Van der Wal: vertrek Staghouwer betekent geen vertraging stikstofreductie

Van der Wal: vertrek Staghouwer betekent geen vertraging stikstofreductie - nos.nl/l/2443509/

Deel dit topic

Reacties

+1
BertK
Wat wel vertraging kan betekenen is nieuwe inzichten in de modelering van de depositie en de herkomst van stikstofemissie.

Las ergens dat we vier keer zoveel stikstof weg laten waaien naar het buitenland als dat er aan komt waaien. Stikstof die naar het buitenland waait doet daar ook schade, schadelijkheid houdt niet op bij de grens of boven 900 meter.
Ruw gezegd, landbouw staat aan de lat voor 45%, buitenland voor 30% en de rest voor 25%. Met andere woorden, landbouw 45 delen, buitenland aanvoer 30 delen maar 120 delen export afkomstig van onze rest (NOx) die we voor maar 25 delen opschrijven. 25 moet dus gecorrigeerd worden met 90, dus rest produceert 90 plus 25 maakt 115 delen. Totaal is 115 plus 45 is 160 delen. Daarvan schrijven we ca 25% toe aan de landbouw. Landbouw zou dus voor 25% en de rest voor 75% aan de bak mogen. Je mag er zelfs over discuseren of je de rest niet voor 120 plus 25 delen op moet schrijven, de bron buitenland is buiten onze invloedsfeer. In het laatste geval daalt het aandeel van de landbouw tot ca. 45/190 is 24%.
Weidezicht
@BertK waarom 120 delen van de rest (nox)? Daar kan ik je ff niet volgen.
BertK
@Weidezicht Als de export van stikstof 4x zo groot is als de import (post buitenland van 30% van de totale depositie in Nederland) is de hoeveelheid export dus 120 die we EXTRA toe moeten schrijven aan de overige sectoren als transport, industrie, energie, etc. Daar schreven we 25 procent aan toe. Schrijf je voor procent delen (zonder te zeggen hoe groot één deel is), kun je de verhoudingen weer makkelijk uitrekenen, dus ook de gecorrigeerde percentages.
De post buitenland is trouwens een post die buiten onze invloedsfeer ligt, je moet maar afwachten of die gaat verminderen of niet. De Britten zijn misschien wel eigenwijs.

Hebben het hier over emissie, niet over depositie. Alle emissie komt natuurlijk wel weer ergens terecht of het reageert ergens mee.
kanniewaarzijn
Schade????
+1
Willem123
@kanniewaarzijn JA zeker , er moet wat gebeuren aan Natuur herstel, alle graslanden in Nederland zijn verdroogd van groningen tot en met Limburg aan toe, Er moet ingegrepen worden in de GRIJZE STIKISTOF
Weidezicht
@Willem123 tja, en dan blijken de oudste eiken van nederland allemaal in agrarische dorpen te staan.
+5
Realisme
Kan dit vertrek van staghouwer niet gewoon weer de bekende Rutte methode zijn? Zorg dat er geen verantwoordelijke is en je kan alles doorduwen. Precies zoals toen hij demissionair was met zijn kabinet
jpls
@Realisme Moet v.d. Wal dan ook niet weg, Rutte z'n kas raakt leeg, maar er is vast nog wel een woest aantrekkelijk aanbod voor v.d. Wal.
kearl
Die plaat blijft hangen. Volgensmij zit er een dikke kras op....
kanniewaarzijn
@kearl Viel mij ook al op: er is maar één zin die die troela steeds maar herhaalt....Meer is het niet.
producent
Van der Wal is de baas op het ministerie van landbouw, dus zoeken weer een minister die dat accepteert.
Hoe kun je met dit beleid een levensvatbare landbouw behouden. En komt er een sterke minister van landbouw voor de boeren dan valt het kabinet.
weurding
Jawel muts, er komt opstand😉
+1
mlkvhoudr
@weurding als de melkprijs zo blijft leven we met zijn. Allen op stand over een poosje 😎
+2
weurding
@mlkvhoudr zal er rekening mee houden als ik de maïs verkoop😋
+1
laatste strijder
@mlkvhoudr Wat is een poosje ? en wat heb je daar aan als de rest van de maatschappij, om je heen, op z n gat ligt ?
+2
Jaap40
@laatste strijder je zou onderhand eens wat actie verwachten van die rest van de maatschappij
+1
Theo61
@Jaap40 Die hebben net de vakantie er op zitten, gaan pas weer denken als ze de volgende willen gaan boeken .
weurding
@Theo61 campings zitten nu nog vrij vol,vroeg boeken is geen weelde
+1
mlkvhoudr
@laatste strijder denk dat er een steeds sterkere bodem onderkomt en de salarissen gaan stijgen dus hopelijk blijft het nou eens een fatsoenlijke tijd op nivo
Jaap40
@mlkvhoudr 1 op 3 gezinnen Heeft betalingsachterstanden
ted9
@mlkvhoudr Gaat niet gebeuren loon prijs spiraal.
royale
Als er geen tijd te verliezen is, kon de opkoopregeling volgende week beginnen! Het is doodgewoon veel geschreeuw, maar weinig wol! Niemand wil op dit moment minister LNV worden!
de Tank
Die vd Wal neem ik niet serieus, ze kletst maar wat ze wilt, beter geen aandacht aan besteden.
Jan-T
Van der Wal gaat er voor zorgen dat de melkprijs naar 1.20 per kg melk gaat.
En dat vind ik best wel leuk.
+1
Noorderling
@Jan-T
En dan verdubbelen ipv halveren?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's staghouwer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN