'Goede ondernemers verzetten op tijd hun bakens' - Over boerenprotesten en waterskiën op klompen

Quote:
Als boer die tussen wal en schip valt, zou ik met mijn opvolger, mijn zoon of dochter, in gesprek gaan. Moet je als mkb’er in het moment blijven hangen of toch verder kijken? Boer zijn is namelijk geen recht, het is ondernemerschap en goede ondernemers verzetten op tijd hun bakens.

Distrifood-hoofdredacteur Peter Garstenveld rijd op de A1 naar het westen en ziet brandende strobalen langs de weg. Het zet hem aan het denken over de boeren. Zelf is hij opgegroeid op het platteland en hij trekt de vergelijking met zijn jeugd waarin hij probeerde te waterskiën op klompen.

Deel dit topic

Reacties

+1
Grasbaal
Dan is dit wel een bijpassende video 😄 :
+3
de Tank
Helaas zitten er in het kabinet geen ondernemers.
+9
George
Ook al weer zo'n zeververhaal , ondernemers verzetten baken , schei toch uit . Tegen al deze waanzin kun je niet meer boeren.
+2
achterhoeker2
Het is steeds meer een loterij, het is geluk hebben waar je boerderij staat en hoe je ouders het gedaan hebben.
En of je goed zat op de referentiedata heeft niks met goed of slecht ondernemerschap te maken.
marcsterreborn
@achterhoeker2 toch speelt ondernemerschap, ondanks die andere min of meer willekeurige factoren, nog steeds de hoofdrol
diekman
@marcsterreborn precies produceren.
achterhoeker2
@diekman Ik neem aan dat de afdeling lievelde van de FDF, al een blokkade van de Zwarte Cross aan het voorbereiden is.
De Zwarte Cross wordt gehouden op een steenworp afstand van een natura 2000 gebied (korenburgerveen) waar boeren serieus in de problemen zitten.
diekman
@achterhoeker2 vlaggen zijn overal opgehangen nu zijn ze bier drinken op het zwarte cross terrein met organisatie.💪
walker1
@achterhoeker2 ik denk dat die boeren zelf ook wel naar de zwarte cross gaan 😄
weurding
@achterhoeker2 zwarte cross is op boerenland, denk toch niet dat men betreffende boeren in het vaarwater wil zitten als fdf zijnde
achterhoeker2
@weurding oke ,maar krom is het wel.
Frans1
@marcsterreborn daar denken veel veehouders anders over die op de verkeerde plek zitten. Het is al een hele tijd een loterij hoe beleid voor je bedrijf uitpakt, dat is geen ondernemerschap. Beleid is nog nooit afgestemd op een bepaalde richting, altijd op sectorniveau, en als individu heb je geen vat op de hele sector. Uitrookbeleid is ook wel een andere zaak dan de kleine bedrijfjes waar de schrijver van het artikel mee vergelijkt, niet mogen ontwikkelen is toch een wezenlijk verschil met niet meer mee kunnen komen. Door dit soort opmerkingen van jouw kant denk ik dus dat jij geen bedrijf hebt
George
Quote Reactie van @Frans1:
rt opmerkingen van jouw kant denk ik dus dat jij geen bedrijf hebt

Dat heeft ie ook niet , is een links freelance journalistje met een beetje interesse voor landbouw. .
+1
marcsterreborn
@Frans1 als je op de verkeerde plek zit, kun je moord en brand roepen. Je kunt ook, zoals echte ondernemers doen, op tijd de bakens verzetten. Dat iemand als @Noorderling nu in Groningen boert, is natuurlijk geen toeval.
+1
Frans1
@marcsterreborn dat hoef je mij niet uit te leggen. Maar dat jij het normaal vindt dat een bedrijf ineens ongewenst is op bepaalde plaatsen, want daar gaat dit allemaal over, dat vind ik apart. Die bedrijven zijn in het verleden vergund door de overheid, en nu moet alles op stel en sprong wijken omdat een koppel ambtenaren bedacht heeft dat op die manier het probleem op papier opgelost wordt
marcsterreborn
@Frans1 dat heb ik nooit beweerd, dat ik dat normaal vind. Ik stel alleen dat goede ondernemers altijd boven komen drijven.
+2
Frans1
@marcsterreborn dat is wel heel simpel gesteld. De overheid doet maar wat, en de goede redden zich ermee🤦‍♂️ Als je net een stap hebt gezet, en je de eerste paar jaar de rustig aan moet doen om weer wat lucht te krijgen, kan je dat de nekslag geven. Dat jij daar niet verder in kijkt zegt mij al veel. Ik heb er geen last meer van, maar het gaat me nog steeds ontzettend aan het hart wat er nu gebeurt, en ik denk niet dat je dat als sector over je kant moet laten gaan.
+1
weurding
@marcsterreborn doen dode ondernemers ook
+1
Noorderling
@marcsterreborn .
Quote:
Ik stel alleen dat goede ondernemers altijd boven komen drijven.

Het speelveld is wel wat ongelijk, en vooral onvoorspelbaar. De besten zijn al vertrokken naar het buitenland, al dan niet via een tussenstop in het noorden.
Frans1
@Noorderling zonder tussenstop 🤣🤣😜
Noorderling
@Frans1
1e keer verhuizen is het lastigste, veel zaten binnen 5-10 jaar in canada.
Grondprijsverschil was destijds ook nog erg groot, ging slecht in akkerbouw en kon vanuit brabant verdubbelen in groningen in areaal. Grondprijzen trokken naar elkaar toe. Gaat de waardevermeerdering hard om een volgende stap te kunnen zetten.
+1
achterhoeker2
@Noorderling Das onzin, de vertrekkers zijn een bepaald soort ondernemers maar niet perse de beste.
Ken genoeg voorbeelden in Denemarken die muurvast zitten of al teug zijn.
Die stereborn lult maar wat.
Noorderling
@achterhoeker2
Als je niks hebt, kun je ook niks verliezen.
Kunt niet alles en iedereen over 1kam scheren wie hoe en waarheen vertrokken is. Kunt dat alleen voor jezelf bekijken, voor alleen m'n bedrijf had ik ook al weg moeten zijn. Er speelt alleen meer mee.
+1
Vdejong
Quote Reactie van @achterhoeker2:
de vertrekkers zijn een bepaald soort ondernemers maar niet perse de beste.
waarschijnlijk de slimste
+1
pieta
Quote Reactie van @Vdejong:
de slimst

Slim betekent in sommige gebieden erg!! 😁
Vdejong
@pieta ergste? Erg slim, erg goed?🤔
weurding
@Vdejong 'n slimme lieder🙂
pieta
@Vdejong Er staat slim = erg. Jij had het over slimSTE. Los de rebus op of ben je niet slim genoeg? 😁
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
De besten

😁 Wat een onzin. Alsof je alleen tot de beste zou behoren als je naar het buitenland gaat(al dan niet via het Noorden). Ik ben gisteren nog op bezoek geweest bij een (in mijn ogen) succesvol ondernemer die de bedreigingen in kansen heeft omgezet (mede dankzij zijn vrouw).
Noorderling
@pieta heb ik besten misschien verkeerd opgevat, maar zou op lange termijn wel een van beste opties kunnen zijn. En als je dat toch gaat doen ben je eigenlijk al aan de late kant.

Ligt een beetje aan je situatie, maar m'n toekomst in handen tel eggen van een SBB, NM, overheid met tweede tak als kinderopvang of noem het maar op kan leuk zijn, maar zou het iets onderschatten. Heeft ook risico's en is succesvoller in drukke gebieden dan ergens midden in Flevoland of Friesland.

Overal mogen we het beste er van maken, kun je niet voor een ander invullen. Maar hoe de overheid faciliteert voor inwoners en ondernemers valt mij niet mee. Denk dat dat ondertussen grootste risico is in m'n bedrijfsvoering en toekomst.
+1
robbies
@Noorderling Gewoon uit nieuwsgierigheid; heb jij een vrouw en/of kinderen? Je praat namelijk zo makkelijk over verkassen naar hier en daar, maar ik kan je vertellen dat ik mijn prachtige ambities in het buitenland lekker in mijn eentje mag gaan waar maken. Ik krijg mijn wederhelft echt het land niet uit, als ik het zelf wel zou willen. Dan liever hier met een onbetrouwbare overheid dealen dan over de grens in mijn eentje.
mlkvhoudr
@pieta en voor de genen waar de vrouw de grootste bedreiging is heb je daar ook nog tips voor 😉
+1
Noorderling
@mlkvhoudr
New Zeeland, 2x overstappen en 24uur reizen ver genoeg?

@robbies
Quote:
voor alleen m'n bedrijf had ik ook al weg moeten zijn. Er speelt alleen meer mee.
dat we nog in Nederland zitten zal vast een reden hebben, zal bij velen privé zijn. Ik hoef dat ook niet te ontvluchten.

Er is hier ook veel goed geregeld. Maar wil niet zeggen dat het elders slechter is, en daarom hier niet beter hoeft. Enige verschil met een corrupt land is dat hier dingen met geld regelen lastig is. De lasten hebben we wel van corruptie en instabiel bestuur.
+1
pieta
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
de vrouw de grootste bedreiging

Ik zou zeggen: doodknuffelen. 😁
jan 10
Hoe verzin je het om te waterskien op klompen,dat is bij voorbaat al kansloos,gaat geen enkele boer aan beginnen.
Mkb vergelijken met boeren is appels met peren vergelijken.Boeren is een way of live,anders kan je niet 7 x 24 uur aan staan.Dan val je gewoon ondersteboven.
Is altijd makkelijk praten door die gasten waarvan hun opa al boeraf is geworden...omdat ze voor het geld gingen...ook nix mis mee ,maar hou wel respect voor de boeren die door willen.
+1
Noorderling
@jan 10
mkb red je het ook niet met 32uur inclusief al je administratie, telefoontjes en sores.
We denken ook vaak dat wij het alleen erg zwaar hebben, dat valt allemaal ook nog wel wat mee wil je wat overhouden en pensioen opbouwen als zelfstandige of met een clubje personeel.
robbies
Hij zegt eigenlijk gewoon dat we moeten schaal vergroten. Het is eten of gegeten worden, zoals de supermarktbranche.
Noorderling
@robbies
En met een maand later je leveranciers betalen je groei financieren?

Het beeld dat het allemaal leuk, knuffelbaar en een beetje ot&Sien met verlangen naar hoe goed het vroeger was, zijn we zelf ook wel verantwoordelijk voor die beeldvorming.
Frans1
@robbies idd, maar het probleem is bij de veehouderij, de ontwikkelingsruimte wordt niet vergund. Een wezenlijk verschil wat betreffende auteur dus niet begrijpt

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's klompen , platteland , ondernemerschap , opvolger , boerenprotesten en strobalen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
3.077