Reinheid in de melk

Hallo Prikkers,

Voor het eerst zo lang als ik melk is de reinheid in de melk onvoldoende. Toevallig is er in deze melktank ronde de service monteur van de robots en van de melktank geweest. Iemand enig idee op wat voor manier de reinheid gemeten wordt? Het is goed of het is slecht, maar kan je er bijvoorbeeld ook tegenaan zitten dat het nu net over het randje is of is dit toevallig omdat beide monteurs bezigt zijn geweest en het eenmalig is.

Ik heb zo een beetje mijn twijfels aangezien ik verder niks veranderd heb in de stal.

Deel dit topic

Reacties

bio boer
Bij mijn vader is zo nu en dan ook mis na jaren niks laast weer keer wij snappen er ook niks van

Terweil mijn robot keer zonder filter heeft gedraaid met een vakantie en niks gehoor of vernomen 🤷‍♂️
Twentsch Land
Dan zal er op dat moment wel geen reinheid monster zijn genomen, gebeurt bij Fries/cam ook maar 1 x per maand.

@bio boer
labella
Ik weet niet hoe het nu beoordeeld wordt. Jaren terug ben ik een keer naar Deventer geweest om te kijken naar het monster, toen werd een rond stukje melkfilter op het oog op kleur beoordeeld en waren er bij die volgens mij vuiler waren die wel goedgekeurd waren.
mlkvhoudr
Met een watje, ik heb het in 26 jaar 1 keee gehad, daarna was t weer goed nooit weer gehad. Is al jaren terug maar mij werd door de melkwinningsadviseur verteld je moet vooraf geld betalen, ze laten he daar een watje zien waar wat op zit en dan mag je weer naar huis. Je moet het zelf weten maar accepteer de boete en ga door met je leven want hij had nog nooit gehad dat het de 2e keer anders was dan de 1e keer
Cowboy3
@Koeienboert Zelf ff invullen dat ze volgende tank op reinheid onderzoeken dan weet je of het aan de monteur heeft gelegen.
mlkvhoudr
@Cowboy3 lijkt mij nikszeggend
Marco de 1ste
Extra monster nemen de volgende inname.
cjw73
Geen idee hoe dat getest wordt. 2 weken geleden 1 keer zonder buisfilter gemolken, en niks gehoord.
Greetje
Wij hebben het van de zomer ook gehad, voor het eerst in 31 jaar. Precies op het moment dat een nieuwe transporteur de melk op kwam halen. We zijn naar Qlip in Zutphen geweest om het monster te bekijken, het gaasje was vies, geen discussie daarover. Maar wel met een k gevoel naar huis, je gevoel zegt dat het geen toeval is, maar je hebt niks in handen
spotmelker
@Greetje hier idem, ook 31 jaar. Heb het overlegd met mijn afnemer die ook zijn best heeft gedaan om door die bureaucratische laag heen te prikken maar ook nog zonder resultaat. Dus korting slikken en door.
cs-agrar
@spotmelker stof oid aan mouw rmo chauf gezeten.. schepje ergens op gelegd.. enz enz, maar ga je toch niet achter komen. Hier eens een chauf geweest die de rubber ring van de deksel in de tank had laten vallen, zou hij wel even met een bezem dr uit pakken.
Erco
@cs-agrar hier vorig jaar. Ik wilde precies alles weten. Welke chauffeur. Wat is er gebeurd etc etc. (Heb al n lullig geintje gehad bij de cono. Die kreeg niet de schoonheidsprijs zeide. De heren van partico. maar pas na 18 dagen n Hermonster(kiemgetal toen) dat was veel te laat. Cono kreeg niet de schoonheidsprijs maar ik kon niks meer bewijzen. Nu bleek dat de chauffeur die het monster had genomen (reinheid was niet goed en ik begreep er niks van) helemaal niet aan t werk was. Dus alleen vanwege deze fout hebben ze de foute monster geschrapt. Dus het is altijd aan te raden toch bezwaar te maken en alles uitgezocht te willen hebben.
Vario512
Ik gebruik dezelfde kwaliteit filter als de melkfabriek.
Jawis
Reinheid een probleem bij robot of juist bij melkstal?
Moderneboer
Spenen altijd schoonmaken met water. Dit als verzekering omdat ik ook met personeel werk. Eerst papier maar nu eerst water en afdoen met een doek. Daarna nooit meer problemen gehad.
+1
Arnold1988
@Moderneboer Dus het aantal problemen is niet meer geworden?
Moderneboer
@Arnold1988 Sinds ik de spenen afspuit met water heb ik geen problemen meer gehad. Een rondje nat maken en dan weer vooraan beginnen met schoonmaken. Maakt makkelijk en snel schoon. Het uier mag ook nat worden. Geen problemen met vuil of water wat via het uier naar de spenen loopt. Ik ben hier mee begonnen na dat ik het zag bij een collega veehouder. Ik doe dit nu ongeveer 15 jaar mijn 2x7 melkstal.
Koeienboert
Er wordt automatisch een extra monster genomen, deze was overigens weer goed nu. Ben inderdaad bang dat je er toch niet achter komt hoe dit nu heeft kunnen gebeuren.
+1
bio boer
@Koeienboert als ertoevallig strootje of stofje wat ook maar net in moster flesje zit kun nog wel 100 monster scheppen die goed zijn

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , melk en melktank geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN