50

Wat is jullie ervaring met een onafhankelijk voeradviseur?

Beste mensen,

Wij lopen er al jaren tegen aan dat voeradviseurs eigenlijk geen echte adviseurs zijn, maar gewoon verkopers zijn die proberen te verkopen qua brok wat de voerfabriek het meeste geld opleverd en de grondstoffen/brokken die op dat moment op moeten.
De term wiens brood men eet, wiens woord men spreekt is voor mijn gevoel vaak van toepassing.
Bijv. palmpitschilvers zijn bij grove kuilen niet passend maar toch zitten ze er bijna altijd in het krachtvoer op het moment dat die kuilen gevoerd worden.

Ik heb het idee dat (zeker tegenwoordig met de huide krachtvoerprijzen) veel geld verdiend/bespraard kan worden met krachtvoer/brok die qua samenstelling precies bij de kuil past.

Natuurlijk is het zo dat losse grondstoffen in verhoudig veel goedkoper zijn en je weet precies wat je krijgt etc., etc, maar wij hebben nou eenmaal verders niet zoveel te mengen en we hebben meestal alleen maar graskuil, dus een mengvoerwagen is ook niet echt rendabel te krijgen.

Met andere woorden wie van jullie heeft ervaring met een onafhankelijk voeradviseur en zo ja wat zijn de voordelen ten opzichte van reguliere voerdadviseurs?

Deel dit topic

Reacties

De beste voeradviseur is de koe !!!!! De rest is het praten niet waard !! 😃
Zo als al eens in een ander topic genoemd, we hebben in een jaar tijd aanzienlijk bespaard op krachtvoerkosten door over te stappen naar een onafhankelijke voeradviseur en een andere voerleverancier zonder op de melkgift in te leveren. Daarnaast bleven de gehalten ook gelijk.
Quote Reactie van @Vdejong:
Zo als al eens in een ander topic genoemd, we hebben in een jaar tijd aanzienlijk bespaard op krachtvoerkosten door over te stappen naar een onafhankelijke voeradviseur en een andere voerleverancier zonder op de melkgift in te leveren. Daarnaast bleven de gehalten ook gelijk

Oke goed om te weten, hoeveel scheelde het in de kosten?
@arjen90 ruim 30000 euro, kwam voornamelijk door bij agrifirm te vertrekken.🙈
Quote Reactie van @Vdejong:
door bij agrifirm te vertrekken

Daar zijn wij nu wel bij op dit moment, al een jaar of 4 achter elkaar of zo.
@Vdejong 30000 besparing? Jij melkt toch ongeveer 60 koeien🤔
@ntd79 was in vernederland
@Vdejong kamphuis ?
@Jan te Raa Juist
Maatvoer geen optie? Mengsel van grondstoffen met bepaald aandeel vaste brokjes, adviseur hier was zelf ook melkveehouder, nooit indruk gehad dat het om de omzet te doen was
+6
Ik zie in mijn studieclub geen verschil in voerkosten/ voerverbruik tussen degene met een onafhankelijk adviseur en degene met een adviseur vanuit de voerfabrikant.

Ook ken ik boeren die van een onafhankelijk adviseur weer terug zijn gegaan naar een "afhankelijke" adviseur.

Ik denk dat het belangrijkste is dat je adviseur luistert naar wat jij wilt/belangrijk vindt en dat je wederzijds vertrouwen hebt.

En je kunt altijd een keer wat proberen natuurlijk, mocht het tegenvallen kun je altijd weer terug....
Zit sinds december vorig jaar bij een onafhankelijke voeradviseur die vooral heel erg voert op diergezondheid en maximaal ruwvoer in de koeien probeert te krijgen. Krachtvoerkosten dit jaar ongeveer een halve cent gezakt vergeleken met vorig jaar, bij veel duurder krachtvoer. Van 25.7kg kv/100kg meetmelk terug naar 19.3kg, productie litertje hoger. Vet 0.11 hoger eiwit 0.03 hoger. Voersaldo per koe per dag 3.50 euro hoger. Wel een totaal andere en luxere samenstelling qua brok. Beste man kost 150 euro per uur ook voor een belletje heen en weer. Maar ik zou niet meer zonder willen vergeleken met de vorige voerboer adviseur.
+2
@Keal dan ben je ook wel van het ene uiterste naar het ander uiterste gegaan. Ik vind een voervoorlichter ook een vertrouwenspersoon waar je soms ook andere zaken mee bespreekt. Maar voor 150 euro per uur zou ik hem naar 1 kopje koffie al weer snel de deur uit willen hebben.
+2
@Koetje33 Je betaalt de voervoorlichter van de fabriek ook gewoon 150 euro in het uur, alleen daar krijg je de rekening van verwerkt in het afgenomen voer. De voorlichter van de fabriek destijds zag ik ook als een vertrouwenspersoon, totdat je je blind gaat staren op z'n advies en de financiële kengetallen de verkeerde kant op gaan. Dan kan het nog zo'n beste kerel wezen waar ik alles mee kon bespreken, ik ben dan nu blij dat deze mijn deur uit is.
@Keal dan kun je ook een andere adviseur of firma raadplegen, komt op hetzelfde neer. Ben zelf een jaar of 10 geleden om die reden bij for farmers weg gegaan. Prima voer, alleen wij zaten niet meer op 1 lijn.
Op dit moment is palmpit het enige wat nog enigszins goedkoop is. Zal in alle brokken wel iets meer zitten
@Vantveen klopt ze drukken er heel geleidelijk er meer van in ,maar ik heb vaste samenstelling en een beetje palmpitten mag maar niet te veel.
Teveel variabelen om tussen afhankelijk en onafhankelijk te kiezen op basis van pb
Waar koop je je brok zonder advies,dus goedkoper als het goed is?
@Frans Z. Mijnvoer.nl
@JohnDeere7serie komt die wel in heel Nederland?? Nog nooit iets vsn gezien
+2
@JohnDeere7serie
Is het ook echt voordeliger of is iedere kilo die op die manier verkocht wordt de kers op de taart?

Bij mengsels of losse grondstoffen vergelijk ik het wel eens, is dan niks goedkoper of zelfs duurder.
Die kosten die anders je verkoper kost is dan hun winst.

Als je echt wat wilt wordt het toch al gauw per volle auto kopen denk ik. Of een belronde er aan wagen.
+2
Palmschilfers zijn alleen passend als je goedkoop voer wil. Rekent aardig in en de koe doet er geen fluit mee omdat ze het niet omgezet krijgt😅 althans dat is mijn ervaring met die meuk.
Quote Reactie van @Realisme:
Palmschilfers zijn alleen passend als je goedkoop voer wil

Ik heb wel het idee tijdens het weideseizoen in juni bijv. als het vetgehalte naar beneden gaat, dat palpitschilfers een positief effect op het vetgehalte kunnen hebben.
Brokkenboer verkoopt lossen grondstoffen
Gooit die in een menger en doet er een berg CO2 bij.
Mengen kan ik zelf ook
Kan ook met losse grondstoffen
Geen brokkenboer nodig
Quote Reactie van @Arnold1988:
Kan ook met losse grondstoffenGeen brokkenboer nodig

Wat is al zei is dat wij geen mengvoerwagen hebben, in onze situatie kan dat niet zo snel uit en ons erf is er niet op ingericht...
@arjen90 losse grondstoffen kun je ook voeren zonder mengwagen
Gooi je er toch kilo meel voor ipv brok
@Arnold1988 Zou kunnen, maar dan komt dan op hetzelfde neer als een brok lijkt mij. Ik heb weinig ervaring met meel voeren i.p.v. brok.
@arjen90 hier tot het laatst gedaan, gaat prima in de voercomputer
@weurding heb wel een laaste ton geplete gerst in melkstal silo laten blazen paste toch niet koeien kregen het voer niet weg 😅 zo over de kuil heen 2x daags gaat prima
@bio boer da's heel wat anders, hadden hier wel 7soorten door elkaar
@weurding wat is de meerwaarde van 7 soorten voer ? Wat ik mij hoog uit kan bedenken is 2 soorten energie en 2 soorten eiwit ik bedrijf ook geen veevoeding op topniveau vul hier gewoon energie behoefte aan naast het eiwit uit gras 🤷‍♂️
@bio boer we hadden een weelink systeem, dan kon je prima passend rantsoen samenstellen met grondstoffen in de voercomputer, maïsmeel, bietenpulp, raap soja, noem maar op, en indertijd was het ook goedkoper
@Arnold1988 Voer jij in de robot ook losse grondstoffen? Zo ja, bevalt dat?
+1
@pieta nee
Beetje lokbrok
De stap om daar ook los te gaan voeren wordt overwogen
+2
@Arnold1988 jij bent ook wel erg goed als ik alles zo lees😄😜
Bij Agrifirm heb je tegenwoordig ook maatbrokken dus dat kan je gewoon bespreken met je adviseur lijkt me
Quote Reactie van @Jacob88:
bespreken met je adviseur lijkt me

Je bent zelf ook adviseur bij Agrifirm toch? Dan moet de adviseur/verkoper dat zelf adviseren lijkt mij... Hoe vaak adviseer jij maatbrokken dan?
+1
@arjen90 hij is meer van de bierbostel
Quote Reactie van @richard-de-wolff:
hij is meer van de bierbostel

Dat zal tegenwoordig wel, toen hij bij ons adviseur was, heeft hij in elk geval nooit maatbrok voorgesteld.
@arjen90 is bij de grote bedrijven vaak veel te duur
Quote Reactie van @arjen90:
Je bent zelf ook adviseur bij Agrifirm toch? Dan moet de adviseur/verkoper dat zelf adviseren lijkt mij... Hoe vaak adviseer jij maatbrokken dan?

Eerst ontkende hij nog, maar hij heeft het uiteindelijk toegegeven...

(klik om te vergroten)

Lijkt mij ook groot nadeel van een grote fabriek voeren. Alles is standaard. Bij de kleintjes is alles maatwerk
+1
@newholland6640 bij een grote alles standaard waarom hebben zoveel broksoorten en elke kuil moet je weer andere brok hebben wij hebben al jaren de zelfde brok [zonder rommel er in ]en sturen met raap en maismeel en evt soya koop krachtvoer via mijn voer is ongeveer 4 euro goed koper dan bij 1 van de grote mengvoer fabrikanten laat rantsoenen uit rekenen door een onafhankelijk voer adviseur kost ongeveer 0,002 de liter melk
@kaas

We maken een mengkuil. Dus voor de finising toucj moet je de brok soms net even een paar procent aanpassen. Komt denk ik 3 keer per jaar voor.
+1
Als je goedkoper wilt melken ,
Alle vochtige bijproducten buiten de deur laten.
Gewoon gras ,maïs en wat soja of raap.
Wel minder liters (hier28 liter per koe)maar weinig gedonder.
Eerder veel bijproducten gevoerd ,
Altijd wat ,
Schimmels, witte lijnen ,uitval enz.
Dat is verleden tijd.
Back to basic.
@harke mijn idee. Nu zijn er hier sowieso
@harke mijn idee. Nu zijn er hier sowieso geen vochtige bijproducten of ja toch, high moisture corn
Heb ook jaren met een onafhankelijke gewerkt. Deed eerst wel goede dingen maar na een jaar of 5 kreeg ik toch m'n twijfels en had ik het idee dat ik te duur voerde. Weer overgestapt naar een afhankelijke en de kosten gingen weer mooi de goede kant op.
@IJsseldelta
dan kan het aan twee kanten verkeerd gaan, verkeerd advies of viel goedkoop inkopen niet mee?

Dat laatste is natuurlijk ook nog wel een hoofdstuk opzich.
Waar de piekprijzen en ook dalen bij een grote leverancier wel uitvloeien, kan jezelf behoorlijk nat gaan met net 1 auto te duur kopen op de piek omdat je het dan net nodig bent.

Omdat krachtvoerverkopers al tijdig inkopen, zijn ze in een stijgende markt vaak voordeliger, in een dalende markt zitten ze met die voorraad omhoog en loont shoppen al weer wat sneller.
Moet je eigenlijk al weer ruimte hebben om die buffer zelf ook op te bouwen, ook financieel.
Toen er gedreigd werd met de voermaatregel is er links en recht ook flink soya en raap ingekocht. Dat heeft nog flink geld opgeleverd ook omdat daarna alles flink duurder werd. Kan ook netzo goed andersom gaan.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kuilen , krachtvoer , kuil , ervaring , brood , graskuil , mengen en grove geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0