Spaanse boeren claimen 800 miljoen van zuivelbedrijven die een kartel vormden tussen 2000 en 2013

Spaanse boeren claimen 800 miljoen van zuivelbedrijven die een kartel vormden tussen 2000 en 2013

In 2019 heeft de Spaanse concurrentie waakhond CNMC ruim 80 miljoen euro aan boetes opgelegd aan 10 zuivelondernemingen, waaronder bekende zuivelondernemingen als Lactalis, Nestle en Danone. Deze zuivelondernemingen hebben tussen 2000 en 2013 verboden afspraken met elkaar gemaakt die als doel hadden de aan boeren betaalde melkprijs te verlagen.

Ruim 7000 Spaanse boeren claimen op basis van de uitspraak van de concurrentie waakhond ongeveer 3 cent per kg geleverde melk aan schade. Naar schatting gaat het in totaal om een bedrag van ongeveer 800 miljoen euro.

Voor Nederlandse boeren is deze zaak interessant omdat Lactalis (de nieuwe eigenaar van Leerdammer) prominent bij deze zaak is betrokken.

Naast deelname aan het Spaans melkkartel is Lactalis in 2015 ook al beboet voor deelname aan het Franse yoghurt kartel.

Verder heeft de Australische concurrentiewaakhond (ACCC) Lactalis in 2021 voor de rechtbank gebracht wegens het schenden van de Dairy Code. De ACCC is van mening dat Lactalis een aantal regels van deze wet heeft geschonden en daarmee de onderhandelingspositie van de boeren sterk heeft verslechterd.

Daarnaast heeft de Franse concurrentiewaakhond eind 2022 een inval gedaan bij vier grote zuivelondernemingen, waaronder Lactalis. Deze ondernemingen worden ervan verdacht verboden afspraken met elkaar te hebben gemaakt, die nadelig zijn voor de Franse boeren.

Zo langzamerhand ontstaat het beeld dat Lactalis in haar streven de winst te verhogen telkens de grenzen van de wet opzoekt en er niet voor terugdeinst om boeren sterk te benadelen. Dit is slecht voor het imago van Lactalis, ook onder Nederlandse boeren. In Nederland zijn de laatste 2 jaar al ongeveer 300 boeren bij Leerdammer vertrokken en is slechts een enkele boer overgestapt naar Leerdammer.

eskariam.com/en/…

accc.gov.au/media-release/…

foodagribusiness.nl/invallen-bij-zuivelbedrijven-i…

Deel dit topic

Reacties

Van-Epscheuten
@LeerdammerActueel bent u leverancier aan Leerdammer? Heeft u het beste voor met het bedrijf Leerdammer en haar leveranciers? Of ziet u de boel liever kapot gaan?
LeerdammerActueel
@Van-Epscheuten Wij vinden dat iedereen moet weten hoe Lactalis en Leerdammer met zijn boeren omgaat. En dat laten wij zien aan de hand van feiten. Keihare feiten.
Van-Epscheuten
@LeerdammerActueel dat u feiten levert is duidelijk, dank daarvoor. Kunt u mijn andere vragen ook beantwoorden?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs , danone , schade , waakhond , leerdammer , uitspraak , yoghurt , lactalis , concurrentie en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
767