Illustratie van: Jan Rispens

Mestfraude: bedenkelijke moraal of losse insinuaties? ‘Het wordt ook moeilijk gemaakt om eerlijk te blijven’

DEN BOSCH - Over vier weken doet de rechtbank uitspraak in de omvangrijke mestfraudezaak rond het bedrijf Bergs Advies. Houden boeren en hun adviseurs er eigen normen op na als het gaat om wetten en regels?

Deel dit topic

Reacties

altijdbeter
Wat ik er tot nu toe van lees in de kranten (en als het echt spectaculair is melden die het echt wel) zijn het echt allemaal maar hele kleine overtredinkjes etc. bijna muggenzifterij te noemen.

En als ik dan de geëiste straffen hoor, dan is hier maar een ding aan de hand: dat een agrarisch adviesbureau, dat wij de komende jaren nog heel hard nodig hebben, gewoon om niets de nek omgedraaid wordt
+2
pieta
Quote Reactie van @altijdbeter:
dat een agrarisch adviesbureau, dat wij de komende jaren nog heel hard nodig hebben

Daar twijfel ik dan weer aan. Je hebt echt geen adviesbureau nodig om een paar wagens mest af te voeren. Die heb je voor andere dingen nodig.
altijdbeter
@pieta Ik doe die mest ook allemaal zelf regelen, maar het wordt steeds ingewikkelder dus uit algemene zin is het niet wenselijk dat adviesbureaus onterecht veel te hard aan gepakt worden.
+1
pieta
Quote Reactie van @altijdbeter:
het wordt steeds ingewikkelde

Wellicht wordt het steeds ingewikkelder juist door dit soort bureaus.
+4
casev2
@altijdbeter waarom zouden wij een adviesbureau nodig hebben? Als denhaag nu eens stopt om elk jaar nieuwe regels en beperkingen te verzinnen, zodat wij als normale boer het ook nog snappen heb je echt geen stropdassenfabriek voor €150 per uur
nescio
@altijdbeter mestfraude moet groot gemaakt worden om de afschaffing van derogatie te vergoelijken. Overheid heeft expres te kort aan handhaven gedaan zodat ze kunnen zeggen dat europa vind dat er een mestfraude probleem is. Dus derogatie afschaffen. En nu moet die fraude 'groots' worden met hoge strafeisen. '
spotmelker
De uitgeloktefraude ontstaat al 25 jaar omdat RVO, LNV, WUR en de politiek de gebruikte rekenmethoden nooit hebben gevalideerd met up to date metingen.
Albert Altena
Bij fraude zijn er altijd twee of drie partijen nodig.
Tekorten doet het floreren.
+1
Cowboy3
Quote Reactie van @Albert Altena:
Bij fraude zijn er altijd twee of drie partijen nodig.

Zal er niet teveel over zeggen maar de laatste 5 jaar wordt de meeste fraude alleen gepleegd en bij
Bergs Advies gaan ze in de boekjes weinig spannends vinden.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Cowboy3:
in de boekjes

De grap is dat het niet in de boekjes voorkomt 😂
Bennie Stevelink
Hoe groter het mestoverschot in een gebied, hoe hoger de afvoerkosten, hoe lager de marge, hoe groter de fraude-verleiding.
Cowboy3
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
hoe lager de marge

Marge van ?? mesttransporteur, mestontvanger of leverancier.
Bennie Stevelink
Quote Reactie van @Cowboy3:
Marge van ?? mesttransporteur, mestontvanger of leverancier.

Van de veehouder. Bij lage varkens- of melkprijzen heb je lage marges, weinig liquiditeit en daardoor verleiding om op een goedkope manier van de mest af te komen.
Cowboy3
@Bennie Stevelink Dus de veehouder (leverancier mest) pleegt de fraude ?
Je heb er nog bar weinig van begrepen @Bennie Stevelink wat mest fraude is.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's advies , uitspraak , bosch en boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
2.381