Energiekosten melkrobot?

Hoeveel energie verbruikt een melkrobot en dan met name de A4 of de A5?

Deel dit topic

Reacties

hoest
Als hij uit staat niks, als hij ruim 70 koeien moet bijhouden iets meer.
+1
komelker 2
De stal vol Lely attributen is wel modern en handig, maar niet zo fijn voor de energienota met de huidige energieprijzen.
jan w
Heb het in het verleden wel bijgehouden, maar de laatste jaren niet meer. Melken met een Delaval uit 2007 en in de tijd dat ik het precies bijhield waren we 28 KWh per 1000 ltr. melk kwijt. Vacuumpomp is de grootste verbruiker, dan de compressor gevolgd door de koeling en de robot zelf. ( dus van koe tot gekoeld in de tank.
Tinus
@jan w 1 compressor voor twee robots scheelt al een hoop.
HansBa
@jan w bespaar je met robots ook nog op het koelen omdat de melk geleidelijker in de tank komt? Hier ondanks de voorkoeler koelt hij na het melken nog wel een paar uur nu.
+1
spotmelker
@HansBa dan moet je even de druk in je koelsysteem laten controleren.
+1
HansBa
@spotmelker meko geweest, alles was in orde.
T60401
Quote Reactie van @HansBa:
meko geweest, alles was in ord

😁 😁 Dat zegt niet zo veel hoor. Hoop dat het bij jou beter gaat. Had hier een plekje waar het vettig was van het koelmiddel. Kreeg ook regelmatig melding dat koelen te lang duurde. Meko er bij. Onderdeel heb ik nu niet maar moet ik bestellen. Maar kan geen kwaad. Twee dagen later koelmotor naar de mallemoeren.
Vdejong
@HansBa frequentieregelaar op de melkpomp helpt het koelproces, maar misschien heb je dat al
HansBa
@Vdejong zit er op.
Herbert
@HansBa warmteterugwinning erop zitten die op een hoge temperatuur staat? Levert veel heet water op, maar kost ook veel koelcapaciteit.
HansBa
@Herbert zit er wel op, binnenkort, geen idee waar die op staat. Binnenkort komt meko, zal het hem vragen. Bedankt!
+2
demelkboer
Je moet wel zelf stroom op kunnen wekken met robots anders is het wel een dure hobby
Frankdeober
Hoorde dat de Lely A5, 10 000 Kwh per robot zuiniger is dan de Lely A3.
+6
labella
@Frankdeober nog even en ze wekken stroom op....
de jonge
@labella nou,,, das dan ook weer een staaltje innovatie en ik denk niet dat onze johan daar tevreden mee gaat zijn:😂
huub
@labella in zekere zin, als je de thermische energie uit de melk verwaarden kan.
Van-Epscheuten
@huub flinke warmtepomp erop, en dan stoom maken, en een stoommachine laten draaien
spotmelker
@huub zijn al verscheidene bedrijven die met koelwarmte van de melk hun huis verwarmen.
bio boer
@spotmelker dacht met feeheater water
+4
de jonge
@spotmelker het enige nadeel is dat je dan wel melkkoeien moet blijven houden....
spotmelker
@de jonge momenteel is dat nadeel nog te overzien.
bio boer
Heb hier op 2e bedrijf 1 lely a2 draaien is rond de 30.000 kwh per jaar dat is al het verbruik
BertK
@bio boer A2 is al 20 jaar uit productie en wordt ook nauwelijks meer als 2e hands geinstalleerd. Is wel leuk om te zien dat er heel wat verbeterd is wat betreft energieverbruik.
cookies
Onafhankelijke test van DLG is te vinden via internet/google
Zoek op "profi" "melkrobot" "lely" "energieverbruik"
Dan heb je ook gelijk de waterverbruikwaardes
ntd79
Totaal voor hele bedrijf met een 22 stands carrousel zat ik op 90000kwh, met 4 a5's zit ik totaal verbruik op 120000kwh, wel inclusief pura's, die lusten ook wat. En de voorkoeler heeft er een half jaar uitgelegen, dus zal wss nog iets lager uitkomen
Spuit11
@ntd79 Dat zal wel kloppen. Ik heb 2 A5's. 1000k melk en geen pura. Verbruik 45.000 kwh
+1
hookwood
Volgens Mtec zitten ze met de M2erlin op 10000 kWh verbruik incl compressor.
Mh12
Hier met twee robots, gea, nu op krap mln melk, tussen 45000 en 50000 kwh. Is incl woonhuis...... heb geen gasboilers meer op bedrijf.
Voor robotmelken, krap 9 ton in 2x6 basic melkstal.... gebruikte we 35000 incl woonhuis, wel was gasverbruik dik 1000 hoger door gasboiler voor spoelen ed....
Tjonger
@Mh12 verbruik hier ook ongeveer 35000 incl woonhuis op een milj liter met een 2x8. Gebruik nog wel gas voor boiler
grös
@Mh12
Hoe verwarm je nu het water, elektrische boiler?
JappieJo
1 VMS 300 incl privé ca 45000. Wel 4 ventilatoren die bijna 365/24/7 draaien
Boertjen
Hier 2 GEA R9500 melkrobots, met 2x6 visgraat zonder energiebesparende zaken en ouderwetse volgassende Miele pomp in 2020 totaalverbruik van alleen het bedrijf 50.000kWh gehad. Sinds halverwege december 2020 aan het robot melken, in 2021 totaal 38.000kWh verbruikt. Nieuwe koelmotor, nieuwe frequent gestuurde vacuümpomp en melkpompen, voorkoeler, nieuwe boiler (wel op gas) met geïntegreerde warmteterugwinning. Melk er zon beetje 120 koeien op. Lopend jaar 2022 lijk ik rond de 35.000kWh uit te komen voor het totale bedrijf. Zonder zonnepanelen of wat dan ook, huis heeft een aparte aansluiting dus zit geen privé in.

Had ik eigenlijk niet verwacht om te zakken in het stroomverbruik...
newholland6640
@Boertjen liters gelijk of gestegen?
+1
Boertjen
@newholland6640 Totaal liters gestegen, van 90/100 naar 120 koeien gegroeid om de robots iets voller te krijgen. Kunnen er nog wel 15 bij op denk ik.

@Van-Epscheuten Ja volgende week komt de ABN, eens horen wat er mogelijk is. Boiler is nog om te bouwen naar elektrisch, dan wordt het snel interessant met deze gasprijzen...

@T60401 In melkstal situatie zonder WTW zon 5500 kuub gas voor melkinstallatie en douchen/CV ketel op 500 kuub Vitens waterverbruik. Robot situatie zon 4800 kuub gas voor bedrijf en privé met de nieuwe boiler met WTW op basis van 770 kuub Vitens water. Gebruiken enkel voor de Reheat boiler en privé Vitens, de rest is eigen bron. Het totale waterverbruik is bij de robots dus wel aardig gestegen, maar scheelt dat dat de kosten niet zijn.

Als zonnepanelen een keer kan, wil ik de boiler wel van het gas af hebben. Alles bij elkaar zorgt al dat nieuwe spul wel voor een goeie energiebesparing. Maar had dan ook helemaal niks, en nu alles erop en eraan...
Van-Epscheuten
@Boertjen mooi is dat zeg! Nu nog zonnepanelen?
T60401
Quote Reactie van @Boertjen:
nieuwe boiler (wel op gas) met geïntegreerde warmteterugwinning. Melk er zon beetje 120 koeien op. Lopend jaar 2022 lijk ik rond de 35.000kWh uit te komen voor het totale bedrijf. Zonder zonnepanelen of wat dan ook, huis heeft een aparte aansluiting dus zit geen privé in.

Dat is wel heel scherp maar dan is de vraag hoeveel gas verbruik je. iedere 1000 kuub gas staat ongeveer gelijk aan 10.000kwh.

Zelf ook wat aan het stoeien geweest om het verbruik wat te verminderen. Lijk dit jaar op een 44000 kwh en 4900 kuub gas uit te komen. dit is inclusief prive. Daarbuitenom komt nog een 10000 kwh voor beregening.
Albert Altena
@T60401 Wat zijn de kosten per liter?
Met alles zoals contracten en afschrijving erbij
T60401
Quote Reactie van @Albert Altena:
Wat zijn de kosten per liter?Met alles zoals contracten en afschrijving erb

Geen idee. Merk wel dat service kit duurder worden. en onderhoudscontract gaat ook jaarlijks omhoog. Afschrijving weet ik wel. 0 euro op moment. 😃
jan w
@T60401
Had hier in juli al 8750 Kwh meer verbruikt als het jaar daarvoor. dit door beregening en nu heb ik ook nog niet heel intensief beregend. baars systeem 2 x per dag verzetten. 25 pk.
Rubberburner
Als je twee robots bij +- 80 koeien zou plaatsen ,dan zou het verbruik uitkomen op 60000 kwh . dat is met de huidige stroomprijs wel een hele kosten post per liter melk . Ik kom op zo,n 6 cent per kg melk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's energie en melkrobot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN