Ervaringen met kruidenrijk grasland

Hallo allemaal,

Gezien het glb enz is het interessant om kruidenrijk grasland te gaan inzaaien. Ik heb nu enkel percelen uit de tulpen om opnieuw in te zaaien. Ik heb kleigrond met een ph van rond de 7-7,5. Magnesium en zwavel zijn aan de lage kant. Daar word naar bemest maar dat duurt enkele jaren. Nu zijn er veel kruidenmengsels te koop. Ik zie door de bomen het bos niet meer.
Ik heb percelen om te weiden en om te maaien.

Wat zijn de ervaringen van andere prikkers? Ik wil de opbrengst op peil houden en zeker bij de weides een droogte bestendig gewas zodat ik minder hoef bij te voeren in die perioden.

Deel dit topic

Reacties

+1
Weidezicht
Jammer dat het nog ff stil blijft hier, vindt het ook interessesant
theo-lamers
Bij weidepercelen saladebuffet van pure graze
Dezeeuwseboer
@theo-lamers zou ik ook doen
+1
Melkboer16
Wat ik er van zie komt het er op neer dat men 5000€ extra premie wil binnenharken en 10000€ laat liggen aan productie.
Voor mij zou de optie een paar hectare luzerne op droogtegevoelig land veel interessanter zijn.
Claas 1986
@Melkboer16 waarom is luzerne zoveel beter?
Thomas2000
@Melkboer16 Het gaat mij niet perse om die premie. Een goed gewas met goede opbrengst is belangrijker. Nu weiden we in gras klaver maar als het droog word moet je snel bijvoeren en heb je geen opbrengst. Als de bodem beter functioneert door het juiste mengsel dan houd je meer vocht vast en overbrug je droge periodes.

Verkopers zitten er allemaal voor zichzelf dus probeer ik op deze manier uit te vogelen wat een goed mengsel is
kaas
@Melkboer16 of 100% klaver
+1
jan w
Wij hebben meerdere percelen ingezaaid met kruidenrijk grasland. De 1e al een jaar of 6 geleden. Het is moeilijk om de kruiden erin te houden en eigenlijk moet je na een jaar of 3 weer kruiden bijzaaien. Ben begonnen met de puregraze . Dat perceel deed het goed, maar mijn mening is, dat je van de puregraze mengsel te grof gras overhoud. het 2e perceel puregraze hebben de kruiden nog geen jaar ingezeten, helemaal opgevreten door engerlingen. Voor 2 jaar terug een perceel ingezaaid met een mengsel van barenbrug en die doet het goed. ( tenminste nog wel ) het gras is naar mijn mening een stuk smakelijker dan het gras in de puregraze mengsels. Vorig jaar een perceel met LG , moet ik nog ff aanzien. De kruiden beginnen nu te komen, maar zijn slecht opgekomen.
Thomas2000
@jan w Weid of maai je die percelen.
Dezeeuwseboer
@jan w bij ons de puregraze mengsels ook grof. Vooral kropaar en rietzwenk
Frits1
@Dezeeuwseboer Ja hier hetzelfde verhaal.
+1
aldert
Mijn ervaring is dat je kruiden niet kan dwingen in jou land te gaan groeien door ze in te zaaien.Sinds wij geen stikstof kunstmest meer strooien en alleen nog mest en kalk/mg gebruiken zien we ieder jaar meer kruiden.Ik zie nu zelfs al een paar jaar thijm in ons land staan en dat hebben we echt nooit gezaaid.
Thomas2000
@aldert Ik denk ook weleens dat de kruiden die verdwijnen niet nodig zijn voor je bodem. Ik zou graag de bodem meer voorop stellen. Kunstmest wat afbouwen. Zeker met droge periodes moet je gauw nog ff strooien voor de regen uit. Bodem en gewas moeten zichzelf redden vind ik.
De juiste variatie zorgt voor een gezonde bodem. Ik denk dat weiden het meest succesvol is met kruidenrijk. Maaien word lastiger de kruiden te houden.
klant
@Thomas2000 u zit op goede kleigrond?
Thomas2000
@klant Ja prima klei, ongeveer 25 % afslipbaar
+1
grös
@Thomas2000
Er word meestal ook veel te kort gemaaid voor kruiden, zou minimaal 10cm hoog moeten maar er zijn geen maaiers daarop aangepast. Is trouwens wel redelijk te doen, heb hier ook al steunschijven geplaatst voor de PZ trommel.
aldert
@grös Wij hooien meestal en dan maaien we gewoon kort.Dat kruidenspul heeft dan wel zoveel zaad gevormd dat je echt niet bang hoeft te zijn dat het weg is.En als je nou is teveel van een bepaald kruid heb dan kort bloten voor de bloei met een klepelmaaier ofzo dan is ie wel 95% weg.Vorig jaar hadden we een hoek met veel wilde peen en daar zijn de beesten niet blij mee dus bloter erin.
Thomas2000
@grös wij maaien nu ook weleens op 10 cm dat lukt goed. Ik denk voor kruiden ook belangrijk
+1
labella
Kruiden moet je niet zaaien, dan krijg je dat meer dan de helft binnen een paar jaar verdwenen is omdat het niet bij de grond past. Kruiden die zich er thuis voelen komen vanzelf wel 😉
Thomas2000
@labella bij minder bemesten zie je vaak wel al wilde klaver terug komen. Is ander spul dan wat ik gezaaid heb.
bio boer
@Thomas2000 klopt wilde klaver heeft kleinere bladeren de witte bind ook veel stikstof zie je aan het gras er om heen staat stuk frisser bij wat droge omstandigheden dus die helpen elkaar heb soms beetje rode klaver wild daar zie ik geen effect op het gras
spotmelker
Vorig jaar eerste ervaring opgedaan met pure graze. Dat viel tegen, beginontwikkeling was traag. Dit jaar gaat het stukken beter maar je moet er mee leren omgaan. D.w.z. laat het niet te kort worden en zo weinig mogelijk/niet bloten. Omdat ik niet echt droogtegevoelige grond heb en kan beregenen ligt het accent hier op de meerwaarde van kruiden voor beweiding. Daarom afgelopen herfst zelf gemengd, ca de helft minder kruiden. Dat lijkt goed i.c.m. 25 kg diploid E.R. en 10 kg Tetra op weidepercelen.

(klik om te vergroten)

Eigen mix

(klik om te vergroten)

Pure graze
+1
labella
@spotmelker eigen mengsel staat mooi vind ik. 👍🏻
spotmelker
@labella dat is ook wel goed gelukt, ik heb het begin oktober heel ondiep gezaaid. Ik hoop dat de smalle weegbree, cichorei en esparcette de opname van mineralen/sporenelementen verbeteren maar dat is lastig te bewijzen.
HansBa
@spotmelker vreten de koeien die cichorei niet op of zo, te hard? Zie dat het meeste staan, groeit natuurlijk gewoon door in droge tijden.
+1
spotmelker
@HansBa ze vreten dat prima. Het groeit ook snel waardoor het wat overheerst in het beeld.
Thomas2000
@spotmelker je ziet het ruige gras inderdaad bij Pure graze. Eigen mengsel ziet mooi. Heb je pure graze opgemengd?
spotmelker
@Thomas2000 Ik heb geen pure graze opgemengd. Op weidepercelen zaai ik altijd 4 kg witte klaver mee en ik heb 2 kg losse kruidenmix bij gedaan.
+1
grös
@Thomas2000
Dat zijn denk ik de polvormende grassen. Die geven meer ruimte voor de kruiden.
Engels raai is zodevormend gras, die geven te weinig ruimte aan kruiden.
Ik wil het dan ook over een paar jaar graag weer zien.
grös
@aldert
Ik hen wel eens een handleiding gezien uit het buitenland wat bepaalde kruiden betekenen.
Weegbree is meestal verdichte bodem, paardebloem kalkgebrek, muur is teveel stikstof. Zie er verder niet zoveel problemen in, koe kan alles eten en ook dat spul heeft allemaal bijna 900 vem..
newholland6640
@grös

Paardebloem is meer calcium/magnesium verhouding dan ph/kalk volgens mij.
grös
@newholland6640
Waar ze hier staan zit in de grond ook veel te veel magnesium, calcium en ph zijn vrij laag.
En er moet een perceel vlakbij zijn om het te zaaien, want ik heb ook een perceel waar eerder vol stond, maar na maïs en bij de buren ook alles omgeploegd, staat er nu niet zomaar weer nieuwe.
bio boer
@grös wat zecht perzikkruid en varkens gras dat is meest over last gevende onkruiden op bouwland
En muur
grös
@bio boer
Ging alleen over grasland. Op bouwland komt onkruid sowieso, dat is vanwege onbedekte grond, ik heb in het grasland nooit last van melde, totdat koeien een zwarte plek maken dan staat het er zo. Zaden liggen gewoon in de grond te wachten.
bio boer
@grös door ganzen schade wel eens kale plekken daar bij raakt de boven laag ook nog verslept en wordt keihard als droog wordt
Gestreepte witbol is nog wel probleem bij slootkant en droge plekken in het land
+1
bio boer

(klik om te vergroten)

Elvis
@grös die grassen in pg hebben niet de hoogste voederwaarde. Met inkuilen vallen de analyse ook niet mee, hoog eiwit laag in vem
newholland6640
Pure graze indd niet asn beginnen. Zeker niet als je niet bereid bent om elk jaar bij te zaaien.
Zaad van pure graze is ook veel te duur.
Thomas2000
@newholland6640
Dat doorzaaien is ook gewoon verdienmodel. Al Zijn er wel kruiden die 2 jarig zijn en dan dus verdwijnen.
newholland6640
@Thomas2000

Veel kruiden en klavers verdwijnenn wel, maar ze buiten dat buiten ze het wel iets meer uit dan nodig is
grös
@newholland6640
Tuurlijk is dat ook verdienmodel. Je kunt doorzaaimengsels overal kopen. PG heeft het wel uitgevonden, denk 15-20 jaar terug al. Nu gaat ineens iedereen kruidenrijke mengsels verkopen en subsidie van de overheid.
De meeste kruiden vooral cichorei zijn 2-jarig, en ze krijgen meestal niet de kans om zich uit te zaaien dus, ja dan moet je ze na 2 jaar weer doorzaaien. Rode klaver ook, anders verdwijnt ie wel met beweiding.

Maar denk ook dat vooral tévéél gras door teveel stikstoflevering het probleem meestal is.
Klavers en kruiden komen wat langzamer op gang, dus in het voorjaar teveel mest met nalevering in de zomer, dan gaan de kruiden en letterlijk onderdoor.
newholland6640
@grös

pg DOET alsof ze het hebben uitgevonden. Maar op andere continenten passen ze dit al jarenlang toe hoor.
Google maar eens wat of kijk op youtube.
+1
grös
@newholland6640
Oké, kom wel wat vergelijkbaars in Engeland tegen, "Herbal Leys", misschien dat het daar vandaan komt.
Amerikanen die 10-20 soorten cover crops zaaien is de Gabe Brown manier. Dan word er wel gekeken wat in welk gebied en op welke grondsoort het beste werkt. En ook wat het volggewas is. Koeien vertrappen 's winters het hele gewas en ze gaan in het voorjaar zo no-till er doorheen zaaien. Maar dat zou in principe hier ook te proberen zijn. Ik ploeg/spit de groentetuin ook niet meer. Gewoon stromest of hooi er op, aardappels leg je zo onder het stro, nagenoeg geen onkruid en minder droogte.
newholland6640
@grös

Niettemin wel interessante materie. Waar boer jij ergens als ik vragen mag?
grös
@newholland6640
West- Drenthe, ik stuur wel een bericht.
PG heeft wel uitgebreide ervaring met het kruidenrijke, ik probeer het hier wel met 1 perceel, maar heb alle percelen in het voorjaar met de sleepslang 25m3 mee bemest, dus dat is al niet volgens het boekje ..
Thomas2000
@grös Gabe Brown vind ik ook altijd interessant. Zijn er kruiden mengsels die daaraan voldoen? Ook kruisbloemigen erin dus
+1
bluepower12
Een mengsel zoeken die bij jouw grond past. Evt. met een adviseur. Denk dat pure graze mengsel op jouw grond niet geschikt is. Ga voor een grasmengsel met klaver. Kun je kiezen om wat meer droogte resistente grassen te kiezen zoals rietzwenk. Een deel van de gezaaide kruiden komt niet op en verdwijnt ook weer
Deblonde
In Frankrijk is er volgens mij ook veel meer ervaring mee als in Nederland.
Belangrijkste is de juiste soorten en rassen te zaaien die passen bij de grond, ligging, houtwallen etcetera etcetera. Daarnaast wordt er veel gezaaid onder dekvrucht, vaak haver of iets dergelijks, voor een goede opkomst en onkruidonderdrukking
aldert
@Deblonde In Frankrijk word in iedergeval veel minder stikstof gestrooid.
bio boer
@aldert is de grond ook wat minder nat ? Of dat is hier met luzerne soms wel ding dat het in de winter tenat wordt
aldert
@bio boer In berggebied is bijna geen meter vlak dus dat is nooit te nat
Deblonde
@aldert Eerder een stikstof tekort. Ruil mijn vaste mest dit jaar tegen stro (thuisgeleverd). Voor mij de eerste keer dat ik dit doe.
aldert
@Deblonde welke verhouding dan ? 1 ton mest voor 1 ton stro ?
+1
Deblonde
@aldert Ruil mijn schapenmest (vaste mest). Ruilen volgens "échange paille-fumier" van de chambre d'agriculture hebben we afgesproken.
bio boer
Deze kwam ik tegen bij ons in de berm lijkt wel wilde luzerne met gele bloemen 🤷‍♂️ wie het weet mag het zeggen

(klik om te vergroten)

IJsseldelta
@bio boer Gele Wikke, een vlinderbloemige
bio boer
@IJsseldelta vlinderbloemenfamilie. De voor Nederland zeldzame plant komt voor in Zuid-Limburg. De plant komt van nature voor in het Middellands Zeegebied

Zou het ? Weet het nog niet vind toch meer op luzerne lijken is in idergeval een blant die ik niet ken staat bij mij voor in de berm
aldert
@bio boer Denk ook een luzerne soort,staat hier ook.Er is ook nog een kleurloze variant die is nog grover. Wikke is het zeker niet ,dat is een klimmer met overal van die tentakels waar hij zich mee vastgrijpt
grös
@bio boer
Een honingklaver, heb ze hier ook wel, zit in kruidenrijk mengsel.
bio boer
Ik hou het voorlopig met gras klaver rode witte zou er ook nog war luzerne door kunnen doen mij voorkeer heeft dubbele zaaibak of 2x zaaien om de klaver zaden goed te dozeren
+1
bio boer
@bio boer klaver moet ook ondiep gezaaid worden beter er boven op en aanrollen dan tediep
+3
spotmelker
@bio boer ik meng alles zelf, gaat prima, heb geen gras of klaverbanen.
Ondiep zaaien is wel belangrijk, zeker na 1 oktober. Mijn zaaicombi laat zaad breedwerpig tussen het egalisatiebord en kooirol vallen. Achter de kooirol zitten eggetanden die het wat door de grond werken en dan volgt een getrokken cambridgerol.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

bio boer
@spotmelker het lijkt net strand zand dat denk ik ook wel eens van die fimpjes bij jilles boer hoe veel % lutum
+1
bio boer
@bio boer is mijn lichtere goed dan komt nog niet in de buurt van dat van jou 😅

(klik om te vergroten)

newholland6640
@bio boer

Vind jij dit al strand zand?😂
bio boer
@newholland6640 die van mij niet dat is gewone klei 30% lutum
bio boer
@bio boer op die lichte plek vooraan op de foto was lichte plek dat leek wel wat op zavel grond

Had ook nog schelpen bank omgeploegd 😅 is toch allemaal wel intresand wat er tevoorschijn komt
newholland6640
@bio boer

Ons koepad. Is wel de slechtste grond die we hebben

(klik om te vergroten)

bio boer
@newholland6640 dat zal gewoon zandgrond zijn zonder lutum ?
newholland6640
@bio boer

Ja zonder lutum en zonder os 😂
bio boer
@newholland6640 os verhogen zal ook niet mee vallen heb hier ook kavel zware klei met laag os hoe wel nu we het 15 jaar in bezit hebben hen ik laaste paar jaar zo nu en dan wat mollen in het land
Wordt het ook stukje bij beetje minder schraal
spotmelker
@bio boer 10 tot 12%. We kunnen met veel drainage en goede vlaklegging alles verbouwen wat nog niet door bodemgebonden ziekten uitgerangeerd is. Gladiolen, waspeen gaat niet meer.
Baltus_steyr
Mengsel van pure graze wil hier op zandgrond wel goed. Als het erop staat moet je wel zorgen dat je minimaal 1 of 2 keer wat lengte in houdt voordat je begint met maaien/weiden. Hoe langer het gewas, hoe langer de wortel word. Wees geduldig met kruidenmengsel en maai of bleut of weid het niet te snel, zo plaag je de kruiden ook snel weg! En bijzaaien na 2 a 3 jaar moet volgensmij prima kunnen maar die ervaring moet je ook opbouwen.
grös
@Baltus_steyr
Ik denk dat bemesten of eerder het -niet- bemesten minstens zo belangrijk is, en het leren werken het moeilijkste met maaien/beweiden.
Als je kurzrasen gewend, altijd alles als een gazon behandelen wilt, dan kun je beter bij Engels raai blijven, bak kunstmest er op of vrijwilliger bij de voetbalclub worden velddienst, daar te veel in de kantine blijven hangen, en thuis iedere keer " te laat" maaien. Als de buren hoofdschuddend langs rijden dan gaat het goed 😅
Baltus_steyr
@grös 😂 😂 ja het oogt allemaal niet meer zo strak en netjes zoals je van een graslandboer gewend bent... 😅
+1
Vdejong
We hebben de (on)kruiden in onze lucerne doodgespoten met glysofaat. Straks maaien en doorzaaien met gras 20 kg/ha
Baltus_steyr
@Vdejong heb je dit in de wintermaanden gedaan?
Vdejong
@Baltus_steyr Nee, vorige week donderdag gespoten.
Cowboy3
@Vdejong Wat ga je doorzaaien engels of Italiaans en diplo of tetra of toch nog wat anders in luzerne ?
Vdejong
@Cowboy3 label

(klik om te vergroten)

Cowboy3
@Vdejong Het is vanalles wat, de bovenste is rietzwenk en de middelste engelsraai tetra en de onderste is
een gekruist rietzwenk type.(met raaigras)
De bovenste rietzwenk is een trage kiemer en daarom niet zo geschikt voor doorzaai en het slaagd meestal het beste in de herfst als wat er staat wat langzamer groeit en de grond vochtige blijft na het zaaien.
Rietzwenk gras droogt na het maaien nogal wat sneller als raaigras en het kan beter tegen droge en natte periodes, verteerbaarheid is wat minder.
Erco
Hier een week terug het bollenland ingezaaid. Komt er nu mooi uit

(klik om te vergroten)

IHpower
@Erco Welk mengsel is dit?
+1
Erco
@IHpower topgrass kruiden van ForFarmers.

(klik om te vergroten)

klant
@Erco draagkracht is bar slecht na het natte weer, zit totaal geen zode in, loonwerker tot de assen vast.
Erco
@klant gelukkig hoef ik hier nog niet op. Meestal gaan er schapen op. Dat beetje gras weegt niet op tegen de gouden hoefjes van die schapen. En levert nog wat geld op.
IHpower
@Erco Staat er mooi op. Waarom gekozen voor dit mengsel? Hoe ga je dit bemesten? Enkel drijfmest?
Erco
@IHpower waarschijnlijk wordt het laat maaien land voor weidevogels. 1450 euro per ha subsidie als ik wat vaste mest erop gooi. Maar mischien pas in 2025 anders drijfmest en weinig km
mlkvhoudr
Bij ons was vorig jaar 5 kg witte klaver doorzaaien een succes icm graszaad, nu maar afwachten of we t ei van columbus eindelijk gevonden hebben of dat het toeval was

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

spotmelker
@mlkvhoudr met wat voor machine heb je doorgezaaid? En vooraf gemaaid?
+1
mlkvhoudr
@spotmelker vorige week gemaaid machine is van noordman dienstverlening wijthmen, trekker ook trouwens en chauffeur ook voorop zit stevige krabber dan klaverzaaier en achterop vredo rol volgens mij
+1
grös
Voorjaar '22 gezaaid, is toen 25m3 rdm op gekomen, dit voorjaar zelfde en alleen beweid.

(klik om te vergroten)

grös
Zo zag het na weiden, door bemesting stond er veel gras, daarna niks meer aan gedaan, is zandgrond.

(klik om te vergroten)

Frits1
@grös welk mengsel/merk?
grös
@Frits1
Merk maakt niet zoveel uit, de een heeft iets meer soorten klavers er in en wel of niet duizendblad of peterselie enz. De grassoorten is ook wel belangrijk, want die mogen niet gaan overheersen, dus met meer polvormende rassen kiezen.
Op 1001ha.nl/ staan ze allemaal.
grös
@Frits1
Grassen 51%
Beemdlangbloem - Festuca pratensis
Engels raaigras - Lolium perenne
Kropaar - Dactylis glomerata
Rietzwenkgras - Festuca arundinacea
Timothee - Phleum pratense
Veldbeemdgras - Poa pratensis

Kruiden 24,5%
Cichorei - Cichorium intybus
Duizendblad - Achillea Millefolium
Kleine pimpernel - Poterium sanguisorba
Peterselie - Petroselinum crispum
Smalle weegbree - Plantago lanceolata
Karwij - Carum carvi
Vlinderbloemigen 24,5%

Esparcette - Onobrychis viciifolia
Gele honingklaver - Melilotus officinalis
Luzerne - Medicago sativa
Rode klaver - Trifolium pratense
Witte cultuurklaver - Trifolium repens
Wondklaver - Anthyllis vulneraria
Frits1
@grös heb salade buffet gezaaid, dit is het 3e seizoen. Maar vind de kruiden en klavers tegen vallen. En er blijft heel grof gras over.
grös
@Frits1
Ik heb ook wel saladebuffet hier in staan, maar het moet een keer goed lang worden en bloeien. Nauwelijks bemesting. En na 2 jaar weer doorzaaien want de meeste kruiden zijn tweejarig. Met gewoon rode klaver net zo, als we dat constant kort houden en flink bemesten kunnen we beter gewoon Engels raai gaan telen.
Erco
@Erco zo ziet het er nu uit. Ook het Klaver komt er ook al mooi uit

(klik om te vergroten)

grös

(klik om te vergroten)

Week geleden gemaaid
Erco
@grös mooie snede!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voeren , tulpen , zaaien , maaien , droogte , grasland , bomen , ervaringen , gewas en kruidenrijk grasland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
101
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
0