Grote groep boeren illegaal: 'Criminelen in Den Haag'

Duizenden boerenbedrijven zijn door wanbeleid van de Staat illegaal verklaard. Deze zogenoemde PAS-melders zitten nóg meer dan andere boeren met de handen in het haar. De woede is groot.

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
+1
bio boer
@Grasbaal die stal was dus in 2008 al gebouwd zonder milieu vergunning en later via pas melding een vergunning er onder gedrukt
Een beetje bouwbedrijf weet ook wel dat je milieu /natuurbeschermings vergunning nodig hebt
Het scheint echt gebeurd tezijn
Hoor het hier ook regelmatig op de buurt bedrijven die helemaal geen vergunning hebben ook geen pasmelding
HansBa
@bio boer vast wel een oude hinderwet vergunning. Had ik ook maar op eens is 2004 weer leidend, of lijdend.
+3
spotmelker
Quote Reactie van @bio boer:
hier ook regelmatig op de buurt bedrijven die helemaal geen vergunning hebben ook geen pasmelding

Begin jaren 90 bestond er een AmvB melkrundveehouderij. Deze is begrenst op 200GVE. Genoeg bedrijven zitten daar nog onder. Niks mis mee.
HansBa
@spotmelker volgens mij zijn de dieraantallen op tijdstip aanwijzing natura 2000 gebieden nu leidend. Veelal 2004 dus. Dan vervalt de Amvb als ik het goed heb.
Noorderling
@HansBa
ver van N2000 had je geen invloed op deze gebieden.
Gemeentes dienden aanvraag naar provincie door te zetten. Allemaal niet nodig, u kunt bouwen. Tot 2009 aan toe, 2013 hoefde ook niks. Alle vergunningen netjes ingediend.
Vandaag de dag kan ik ook niet meer krijgen dan een positieve weigering.
Al zou ik willen extern salderen, NB aanvragen, het kan niet.
Mh12
@Noorderling hier zelfde. 2012 aanvraag. Netjes brief van prov nb niet nodig bij deze diersantallen.... nog aantal keren achteraan gebeld tot 2016 a 2017 toe. Iedereen zei hetzelfde...... ook betaalde adviseurs...... maar nu dus niet meer........ zeg maar wat er niet goed aan is.....
CorRijneveld
@Mh12 hier idem
crisis
Quote Reactie van @Noorderling:
Al zou ik willen extern salderen, NB aanvragen, het kan niet.

Onjuist. Wanneer de depositie bij extern salderen met >0,005 mol toe neemt is een NB-vergunning op dit moment verplicht. Lastig is dan dat je eerst de onvergunde emissie dient af te dekken voordat de vergunning wordt verleend.
spotmelker
Quote Reactie van @HansBa:
Dan vervalt de Amvb als ik het goed heb.

AmvB = vergunde ruimte zonder einddatum. Is al veel discussie over geweest, ga ik niet overnieuw doen. Wie hem heeft moet er zuinig op zijn.
royale
@HansBa veel natura2000 gebieden zijn in 1994 aangewezen. Voor degene die geen NB heeft geldt dan de kleinst vergunning sinds de aanwijzing. Ik ken een paar boeren die in de 90-er jaren verplaatst zijn naar het noorden en van een voormalig akkerbouwbedrijf een prachtig melkveebedrijf gemaakt hebben en geen NB-vergunning hebben. Die hebben ook geen referentie van ten tijde van aanwijzing. Die bedrijven zijn op dit moment onverkoopbaar! De NB-vergunning heeft me genoeg gekost, maar ben nog altijd blij dat ik deze heb!
+1
Noorderling
@royale
Waar aardappels groeien worden deze bedrijven bijna allemaal door akkerbouwers gekocht.
Ze zijn er bij met stempel blijvend grasland uit 2012, meesten zijn een iets bang voor maar kunnen nog gekke dingen gebeuren.
spotmelker
@Noorderling Gaat hier net zo. Van saldo's van (poot) aardappelen, tulpen, lelies, (plant)uien e.d. ga je het met koeienmelken nooit winnen.
royale
@spotmelker Akkerbouwers hebben geen belang bij de erven! Misschien is een AZC de oplossing!
Noorderling
@royale
Ligt aan courantheid.
Mestopslag, bieten en overslag plaats, loods en eventueel goed woonhuis past altijd.
Hoge ligboxenstal, vrije overspanning zonder kelders vind zijn weg wel weer, mestsilo ook, sleufsilo of kuilplaat ook wel.

Zonder ruimte in opslag voor welke mest of geoogst product, moet je bezig in het land wanneer het een ander past in plaats van optimale moment.
spotmelker
@royale zo doen ze dat hier wel, grote rosekalverhouderij verkocht aan gemeente. Grond aan pootaardappelteler. Maar zou jij de hoofdprijs willen betalen voor (afgeschreven) gebouwen van een collega? Het enige waardevaste op een erf is een goed (onderhouden) woonhuis. De rest is rechtopstaand puin.
groeier
Quote Reactie van @spotmelker:
Begin jaren 90 bestond er een AmvB melkrundveehouderij. Deze is begrenst op 200GVE. Genoeg bedrijven zitten daar nog onder. Niks mis mee.

Ja begrijp wel dat sommige een probleem hebben, maar vooraf teveel risico nemen is nooit verstandig.

Het zou in ieder geval zeer onterecht zijn, dat de bedrijven met wel de juiste vergunningen, deze problemen op moeten gaan lossen.
spotmelker
@groeier Dat laatste ben ik met je eens en dat is ook totaal onterecht en overbodig omdat 'het probleem' er domweg niet is.
cs-agrar
Quote Reactie van @groeier:
Het zou in ieder geval zeer onterecht zijn, dat de bedrijven met wel de juiste vergunningen, deze problemen op moeten gaan lossen.

juist
marcsterreborn
@spotmelker die AMvB ging toch alleen over de milieuvergunning? Voldeed je aan de eisen van de AMvB dan was een melding bij de gemeente voldoende.
Maar zo ver ik weet stond dit los van de verplichting om al dan niet een NB- vergunning aan te vragen bij de provincie.
+1
Noorderling
@marcsterreborn
gemeente stuurt het ammoniakhoofdstuk door naar de provincie, of niet..
Zelf kun je niets indienen bij de provincie.
Het een moet aansluiten bij het ander uiteraard, vandaar alles in 1 pakket.
marcsterreborn
@Noorderling misschien verschilt dat per provincie? Hier in Overijssel heb ik in 2014 NB vergunning rechtstreeks bij de provincie aangevraagd.
Noorderling
Quote Reactie van @marcsterreborn:
Hier in Overijssel heb ik in 2014 NB vergunning rechtstreeks bij de provincie aangevraagd.

wij hadden staghouwer...
Praatjes dat er niets hoefde, was allemaal niet nodig. In de provincie en in den haag een flinke ravage achterlaten...

Geloof dat nog niet 1/3 van de bedrijven hier in de provincie een NB heeft. Zal een categorie nog uit de voeten kunnen met de aanwijsdatum, 50% heeft minimaal een flink probleem. Mede door flinke instroom van boeren elders uit het land die een akkerbouwbedrijf omgezet hebben in vee, al dan niet na de aanwijsdatum...
spotmelker
Quote Reactie van @marcsterreborn:
Maar zo ver ik weet

Dat klinkt niet echt zeker...😁 De groeiers > 200 GVE liepen vanzelf tegen die verplichting aan. Wie daaronder zat/zit heb ik nog geen verplichting kunnen ontdekken.
marcsterreborn
@spotmelker jawel hoor. Qua milieuvergunning kon ik met melding volstaan. Maar moest daarnaast wel NB vergunning bij provincie aanvragen.
marcsterreborn
@marcsterreborn Countus heeft dat destijds voor me gedaan
spotmelker
@marcsterreborn Ik bespeur hier enige willekeur/verschil tussen provincies/gemeenten. Hier kwam je in het NB-vergunningstraject wanneer je de AmvB oversteeg.
Coen
@spotmelker , de maatpakken-adviseurs ontraadden destijds de NB-aanvragen, met LTO voorop 😞
Leo,s vriend
@Coen Nonsens, heb hier in de vergunningenmap nog de nieuwsbrief van de lto liggen waarin ze opriepen om maar nb verg aan te vragen.
Coen
@Leo,s vriend , ik refereer aan de laatste paar jaar, ongeveer 2013 tot 2015 toen PAS werd geopperd.
wij hebben in 2012 nog een NB-vergunning gekregen, aanvraagperiode bijna 2 jaar.
Leo,s vriend
@Coen Wij in 2014...
+2
HansBa
@marcsterreborn heb hier in 2004 de stal gebouwd voor 90 koeien. Op de melding staat wanneer er minder dan 100 stuks melkrundvee wordt gehouden er geen vergunning nodig is. Overijssel.
+1
Mh12
@HansBa is bij mij dus zelfde in 2012 voor zuid-holland...... pas gaan bouwen nadat we deze mededeling van provincie hadden gekregen......
crisis
Quote Reactie van @spotmelker:
nog geen verplichting kunnen ontdekken

Officieel is een NBw-vergunning verplicht vanaf 1 oktober 2010. Achteraf helaas hebben veel overheden hierop niet toegezien.
spotmelker
@crisis ongeacht hoe groot je invloed op dichtstbijzijnde N2K-gebied is?
BertK
@marcsterreborn Dat konden ze je hier bij de gemeente niet eens vertellen, dat wisten ze niet.
bio boer
@spotmelker jaren gelden voor de pas was al bekent dat je nb vergunning moest hebben is vroeger ook wel gemeld in vakbladen dat je die moest aanvragen ik dacht ergens rond 2010 is er nog veel aandacht aan besteed scheinbaar waren er veel die dat genegeerd hebben en gewoon bouwen met alleen een bouwvergunning
spotmelker
@bio boer Wat was het criterium in deze? Gold dat ook voor b.v. bedrijven met
marcsterreborn
@spotmelker Aerius berekening die duidelijk maakte hoe groot je depositie op Natura 2000 gebieden is/zou worden
spotmelker
Quote Reactie van @marcsterreborn:
Aerius berekening

Diezelfde waar de cie Remkes wat van gezegd heeft....
crisis
Quote Reactie van @marcsterreborn:
Aerius berekening

Onjuist. Tot 2015 werd met Aagro-Stacks gewerkt.
bio boer
@bio boer hier ook oproep om verguningen op orde tehebben boerderij.nl/wanneer-is-nieuwe-nb-vergunning-nodig…
+2
Noorderling
@bio boer
Moest ook maar kunnen, ken er genoeg die de 0,05mol niet haalden en tot de pas, nog op oude referentie zaten. Die konden niet eens een melding aanvragen. En dan?

Er was niet 1 lijn, overal uitwegen en geitenpaadjes die je al dan niet gedwongen werd te nemen omdat het ambtenaren beter uit kwam, scheelde hun weer werk om iemand met een negatief advies af te wimpelen dat niets nodig was..
bio boer
@Noorderling bedoel vooral voor dat de pas in ging er was al baak genoeg gedoe over amoniak dat boeren die geen vergunning hebben zich nooit afvroegen heb ik geen vergunning nodig ? Dat onderwerp leefde toen ook al Tussen 2010 en 2015 ergens hebben we alle vergunningen omgezet naar de nieuwe nb verguning toen der tijd was dat het advies als ik het goed heb zelf brief van de provincie er ooits over gehad

Ik zit hier nu ook in de 25 km buiten de stikstof gevoelige natuur
spotmelker
@bio boer Dan hadden provincies en/of gemeentes toch moeten handhaven? Maar die hadden blijkbaar al in de gaten dat dat juridisch niet kon. Komt er in de MOB-zaken duidelijk uit. Doei NB-vergunning....
bio boer
@spotmelker klopt handhaving op milieu vergunningen was alleen als er melding is gedaan door bijvoorbeeld de mob de mob heeft ook tegen onze verguning geprocedeerd maar is afgehaakt na dat bleek dat alles op orde was dat was allemaal voor de pas tijd
Noorderling
@bio boer
Quote:
Ik zit hier nu ook in de 25 km buiten de stikstof gevoelige natuur

Maar ga je nu wachten met bouwen totdat de 25km grens van tafel is, of zet je door en wetende dat je een potentieel knelgeval wordt?
Is dat 10jaar wachten waard of 20?

Je weet dat als je nu beweegt het risico groot is, als je überhaupt al een bank mee krijgt. Die snappen er ook niks meer van.
bio boer
@Noorderling ja dat zekker een ding waar we mee zitten want zo positieve afweizing is niet veel waard als ik terug val op de oude vergunning is niet zo erg ga maar 20 koeplaatsen meer bouwen is meer vervanging van het oude maar is ook verplicht emissie arm dus nieuwe aanvraag is lager in emissie op papier de vergunnings aanvraag zit in de molen
Als die rond is gaan we kijken wat beste is in de tussen tijd kan in deze roerige tijd zo veel weizigen
Anders maar grondige renovatie van de bestaande gebouwen is het niet anders moeten we maar kijken wat de toekomst brengt
Willem123

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's illegaal en pas-melders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
49
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN