Onzekerheid

Ik lees nu overal reacties van boeren die weer in onzekerheid zitten, ik kan dat natuurlijk niet voor iedereen inschatten maar ik heb er eigenlijk maar 1 vraag over moet een ondernemer niet gewoon ondernemen in plaats van naar de overheid kijken?

En misschien vraag 2 Welke groepen komen nu wel en welke groepen komen nou niet in de problemen met klappen lba?

Deel dit topic

Reacties

mlkvhoudr
En vraag 3 welke groepen boeren hebben belang bij geen lba?
+2
jan 10
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
En vraag 3 welke groepen boeren hebben belang bij geen lba?

Een lba kan nooit goed uitpakken voor nl boer,70 % export is een gegeven.
Het zal in Frankrijk wat makkelijker gaan...
+1
Braboboer
Ik krijg de indruk dat de bedrijven die het minste te vrezen hadden voor de uitkomst van het LBA nu het hardste klagen over langere onzekerheid.
mlkvhoudr
@Braboboer wat voor soort bedrijven zijn dat in jouw ogen?
+1
Wolswinkel
Ik neem aan dat belangenorganisaties dit alles voor ons in beeld hebben. Gaan we vandaag gewoon een dagje werken ipv ons een nekhernia naar Prikkebord te staren en zéker geen fluit op te schieten..😉
mlkvhoudr
@Wolswinkel ik ga ook maar weer aan t werk was gewoon benieuwd waar die extra onzekerheid dan zit
+4
frank post
@mlkvhoudr je hoeft helemaal geen onzekerheid te hebben, brief van november/december zijn redelijk duidelijk. Je kunt afwachtende houding aannemen of er op anticiperen. Ik krijg zelf altijd ongemakkelijk gevoel van afwachten. Dan ben ik de regie kwijt. Anticipeer er liever op.
+1
cjw73
@frank post waar wil je op anticiperen, als er nog niks geen duidelijkheid is.
frank post
@cjw73 ik vond de kamerbrief van eind november duidelijk genoeg, enige wat het kan veranderen is val van kabinet 😂
BoerBart
@frank post Jij gaat zeker voor Goud?
Met de nieuwe Eco-activiteiten wordt de transitie wel met echte euro's beloond.
Dat vage gedoe met het lba, beloofde niet veel concrete euro's.
+1
frank post
@BoerBart Idd, en de lba zie ik vooralsnog geen meerwaarde in
+1
Noorderling
Quote Reactie van @BoerBart:
Met de nieuwe Eco-activiteiten wordt de transitie wel met echte euro's beloond.

Het is nog maar de vraag of die 200euro wel 200euro blijft.
Als potje leeg is wordt het bedrag lager, worst voor houden, daar kun je je bedrijf echt niet voor op de kop zetten.
cjw73
@Noorderling en die is groot want rondom te horen heeft bijna iedereen zilver of goud..
+2
Noorderling
@cjw73
had zelf ook meer moeite met de puntendrempel te halen dan het bedrag per hectare.
Was het goud of niks.

Heb er niks voor hoeven doen of laten, alleen een hoop gedoe op papier waar bufferstroken, kopakkers, sloten een apart nummer zijn geworden. Praktijk veranderd niet, gelukkig denken ze in den Haag nu wel dat we heel gemotiveerd zijn. Dan kan er ook nog wel een tandje bij als dit zo makkelijk gaat..
Erco
@cjw73 had al moeite met brons
cjw73
@Erco das hier ook zo. Omdat ik de koeien binnen heb en verder niks bijzonders doe.
+3
Hans van Bergen
Geen enkele boer of tuinder, geen enkele Nederlander Europeaan of aard bewoner heeft voordeel van lba. Alleen last en hongernood
+1
jan 10
De politiek komt met deze onzin in de problemen,boeren zijn leveranciers van voedsel en zijn onmisbaar in de voedsel keten.
Hoor wel dat piekbelasters gewoon door willen,wonen op mooi plek en vaak voldoende omvang.Dus die zetten de hakken gewoon in het zand.
Het rommelt flink bij cda,denk dat daar wat gebeurd.
+8
duitser
Stel de vraag eens andersom?

Welke zekerheid hadden boeren met het landbouwakkoord?

Denk nog veel minder.
+3
Braboboer
@duitser

De zekerheid dat je beter kunt stoppen.
mlkvhoudr
@duitser dat pasmelders zich onzekeer voelen kan ik me voorstellen maar onzekerheid hier over begrijp ik gewoon niet zo goed, dus omdraaien ook lastig
+1
Erco
@mlkvhoudr als je geen pasmelder bent en geen vergunning hebt kunnen ze je gelukkig ook niks afpakken 🤪💪🏻
+4
hoest
Ik snap sowieso niet dat iedereen zich er zo druk over maakt. Hier laatst ook 1 die vroeg hoe ik uitkwam meer stikstof en of ik die Aerius Check al had gedaan.
Ik heb gezegd mij wel bami als ik mij daar druk over ga maken had ik nu al vier jaar stress gehad en nog net zoveel geweten als ik nu weet. Niks namelijk want er is nog niemand die weet hoe het komt. Als vadertje staat wat wil melden ze zich vanzelf wel bij mij
slagakker
@hoest Als je in het piek belaster hoekje zit kun je eventuele financieringen van een bank wel vergeten. Die branden hun vingers niet aan dit soort bedrijven, hoe goed je ook draait,of hoe groot je bent. En dan kom je in een sterfhuis constructie. Dus de overheidplaatst je in een hokje en de financiers haken af en kleuren je hokje rood . Conclusie einde oefening. En de overheid wast zijn handen in onschuld.
+1
mlkvhoudr
@slagakker wegwezen is dan enige rationele oplossing toch ?
+1
demelkboer
@mlkvhoudr dat wordt wel lastig als er 3000 willen verplaatsen.
mlkvhoudr
de jonge
@mlkvhoudr aan wie ga jij het dan verkopen? als je zelf al geen financiering krijgt omdat je in de verkeerde hoek gedrukt bent ,denk je dan dat een ander die er heen wil wel een financiering zal gaan krijgen?
mlkvhoudr
@de jonge overheid schijnt t dan graag te willen kopen ik heb zelf niet gekeken als pachter, het is mijn grond niet, ik leef vandaag naar morgen toe en ga daar morgen mee verder🙂

De overheid meld zich vanzelf wel als ze wat willen
+1
demelkboer
@mlkvhoudr als je morgen weer bij vandaag leeft ben je steeds te laat
+1
frank post
@slagakker Idd kansen voor piekbelasters zijn beperkt, ik ging voor de 120%. Verplaatsen in nl is maar zeer beperkt mogelijk in Nl. Extensiever vooral mogelijk door minder dieren en daar moeilijk om kasstroom op peil te houden. Innovaties zijn lastig te borgen/houdbaar bij rechtbank. Ging daarom voor “snelle” geld
pieta
@frank post Voor piekbelasters is het echt een lastige situatie. Meedoen is stoppen in heel de EU met wat je nu doet. Waarom niet een keuze voor een 100% regeling waarin geen beroepsverbod zit?
frank post
@pieta ik vind het meer bijzonder dat dat je (ook al is het 120%) geen transitie vergoeding of inkomsten derving vergoeding is. Je moet iets anders gaan doen dan je huidige beroep en red je er maar mee?!
pieta
@frank post Als ze alles gaan vergoeden doet toch iedereen mee. Het is vrijwillig. Als ze mij de gebouwen betalen en mijn inkomen tot mijn pensioen vergoeden dan wordt het wel enorm aantrekkelijk.
frank post
@pieta je krijgt een beroepsverbod, ben tijd bestuurder geweest, van aantal mensen afscheid moeten nemen, die kregen serieus geld voor omscholing / transitie / looninkomstenderving.
pieta
@frank post Dat snap ik wel. Maar dat zal niet vrijwillig geweest zijn?
frank post
@pieta Idd, maar zoals eerder hierboven beschreven zie ik niet veel opties voor piekbelasters.
+2
hoest
@slagakker gewoon rustig doorgaan en volle bak aflossen dan zie je vanzelf hoe het komt. Zorgen maken helpt toch niet
+1
weurding
Je mag en moet zelfs ondernemen binnen de wetten, zijn die wetten een belemmering op je onderneming, wordt het wel moeilijk menno
+1
mlkvhoudr
@weurding ja snsp ik maar wij kennen beide ook iemand die is gaan ondernemen en nu wrgwns anders zit naar volle tevredenheid
Bennie Stevelink
Quote:
moet een ondernemer niet gewoon ondernemen in plaats van naar de overheid kijken?

Een ondernemer kan alleen ondernemen als hij duidelijkheid heeft. Als hij een investering doet moet hij een redelijke mate van zekerheid hebben dat volgend jaar geen nieuwe randvoorwaarden worden gesteld waarmee zijn investering in één klap waardeloos wordt. Als hij investeert zonder deze zekerheid is hij geen ondernemer maar een gokker.

Het Landbouwakkoord moest de boeren zekerheid geven over de randvoorwaarden voor de komende twintig jaar.
+1
mlkvhoudr
@Bennie Stevelink ik kan me eerlijk gezegd geen garanties herinneren bij mijn investeringen
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Een ondernemer kan alleen ondernemen als hij duidelijkheid heeft.

Moet hierin @mlkvhoudr wel gelijk geven, wat brengt het om in de put te blijven zitten?
Boeren is mooi, zonder geld verdienen houdt het wel op.
Risico en rendement gaan gelijk op, 0 risico met hoog rendement is nergens te behalen. Dan stapt iedereen er in en verdampt de marge. Dus wat wil je, zekerheid met slecht vooruitzicht en rendement is wel zekerheid, alleen ook niet wat je wilt.
In loondienst heb je zekerheid, met een uitkering heb je zekerheid, werken bij de gemeente weet je exact waar je aan toe bent de komende 5 jaar. Is dat wat je wilt?

Afgelopen paar jaar is er geld verdient en ondanks dat nu de melkprijs flink gezakt is, zakken voerkosten ook en is er nog wel marge te behalen. Je resultaten heb je grip op. Moet je je druk maken over zaken waar je geen grip op hebt?
Het is allemaal niet perse leuk, we zijn nu 4 jaar na de PAS uitspraak van de RVS, of je beschouwd het als 4 verloren jaren en maakt er 5 van, of door rommelen. Zolang ze bij niemand de koeien ophalen loopt het voorlopig wel los.

In het ondernemerschap is het niet allemaal leuk, lief en aardig. Hoe mooi het vak ook is, soms moet je een klootzak zijn om vooruit te komen. Dat betekent nog niet dat je tegen iedereen onredelijk moet zijn.
Nu in Friesland er een referentie aan komt, ogen open houden, spel staat echt niet op pauze en doen wat je goed lijkt.

Zit in mijnbouwgebied. Er zijn mensen die al 3jaar de verhuisdozen in de kamer hebben staan omdat ze voorgehouden wordt dat ze binnenkort hun huis uit moeten voor schadeherstel en versterking.
Die gaan er aan onderdoor omdat ze geloven in goede intenties van kabinet en overheden.
"Kun je rekenen? Reken er maar niet op."
Hoe troosteloos het ook is, het brengt je niks om je druk te maken over bepaalde instanties of partijen. Zie het maar als een meevaller als het goed komt, en anders niet, dan moet je rechten en procederen als je hobby gaan zien, is ook een keuze. Of je slaat een bord in de tuin.
Of het nodig zou moeten zijn volgens mij? Helemaal niet, alleen is het de keus of je jezelf wilt gijzelen of niet.
Zwaagdijk
@Noorderling helemaal juist!! Verstandige taal!!
Bennie Stevelink
@Noorderling een heel verhaal wat voorbij gaat aan mijn punt. Een simpel voorbeeld: enkele jaren lang werd bij boeren de illusie gewekt dat ze na afschaffing van het melkquotum onbeperkt konden groeien zolang ze maar binnen de milieu-randvoorwaarden bleven. Grote stallen werden gebouwd en toen kwamen de fosfaatrechten waardoor de investering deels waardeloos werd.
Of grond kopen in de verwachting dat je daar 3 GVE op kunt houden en dan komt de overheid met een GVE-norm van 1,7
Investeren in mestvergisting en dan door een GVE-norm van 1,7 nog maar de helft van het aantal koeien kunnen houden waardoor de investering waardeloos wordt.

Het gaat om zekerheid in dit soort zaken, niet om markt zekerheid.
Noorderling
@Bennie Stevelink
Koeien moeten er lopen voor je bouwt, dat was al zo en is nog steeds zo. met intreding van quotum en is nog niks aan veranderd.
Heeft me ook genoeg leergeld gekost, kunt er wat mee doen of niet natuurlijk.

Komt vast een referentie, blijvend grasland hangt al 11jaar in de lucht. We moeten tegenwoordig halve signalen al oppakken in plaats van hele en anticiperen.

Met de gdi van een paar jaar geleden hebben de piekbelasters zich al aangemeld. Dieraantallen, locatie en vloeren al exact aangegeven en gaan we nu verbaasd doen over aerius check.
In de politiek gebeurt niets perongeluk.
+1
Hans van Bergen
@Bennie Stevelink Hoe naief ben jij eigenlijk?? Je bent oud genoeg om te weten dat de enige zekerheid die er is als je met die lui in zee gaat is dat je op een steile helling naar beneden gaat
jhackert1986
Alles went
zelfs onzekerheid
matt
September komt piet “full swing” met een plan lees ik net.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's overheid en boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
49
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN