EU-beleid op de schop.

Sarkozy gooit EU-beleid op de schop

De Franse president Nicolas Sarkozy zal volgend jaar, als Frankrijk voorzitter is van de EU, een nieuw politiek kader voor het EU-landbouwbeleid voorstellen.

"Omwerken van het GLB is onvermijdelijk, niet na 2013 maar nu al. Als we wachten, gaan we er alleen maar op achteruit,'' aldus Sarkozy bij de opening van de veetentoonstelling Space in Rennes. De president herhaalde verder zijn belofte 'elk WTO-akkoord dat tegen onze belangen in gaat te zullen verwerpen.'

In zijn eerste grote toespraak over de landbouw stelde de president 'uit de stedelijke wereld te komen maar te willen luisteren naar de boeren'. Volgens hem 'vormt de binding van de Fransen met het land het hart van de nationale identiteit.' De president wil daarom de primaire sector 'een nieuwe ambitie bieden'. Dat kan in de eerste plaats door flink huis te houden in Brussel en de daar heersende bureaucratie. Sarkozy kondigt daarom nu al vergaande voorstellen aan voor de zes maanden dat hij volgend jaar zelf voorzitter is van de EU.

Volgens Sarkozy vormt het systeem van de communautaire preferentie 'het onbespreekbare uitgangspunt' van zo'n nieuw GLB. ''Het voornaamste doel is dat de boeren kunnen leven van de prijs van hun producten, van hun productie en van hun arbeid dankzij een werkelijk gemeenschappelijke beleid van marktstabilisatie. Een boer is een producent, niet iemand die van de steun leeft.'' Hij wil dat verder aanvullen met een stelsel om 'de risico's en onzekerheden te beheren', waarvoor hij inmiddels bij de Commissie zelf al om voorstellen heeft gevraagd, en ook met interventiesystemen om de gevolgen van natuurlijke rampen maar ook van dierziekten zoals MKZ op te vangen. Om de veiligheid van het voedsel te verzekeren, wil Sarkozy de invoer onderwerpen aan de geldende EU-voorschriften op dat gebied.

Bron: AGD.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
dit is weer terug naar subsidie-drama`s.
beheersen
beheersen
maar vooral heersen
een echte misselijk makende franse napoleon
Onbekend
Politiek zal immer de markt sturen. de vraag is echter hoe, en in welke mate.

Verde beter lezen dombo:
''Het voornaamste doel is dat de boeren kunnen leven van de prijs van hun producten, van hun productie en van hun arbeid dankzij een werkelijk gemeenschappelijke beleid van marktstabilisatie. Een boer is een producent, niet iemand die van de steun leeft.''
Onbekend
Bedankt voor kwalificatie dombo.

Gekken en dwazen schrijven op muren en glazen.
Schelden doet geen zeer.
Onbekend
Helemaal, maar dan ook helemaal mee eens.
Je mag wat mij betreft zelfs een komma achter kwalificatie plaatsen.
Onbekend
Graats schreef:
> Politiek zal immer de markt sturen. de vraag is echter hoe,
> en in welke mate.
>
> Verde beter lezen dombo:
> ''Het voornaamste doel is dat de boeren kunnen leven van de
> prijs van hun producten, van hun productie en van hun arbeid
> dankzij een werkelijk gemeenschappelijke beleid van
> marktstabilisatie. Een boer is een producent, niet iemand die
> van de steun leeft.''

Je vergeet gemakshalve dat Frankrijk de meeste EU steun ontvangt en dat nooit zal willen opgeven.
Onbekend
"Je vergeet gemakshalve dat Frankrijk de meeste EU steun ontvangt en dat nooit zal willen opgeven."

Dat valt nog te bezien.
En heb je dat ook al eens per ha. of per agrariër uitgerekend?
Onbekend
Zie hier toekomstig voorzitter van EU gooit quotum overboord, let maar op.
Onbekend
Kun je dat mij ook laten zien?
Want ik let op, maar zie het niet.
Onbekend
Sarkozy wil praten over hervorming landbouwsubsidies

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft woensdag het langverwachte debat over de hervorming van de Europese begroting gelanceerd. De Portugees kreeg bij aanvang van deze delicate en zwaarwichtige oefening meteen een steuntje uit Franse hoek. President Nicolas Sarkozy toonde zich bereid om de landbouwuitgaven aan te pakken.

"Ik begroet de politieke wil van de Franse president. Hij houdt niet vast aan een verstard standpunt", zo verklaarde Barroso woensdag bij de voorstelling van een discussienota over de hervorming van de Europese meerjarenbegroting. In zijn eerste toespraak over de landbouwsector toonde Sarkozy zich dinsdag in Rennes bereid om te praten over een hervorming van de landbouwsubsidies. "Het Europees landbouwbeleid zoals het vandaag bestaat, zal niet beantwoorden aan de uitdagingen die ons na 2013 wachten. Iedereen weet dit, maar niemand zegt het", verklaarde hij. De president voegde eraan toe dat hij aan de zijde staat van de "landbouwers die niet van subsidies willen leven".

De toespraak vormt een breuk met het beleid van zijn voorganger Jacques Chirac, die zich steevast dubbel plooide om de Europese landbouwsubsidies voor de Franse boeren op peil te houden. Frankrijk neemt de grootste hap uit het Europese landbouwbudget, dat als gevolg van een deal tussen Chirac en de toenmalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder tot 2013 ongeveer 40 procent van de totale Europese uitgaven vertegenwoordigt.

Voor Barroso is de soepelheid van Sarkozy alvast een opsteker in het debat over de hervorming van de meerjarenbegroting. Na een zoveelste bikkelharde strijd over de inkomsten en uitgaven van de Unie vroegen de staatshoofden en regeringsleiders in december 2005 aan de Commissie om tegen eind 2008 of begin 2009 voorstellen te doen over een hervorming van de meerjarenbegroting.

De strijd rond die begroting zit al jaren in een patstelling. Groot-Brittannië vindt de massale uitgaven voor landbouw niet langer verantwoord en eist dat de uitgaven meer gericht worden op de uitdagingen van de globalisering en innovatieve sectoren. Frankrijk koppelde een debat over de landbouwuitgaven echter steevast aan de korting die de Britten genieten op hun bijdrage aan de Europese begroting. Barroso drong woensdag aan op een debat "zonder taboes".(KS)
adrie
En zo kan je het ook oplossen, klasse...Graats en Jansen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , frankrijk , voer , landbouwbeleid , dierziekten , politiek , boer , mkz , glb en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0