Zuid-Holland trekt zich terug na onrust: bijeenkomst met Nieuwkoopse boeren uitgesteld

De bijeenkomst met boeren rond de Nieuwkoopse Plassen van dinsdagavond gaat niet door. Dat heeft de provincie Zuid-Holland dinsdagmiddag bekendgemaakt. De boeren zeggen dat de avond wel doorgaat, maar zonder een gedeputeerde.

Deel dit topic

Reacties

+2
Elvis
De bedrijven in de meije kregen te horen op een avondje van de provincie dat ze de tent kunnen sluiten

Net een bijeenkomst gehad tussen ZH (Stolk) en de Meijegrasland-boeren: een verschrikkelijke boodschap: *alle boeren moeten weg!!* Voor 1 maart wil GS dat besluiten met de concrete stelling: er mag in de MGL slechts 0-emissie of vrijwel 0-emissie. Na veel praten gaf men toe dat er geen veehouderij kan bestaan met vrijwel 0-emissie. Alleen Natuurmonumenten kan bijvoorbeeld met 2 koeien per 10 ha vrijwel 0 halen, denk ik. En dat is nou net de bedoeling. 1 febr kregen we een rapport van de provincie dat het flink de goede kant op gaat met de Natuur in Nieuwkoop en vooral met het meest stikstof-gevoelige habitat Veenmosrietland. De provincie had geen goede argumenten waarom nu alle boeren weg moeten. “Daar gaat Stolk nog scherpere antwoorden op verzinnen”, zei hij. Duidelijk is dat dit gebied geheel naar NM moet gaan. De boeren zijn woedend.
+5
jan 10
De provincie komt alleen om te halen,jullie mogen leveren en voor de rest heb je nix in te brengen.Hou elkaar vast en laat je niet uitspelen.
+7
John Spithoven
Op verzoek ben ik gisteren naar Kamerik gereden waarbij ik een overleg verwachtte tussen de gedeputeerden Stolk en Sterk en provincie ambtenaren enerzijds en veehouders anderzijds. De dag er voor hadden een aantal veehouders binnen de begrenzing van het N2000 Nieuwkoopse plassen te horen gekregen dat hun aanwezigheid in het gebied ongewenst is. Zij kregen te horen dat hun emissie binnen een korte periode naar 0 gebracht moest worden. Gisteren was een informatie avond voor een groter gebied.

Veehouders waren gisteren in grote getallen aanwezig, ambtenaren en gedeputeerden niet. Zij waren gevlucht of niet op komen dagen. Veehouders werden letterlijk in de kou gezet, want de gereserveerde ruimte voor het overleg was niet meer beschikbaar.

Na een tijdje werden de veehouders opgevangen in een schuur zonder meubilair en een fatsoenlijk bakkie koffie.

In de ruimte deden bestuurders van LTO en Nmv een uitleg geven over het verloop gebiedsprocessen.

Een paar statements die bij zijn gebleven.
De veehouders moeten weg om het veenmosrietland te herstellen, niet dat het in slechte staat was, maar het had last van stikstof. En zolang die situatie aanwezig is kan er geen vergunning verlening op gang komen voor ....bouwen

Verder vertelden bestuurders dat pas melders geholpen werden als alle boeren middels technische maatregelen stikstof reduceren.

Ik heb weinig gezegd, heb mij kapot geërgerd over het enorme gebrek aan kennis, maar was daar niet om mijzelf te profileren in tegenstelling tot sommige anderen.

Terugkijkend snap ik wel waarom het dossier vast loopt, als je denkt dat de natuur opknapt als je veehouderij opdoekt of pas melders helpt door op een collega bedrijf stikstof reduceert, dan begrijp je niets van het dossier.

En de aanwezigen, zij werden in mijn ogen tot op het bot geschoffeerd en behandeld als derde rangs burger gezien de handelswijze van de provincie ZH en Utrecht.

( ps. PAS melders worden gelegaliseerd met vergunning/staarten uit een collega bedrijf en de natuur herstel door te monitoren op 300 drukfactoren en daar waar er een probleem voordoet dat op te lossen, niet door gemodelleerd stikstof te reduceren)

(klik om te vergroten)

+2
Realisme
@John Spithoven de oppervlakte veenmosrietland in het gebeid heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt en wat ze vaak vergeten te vertellen is dat veenmosrietland zonder onderhoud ALTIJD verland na 20-25 jaar en dus verdwijnt.
Het gebiedsproces is een farce rond de nieuwkoopse plassen, dit voorjaar zijn er diverse varianten doorgerekend die in het gebiedsproces over tafel waren gegaan. En toen heeft de provincie eigenhandig aan het eindrapport nog even een variant toegevoegd met een toekomstperspectief in een straal van 5 km van jan lul.
En toch zijn er nog steeds partijen die denken dat er met deze overheid afspraken te maken zijn
+4
arjank110
@Realisme ongelooflijk idd dat er nu nog partijen praten met de roverheid over een landbouwakkoord
Gladiool2010
@arjank110
Lto
Nmv
Najk
DDB
Agractie
Allemaal samen met de overheid de boeren opruimen.
Gaat lekker zo.
+3
Realisme
@Gladiool2010 er kan normaal geen snufje nieuws zijn of het staat op nieuwe oogst maar dat er rond de Nieuwkoops plassen een aantal boeren opgehangen worden is schijnbaar in LTO zijn ogen niet belangrijk
GJKlaassen
@Realisme gaat dat om hetzelfde stuk als waar Jack Rijlaarsdam in een zitting over vertelde? Het enige wat veranderd was was de mate van onderhoud.

prikkebord.nl/topic/297478/
+3
Jan-T
Ook nog een CDA'er zo te lezen.
Gewoon weg ermee op 15 maart.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's Avond en boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN