Waar allen luieren, daar eet niemand

Colum m zwagerman in de telegraaf. Een aanrader.

Deel dit topic

Reacties

cs-agrar
Niemand een foto van het hele stuk?
mlkvhoudr
@cs-agrar ik was aan het zoeken maar kwam eerst dit tegen


kanniewaarzijn
@mlkvhoudr Een echte stikstofdeskundige zullen ze niet zo gauw uitnodigen.
mlkvhoudr
@kanniewaarzijn pas op je dat je niet per ongeluk wat positiefs zegt he, ik zie ineens overal veel personen genuanceerd doen dat de boeren het niet op de manier kunnen hoe de regering het wil
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
wat positiefs

Positief? Over Erisman?? Die kerel moet zich rot schamen.
mlkvhoudr
@kanniewaarzijn ja wat zegt die man nou fout hier dan?
kanniewaarzijn
@mlkvhoudr Hier niet zoveel, maar hij wordt voortdurend voorgedragen als stikstof"deskundige". Hij heeft de ballen verstand van stikstof, maar komt in alle praatprogramma's keurig het riedeltje opdreunen wat hem wordt voorgekauwd. Waarom denk je dat ze eeuwig en altijd met die Erisman op de proppen komen?
mlkvhoudr
@kanniewaarzijn dus de man is professor, heeft na zijn universitaire studie tot doctor Andes, doorgestuurd tot doctor, is nu professor en snapt er niks van, ik vind dat best veelzijdig van hem 😉
+3
Theo61
@mlkvhoudr Hij zit daar met het WEF symbool op zijn jasje, zegt je dat wat ?
mlkvhoudr
@Theo61 Grote Reset (in het Engels: Great Reset, ook wel de Grote Herstart) is een voorstel van het World Economic Forum (WEF) om na de coronapandemie de wereldeconomie duurzaam opnieuw op te bouwen.
mlkvhoudr
@mlkvhoudr in de basis best een mooie gedachte toch Theo?
+1
Bartlehiemboer
@mlkvhoudr Theo geeft het op. Ik ook met uw uitleg. De boeren zien nog steeds niet het geheel. En blijven hangen in dat hele kleine stukje stikstofbeleid. Jazeker moet het van tafel maar u hebt het over de corona tijd.
Nu u weet dat het stikstofbeleid tegen de boeren niet waar is. Kunt u misschien begrip op brengen dat de hele coronabeleid ook fake was. Je moet je er in verdiepen anders krijg ik weer het stempel onzin praat. Maar ow ow eigenlijk is alles gefaked. Komt allemaal nog aan het licht ik hoop dat we de waarheid nog mee maken.
mlkvhoudr
@Bartlehiemboer ik denk inderdaad ook niet dat stikstof nep is maar ben het ook vaak met John eens dat we geen problemen moeten gaan oplossen die de regering zelf veroorzaakt heeft.
Bij mij is het allemaal gewoon niet zo zwart wit
Dus daarom voor vrijwillige opkoop tegen belachelijk hoge onhaalbare reductie doelstellingen en voor verdere verduurzaming landbouw
Bartlehiemboer
@mlkvhoudr Ja, ik had hier op dit forum gisteren een topic gezet, die helaas is ondergesneeuwd door alles wat er nu gaande is. Maar ik vond daar mijn antwoorden in. In de vraag waarom de kabinet zo tegen de boeren bezig is. Misschien kunt u het ook eens lezen. Het is misschien geen waarheid maar voor mij past het wel weer in de puzzel.
Bartlehiemboer
@Bartlehiemboer Laboratorium-ontworpen GMO “CO2 vastleggende planten” vervangen weilanden
mlkvhoudr
@Bartlehiemboer ik heb het even gelezen onder de koffie wortels die niet kapot gaan, denk niet dat ze daar bij het wef veel verstand van bodemleven hebben
de jonge
@mlkvhoudr ik neem aan dat jij ook niet had verwacht dat er vlees uit een 3d printer zou kunnen komen.....
mlkvhoudr
@de jonge beginnen we bij a met alle zaken in mijn leven die ik niet vooraf verwacht had?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
Theo geeft het op. Ik ook met uw uitleg

Ik ook.
kanniewaarzijn
@mlkvhoudr Dat is het gevaar nu net: als er een paar titels aan gehangen worden is iemand automatisch deskundig en zijn waarheid is DE waarheid. We zien hetzelfde in de CDM gebeuren; wat daar zit is ook te triest voor woorden. En die lui hebben ook allemaal titels. Helaas hebben ze niet eens in de gaten dat de praktijk altijd gelijk heeft en niet zoals zij stellen, de theorie is goed maar de praktijk moet zich nog wat aanpassen 😆 . Dit gaat nooit werken, alle titels ten spijt.
mlkvhoudr
@kanniewaarzijn ik moest zelfs even nakijken wat het ook al weer was het was wat ik dacht dat het was, ik ben totaal niet met zulke dingen bezig wat verzinnen ze daar allemaal dan ook al weer?
+1
kanniewaarzijn
@mlkvhoudr Moet ik je nu echt 20 jaar bijpraten?? 😂 Doei...
+1
mlkvhoudr
@kanniewaarzijn mensen begrijpen mij slecht op het moment, geeft niks maar ik verbaas me er wel over, ik weet wel dat ze van de mestnormen en zo zijn maar ik dacht dat er iets recents was met hun wat ik gemist had, ik loop sowieso in een permanente status van verbazing rond op het moment, nu las ik pas dat Dhr Rutte op tournee wil langs de boeren, als daar boeren animo voor hebben dan bereik ik mijn hoogste status van verbazing
+1
newholland6640
@mlkvhoudr

Zoals gewoonlijk reageert alleen het extreme deel meestal. Ook hier.
Ik kan je meestal wel redelijk volgen, behalve dan dat je bio onzin vind natuurlijk 😂
hans-hans
@newholland6640

misschien leuk hoe baudet tegen de plannen aan kijkt
mlkvhoudr
@newholland6640 op termijn word alles steeds verder biologisch, ik heb nog geen oplossing voor de eerste snede de rest op termijn wel verwacht ik
Deutz10
@mlkvhoudr tijdens de corona werden er best wat meer biologische producten verkocht, omdat mensen denken dat het gezonder is om biologisch te eten. Momenteel zit er geen groei in. De boodschappen zijn de laatste maanden best wel wat duurder geworden en dan gaat men niet nog meer uitgeven aan biologisch eten.
Bij de melkprijzen zie je nu al weinig verschil tussen gangbaar en bio.
mlkvhoudr
@Deutz10 ik denk ook dat de consumerende burgers nog niet eens half beseffen dat dit geen boeren probleem is maar hun probleem dat is deels ook de reden waarom volgens mij die perspectief nota er nog niet is want dan word dat duidelijk
sorry
@Deutz10 dacht dat het minder was ivm sluiten bedrijfskantines
+17
oubi
Mijn vader en moeder zijn geboren in de hongerwinter. Honger hadden ze niet want mijn opa Zwagerman en opa Andela waren tuinders in de Horstermeerpolder. Hun bloemkolen, wortels en spruitjes brachten ze op platte schuiten over slootjes en kanalen naar de veiling in Hilversum. De Horstermeerpolder werd de groentetuin van Het Gooi genoemd.

Aan het eind van de 19e eeuw werd Opa Andela met zijn ouders vanuit het Friese Arum weggelokt door Frederik van Eeden. De succesvolle Gooische schrijver was zijn verkwistende levensstijl moe en verlangde naar een ’sober buitenleven gevuld met handenarbeid en studie’.

Zijn Kolonie Walden in Bussum moest een socialistisch voorbeeld vormen waar arbeiders en intellectuelen vreedzaam samenleven. Zelf trok Van Eeden er in een eenvoudige hut, terwijl zijn gezin in het landhuis bleef wonen. Hij droomde ervan ’de eigen voortbrenging zo groot mogelijk te maken’ zodat zijn kolonie zonder geld kon bestaan, losgemaakt van de maatschappij. De kunstenaars die zich aansloten konden ongestoord kunstenaar zijn terwijl de boeren en tuinders voor het voedsel zorgden.

Van landbouw had Van Eeden weinig kaas gegeten, al snel bleek op de arme Bussumse zandgrond geen worteltje uit de grond te komen. De vette polderklei van het net drooggemalen Horstermeer was geschikter dus daar gingen de tuinders van de Kolonie aan de slag. Opa Andela was zo’n pionier, met zijn ouders volgde hij het Rode Vaandel, ervan overtuigd dat socialisme het antwoord was op alle kwaad.

Uitvreters
Het werd een flop. Als de hardwerkende tuinders hun groenten naar de hoofdvestiging van de Kolonie in Bussum brachten ergerden ze zich rot aan de daar rondhangende kunstenaars en psychiatrisch patiënten die geen poot uitstaken. Uitvreters, die ook nog eens neerkeken op de - in hun ogen - ongeletterde boeren die zo dom waren zich krom te werken op het land. De socialistische droom Walden kreeg al snel de bijnaam ’Waar Allen Luieren, Daar Eet Niemand’ en spatte uiteen.

Met mijn opa Andela kwam het wel goed, want wie voedsel kan maken heeft altijd te eten. Ik vertrek bij mijn ouders nooit zonder een maaltje net geplukte sperziebonen of een verse courgette geteeld op polderklei, maar professionele tuinders zijn er niet meer in de Horstermeerpolder. De laatste twee melkveehouders vrezen voor hun lot, op het kaartje van minister Van der Wal staan hun boerderijen in de 75% krimpzone. Een derde deel van de poldergrond is al in handen gevallen van Natuurmonumenten - de Groene Maffia zoals wij dat noemen - en is verwilderd en verwaarloosd.

De nieuwe criminelen
Gele verbodsbordjes ontnemen de polderkinderen van nu de jeugd die ik daar had: slootjespringen, snoeken vangen in de Kortenhoefse Plassen vanaf de Kaai en aan het einde van de zomer autocrossen op het maisland van boer Voshaart. Plattelandskinderen zijn de nieuwe criminelen, alsof de echte boeven op zijn. Kogels naar je kop in de cabine van je trekker en een nachtje in de cel op je klompen met je blozende kaaskoppie.

Bijna 90 jaar na zijn dood kan Frederik van Eeden tevreden zijn. Nederland verandert in rap tempo in zijn rammelende socialistische utopie, gebouwd op intellectuele waanideeën. Vissers eruit, windmolens erin. Akkerbouwers eruit, asielzoekerscentra erin. Want ja, we hebben arbeidskrachten nodig, dus meer meer meer mensen erbij is de enige oplossing, bezweren politici ons. Terwijl er genoeg mensen in Nederland wonen om het werk te doen, maar die luieren liever.

De nieuwkomers doen ook niet zoveel. Mijn opa Andela zag met eigen ogen hoe dat afloopt: waar allen luieren eet niemand. Ik weet ook wat zijn oplossing zou zijn: doch dyn plicht en lit de lju mar rabje.
kanniewaarzijn
@oubi Als geld gaat regeren....
+1
maisbult
@oubi goed geschreven...
Bartlehiemboer
@maisbult Ja, tegelijk weten we ons verleden. De groep toekijkers groeit maar door. We moeten dit echt stoppen. Het kabinet moet ter verantwoording worden geroepen.
Als je op dit moment in Afrika kijkt... Daar zijn boeren die in de barre omstandigheden daar nog een mooi product kunnen neer zetten. De toekijker ziet het ook. Lyncht de boer, eet zijn buik vol en legt zich te slapen naast het akkerveld. Het akkerveld waar niets meer zal gaan groeien daar het niet bewerkt wordt.
In Nederland noemen ze dit dan natuurland.
+1
sorry

Jan-T
Ook Erisman komt steeds meer onder vuur te liggen als die de waarheid niet spreekt.
Bewustwording van wat je zegt en uitdraagt word belangrijk de aankomende periode.

Want Rutten en zijn rariteiten kabinet is niet te vertrouwen.
Zegt ja en doet Nee

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zwagerman en telegraaf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
35
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
2.397
TREFWOORDEN