Latente ruimte weer gloeiend heet

Veehouders zijn opnieuw bang dat ze latente ruimte in hun natuurvergunning kwijtraken. De roep ‘zet je stal vol’, klinkt zelfs al. Wat is er aan de hand?

Quote:
Maar wat is eigenlijk latente ruimte? Het is er in verschillende vormen, bovendien hanteren verschillende overheden en onderzoekers verschillende definities, zo blijkt. De bovengenoemde cijfers slaan op latente ruimte als het verschil in opgegeven veebezetting en vergunde stikstof-uitstootruimte.

Dat is niet hetzelfde als de latente ruimte in de provinciale beleidsregels, die wordt doorgestreept bij extern salderen (stikstofhandel). De definitie daarvan is krapper: het verschil tussen vergunning en gerealiseerde stalcapaciteit, dus wat je gebouwd hebt. Lege plekken in de stal spelen daar dus geen rol. De afroming van 30% (straks 40%) bij extern salderen is bedoeld om die te compenseren. Dit komt dus aardig overeen met de ruimte die er naar schatting gemiddeld in vergunningen zit.

Deel dit topic

Reacties

+1
klant
Lekker de boel weer even opnaaien boerderij
bio boer
@klant of niet stukje wat er staat lees ik alles wat gerealiseerd is geen latente ruimte
Vario512
Volgens sommige juristen is het verstandig om eens in de 3 jaar je stal een keer vol te hebben.
Noknok
@Vario512 paar jaar geleden zeiden ze als de fosfaatrechten de plekken vullen is dat voldoende , ergens rond 2018 was dat.
Is dat nog zo?
John Spithoven
En wederom veel mist
Zie afbeelding over definitie latente ruimte
Je kunt latente ruimte hebben in de niet gerealiseerde capaciteit. Zie tweede screenshot zoals v d Wal het zelf omschrijft in een antwoord op Kamervragen 1 april dit jaar.

Eeerste screenshot komt uit aangehaalde rapport Sweco 22 sept 22. Daar heeft men het over de gerealiseerde onbenutte capaciteit.

Deze laatste is alleen vast te stellen met een peildatum uit het verleden met een motivatie.
Daarnaast zal dit laatste heel veel juridisch gedonder op leveren. Als de overheid een capaciteit van een met toestemming gebouwd gebouw beperkt, zal daar nadeelcompensatie bij horen. Dat is nl een inbreuk op het vrij gebruik en genot van eigendom ( een gebouw niet mogen gebruiken voor het doel waar bevoegd gezag toestemming voor heeft verleend)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Noorderling
@John Spithoven
vanwaar die angst als er 10% afroming is op productierechten?
Gezien de angstzaaierij rondom n2000, zie ik die koeien ook nog niet van ver naar dichtbij n2000 verkassen.
bio boer
@Noorderling de stikstof ruimte kan ook verkocht worden aan andere sectoren
Kassa
@johnspithoven. Als de latente ruimte wordt ingetrokken. Kunnen niet vergunde bedrijven en projecten toch geen stikstof verkrijgen. Want dan geld toch het gelijkheidsbeginsel?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , veehouders , salderen , heet , latente ruimte en latente emissieruimte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
2.324