Selecte groep melkveehouders krijgt ontheffing voor bovengronds aanwenden van mest

Goed nieuws voor de FIR boeren:

Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu bereikt mijlpaal


De Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu(VBBM) is zeer verheugd. Dertig VBBM -leden krijgt de komende twee jaar een ontheffing voor het bovengronds uitrijden van dierlijke mest. Een mijlpaal voor de VBBM, die hier jaren voor lobbyde. De vereniging is ervan overtuigd dat de verplichte ondergrondse aanwending van mest schadelijk is voor de bodem. De ontheffing gaat 15 februari 2010 in, bij de aanvang van het nieuwe mestseizoen, zo heeft het ministerie van LNV laten weten.

Minister Verburg stelt voor de tweejarige praktijkproef 2500 hectare beschikbaar om dierlijke mest bovengronds aan te wenden in het kader van het Vierde Actieprogramma Nitraatrichtlijn. De VBBM vult de helft van dit areaal. De andere helft wordt ingevuld door de Noordelijk Friese Wouden.

Kringloopdrijfmest
Het is zeker niet zo dat willekeurige leden meedoen aan de proef. Bovenop de voorwaarden van het ministerie heeft de VBBM zelf ook criteria gesteld om een groep leden te selecteren voor deelname. Al jaren promoot de vereniging onder haar leden het kringloopsysteem. Een vorm van management waarbij onder meer door beperkt kunstmestgebruik en een eiwitarmer/structuurrijker rantsoen gestuurd wordt op een goede mestkwaliteit. Drijfmest met een aanzienlijk lager deel aan ammoniakale stikstof(niet gebonden). Kern van het kringloopsysteem is verminderen van input; optimale benutting van mineralen en daarmee reductie van output. Leden die aantoonbaar (mestbemonstering en certificaat) goed scoren met dit kringloopsysteem zijn geselecteerd voor de proef.

Startschot
Op vrijdag 22 januari 2010 vindt het startschot plaats van de tweejarige praktijkproef.
De deelnemers worden bekend gemaakt en tekenen een convenant voor deelname onder de gestelde voorwaarden. Daarnaast is er een prominente gastspreker.
Tijd: 13.45 uur: bekendmaking deelnemers
Locatie: De Eemlandhoeve te Bunschoten, Bisschopsweg 5b. T:033 2999200.

Deel dit topic

Reacties

George
Daar wil ik ook wel aan meedoen , geef mij die ontheffing ook maar.
gezienus
je moet toch verkasen kom gezelig bij ons wonen wij weten hierniet beter . dat het goed is voor het milieu is hier allang bekend. denk en kijk maar eens hoeveel hazen en andere weide vogels hier zijndie krijgen bij bovengrond allen maar een laagje mest over zich heen en bij jullieworden ze door de schijfcounter midden door gesneden
pieter p
Nederland is zeker het enigste land die injecteerd. Gelukkig hoeft het hier ook niet, alleen op bouwland na 24 uur moet het ondergewerkt zijn.
Wimsumar
Beste Pieter P: Ik denk niet dat ik de 'bemester' aan een dikke boom vast bind om vervolgens volgas met twee trekkers voor de tank vooruit te rijden als de verplichting (zodebemsten/injecteren) komt te vervallen.
(Er zit ook een aansluiting voor de ketsplaat boven de bemester ))
Uit eigen ervaring uit het verleden weet ik ook mee te pratenover 100% verbranding/besmeuring van het gras na volvelds bemesten met de ketsplaat.
brabo
Wim als je je bemster wil slopen dan kun je beter achteruit tegen die dikke boom rijden, dan heb je tenminste geen 2 trekkers nodig
Wimsumar
Beste Brabo: Nee, alstublieft, ik praat niet over slopen! Ik had het over demonteren waarbij het 'pronkstuk' zovel mogelijk intact blijft zodat deze ter verfraaiing op een sokkel ''op de dam'' kan staan.
George
Ik heb het altijd maar ondingen gevonden die zodebemesters en bouwlandinjecteurs. Ik heb beide maar ik reed liever gewoon zoals vroeger. Klep open en een baantje naar achteren en weer leeg. Nooit geen verstoppingen , geen kapotgereden kopakkers. De laatste paar jaar werkt het toch al iets moeilijker door de dikkere mest van het jongvee. Nee ik zou zo'n ontheffing wel willen.
Is deze ontheffing het einde van het zode bemesten????
Wimsumar
Beste George: Daar is ie weer: NOOIT GEEN verstoppingen .

Disaster: Aardappel? Nageboorte/kuilprop?:

Is dit niet een mooi plaatje? (filmpje) :
cs-agrar
Heb buurman eens zo zien staan! Reden toen 's avonds en 's nachts om de regeltjes te ontduiken, hij dus ook en stonden ieder aan kant van sloot. Gaat het niet helemaal buurman? Nee zei hij, lijkt wel wat in te zitten...op hetzelfde moment kwam het "wat"naar buiten zetten, samen met beetje rest inhoud van de tank... Heb maar gezegd dat ik het druk had die avond en ben snel doorgereden, big smile was een onderschatte omschrijving van mijn gezichtsuitdrukking zeg maar..


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 17/01/2010 13:30 door CS-Agrar.
spotmelker
Prachtig filmpje Wimsumar, deed me herinneren aan de douche die een aandachtig kijkende boven de grupstalroosters staande vader kreeg toen ik voor het eerst met een vacuuumtank mocht werken. Als ik daaraan terugdenk......
Wimsumar
Beste Spotmelker: En toen is u het vloeken aangeleerd?
spotmelker
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
> Beste Spotmelker: En toen is u het vloeken
> aangeleerd?
Nee hoor, alleen het intense en dringende beroep op mij om niet in een onbedaarlijke langdurige lachbui te blijven hangen was me te veel
Wimsumar
Beste Spotmelker: gelukkig maar want anders had u in uw prillere jeugd nooit op de vocabulaire van '' de boven de grupstal staande vader'' gelet.

En de koeien? Ook lachen?

Filmpje, lachende koe:

P.S.: Bekijk ook de gerelateerde filmpjes van de Zwitserse aanpak van "melk, da's belangriek".
George
Jaja Wim lijkt me duidelijk wat je me wilt vertellen met je filmpjes. Met de ketsplaat gaat het mis en met de bouwlandbemester is er niks aan de hand. Maar bij mij is het toch vaak andersom. Wel mooie filmpjes.
cs-agrar
Goh Wim, wist niet dat je zo beweeglijk was..
Wimsumar
Beste C.S Agrar: Ja, nou en of! We hebben al melkveehouder daarvoor ook een prachtig beroep, vooral als je alle werkzaamheden zelf doet en alle werkzaamheden nooit uren achterelkaar hetzelfde zijn: Beweeg gevariëerd en vooral met mate!
Wees daarbij:
Welaltijd: .
Wordt niet .
Vooral niet .
Een beetje .
Om anderen .
En voldoende .
cs-agrar
Zijn dit de 6 geboden van de Zonderland-clan?
Wimsumar
Beste C.S.-Agrar: Geboden? Wij laten ons liever niet gebieden
cs-agrar
Totdat er goed op je gebied wordt geboden natuurlijk..
brabo
Dan zet je toch een oude golfplaat op je sokkel.
En als je die niet hebt dan kan ik er nog wel een paar regelen.
pieter p
Verbranding heb ik niet zo last van, we kunnen hier weer sinds 15 januarie weer op grasland "sproeien". Ik bemest mijn grasland maar een keer in het voorjaar(maar 10 ha.) de rest doe ik op bouwland(40 ha).Dit kan zo omdat ik wel voor ruim 9 maanden opslag heb.
Wimsumar
Beste George: Bedenk een (verhuur/uitbestedings-)constructie waarbij een deelnemer uw graslandbeheer verzorgt
Jan S
😀
spotmelker
Jan S Schreef:
-------------------------------------------------------
> Aan dit produkt zitten risico's. Resultaten uit
> het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.
@ Jan S, Wat voor risico's bedoel je?
Jack Rijlaarsdam
Een corrigerend gesprekje met Jan Tuut met z'n bonnenboekje en z'n spuit?
Jannus
weet ook niet wat ik er van moet denken,is een tijdje uit de markt geweest omdat het niet gmp waardig zou zijn en ook de herkomst heeft wel een geresulteerd dat het niet door het voer mocht omdat het een laag % dioxine zou bevatten en slechts alleen in de mest toegevoegd,het is naar ik meen een bijproduct uit de oost-europese kolenindustrie

het is me allemaal te duister
Jan S
😀
anonymous_8
Ben benieuwd naar je motivatie waarom jij een ontheffing zou moeten krijgen. Ik vrees dat de minister van LNV jouw keuze voor een bepaald trekkermerk niet zal aanmerken als een sterk argument om de mest dan maar bovengronds over het land te mogen sproeien.
casev
en dan te bedenkendat`n buurman van me10 jaar terug1500 euro boettekreegomdat er1 !slanglektevan z`nbemester
anonymous_8
Ja dat kan ook echt niet...
cs-agrar
Buurman hier kreeg de prent vanwege het(na)lekken van de bemester op de kopakker! De heren standen mooi in de dam op wacht tot hij omkeerde, namen foto van het gedruppel op de grond en kassa.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , drijfmest , melkveehouders , boer , fir , mestkwaliteit , rantsoen en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0