Boswachter: 'Natuur is alleen nog te redden met minder stikstofuitstoot'

Om de natuur te beschermen heeft de provincie woensdagavond besloten geen vergunningen meer te verlenen voor nieuwe projecten die voor extra stikstofuitstoot zorgen. Volgens boswachter Irma de Potter is dat besluit noodzakelijk: "De natuur kan niet langer meer wachten"

Deel dit topic

Reacties

Weidezicht
Zou ze zelf onderzocht hebben dat (uitsluitend) stikstof de veroorzaker is? Of praat ze haar broodheren na?
Gadver
@Weidezicht het is ook een redelijk nutteloos beroep, boswachter zijn.
+3
demelkboer
Dan moeten we tich maar naar 10 miljoen mensen, tis niet anders
+4
Kars
Dus betekend dit meer veehouderij rondom de kampina en minder A58???
Aangezien er de helft minstens minder aan vee rondom de kampina in 20 jaar is verdwenen. Zeker aan varkenshouderij, zit er 80% minder.
Aan de zuidelijke kant zit nog nauwelijks vee. Gaat daar binnen enkele weken nog sloophamer in gesloten varkensbedrijf met grote mestvergister erbij. Het ligt puur aan beheer. Ze voeren geen flikker uit. 20 jaar geleden fietste ik er elke dag midden doorheen voor naar de MAS te fietsen. Enigste wat die boswachter deed is rond rijden in zijn jeep.
+2
BertK
Lopen de laatste halve eeuw zeker geen schapen meer? Anders was dat gras snel weg.

Las ook over hele zure grond door ammoniak neerslag. Nog steeds geen kalk gestrooid na de zure regens van de jaren '80 en '90? Waarschijnlijk weten ze niet eens hoe en wat dat verhaal in elkaar stak, hoe het opgelost is, laat staan wat de gevolgen waren.
+1
Kars
@BertK daar liep toen wat vee. Mja laat dat er toen 30 zijn op 1200 ha. Dat werkt niet. En er is nog steeds uitgebreid met natuur rondom. Dus landschapsgronden die ze willen werken niet. Die liggen er aan onze kant ook heel wat. Mja das ook niks meer na 10 jaar nu. Zooi ist.
Noorden van kampina ligt Boxtel. Daar zit geen enkele veehouderij meer. Wel bebouwde kom en industrie op 1 km ongeveer.
Oostelijk hebben ze ook hoop natuur bij gemaakt en afgegraven. Het is helemaal niks alles wat ze gedaan hebben. Hoop diesel verbrast en het is helemaal niks. En maar uitbreiden en niks onderhouden.
kearl
@BertK Ammoniak is basis. De grond wordt er pas zuur van na nitrificatie, zo niet verhoogd het juist de pH.
Nu mag die boswachter aan mij uitleggen hoeveel nitrificatie er plaatsvind op die zure gronden....

NOx daarin tegen werkt wel direct verzurend
+1
T60401
@BertK lesje geschiedenis voor de boswachter:

Geschiedenis
Schaapherders roepen schertsend wel dat ze het oudste beroep van de wereld hebben. Vanaf het moment dat de eerste schapen waren gedomesticeerd, zo'n zevenduizend jaar geleden, moeten er mensen zijn geweest die deze dieren in de gaten hielden.
Er is archeologisch bewijs dat er in Nederland tussen 3500 en 3000 jaar voor Christus schapen werden gehouden. De schaapherder was net zo veelzijdig als zijn dieren in het leveren van producten en diensten. Hij paste zich aan aan de markt. Zo levert de schaapherder vlees van lammeren en schapen, wol en huiden, melk en kaas, en mest voor de akkers. Schaapherders hadden overal in de wereld een pastorale levensstijl: veelal trokken ze met hun kudde van seizoen tot seizoen van winter- naar zomerweide.

Beroep in ontwikkeling
In Nederland stierf de laatste rondtrekkende schaapherder – Willem Koekamp – in de jaren vijftig. Er zijn nu nog enkele schaapherders die in natuurgebieden en andere terreinen rondtrekken. De meeste schaapherders verplaatsen hun kuddes met vrachtwagens van het ene naar het andere begrazingsterrein, maar de kennis over het hoeden van de kudde met honden blijven ze nodig hebben voor de kortere verplaatsingen en het rondtrekken in de natuurgebieden.

Heidepotstalsysteem
De meeste mensen associëren grazende schaapskuddes met de heide. Vroeger waren heidevelden extensieve landbouwgebieden waar mensen boerden volgens het historische heidepotstalsysteem.De schaapskudde begraasde heidevelden en kwamen elke avond terug in de schaapskooi, waar de mest in de potstal werd verzameld voor het gebruik op de akkers, de zogenaamde essen. Dit systeem krijgt nu betekenis voor het natuurbeheer.

Van Noorwegen tot Portugal
Het heidepotstalsysteem is in het landschap in Europa op veel plekken nog zichtbaar. In Nederland zijn nog veel essen zichtbaar, vooral in Drenthe. Heidevelden zijn in Europa te vinden langs de westkust van Noorwegen tot Portugal. In Portugal of Noorwegen zijn nog restanten van het oude heidepotstalsysteem zichtbaar. In landen als Nederland of Duitsland worden heidevelden nu beheerd door natuurbeheerders, waarbij het oude landbouwsysteem nu weer opnieuw als inspiratie wordt gebruikt.

Plaggen en begrazing
Vanaf de jaren tachtig is de heide in Nederland hersteld door grootschalige plagwerkzaamheden om de verzuring van de heidebodem te verminderen. Nu blijkt dat dit ook zorgt dat de bodemfauna verdwijnt, waardoor er meer eenzijdige vegetatie ontwikkelt op de heide, de monomane paarse heide. Daarom is er nu meer aandacht voor hernieuwd boerenbeheer, met een potstal, akker, vennen, veedriften, enzovoorts. Dit leidt tot een heide met veel reliëf en variatie en een grote verscheidenheid aan biotopen. De schaapskudde en de schaapherder neemt in dit systeem een belangrijke rol in.
+1
hans1980
Anti landbouw lobby draait overuren vlak voor verkiezingen
+1
Grasbaal
Hoe durf je het te verzinnen, de hele provincie op slot voor broze eitjes:

Quote:
Ook voor vogels is dat een kleine ramp. "Door het gebrek aan calcium in de grond, zien we dat vogels broze eitjes leggen. Of dat meesjes zelfs met gebroken pootjes geboren worden."

Om die ellende te zoveel mogelijk te voorkomen, proberen Irma de Potter en haar collega's de natuur zoveel mogelijk te herstellen. "Het is goed dat de provincie de uitkomst van deze onderzoeken erkent," zegt de boswachter. "Maar door geen vergunningen te verlenen, wordt stikstof nog niet meteen verminderd."

"Om de natuur te herstellen zijn maatregelen nodig waardoor er echt minder stikstof uitgestoten wordt", voegt ze toe. "Daarna kunnen er ook weer vergunningen uitgegeven worden."
kearl
@Grasbaal Komt die calcium vanzelf weer terug als er geen stikstof meer neerslaat?
Piet1960
Al die boswachters hebben mediatraining gehad om dit maar allemaal uit te dragen op radio en TV.
midden
omroepbrabant.nl/nieuws/4238780/…

Heel dat Omroep Brabant is ook zo'n Links bolwerk geworden. Gisteren heel de dag met stip boven aan in Omroep Brabant app bovenstaand artikel, om de BBB stemmer aan het twijfelen te brengen! Schandalig gewoon👎👎👎
+1
duitser
Natuur is alleen nog te redden met minder boswachters
GJKlaassen
"De natuur kan niet meer wachten". Waar hebben we die eerder gehoord??
Albert Altena
De natuur zal veranderen, daar hoeven we niet zo ontkennend over te doen.
Maar dat de oorzaak ligt bij delfstof slurpers schijnt er niet in te willen bij die zgn. natuurbeschermers.
Veehouderij is met zijn voeding altijd sluitend.
Natuurlijk komt daarvan wat terecht op natuur, maar natuur stoot door rotting ook weer uit op cultuur.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's natuur en stikstofuitstoot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN