Ministerie zal alles op alles zetten om aandeel grasland te behouden

De afbouw van de derogatie lokt met name op zandgrond uit om meer maïs te telen. Het landbouwministerie heeft deze ontwikkeling ook ‘scherp’ en gaat er ‘zeker mee aan de slag’ om te voorkomen dat er meer grasland gescheurd gaat worden naar maïs.

Deel dit topic

Reacties

bio boer
Had de 75% grasland eis ook wel verwacht in 7e actieprograma nitraat hij stond al beschreven als optie maar is meschien juridisch moeilijk als verplichting voor vrije beschikking over je eigen dom 🤷‍♂️
Koeien boertje
@bio boer wat is tegenwoordig nog volledig eigendom in Europa nog waard.

Mestregels waterberging

Je kunt al niks meer bijna
bio boer

(klik om te vergroten)

bio boer
Hoe zit het eigenlijk met 7e apn is die al goed gekeurd en definitief?
kearl
Wie gaat al dat gras opvreten dan?
bio boer
@kearl koeien alleen met hoge productie gaat er minder gras in de koe kun je minder koeien houden op ha grasland
Klussera
@kearl word verwerkt in biobased isolatie voor de grachtengordel
bio boer
@Klussera als dat voldoende saldo oplevert wil ik dat ook wel doen is voor mij niet dat ik perse koeien wil melken alleen heeft melken op mijn grond nog het beste saldo als ze mijn gras willen kopen voor andere doeleinden en beter saldo geeft dan melken vind ik het ook prima
+1
Braboboer
Hier zie je zeker op zandgrond dat iedere 5 jaar de ploeg er in gaat en een jaar mais.

Niemand wil hier de stempel blijvend grasland op de percelen hebben. Tenzij je ervoor beloond wordt met een planetproof melkstroom bijvoorbeeld.

In de kleigebieden zie je wel meer blijvend grasland omdat die gronden minder geschikt zijn voor maisteelt.

Een verplicht aandeel blijvend grasland is desastreus voor sommige gebieden. Op de droge zandgronden in Brabant moet zeer intensief beregend worden om wat gras te winnen. Mais gaat veel efficiënter met water om.

Zeker nu er steeds meer beperkingen komen op beregenen en einde derogatie is meer grasland alleen maar kostprijs verhogend.

Ook hier geld weer, koester diversiteit in de melkveehouderij in NL in plaats van via regelgeving alleen nog maar extensieve bedrijven met blijvend grasland te creëren.
Noorderling
Quote Reactie van @Braboboer:
Tenzij je ervoor beloond wordt met een planetproof melkstroom bijvoorbeeld.

En toch zijn er genoeg die nu gaan twijfelen of 2-5cent opweegt tegen waardeverdamping van 2-4miljoen euro.
En je hebt gelijk, diversiteit is de kracht. Op zandgrond is men ook veel beter af met andere gewassen, ook het milieu.
Zo ook op de klei, er is geen beter rustgewas dan gras. Nu voeg ik meer toe bij een akkerbouwer dan dat het bij mij aan resultaten kost. Alles grasklaver en spaar een 30-40 ton kunstmest uit per jaar. Echter kijken we met oogkleppen op op 10 vierkante meter, zonder naast ons te kijken wat daar gebeurt. Allemaal weer aan het blijvend grasland, kas strooien en beregenen.

Als dit toekomst wordt, wordt het een bord in de tuin slaan en verkassen naar zwaardere grond waar enkel gras groeit. Zijn we netto netto dan beter af als er nog meer rooivruchten op mn huidige grond geteeld worden?
Na de cursus eendemensionaal denken voor dummie's is men ook gestopt bij LNV en LTO, Jos Verstraten leert ook moeilijk en huilt al weer mee met de wolven... veeteelt.nl/ruwvoer/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's grasland , derogatie en telen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN