64

Melkverwerker

We leveren nu onze melk aan campina. Nu heeft A-ware ook intresse in melk. Hoe zijn de ervaringen met A-ware.? Zijn er voordelen t.o.v campina?

Deel dit topic

Reacties

Ervaring met aware is prima. Alleen geloof dat je er qua prijs op achteruit gaat. Alleen als je ah melk wil leveren kan het beter zijn.
@cjw73 ah lijn heeft nog al wacht lijst wat ik hoor 😁
+1
@bio boer zou kunnen. Weet ik niet. Maar verder kan ik geen reden vinden om over te stappen.
+2
Het blijft altijd particulier tov. Cooperatief vul zelf in wie het meest belang heeft bij winst en waar deze winst zal blijven
+3
@veeboertje
Alleen waarom kunnen particulieren nog bestaan als Coöperaties zoveel meer winst maken, qua melkprijs en voerprijs zouden coöperatieve boeren bakken extra geld over moeten houden, waar blijft dat dan vraag ik me af.
+1
Quote Reactie van @Noorderling:
melkprijs en voerprijs zouden coöperatieve boeren bakken extra geld over moeten houden, waar blijft dat dan vraag ik me af.

Nu zou ik P. Boer en F. Keurentjes nou niet de topondernemers willen noemen voor een internationaal voedingsconcern. En als president-commissaris bepaal je toch de richting van een concern .
Om eerlijk te blijven ( en dat mag ik natuurlijk niet zeggen van @arie.j ) hebben hun voorgangers ,vooral bij Campina ook beslissingen genomen ,die uiteindelijk vrachten geld gekost hebben. Duitsland als tweede thuisland is natuurlijk een drama geworden en wordt dit jaar dus geheel afgebouwd. Ga maar niet becijferen ,wat dat gekost heeft.
Quote:
Duitsland als tweede thuisland is natuurlijk een drama geworden

Kan er niet over klagen 😁
@cornelissen
@veeboertje Hoezo cooperatie ,campina is een NV.
@grupstalboer nee de werkmaatschappij is een nv . De rfc is een coöperatie.
@grupstalboer nee de werkmaatschappij is een nv . De rfc is een coöperatie.
+2
@veeboertje coöperatieve melkfabrieken 😆😆😆 je gelooft zeker ook nog in de paashaas sinterklaas 🤦🏼‍♂️
+1
@Erco hoezo?
+2
Ik heb er wel spijt van de overstap van RFC naar A ware.
@komelker 2

Waarom?

En ga je weer terug nu het kan?
@Braboboer en toen was het stil hij kan zo weer terug maar dat wil hij denk ik niet
@komelker 2 ik niet
+4
@komelker 2 dat is eerlijk praat.
@JappieJo ken ik er ook 1 van en die was ook eerlijk in zijn opvatting
@Jannus en wat zei die?
Quote Reactie van @oubi:
en wat zei die?

Blijft maar bij rfc,meer niet
+2
Iedereen heeft wel een bestemming voor het ledenkapitaal maar als het op is dat heb je zo een paar cent melkgeld minder per jaar
@hans1980 niet in alle gevallen vang je minder hans
+1
@hans1980 voor de meeste vertrekkers was het ledengeld beuren een overlevingsstrategie.
Dat heeft vroeger al geleid een langzame dood van het bedrijf
@Melkboer16

Hier in de buurt zijn er in 2015-2017 veel groeiers vertrokken, veelal naar A-ware, om 2 redenen.

1 campina dreigde met de 10 cent korting regeling te komen voor de extra liters.

2. Van het vrijgekomen ledenkapitaal + oprotpremie konden ze fosfaatrechten kopen om de stal vol te zetten.

2 hele goede redenen voor bedrijven die groeiende waren en fosfaatknelgeval om te vertrekken.
@Braboboer het is dan te hopen dat ze wel een nb-vergunning hebben.
Heb een paar jaartjes gewacht en fosfaatrechten halfgeld. Minder omzet maar ook minder werk en vooral geen duur voer in de droge jaren.
Vorig jaar wel stal vol dus met FrieslandCampina melkprijs.
Het is ongeveer dezelfde discussie als boeren die grond in de erfpacht gooien om met het vrijgekomen geld extra omzet te creëren.
@Melkboer16 dat laatste is helemaal een domme actie. Maar ik weet er ook genoeg die het gedaan hebben. Maar die grond krijg je bijna niet weer terug.
@Melkboer16 bij jou voer zat dan
nu?
@mlkvhoudr voer te weinig maar fosfaatrechten halfgeld.
En terug naar RFC, laat me nie lachen de meeste kunnen dat niet eens betalen
@Melkboer16 ik zal je niet laten lachen, ik kan ook niet in andermans portomonee kijken
+1
Quote Reactie van @Melkboer16:
terug naar RFC, laat me nie lachen de meeste kunnen dat niet eens betalen

Al kreeg het geld toe wat je moet inleggen bij RFC ging ik nog niet terug, ben 5 jaar lid geweest van Campina en 16 jaar geleden afscheid van genomen, beste beslissing ooit.
@Cowboy3 dan heb je de gouden jaren gemist! Waar zit je nu dan
Quote Reactie van @Cowboy3:
Al kreeg het geld toe wat je moet inleggen bij RFC ging ik nog niet terug, ben 5 jaar lid geweest van Campina en 16 jaar geleden afscheid van genomen, beste beslissing ooit.

Als je niet vertelt waar je naar toe ging zegt dat niemand iets.
Behalve dat als je naar RFC was mee gegaan en wat later vertrokken je hun toen goede melkprijs plus een vertrekpremie van 5 cent had gekregen.Dat heb je in ieder geval gemist.
@arie.j Die oprotpremie van 5 cent was een paar jaar later, maar de eerste contracten die toen afgesloten werden waren de meeste met een looptijd van 3 jaar en 2 ct boven Campina incl nabetaling en dus nog een centje meer als die 5.
@Melkboer16

Quote:
Het is ongeveer dezelfde discussie als boeren die grond in de erfpacht gooien om met het vrijgekomen geld extra omzet te creëren.

Nee, dat is het totaal niet.

Het was voor veel bedrijven gewoon een logische ondernemerskeuze.

En inmiddels kunnen ze weer terug als ze willen.
@Melkboer16 Dat is altijd de beste beslissing toch? gewoon wachten. Waarop eigenlijk??
@Hans van Bergen soms is een tijdje flink aflossen ook een ondernemerskeuze. Of het de goede is dat weet je pas achteraf.
@Melkboer16 Tis belangrijk om te weten dat ik. in tegenstelling tot velen, in de echte wereld leef en niet in een sprookjes boek
@hans1980 hier gastopt met melken .het ledenkapitaal bevalt goed naast het aow pensioen,
Quote Reactie van @hans1980:
je zo een paar cent melkgeld minder per jaar

Dat was er afgelopen jaar maar eentje, weet er minimaal wel 3 die er minstens een cent boven zaten en eentje die er 2ct boven zat.
+1
Hier overgestapt van rfc naar Aware. Bevalt ons zeer goed. Bij Aware beseffen ze nog dat zij net zo goed afhankelijk zijn van boeren als boeren van hen. Rfc beseft dat maar 1a2 jaar en dan worden ze weer arrogant totdat er weer een partij opstapt en dan maar weer pakjes koffiemelk rond sturen.
Qua melkprijs wil ik niet terug maar eerste zaten we in AH-lijn, nu Bio. Bij beide kan rfc niet meekomen met hun concurrerende lijn
Hier in Vlaanderen lopen ze ook hard rond. Laatste twee jaar met een sterk bovengemiddelde melkprijs, moeten we dit met een korreltje zout nemen of zijn het echt goeie betalers (het bedrijf aware). Heb wel "iets" interesse maar veel mensen zeggen dat er kunstmatig meer betaald word om leden te ronselen 🤷
@BEboer rfc wil ook graag Belgen
@robbies ja maar uitsluitend weidemelk en daar is onze huiskavel te klein voor.
+1
@BEboer Dan zou ik toch eens even opnieuw naar Amersfoort bellen, want ik weet toch wel uit eerste hand dat ze opstallers ook gewoon aannemen. Wellicht zit je niet in het zoekgebied van RFC? In welke omgeving zit je ergens?
@robbies Een jaar geleden een Belgische melkveehouder gesproken die lid was van RFC hij was 1 van de 5 leden die ze in België nog hadden, alle leveranciers die RFC daar had hebben ze overboord gegooid en dan daar nu nieuwe leden gaan werven en er is bij RFC nog steeds een oprotpremie als je minimaal 3 jaar bij een andere afnemer leverd.
Waar zijn er waren ze mee bezig bij RFC ????
+7
@Cowboy3 dan heeft die boer wel wat lopen zwetsen. T zijn zeker meer dan 5 leden die ze nog hebben in BE. En er komen er ook nog wat bij.

Die oprotpremie is geen keuze, maar opgelegd. Kan RFC niets aan doen. Neemt niet weg dat ze gewoon leden willen werven om melk door de fabriek te krijgen. In NL komt niet meer melk, dus dan maar naar BE. Dat ze in die markt op achterstand staat door de schandalige manier waarop ze met leveranciers zijn omgegaan hebben ze wel aan zichzelf te danken in Amersfoort
Quote Reactie van @Cowboy3:
bij RFC nog steeds een oprotpremie

Bij RFC is er nooit een oprotpremie geweest.
Wel een door Brussel(Neelie Kroes) opgelegde verplichting (bij de fusie MUH en RF) om enkele honderden miljoenen kg melk af te stoten met een paar verwerkings bedrijven.
Daarvan kocht Arla er één van, en in Bleskensgraaf ging dekaasfafriek naar een groep boeren die er een eigen cooperatie van maakte.
RFC moest de melk aan die bedrijven verplicht tegen een vastgestelde wat lage prijs leveren.
Of dezelfde hoeveelheid melk via vertrek van leden afstoten
Dat met een premie van 5 cent. Anders was die 5 cent er nooit gekomen.
Dat is het verhaal.
Het einde komt ergens in zicht van die maatregel, maar er zijn er vast die dat nog beter weten.
@arie.j
Van de 1.2 miljard liter die ze moesten afstoten zijn ze nu de 1 miljard gepasseerd, dus nu nieuwe leden verwerven is toch raar en als nu echt om melk verlegen waren konden ze ook leveranciers aannemen maar dat gebeurt niet, dat ging vroeger al niet van lid naar leverancier.

nieuweoogst.nl/nieuws/2023/…
@Cowboy3 er is toch ook niks mis met je eigen leden aatespooren exstra melk televeren met kleine premie of kan dat niet in een coop
Quote Reactie van @Cowboy3:
Van de 1.2 miljard liter die ze moesten afstoten zijn ze nu de 1 miljard gepasseerd, dus nu nieuwe leden verwerven is toch raar en als nu echt om melk verlegen waren konden ze ook leveranciers aannemen maar dat gebeurt niet, dat ging vroeger al niet van lid naar leverancier.nieuweoogst.nl/nieuws/2023/…

Ja, zo was het verhaal
Hoe nu de voorwaarden voor een nieuw lid zijn weet ik niet.
Maar het zal wel zo in elkaar zitten dat die niet na een jaar met 5cent extra kunnen vertrekken.l
@arie.j wat is volgens jou MUH en R F?

Bij mijn in weten zijn Campina Melkunie en Friesland Foods gefuseerd als gevolg daarvan is dat fonds opgericht.

Kan het natuurlijk ook mis hebben...
+1
Quote Reactie van @verse koe:
@arie.j wat is volgens jou MUH en R F?Bij mijn in weten zijn Campina Melkunie en Friesland Foods gefuseerd als gevolg daarvan is dat fonds opgericht.

Gebruikte de wat oudere naam van een voorganger , maar dat zal ieder wel duidelijk zijn
+1
@Cowboy3 kapitaal tekort.
@robbies Ik woon in België dicht tegen de campina fabriek in Aalter, en daar verwerken ze "denk ik" enkel weidemelk.
Kwam deze ook tegen dacht dat fc alleen pp had

(klik om te vergroten)

@bio boer Ow dat had ik ook nog niet gezien. Pp is natuurlijk gewoon een onafhankelijk iets, niet van rfc.
@bio boer

Ben benieuwd wat hun PP toeslag is.
Er gaan geruchten
Quote:


Zo om 10 u maakt rfc haar grootste reorganisatie in haar bestaan bekend . 1000den werknemers worden gedwongen ontslagen en diverse bedrijfsonderdelen worden afgestoten. Om te overleven gaat de club fors krimpen

Ben benieuwd
Quote Reactie van @bio boer:
@bio boer frieslandcampina.com/nl/nieuws/…

Waarom geruchten gaan plaatsen als al een uur later de werkelijkheid moet komen?
Dat zet toch alleen maar op het verkeerde been?
=
Overigens lees in die aankondiging voorals nog niets over gedwongen ontslagen
Kan allemaal nog komen, maar liever geen geruchten zonder bron, dan is het einde zoek.
+1
@arie.j dacht heb ik ook nieuwsje vond niet de moeite waard om er een nieuw topic voor testarten
Dacht gewoon deel het even
@bio boer waar heb je die quote van rfc vandaan?
@familie pelle via de Whatsapp gekregen was doorgestuurd waar het vandaan komt geen idee
Quote Reactie van @bio boer:
Er gaan geruchten

Zie: prikkebord.nl/topic/315820/

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , campina , a-ware en ervaringen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
64
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
0