Provincie Overijssel koopt zes veebedrijven op

De provincie Overijssel heeft overeenstemming bereikt over het vrijwillig beëindigen van veehouderijactiviteiten met zes agrarische bedrijven.

Deel dit topic

Reacties

Twentsch Land
Benieuwd wat en hoeveel gerealiseerd kan worden met deze opkoop.
+1
kanniewaarzijn
@Twentsch Land En ik ben benieuwd hoe vrijwillig dit was.
Greetje
@kanniewaarzijn van eentje weet ik toevallig dat het zeker wel vrijwillig was. Groot bedrijf ook, als ze er daar een paar van opkopen dan zou je toch zeggen dat er N ruimte vrijkomt
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Greetje:
Groot bedrijf ook,

Dat zegt al genoeg.
de Tank
@kanniewaarzijn wat zegt het jou dan?
+1
kanniewaarzijn
@de Tank Dat de kans groot is dat de bank erachter zit te drukken. En dat het dus minder vrijwillig is dan het lijkt.
weurding
@kanniewaarzijn nu, met 60cent per kg melk?
kanniewaarzijn
+2
de Tank
@kanniewaarzijn Die kans is groter dan dat hij fysiek niet meer kan, geen opvolger heeft, wil emigreren, gaat scheiden, lasser wil worden? Of is het een scenario wat je graag wilt zien?
+2
kanniewaarzijn
@de Tank Dat kan allemaal inderdaad. En dat kan ook allemaal het geval zijn bij die andere 5 bedrijven. Punt is, dat als je een goed (bij de tijd) ontwikkeld bedrijf hebt en de melkprijs is 60 cent, dat je er dan niet vrijwillig mee stopt. De realiteit is dat het helemaal niet zo goed gaat met de melkveehouderij (nu even tijdelijk wat beter door de hoge melkprijs), maar teveel bedrijven zijn te zwaar gefinancierd. De problemen zijn al jaren bekend. Wat de RABO nu aan het doen is samen met de overheid, is gestuurd bedrijven eruit pikken en liquideren. Dit moet Deense toestanden voorkomen, Ze proberen te redden wat er te redden valt, want als er teveel tegelijk gaan zijn de gevolgen niet te overzien (grondprijs/ instorten), niet alleen voor de boeren maar voor de hele BV. Nederland. Alleen de toezegging van de 25 miljard heeft al een remmende werking op het dominoscenario. Men hangt dit op aan een stikstof"probleem" omdat men dan een reden heeft om de belastingbetaler op te laten draaien voor het geblunder van de RABO, overheden en accountants ("wat heeft u liever, een huis voor uw zoon of een varkensbedrijf?") Zo worden boeren op een smerige manier in het verdomhoekje gezet (draagvlak creëren) en moet de hele kermis koste wat kost (Van der Wal) doorgaan, al gaat het nog zo slecht met andere zaken in het land. Want laten we eerlijk zijn: er is toch geen normaal denkend mens die gelooft dat het in deze tijden normaal is dat er 25 miljard wordt uitgetrokken voor het beschermen van een kuttig plantje? Terwijl het niet eens slecht gaat met de natuur (Zie bijdrages René de Jong e.a.) Hier zit veel en veel meer achter.
+1
mlkvhoudr
@kanniewaarzijn moet je wel een hypotheek hebben 😉
Ik denk dat de meeste oudere boeren zonder opvolger toch niet noemenswaardig gefinancierd zitten of sla ik dan weer wartaal uit?
+2
kanniewaarzijn
@mlkvhoudr Die zijn er ook inderdaad. Eigenaren die geen gekke dingen hebben gedaan, die zingen de rit wel uit. Maar het gaat om die andere groep (de echte 😁 ondernemers)
Johannushoeve cv
@kanniewaarzijn zijn wel echte ondernemers als je gefinancierd ben tot je lippen. Met de kans dat je het nooit kan aflossen. En bij het minste tegen wind onder curatele van de bank komt te staan ?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Johannushoeve cv:
zijn wel echte ondernemers

Was ook sarcastisch bedoeld. Ik zal er nog even een grijnspoppetje bijzetten.
Melkboer16
@kanniewaarzijn je hangt een heel lulverhaal op omdat je jaloers bent op collega’s die het wel aandurfden om hun bedrijf te vernieuwen/vergroten. En dat gaat altijd gepaard met uitbreiding van de financiering. Ben ook zo iemand die gebruik heeft gemaakt van veel vreemd geld maar lach me nu de rambam.
Mijn hypotheek is aan het verdampen door de inflatie en als ik al datgene wat we gefinancierd hebben nu nog moest doen kostte het ons 3 keer zoveel geld.
En dan hebben we er ook al die jaren het genot al van gehad terwijl jij je pokkel krom hebt van werken met ouwe troep
+2
kanniewaarzijn
@Melkboer16 Tjonge, je voelt je kennelijk toch wel aangesproken.
+2
weurding
@Melkboer16 als je elkaars situatie niet kent moet je geen oude troep roepen
weurding
@mlkvhoudr Nee, dat doe je niet
+3
mlkvhoudr
@weurding soms zeg ik zo maar per ongeluk wat zinnigs🙂
+5
de Tank
@kanniewaarzijn Ik heb een goed ontwikkeld bedrijf en ga er vrijwillig mee stoppen. Als ik een extraatje krijg ivm N levering laat ik dat niet liggen. En de bank heeft geen enkele invloed op die keuze.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @de Tank:
ga er vrijwillig mee stoppen.

Ik ken je beweegredenen niet uiteraard, maar ik neem aan dat je je niet eerst tot aan je nek hebt gefinancierd om vervolgens doodleuk te zeggen:" Jongens, ik stop er maar eens mee". Als er bv. een reden is op gezondheidsgebied of andere redenen die je hierboven noemde, stop je feitelijk ook niet vrijwillig, maar door omstandigheden gedwongen.
HansBa
@Twentsch Land laat ze iig beginnen met de 3 PAS melders die een dwangsom aan de broek hebben!
Weidezicht
De weg naar het einde gast keihard door.
+1
Twentsch Land
Vanmorgen in Tubantia

De boeren maken gebruik van de maatregel gerichte aankoop.
LNV betaald en provincies doen het werk.

De 6 bedrijven zijn uitgekocht voor 8 miljoen ( staat niet bij of het voor gebouwen en grond is of alleen de stikstof )

Maar 8 mil voor 6 bedrijven is niet veel geld.
+1
kearl
@Twentsch Land
Quote:
De provincie Overijssel heeft overeenstemming bereikt over het vrijwillig beëindigen van veehouderijactiviteiten met zes agrarische bedrijven

Door die zin en het bedrag denk ik dat in ieder geval de grond er niet bij in zit.
+3
casev2
@Twentsch Land tel daarbij op dat van dit geld 50% weer als belasting terugbetaald moet worden, want herinvesteren kan niet wanneer je een beroepsverbod krijgt...
Twentsch Land
Geen idee maar het zou maar zo kunnen.

@casev2
George
@casev2 toch hebben er hier genoeg varkensbedrijven met opkoopregelingen mee gedaan.
@casev2 Wie beslist erover een beroepsverbod , Als ik het verkoop aan de provincie of aan de overheid , dan bepaal ik zelf wat ik ga doen . Als ik verder wil boeren op een andere plek in Nederland of buitenland bepaal ik dat en niet de koper van mijn bedrijf .
achnaton
@casev2 Dat hangt er maar van af of er belastbare winst is. Misschien zijn het bedrijven die bijvoorbeeld al jaren verlies maakten en verrekenbare verliezen hebben staan. Ook zijn er andere manieren om de winst door te schuiven naar de toekomst.

Gebruik van de landbouwvrijstelling kan er ook bij.

Ook zou het kunnen dat er een vergoeding voor de belastingschade is afgesproken. Kort door de bocht een vergoeding voor de extra belastingdruk door eerder te staken.

Trouwens helemaal mee eens dat de belastingdienst hier ook wat van mee kan pakken.
mlkvhoudr
@achnaton zijn er melkveehouderij bedrijven met jarenlange verliezen kan me het eigenlijk alleen voorstellen met een half lege stal
+1
achnaton
@mlkvhoudr dat kan inderdaad een oorzaak zijn. Er zijn wel meer redenen. Kijk maar eens in bedrijfsvergelijkingen. Er zit nogal een verschil in veesaldo en resultaat tussen bedrijven. Ook de bedrijfslocatie, verkaveling en keuzes in bedrijfsvoering spelen mee.

Nog een aanvulling op mn vorige bericht. Er zijn ook ondernemers die toch al willen stoppen, bijvoorbeeld doordat er geen opvolger is. Er komt dan vroeg of laat toch een moment dat er belasting moet worden betaald. Uiteraard wel mooi als er daarna genoeg overblijft om van te leven.
midden
@Twentsch Land Weet er iemand toevallig wat er per kg ammoniak geboden wordt door de overheid? Want zo wild zijn die bedragen niet zoals ik hoor, hoorde van 25 euro per kg.
Twentsch Land
Geen idee

@midden
Jaap40
@midden zou toch minimaal factor 10 op moeten brengen? Bij natura 2000 nog heel wat meer volgens ingewijden

CO2 is dat al verhandelbaar? In andere sectoren wel volgens mij.
-Jan-
Quote Reactie van @Jaap40:
Bij natura 2000 nog heel wat meer volgens ingewijden

Die leggen ze overal zo langzamerhand neer en ontkom je niet aan dikke investeringen in ammonaik emmissiereductie
Jawis
+1
achnaton
@Jawis Ik sprak vorige week een makelaar. Je zou verwachten dat die wel wil handelen. Het is vooral stemmingmakerij. Veel handel is er volgens hem niet.
+1
mlkvhoudr
@Twentsch Land na belastingen kun je beter lekker doorwerken voor dat geld, moeten de gebouwen ook nog voor gesloopt worden meen ik
+2
Twentsch Land
Het moet feest lijken maar resulteert in een enorme kater door de slechte wijnen die zijn geserveerd.

@mlkvhoudr
+1
de Tank
@Twentsch Land Een ieder moet lekker voor zichzelf uitmaken of de regeling hem past. Meestal zijn degene die er geen gebruik van willen maken er negatief over en biedt het veel te weinig in hun ogen. Zelf ooit met een regeling vertrokken vanwege natuur, zelfde verhaal. Ik kon mij er mee redden.
Twentsch Land
Soms is het kiezen tussen de 2 minst slechten ......... goed is wat anders.

@de Tank
Twentsch Land
En ja zeker moet een ieder het voor zich zelf uitmaken, maar heeft een ieder die keus wel altijd 🤔

@Twentsch Land
de Tank
@Twentsch Land de beste tussen 2 is altijd goed, andere keuzes heb je immers niet, je kan goed of slecht kiezen. Niet blijven hangen en energie steken waar je geen invloed op hebt.
+1
jan w
@Twentsch Land
8 miljoen overheidsgeld. daar doe je weinig mee.
HansBa
@jan w weet van 3 bedrijven. Twee hebben vrijwel geen grond en de derde gaat akkerbouw doen. Zijn boeren op leeftijd. Gebouwen gaan eraf voor bouwkavels. De 3 samen hebben denk wel dik 500 koeien. Als de Provincie de fosfaat rechten en NH3 koopt ben je ongeveer 4 miljoen nodig schat ik.
royale
@HansBa ik meende dat de 2e tranche interessanter zou worden qua uitbetaling dan de 1e. Deze boeren doen mee met de 1e tranche. Ik ben benieuwd waarom ze voor deze kiezen! Het zou mij niet verbazen dat er meer geld uitbetaald wordt dan de 8 miljoen, maar via een ander potje of via verkoop en terugkopen middelen van Provincie.
HansBa
@royale 8 miljoen voor alleen de rechten lijkt mij nog niet zo raar.
royale
@HansBa het is maar net waarmee je het vergelijkt. Als je toch al wilde stoppen en het zijn oude stallen, dan is het alleen maar een extra. Je kunt daarnaast waarschijnlijk rood-voor-rood uitvoeren of een caravanstalling beginnen. Maar wanneer je nog geen 5 jaar geleden flink gebouwd hebt met allemaal nieuwe melkrobots, dan lijkt het me een andere situatie. En die zit er ook tussen in het rijtje die jij noemt! Het is en blijft maatwerk. Daarnaast kun je de mogelijkheid zien als een kans, maar wanneer het tzt een verplichte uitkoop wordt voelt het snel als een bedreiging!
HansBa
@royale helemaal eens!
Johannushoeve cv
@Twentsch Land het ligt er aan wat voor bedrijven. Dat staat er niet bij .
boer.
@Twentsch Land 8 miljoen zijn alleen de fosfaatrechten al waard
bio boer
Krijgen we nu ook de discussie of die 13 kg per koe ooits wel is uitgestoten en de foutmarge in aerius we moet 100% zeker weten of de natuur niet verslechterd of is daar die 30% afroming voor bij handel

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's natura 2000 en overijssel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
53
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN