Video: Demoboer Albert Jan: 'Als niemand iets gaat uitproberen komen we niet verder'

Albert Jan Knijp is loonwerker, akkerbouwer en melkveehouder in het Drentse Anderen. En sinds kort is hij ook deelnemer aan het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer netwerk van demobedrijven. Onlangs hield hij zijn eerste bijeenkomst op het bedrijf. Een succes, met zeker vijftien aanwezigen, twee machines en een duidelijke boodschap: 'Ik wil laten zien dat mechanisch onkruidbeheer kan'.

Deel dit topic

Reacties

+2
Kars
Eerste jaren na gangbaar zal het wel lukken, totdat het goed gezaaid is
bio boer
@Kars toch komt het steets meer ziet in uien steets meer toepassen om het kwa bestrijding middelen ook lastig gewas is is meestal wel combi van beide ook raken onkruiden steets meer resistent tegen bestrijding middelen
Door steets mee vraag naar deze machines wordt er ook meer geld geïnvesteerd in de ontwikeling
bio boer
@bio boer mais is ook maklijk gewas keer met de schoffel door heen tereken om de gemiste planten toch tik tegeven tegen woordig vaak gecombineerd met onderzaai
+2
Kars
@bio boer jij zit niet op zandgrond zo te zien. Geef dat geprul paar jaar hier op zandgrond en je komt om in het onkruid
Het zaait zich zo hard dat je niks meer met de grond kunt.
+1
Kars
@Kars 2 percelen verder biomais. Op gangbaar perceel dus al groot voordeel. Die heb ik zowiezo al 2 keer zien eggen. En waarschijnlijk nog meer. Daar zag ik ook nog meldes staan die niet geraakt waren. Dat wordt een puinhoop als die groot worden. Trekken veel vocht weg, verdroogt mais eerder.
bio boer
@Kars wied eg pak alleen onkruid wat je nog niet ziet of heel klein puntje dus moet ook elke week of om de 5 dagen zijn het al plantjes kun je alleen nog schoffelen om dat mais in de rij staat kan dat prima zeker als mais al wat groter is kun je agressief schoffelen met van de tril cultivator tanden er aan
De mais rij aanaarden word ook wel gedaan zo pak je ook nog wat onkruid in de rij
bio boer
@bio boer onkruid beheersing in granen is veel grotere uitdaging dan heb je enkel een wiedegg
bio boer
@bio boer het is ook niet zo dat regulier land altijd schoon is er zijn percelen die hemaal groen na het hakselen ook voor het onderzaai tijdperk
GerbertXL
@Kars Alles kan. In de flevopolder is er heel wat gediepploegde grond (dus zand) waar biologische mais word geteeld. Als je je gps voor elkaar hebt kun je gruwelijk krap schoffelen en als je daarna een ploeg mensen er doorheen stuurt krijg je alles weg. Maar daar zit natuurlijk wel een prijskaartje aan.
Ik heb bij een akkerbouwer gewerkt en die ging speciaal mais telen na moeilijke teelten omdat je zo makkelijk van opslag kon afkomen. Maar dan moet je wel denken als een akkerbouwer, dus zaaien en schoffelen op rtk gps. Volgens mij had ie vlak na opkomst schoffels van 70 cm breed.
weurding
Is hier ook bezig geweest met een ecoploeg
Vdejong
Heeft bij ons in het verleden sojabonen gezaaid.
Ralfie
Het is heel veel eggen en werk om het onkruid weg te houden. Het behoeft nog verdere ontwikkeling maar mechanische onkruidbestrijding is wel een goede zaak en hard nodig.

Bijkomend voordeel is dat de gewassen sterker zijn omdat ze geen dreun krijgen van chemie. Dat is een plus in verschillende opzichten. Betere weerbaarheid en betere groei van je cultuurgewas.
+2
Kars
@Ralfie dreun krijgen van chemie? Dat ligt toch echt aan je eigen vakmanschap. Met eggen kun je ook schade rijden
+1
nhfendt fan
@Kars ben het helemaal met je eens als je op het juiste moment spuit met de juiste middelen en je spuit gewoon goed op orde hebt spuit je geen schade .
Noorderling
@Kars
Verschilt heel erg per teelt.
In uien is het echt wel een factor.

Alleen bij volvelds spuiten heb je geen referentie, en teeltadviseur wordt wel afgerekend op onkruid wat er nog staat. Dan wordt het een egaal matiger gewas. Aardappelen kapot spuiten in mais en bieten geeft een tik, grassen in mais liggen genetisch ook dicht genoeg bij elkaar.
+1
Ralfie
@Ralfie
Schadevzie je niet altijd maar heeft wel negatieve invloed op plant en bodemleven.
Nu is dat bij mais niet spannend maar in teelten waar vaker gespoten wordt en met gevoeligere planten is er wel degelijk schade.
Heeft ook een rol bij weerbaarheid tegen ziekten.
weurding
@Ralfie Wel jaren gehad, dan zou je als je moest eggen niet op het land kunnen verkeren🙈
Ralfie
@weurding
Niemand zegt dat mechanisch makkelijk is.

Wat helpt is de wijze van grondbewerking. Niet ploegen maar de grond zoveel laten zitten en zo weinig mogelijk verstoren. Dan behoudt de grond zijn draagkracht en waterafvoer waardoor en je er veel sneller weer op kunt.
Zoals eerder door iemand gezegd; eggen of schoffelen moet gewoon tijdig gebeuren
weurding
@Ralfie ik laat het graag aan een ander over, gebruik ook al geen kunstmest en glyfosaat meer, het houdt een keer op
bio boer
@weurding niks moet natuurlijk zo lang het mag je kunt het zien als aanvulling
In teelten al uien wordt het wel gedaan als aanvulling het brengt ook lucht in de grond
Noorderling
@bio boer
Vooral losse grond maken tegen korstvorming en uitdroging. Onderbreekt capillaire werking in bovenste laag, zolang er nog niet veel groei en verdamping is valt vochtbehoefte ook mee.

Zie het hier ook wel in mais.
Die net voor 40mm is gezaaid staat er slechter voor dan welke na die bui is gezaaid en nog losse grond als zaaibed heeft.
weurding
@Noorderling heb 5 poot met ganzevoeten , ingekorte 3 m culti, had ook probleem na zaaien kwak water

(klik om te vergroten)

+1
assink
Ik geloof in wiedrobots die met vision werken, dus alleen wieden waar ook echt wat staat. En die dingen dan tussen je gewasrijen laten lopen. Die ontwikkelingen zijn al volop gaande.
inter fan
@assink En dan het liefste autonoom, die in-row schoffels met een trekker ervoor gaan toch redelijk langzaam, en de chauffeur is er alleen om te keren.
Vision is ook nog wel een ding, maar dat lijkt steeds nauwkeuriger te worden, word wel een mooi stukje techniek zo.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's onkruid , gewasbescherming , melkveehouder , machines , loonwerker , Agrarisch , akkerbouwer en onkruidbeheer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0