer
@de hoef de grote klapper in mestruimte verlies moet nog komen. Nu 170 kg in N2000 gebieden. Volgend jaar ook 500m of 1000m rond om van 220 kg naar 170. Dat gaat heel hard
+1
de hoef
@demelkboer dat ben ik met je eens, maar kijk even op aanbod fosfaat en de prijs, er stoppen er veel dit jaar, en de opkoop komt niet op de markt dat zijn er ook verschillende
+1
demelkboer
@de hoef de plaatsingruimte gaat bij iedereen naar beneden. Als er volgend jaar 3% stopt vind ik het al veel. Men wacht af. Melkt wat minder koeien. Maar een grote exodus zie ik volgend jaar niet gebeuren. Mensen die mee dien met op koop kunne.nog rustig 12 maand door melken onder de regeling. Dan dit je als je bij dec 23 tekent al bijna in 2025 eer de koeien weg zijn
+1
jan 10
Quote Reactie van @de hoef:
verwacht van de regering zowieso niks, er gaan er zeer veel stoppen , iets blijft nooit lang hoog of duur, dit jaar wat in voorraad en volgend jaar is het weer anders

Stoppers ruimte wordt toch overgenomen door blijvers,hoeveelheid m3 mest dan gelijk.
Op dit moment kunnen boeren de mest al niet meer kwijt,dus meer voorraad..
de hoef
@jan 10 10 procent minder dan er was, en de regering komt niks voor terug
weurding
@de hoef iedere keer als er nieuwe regelgeving op komst is komt er een golf aan stoppers, invoering melktank, melkquotum , p rechten, tot nu toe zien we weinig afname in geleverde melk, natuurlijk komen er door productiestijgingen minder koeien, maar het jaarlijkse areaal landbouwgrond neemt ook af, daarnaast groeien de hoeveelheden kleinvee nog steeds
de hoef
Quote Reactie van @weurding:
daarnaast groeien de hoeveelheden kleinvee nog steeds

welk vee bedoel je
weurding
@de hoef kippen o.a
de hoef
@weurding daar komt geen mest van op de markt
ted9
@de hoef Goed dat je zo positief blijft. Maar ik denk dat we het met elkaar eens zijn dat de eerste jaren zonder derogatie even doorbijten word voor er een nieuwe balans is gevonden.
+1
de hoef
Quote Reactie van @ted9:
voor er een nieuwe balans is gevonden

jazeker, ben ook niet zonder zorgen, alles staat of valt met een hoge melkprijs de rest is dan bijzaak
bio boer
@de hoef hoe zo komt die niet op de markt zet het gewoon af in de markt het vind wel vaak de weg naar het buitenland of naar vergisters maar er komt ook weer wat uit die vergister
+1
de hoef
@bio boer dat gaat na de moerdijk hier, en ja er is een rest product
bio boer
@de hoef niet van idereen neem ik aan
+1
de hoef
@bio boer ik ken er geen waar het niet gebeurt, wordt hier ook nergens nog kippemest uitgereden
+1
bio boer
@de hoef is anders mooie met met voldoende fosfaat n en p 50/50
En kippenmest ofzet is gratis momenteel weet niet wat moerdijk kost dacht dat het wel geld koste had gehoord dat achteraf niet uitkom die er geld in hebben gestoken
de hoef
@bio boer geen idee, wij voeren mest af na een kippenboer die er akkerbouw naast heeft
hans1980
@de hoef dan snap ik jou opmerking "Er komt altijd weer een oplossing " jij verwacht dan geen problemen maar dat zal niet voor iedereen gelden
de hoef
@hans1980 daar doelde ik niet op hoor, dit jaar nog niks afgezet bij hem de tarwe was te lang,
ik bedoel meer er zijn altijd problemen en er komen altijd oplossingen
+1
Koetje33
Het is niet alleen dat mestafvoer verschrikkelijk duur is/wordt maar het gaat daarnaast ook hopeloos vast lopen. Ik moet dit jaar ook nog wat kwijt maar tot op heden geen beet😪. En ik mag wel N kunstmest aankopen....
En de groene meststoffen ook zo'n geldverslindend verhaal. Als je drijfmest verwerkt en je mag de stikstof rijke mest uitrijden als stikstof vervanger. Dan kom je onder aan de streep toch weer op het zelfde uit als gewoon de mengmest uitrijden ten koste van de N ruimte kunstmest 🤨.
+6
casev2
Helemaal eens Hans. Het einde derogatie verhaal word een enorme saneringsronde waar de honden geen brood van lusten. Denhaag heeft er bewust op aangestuurd om het niet te laten verlengen, zonder te beseffen wat de gevolgen zijn.

Voor mij persoonlijk voelt het in ieder geval aan als de grootste bedreiging van het voortbestaan van mijn bedrijf op de korte termijn. (Heb nog nooit mest af hoeven voeren, straks bijna mijn gehele wintervoorraad....)
+1
ted9
De overheid heeft ons genaaid. En dan praten ze over vertrouwen. Nooit meer! Derogatie gaf ons net dat beetje voordeel dat we nodig hadden op de wereldmarkt om boer te blijven . Hoe het nu komt is een grote bak ellende. Weinig stoppers uitkoopregeling gaat niemand doen stoppen. Eerste jaren zonder Derogatie gaan pijn doen.
Spuit11
@ted9 Dat was vanaf het begin al een nadeel van derogatie. Het was een gunst. Het zou mij ook niet verbazen dat de derogatie weer terug komt onder absurde voorwaarden. Je mag slikken of stikken
hans1980
@Spuit11 Ja op klei grond (die nauwelijks uitspoelt)
Maar EU heeft geanticipeerd op vertrek 40-50% vd boeren Timmermans was bij het besluit.
Dus met Timmermans I , gaat stikstof crisis naar een hoogtepunt incl onteigening om vastlopen mestmarkt te voorkomen
robbies
Hopelijk wordt de kunstmest schreeuwend duur. Zag je vorig jaar ook. hele gebieden geen mest omdat de kunstmest zo duur was.
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
e kunstmest schreeuwend duur. Zag je vorig jaar ook. hele gebieden geen mest omdat de kunstmest zo duur was.

en toch kun je voor dat geld geen schade rijden.
Dit voorjaar was er een kantelpunt qua prijs, er is geen enkel tarweperceel bemest zonder structuurschade en nu wordt het weer een najaar dat niet vanzelf gaat.
Andere gewassen is het niet eens een discussiepunt.
Toen kunstmest het duurste was, is dat nog geen 2ton product per hectare verschil in vergelijking met kunstmest van 30cent. Zolang we niet kunnen of mogen bemesten vanuit de spuitsporen met dierlijke mest zie ik hier op de klei mestafname niet toenemen. Wie het wil en kan doet het al wel, en anders zijn de auto's er simpelweg niet om alles en iedereen in 2 weken mooi weer te kunnen bedienen.
slagroomvla
Mestafzet zal een paar jaar pieken qua prijs, denk alleen dat er meer slachtoffers vallen door hoge rente dan door dure mestafzet. Grote grondkopers van de laatste jaren gaan het moeilijk krijgen, dubbele rente lasten en 20m3 mest extra afvoer per bunder.
Braboboer
@slagroomvla

Degene met hoge financiering waar de rente vrij valt + verlies derogatie gaat er wel inhakken ja.
+1
ntd79
@slagroomvla grote grondkopers hebben de beschikking over een noodrem, grote afschrijvingskopers hebben dat niet....
bio boer
@ntd79 als vele dat doen komt ook nier goedzakt de prij 10 of 20 k
ntd79
@bio boer dat zie ik ook niet gebeuren. Grote grondkopers hebben een financiering los gekregen. Dat zegt wat over hun resultaten....
slagroomvla
Quote Reactie van @ntd79:
Grote grondkopers hebben een financiering los gekregen. Dat zegt wat over hun resultaten....

Resultaten in het verleden, met derogatie en 2% rente.
slagroomvla
Quote Reactie van @ntd79:
grote grondkopers hebben de beschikking over een noodrem,

En dan? nog minder plaatsingsruimte..
+1
ntd79
40 kuub maal 20 is behoorlijk minder dan 3 procent extra op 90000.....maar zoals gezegd, een noodrem. En ik begrijp het niet zo goed, zo'n bedrijf is toch juist in het voordeel tov een bedrijf dat bijvoorbeeld in stalbouw heeft geïnvesteerd? Plus dat het in de praktijk vaak nogal meevalt met verdubbelen lasten. Vaak heb je toch verschillende looptijden. Heb ze van variabel tot nu nog 8 jaar
bio boer
@ntd79 als het goed is heb je ook nog opbrengst van die ha 😅 en nog wat glb
bio boer
@slagroomvla of die kunnen gewoon alle mestzelf plaatsen
slagroomvla
@bio boer 70% van de melkveehouders moest met derogatie al mest afvoeren...
bio boer
@slagroomvla oja hier niet hoor er zijn idd niet gek veel die de mest zonder derogatie nog kunnen plaatsen ik gok zo 5 of 6%
bio boer
@slagroomvla zal wel per regio verschillen maar ook hier is de intesiviteit toegenomen laaste jaren melkquotum werd meer gebouwt dan grond aangekocht en deel zit ook in productie steiging dat is ook fors verhoogd laaste jeren
+1
weurding
@slagroomvla kunt dan denk ik beter 2 miljoen in grond hebben zitten dan in gebouwen😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's derogatie en stikstof geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
90
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN