Nieuw plan stikstofaanpak zonder veestapelkrimp: ’Creëer stragische waarde met innovaties’

Ook zonder één koe, varken of kip uit Nederland te verwijderen is een drastische verlaging van de stikstofuitstoot mogelijk. De Nederlandse overheid moet daarvoor wel bereid zijn te investeren in verfijning van nieuw beschikbare technologieën. Dat stelt een nieuw plan om de stikstofcrisis aan te pakken, dat vandaag op Texel wordt gepresenteerd.

Negen innovaties beschrijft het rapport die vrijwel gebruiksklaar liggen om de stikstofuitstoot te reduceren. Zo zouden meer essentiële aminozuren in het voer voor varkens en kippen het stikstofgehalte in de mest flink verlagen. Het gebruik van bietenloof als veevoer helpt winst te boeken en als gras met vlinderbloemigen (zoals klaver) wordt geteeld, is minder kunstmest nodig voor eiwitrijk voer. „Dat is in Ierland al aangetoond”, aldus Sanders.

Deel dit topic

Reacties

Jannus
Verkiezingen komen eraan,Tjeerd zal even stil blijven maar gaat los zodra de partij D66 weer in het zadel zit
kanniewaarzijn
Waarom deze aanbevelingen niet zijn meegenomen in het beleid? Dat is toch wel duidelijk hoop ik.
+1
Coen
@kanniewaarzijn , bij D66 was/is halvering veestapel het ultieme doel, daaromheen is een zgn. probleem met N gecreëerd.

de uitvoering in het regeerakkoord is er bij VVD gekomen om van Mark Rutte de langst zittende premier te maken, de VVD slikte daarom alles van het D66-dictaat.
kanniewaarzijn
@Coen En vergeet de goede contacten van Rutte met VNO-NCW ook niet! (Het grote geld/Triastaete)
Rutte heeft net als D66 ook niets met de landbouw.
jg
Nederlandse melkveehouders willen mais.
+3
pieta
@jg Ik niet. Ik heb graag flink wat gras voor mijn koeien liggen.
jan w
@jg
Bijna een jaar geen snijmais gevoerd. Wel MKS ( geeft ook extra opname van d.s.) begin juli weer begonnen met een beetje snijmais. De koeien wilden het eerst niet vreten. Klein deel snijmais is niet verkeerd voor de koeien, Maar zonder is mij goed bevallen.
January
Hebben jullie het nog steeds niet door ,stikstof is het probleem helemaal niet, ze willen het land hebben voor woningen en natuur

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's varkens , ierland , veevoer , investeren , kunstmest , overheid , eiwitrijk , stikstofcrisis , stikstofuitstoot , stikstofaanpak en aminozuren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!