Uitdagende start voor FrieslandCampina in 2023

Moeilijke marktomstandigheden als gevolg van sterk gedaalde basiszuivelprijzen en hoge inflatie

Tijdens de ledenraadsbijeenkomst op woensdag 21 juni 2023 hebben CEO Jan Derck van Karnebeek en CFO Hans Janssen de eerder op 21 februari jl. afgegeven vooruitzichten voor 2023 bevestigd. Zoals in februari voorzien kent FrieslandCampina een uitdagende start van het jaar door moeilijke marktomstandigheden als gevolg van hoge inflatie en de daaruit volgende daling in volumes en door de sterk gedaalde basiszuivelprijzen sinds eind 2022.

Marktomstandigheden eerste helft 2023
Zoals aangegeven in de ‘Vooruitzichten 2023’ in het persbericht van 21 februari 2023, hebben de moeilijke marktomstandigheden en de sterke daling van de basiszuivelprijzen van de laatste maanden van 2022 zich in de eerste helft van 2023 doorgezet. In Nederland en grote delen van de wereld was de koopkracht zwak door de hardnekkige, hoge inflatie wat zich vertaalde in lagere volumes. De kosten stegen door hoge energie- en grondstofprijzen, stijgende loonkosten, ongunstige wisselkoerseffecten en rentestijgingen.

De garantieprijs die FrieslandCampina betaalt voor de geleverde ledenmelk, daalde in de eerste helft van 2023 langzamer dan de basiszuivelprijzen. Als gevolg hiervan moesten producten uit voorraad die tegen een hogere kostprijs waren geproduceerd tegen een lagere marktprijs worden verkocht. De resultaten van de business groups Food & Beverage en Trading kwamen hierdoor onder druk. De business groups Specialised Nutrition en Ingredients hadden daarentegen een goede start van het jaar. Per saldo hadden bovengenoemde factoren echter een significant negatieve impact op de financiële resultaten van FrieslandCampina in de eerste helft van 2023.

De verwachting is dat het verschil tussen de garantieprijs en de basiszuivelprijzen kleiner zal worden. Hierdoor wordt er in de tweede helft van het jaar geen additioneel, nadelig impact verwacht als gevolg van voorraadafwaardering. Door inflatie en blijvend koopkrachtverlies in alle markten blijven volumes naar verwachting echter onder druk staan. Renteontwikkelingen en valutarisico’s blijven ook onzekere factoren in de tweede helft van 2023. De halfjaarresultaten van Koninklijke FrieslandCampina N.V. worden op 20 juli 2023 om 8:00 uur MET gepubliceerd.

Renteopslag ledencertificaten goedgekeurd
Tijdens de ledenraadsbijeenkomst werd de rente-opslag van 3,25 procent op de ledencertificaten vanaf 1 juni 2023 goedgekeurd, resulterend in een totale rente van 7,020 procent (zesmaands Euribor plus een renteopslag van 3,25 procent) per 1 juni 2023. Daarmee is deze rentevergoeding gelijk aan de rentevergoeding zoals deze per 1 juni 2023 is vastgesteld voor de ledenobligaties.

Bron FrieslandCampina

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's druk , frieslandcampina , rente , garantieprijs , inflatie , kostprijs , saldo , ledenobligaties , nederland en Kosten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0